Protestul de la Sibiu a adus în fața Prefecutrii aproape 3000 de angajați din Școlile sibiene
Protestul de astăzi, 26 mai 2023, a fost organizat de Sindicatul Învățământului Preuniversitar Sibiu, afiliat la Federația Sindicatelor din Educație “SPIRU HARET”. Aproximativ 3000 de persoane au pichetat în fața Instituției Prefectului Județului Sibiu.
”Datorită numărului de participanți acțiunea noastră a constituit dovada nemulțumirii foarte clar exprimate, în stradă și zgomotos, de către angajații personal nedidactic, personal auxiliar, personal didactic de predare, reprezentanți ai părinților și elevi.”, transmit reprezentanții SIP Sibiu.
O delegație formată din președintele prof. Stancu Gheorghe Leonard, împreună cu membrii Biroului Excutiv al S.I.P. Sibiu și lideri S.I.P. din unitățile școlare de pe raza județului Sibiu au avut o întălnire cu domnul Crețu Mircea-Dorin prefectul județului Sibiu, împreună cu subprefecții, căruia i-au înmânat o adresă cu istoricul declanșării actualei greve, revendicările angajaților din învățământ, cu precizarea că greva generală nu se va opri până când greviștii vor fi mulțumiți de ceea ce guvernul va oferi.
”Precizăm că acțiunile noastre de protest nu au legătură cu susținerea vreunui partid politic și nu dorim să fie asociate cu discuțiile interne ale guvernanților.V-AM ÎNVĂȚAT SĂ NUMĂRAȚI? SUNTEM ÎN GREVĂ GENERALĂ PESTE 85% DIN ANGAJAȚII ÎNVĂȚĂMÂNTULUI SIBIAN! SUNTEM UNIȚI ȘI NU CEDĂM, MĂRIȚI SALARIILE!!! Greva generală continuă și săptămâna viitoare!”, a transmis Iulia Dănilă, directorul de comunicare al SIP Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
DRUMSERV a redeschis șantierele pe DJ 106 B
1 an agoDRUMSERV a redeschis șantierele pe DJ 106 B la începutul lunii martie
DRUMSERV SA a reluat la începutul lunii martie lucrările de modernizare a drumului județean Ocna Sibiului – Loamneș – Șoroștin – Țapu. Constructorul a executat peste 70% din lucrările prevăzute în contractul semnat cu Consiliul Județean Sibiu în septembrie 2021, astfel că termenul de finalizare – octombrie 2023 – va fi respectat.
Ce lucrări prevede contractul
Pe traseul celor 35 de kilometri ai drumului dintre Ocna Sibiului și Țapu, SC DRUMSERV SA realizează următoarele lucrări prevăzute în contractul de execuție: consolidarea drumului în zonele vulnerabile la alunecări de teren; modernizarea a două treceri la nivel cu calea ferată; reabilitarea a cinci poduri; construirea a două poduri; refacerea platformei rutiere; rigole; reabilitarea podețelor; amenajarea drumurilor laterale; amenajarea accesului la proprietăți; parcări; stații de autobuz cu 8 adăposturi pentru călători.
Stadiul de executare anunțat de Drumserv
Potrivit reprezentanților SC DRUMSERV SA, până la 30 martie 2023, au fost executate următoarele lucrări:
- Terasamente. Lucrările de terasamente s-au finalizat pe sectorul de drum ieșire Ocna Sibiului – Mândra, ieșire Loamneș – intrare Hașag (aproximativ 10 km) și ieșire Șura Mare – intrare Ocna Sibiului (3 km). Momentan, se lucrează pe sectoarele ieșire Hașag – intrare Șoroștin (la km 27 – 30) și ieșire Șoroștin – intrare Țapu (km 33 – 38). Se execută lucrări în fundația drumului, constând din săpătură și strat fundație balast) în Loamneș și Hașag.
- Suprastructură drum. S-au finalizat lucrările până la stratul de legătură din asfalt între ieșire Ocna Sibiului – Mândra (aproximativ 6 km). Momentan, se lucrează la stratul de bază și așternerea stratului de legătură din asfalt pe tronsonul ieșire Loamneș – intrare Hașag (4 km). Se lucrează pe drumul dintre Hașag și Șoroștin, unde procentul de realizare este, în prezent, de 60%. Drumurile laterale, în număr de 75, sunt realizate în proporție de 70%.
