Sărbătoarea Deltei: ediția de toamnă
Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA este un eveniment în cadrul programului anual Comunități în Muzeul ASTRA. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce iar în atenția publicului aspecte de viață specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării.
”De astăzi, 27 septembrie până joi, 29 septembrie, între orele 10-14, la Gospodăria de pescar din Mahmudia, județul Tulcea (Sector Pescuit – în stânga lacului), în prim plan-ul atelierelor interactive sunt stuful, lutul, căruța dobrogeană, sania și lotca – materialele de bază de construcție și mijloacele de transport, reprezentative Deltei. Aici organizează ateliere realizare gard de stuf, ateliere realizare prispă din lut, ateliere reparare mijloace de transport dobrogene (lotcă, căruță, sanie), ateliere tâmplărie și călăfătuire bărci, ateliere de realizare chirpici, a sobei cu pat și a lijăncii.”, transmit organizatorii.
Meşterii deţinători ai tehnicilor locale de realizare a sistemelor de împrejmuire din stuf vor utiliza unelte specifice (precum bataciul sau naboica) şi vor prezenta importanţa folosirii stufului în astfel de sisteme de delimitare a gospodăriilor și a grădinilor dobrogene. De asemenea, se vor ilustra modalități tehnice de confecționare selectare și de cojire a stâlpilor de lemn ce formează structura gardului, se vor finisa și se vor prinde lații pe care se va fixa stuful, se va selecta, prelucra și coase stuful, totul manual.
În caz de vreme nefavorabilă, atelierele se amână. Atelierele fac parte din programul Comunități în Muzeul ASTRA. Tradiții lipovenești și ucrainene în Muzeul ASTRA – Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a, 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Investigații respiratorii complexe pentru pacienții post-Covid. 100 de lei fiecare
2 ani agoInvestigații respiratorii complexe pentru pacienții post-Covid și cei cu alte boli pulmonare
Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu pune la dispoziția populației, începând cu data de 1 aprilie, un program de investigații pulmonare complexe, prin care pot fi depistate disfuncțiile respiratorii. Este vorba despre pletismografia pulmonară și TLCO (Transferul prin membrana alveolo-capilară a monoxidului de carbon). Aceste investigații sunt utile îndeosebi pentru persoanele care au fost bolnave de COVID-19 și au în continuare probleme pulmonare.
”Pandemia de Covid-19 ne-a arătat cât de afectați pot fi pacienții cu boli cronice, inclusiv pulmonare. Aceștia dezvoltă mai frecvent complicații și forme severe de boală. De aceea, este extrem de important diagnosticul precoce al bolilor pulmonare și începerea unui tratament care să prevină progresia bolii. Din păcate și o parte din pacienții care se vindecă de Covid rămân cu simptomatologie – dispnee (respirație dificilă), tuse și oboseală, chiar la eforturi mici. Din nefericire, există persoane care dezvoltă modificări pulmonare severe – fibroză pulmonară. De aceea, Spitalul de Pneumologie Sibiu începe un program de investigații complexe pulmonare, capabile să diagnosticheze aceste disfuncții”, spune dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
Pletismografia pulmonară
Se efectuează la indicația medicului specialist și fac parte din testele respiratorii complexe. Este o investigație neinvazivă care se desfășoară într-o cabină specială, cu pereți de sticlă, prevăzută cu microfon. Astfel pacientul este permanent în contact cu cadrul medical care efectuează investigația. În acest mod, testarea nu are riscuri și se poate opri în orice moment dacă pacientul resimte un disconfort. Durata testării este de aproximativ 15 minute. Contraindicațiile testării sunt starea febrilă, hemoptizia, o afecțiune cardiacă acută. Pacientul NU trebuie să fumeze cu 1 oră înaintea testării și să nu depună efort fizic intens cu 3 ore înainte.
Cu ce diferă de o spirometrie obișnuită?
Se pot măsura proprietățile mecanice ale plămânului și cutiei toracice, se pot face teste de elasticitate și de rezistență la fluxul de aer, se poate determina distribuția intrapulmonară a aerului inspirat și a volumului de aer rezidual rămas în plămâni. Așa se poate cuantifica mai exact severitatea disfuncției pulmonare și supraveghea cu acuratețe rezultatul tratamentului și evoluția. Este o investigație extrem de utilă și necesară în evaluarea pre-operatorie a cazurilor propuse pentru chirurgie. Cu ajutorul ei se pot depista precoce bolile pulmonare restrictive -fibrozele pulmonare primitive sau secundare altor afecțiuni, inclusiv post-Covid, precum și bolile pulmonare obstructive – emfizemul pulmonar.
TLCO
Se efectuează în aceeași cabină ca și pletismografia. Măsoară difuziunea monoxidului de carbon prin membrană alveolo-capilară. Vine în completarea pletismografiei pentru diagnosticarea fibrozelor pulmonare primitive, celor post-Covid, din bolile sistemice (poliartrita reumatoidă, lupus, sclerodermie), sarcoidoză, hipertensiune pulmonară și boli ale cutiei toracice – cifoscolioză.
Investigațiile se fac zilnic, în cadrul Laboratorului de Explorări Funcționale, cu programare.
Fiind investigații la cerere, nu se fac prin contract cu Casa de Asigurarări de Sănătate, ci doar contra cost. Prețul este de 100 lei/pletismografia și 100 lei/ TLCO. Pentru programare, vă rugăm să sunați la tel. 0771 544.108 si 0269.210.979, int.130. De asemenea, vă puteți programa și online, accesand link-ul http://spital-tbc.ro/programari-online/ , Cabinetul Explorări Funcționale.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
437Malurile Cibinului, încă 2 tronsoane intră în amenajare
8 luni agoMalurile Cibinului. Procedură de achiziție pentru continuarea amenajării pe noi porțiuni
Malurile Cibinului, pe tronsonul în lungime de 3,5 km dintre str. Maramureșului și șoseaua de centură a Sibiului, sunt în amenajare. În paralel, Primăria Sibiu face demersuri pentru a continua acest proiect și pe restul lungimii malurilor, în amonte și în aval de porțiunea deja în lucru, și anume:
- Tronsonul II: între zona „La Cascade” (cartier Turnișor) și calea ferată de pe Șoseaua Alba Iulia
- Tronsonul III: între șoseaua de centură a Sibiului (strada Podului) și str. Ștefan cel Mare.
Scopul continuării acestui proiect pe malurile Cibinului este conectarea cartierelor Turnişor, Ștrand, centru, Terezian, Reșița și Gușterița prin extinderea pistei de biciclete de-a lungul râului Cibin cu încă 5,1 km, lungimea însumată a celor două tronsoane menționate. Pistele vor lega și trei dintre cele mai mari obiective de petrecerea timpului liber pentru care Primăria Sibiu a inițiat proiecte: centrul pentru sport și agrement proiectat a fi realizat în zona “La Cascade”, noul parc din zona Tilișca și Gușterland, o zonă pentru cicloturism și agrement planificată a fi realizată pe Dealul Gușteriței.
În acest sens, Primăria a lansat o procedură de achiziție pentru elaborarea documentațiilor necesare în vederea realizării proiectului: studiul topografic, cel geotehnic și cel de trafic, studiul de fezabilitate, studiul hidrotehnic, precum și întocmirea dosarelor și obținerea diverselor avize și acorduri necesare din partea instituțiilor abilitate. Firmele interesate sunt așteptate să depună ofertele până în data de 4 octombrie, ora 15.00, prin intermediul SICAP. Termenul de realizare a acestor documentații este de 3 luni de la semnarea contractului.
Prin tema de proiectare, administrația locală a trasat liniile generale ale proiectului pe care ofertantul cu care se va semna contractul în urma procedurii va trebui să le aibă în vedere:
- Realizarea de-a lungul malurilor a unor piste pentru biciclete și a unor alei de promenadă cu spații pentru relaxare
- Crearea unor pasarele ciclo-pietonale care să conecteze cele două maluri
- Amenajarea spațiilor verzi în urma intervențiilor
- Instalarea unui iluminat public ecologic pe malurile Cibinului
- Includerea în proiect a sistemelor de monitorizare video, precum și a mobilierului urban
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
89Consilierii de probațiune sunt în grevă generală de 5 zile
3 săptămâni agoConsilierii de probațiune ignorați de minister
Consilierii de probațiune din Sibiu sunt în grevă din 3 mai 2023. Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probațiune, membru al Blocului Național Sindical și afiliat la Federația Publisind anunța ieri(8.05.2023) continuarea GREVEI GENERALE a consilierilor din serviciile de probațiune de la nivel național începută în data de 03.05.202 și faptul că această grevă a luat amploare în direcția participării consilierilor de probațiune din 34 de servicii de probațiune în data de 05 mai 2023 și 33 de servicii de probațiune în data de 08.05.2023. Concomitent cu această grevă două servicii de probațiune se află în protest.
Până la această oră(N.R. ora 15, 8.05.2023), din partea Ministerului de Justiție și a Direcției Naționale de Probațiune nu există niciun fel de reacție sau răspuns referitor la cauzele care au condus la declanșarea grevei și la soluțiile identificate de către factorii decizionali.
”Nicio reacție a Ministerului de Justiție. Ignorare totală. Nu știm la ce sa ne așteptăm. Noi oricum continuăm.”, ne-a declarat astăzi, reprezentantul consilierilor de probațiune din Sibiu.
Consilierii de probațiune, categorie profesională din familia ocupațională Justiție participă la înfăptuirea actului de justiție. Prin încetarea activității serviciilor de probațiune este afectată însăși misiunea care a stat la baza înființării sistemului de probațiune: reintegrarea socială a persoanelor condamnate și creșterea gradului de siguranță în comunitate.
Deși prin sistemul de Probațiune s-au realizat cele mai mari economii la bugetul de stat (la acest moment sunt în evidența serviciilor peste 100.000 de persoane condamnate, inclusiv persoane liberate condiționat din penitenciar), în sens invers nu s-au găsit soluțiile pentru remedierea și corectarea inechităților identificate la nivelul drepturilor salariale, a condițiilor de muncă, personal insuficient, resurse tehnice deficitare.
