Reuniunea Șezătorilor, duminică 8 mai

Reuniunea Șezătorilor de Ziua Costumului Tradițional din România

Reuniunea Șezătorilor are loc de  Ziua Costumului Tradițional din România, ediția a V-a, la Muzeul ASTRA. La Gospodăria pastorală din Poiana Sibiului, monument expus în Muzeul în aer liber, va avea loc o prelegere despre evoluția costumului tradițional spre costum national. Gazdă va fi muzeograful Elena Găvan, care va prezenta publicului trei costume cu tipologie diferită, dar toate încadrate între sfârșitul secolului al XIX – lea și anii`30 ai secolului al XX- lea. Costumele respective sunt specifice Văii Hârtibaciului și Mărginimii Sibiului, iar dialogul + prezentarea vor începe de la ora 11.

5 grupuri de doamne membre în șezători din Avrig, Maramureș, București, Dobrogea și Basarabia-Chișinău se vor strange la Biserica din Bezded, unde vor încânta audiența cu pricesne. Va fi, practic, Reunirea Șezătorilor din România.

Programul pe care îl are Reuniunea Șezătorilor din România în Ziua Costumului la Muzeul ASTRA va fi următorul:

  • ora 11 – Biserica din Bezded – cântare de pricesne;
  • după slujbă, deplasare la gospodăria din Călinești-Berbești (grupul din Maramureș este din Călinești);
  • prezentarea zonei morilor de vânt și a gospodăriilor din Dobrogea, alături de membrele din Șezătoarea Dobrogea.

Intrarea liberă pentri cei care poartă un costum tradițional COMPLET

”Duminică, 8 mai 2022, de Ziua Costumului Tradițional din România, intrarea este gratuită în Muzeul ASTRA pentru vizitatorii îmbrăcați în costum popular complet (femei: ie, poale, șurț și cătrință/ foi, brâu, laibăr sau pieptar; bărbați: cămașă, cioareci sau ițari, brâu, laibăr sau pieptar, clop/ căciulă).”

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top