- Dispozitive de evacuare a apelor. S-au finalizat drenurile longitudinale în corpul drumului (pe o lungime de 6.210 metri), acestea fiind lucrări adiționale, care au fost necesare pentru buna drenare a apelor de pe versanți. Șanțurile betonate au fost finalizate, însumând 5.966 de metri liniari. Rigola carosabilă (șanțurile acoperite) este realizată în proporție de 70%: lucrările sunt finalizate în localitatea Șoroștin și se lucrează în Loamneș și Mândra (procentul de realizare este de 99%), în Hașag și Șura Mică (executat 30%). Rigola ranforsată, executată pe o lungime de 1.906 metri, este finalizată. Rigola acoperită ranforsată este finalizată și la intrarea în Țapu (aproximativ 1.100 de metri). Se lucrează la șanțurile de pământ de pe marginea drumului Ocna Sibiului – Mândra (aproximativ 50% realizat).
- Consolidări. Sunt finalizate două sectoare de drum pe care s-au prevăzut consolidări cu coloane forate (beton), la km 16 și 24 – câte 50-75 metri /sector, precum și lucrările de consolidare în localitatea Țapu. S-au finalizat și lucrări prin consolidarea terenului de fundare / prin blocaje de bolovani în zonele unde au fost necesare extraexcavații (între km 13 și 14). Continuă turnarea betonului în consolidări (piloți, zid greutate, zid cornier) la km 14 și 41, lucrările fiind executate în proporție de 78%.
- Podețe. Cele 114 podețe prevăzute în proiect sunt finalizate în proporție de 95%, fiind montate și în localități, și în afara lor. Lucrările continuă în localitățile Hașag și Șura Mică.
- Poduri. În prezent, se lucrează la șase din cele șapte poduri prevăzute în proiect: la km 13 – ieșire din Ocna Sibiului, spre Slimnic (85% realizat), la km 18 – intrare Mândra (85% realizat), la km 38 – ieșire Șoroștin, spre Țapu (95% realizat), la km 41 – Țapu și la cele două poduri din Loamneș și Hașag, de la km 25 (realizat 50%). În privința podului de la km 27, din localitatea Hașag, pentru care a fost nevoie de reproiectare, proiectul este finalizat și urmează să înceapă lucrările.
- Treceri la nivel cu calea ferată. Au fost finalizate lucrările la ambele treceri la nivel cu calea ferată, de pe traseul Ocna Sibiului – Slimnic, respectiv Slimnic – Mândra.
- Siguranța și semnalizarea circulației. Au fost montați parapeți metalici direcționali pe o lungime de 1.435 de metri, reprezentând 30% din lungimea prevăzută în contract.
- Utilități. Relocarea rețelelor de gaz a fost finalizată deja în localitățile Șoroștin, Țapu, Loamneș – Mândra. Lucrările sunt în derulare în localitățile Loamneș și Hașag, unde procentul realizat deja este de 50%. Obiectivul de protejare a conductei transportoare de gaz, care i-a revenit SNTGN Transgaz SA, a fost realizat în proporție de 100%.
Proiect pe fonduri europene
Valoarea contractului semnat în septembrie 2021 cu Drumserv Sa, este de peste 106 milioane de lei (cu TVA inclus), însă au existat și vor mai fi ajustări ale costurilor de execuție, din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcții și combustibili. Aproximativ 98% din sumă reprezintă fonduri europene și guvernamentale nerambursabile.
Finanțarea a fost obținută prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii 6.1 – ”Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare și terţiare la infrastructura TEN-T”. Astfel, acest drum județean va asigura conectarea localităților aflate pe traseu și va crea premisele necesare dezvoltării socio-economică a întregii zone, prin facilitarea mobilității populației și a schimbului de mărfuri dinspre și înspre zona traversată de drumul care urmează a fi modernizat.
Dezvoltare economică
În calitate de beneficiar al proiectului, depus în parteneriat cu administrațiile publice din orașul Ocna Sibiului și comunele Șura Mică, Șeica Mică, