Sărbătoarea Deltei, 27-29 septembrie în Muzeul ASTRA

Sărbătoarea Deltei: ediția de toamnă

Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA este un eveniment în cadrul programului anual Comunități în Muzeul ASTRA. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce iar în atenția publicului aspecte de viață specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării.

”De astăzi, 27 septembrie până joi, 29 septembrie, între orele 10-14, la Gospodăria de pescar din Mahmudia, județul Tulcea (Sector Pescuit – în stânga lacului), în prim plan-ul atelierelor interactive sunt stuful, lutul, căruța dobrogeană, sania și lotca – materialele de bază de construcție și mijloacele de transport, reprezentative Deltei. Aici organizează ateliere realizare gard de stuf, ateliere realizare prispă din lut, ateliere reparare mijloace de transport dobrogene (lotcă, căruță, sanie), ateliere tâmplărie și călăfătuire bărci, ateliere de realizare chirpici, a sobei cu pat și a lijăncii.”, transmit organizatorii.

Meşterii deţinători ai tehnicilor locale de realizare a sistemelor de împrejmuire din stuf vor utiliza unelte specifice (precum bataciul sau naboica) şi vor prezenta importanţa folosirii stufului în astfel de sisteme de delimitare a gospodăriilor și a grădinilor dobrogene. De asemenea, se vor ilustra modalități tehnice de confecționare selectare și de cojire a stâlpilor de lemn ce formează structura gardului, se vor finisa și se vor prinde lații pe care se va fixa stuful, se va selecta, prelucra și coase stuful, totul manual.

În caz de vreme nefavorabilă, atelierele se amână. Atelierele fac parte din programul Comunități în Muzeul ASTRA. Tradiții lipovenești și ucrainene în Muzeul ASTRA – Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a, 2022.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top