Principala revendicare a consilierilor de probațiune se constituie în solicitarea emiterii actului administrativ/normativ prin care să se facă corecțiile necesare privind salarizarea personalului de probațiune, aspect care a fost asumat prin Strategia Națională de Dezvoltare a Sistemului de Probațiune din România pentru perioada 2021 – 2025.
La punctul 9, obiectiv strategic 2, privind ,,Realizarea demersurilor de îmbunătățire a salarizării personalului de probațiune” Ministerul Justiției și-a asumat ca termen de implementare nivelul trimestrului IlI 2021 pentru realizarea acestui obiectiv, iar soluția identificată prin această strategie este propunerea de modificare a Anexei V privind personalul de probațiune din Legea cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plǎtit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, propunere ce urmează a fi înaintă către ministerele avizatoare.
Deşi întreaga familie ocupațională a justiției beneficiază de drepturile cuvenite ale consilierilor de probațiune, doar personalul de probațiune nu beneficiază de acest drept. Aceasta în condițiile în care prima hotărâre judecătorească privind calculul salarial pe baza unui VRS de 605,225 a fost obținut în probațiune (pentru că doar probațiunea a beneficiat de acea creștere de 25% în 2016 prin OUG 20/2016) şi, mai mult, în condițiile în care şi în sistemul de probațiune există mai multe hotărâri judecătorești în care se prevede plata salariilor în baza unui VRS de 605,225 şi în continuare/pentru viitor (sentințele fiind obținute după anul 2020).
La momentul prezent salarizarea personalului de probațiune nu este actualizată în raport de o VRS 605, 225 lei, nici măcar în cazul acelora care au sentințe câștigate deoarece se invocă plafonarea prevăzută de legea cadru 153/2023.
Totodată, ca urmare a dispozițiilor instanței din dosarul 564/120/2020 a Tribunalului Dâmbovița ( dosar în care s-a hotărât asupra drepturilor salariale ale unor judecători de la ICCJ), prin care s-a dispus că plafonarea reglementată de articolul 38 alineatul 6 din Legea nr. 153/ 2017 vizează exclusiv drepturile salariale stabilite prin această lege, iar nu și drepturile recunoscute prin hotărâri judecătorești în temeiul unor prevederi legale anterioare, s-a dispus ca pentru situațiile în care indemnizațiile obținute pe baza unei VRS de 605,225 lei sunt mai mari decât cele stabilite prin Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, să nu fie aplicate prevederile art. 38 privind plafonarea.
Dacă ne uităm îndeaproape observăm că, în cadrul familiei ocupaționale Justiție, aceleași ordonator principal de credite, a emis OMJ 6245/30.12.2021 pentru judecătorii de judecătorii, tribunale, tribunalelor specializate și al curților de apel, precum și al asistenților judiciari prin care li s-a acordat VRS de 605, 225 lei. Argumentele care au stat la baza emiterii acestui ordin au fost aceleași : Decizia 794/2016 a Curții Constituționale și Decizia 55/2021 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Prin Decizia 794/2016 Curtea Constituțională se reține că: nivelul maxim al salariului de bază/indemnizației de încadrare care trebuie să includă și drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive sau irevocabile/definitive urmează să se stabilească prin raportare la aceeași funcție, grad, gradație, vechime în muncă și în specialitate, aceleași condiții de studii, din cadrul întregii categorii profesionale, respectiv familii ocupaționale, indiferent de instituția sau autoritatea publică.
Decizia nr. 55/2021 ICCCJ relevă …că deja au fost pronunțate hotărâri judecătorești definitive, care au recunoscut dreptul magistraților la o indemnizație calculată pe baza valorii de referință sectorială de 605, 225 lei, incidentă în cadrul familiei ocupaționale “Justiție” și care îi vizează pe toți ordonatorii principali de credite din acest sistem.
Astfel, din aceleaşi raţionamente menţionate mai sus, se impune emiterea unui OMJ prin care să se plătească salariile retroactiv, din 2018, pe baza unei VRS de 605,225, fără a fi aplicat art. 38 din Legea 153/2017.
Aceasta pentru că există hotărâri judecătoreşti în probaţiune privind plata în continuare a salariilor pe bază de VRS 605,225 (ex. sentinţa nr. 2300/2020 din dosar 1382/107/2020 şi sentinţa 473/2020 din dosar 467/107/2020, Tribunalul Alba), precum şi hotărâri pentru alte categorii din justiţie (ex. Sentinţa 1508/28.10.2020 din dosarul 564/120/2020 a Tribunalului Dâmboviţa), drepturile obţinute prin aceste titluri executive reprezentate de hotărâri judecătoreşti trebuind a fi egalizate la nivel maxim în cadrul întregii familii ocupaţionale a Justiţiei, potrivit deciziei CCR nr. 794/2016.
Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune își exprimă îngrijorarea că, în lipsa unei poziții asumate din partea factorilor decizionali, sistemul de probațiune se va confrunta cu mai multe demisii deoarece remunerația nu reflectă riscurile, complexitatea muncii și atribuțiile, conform alin. 6 lit. d din Legea cadru nr. 153/2017.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
21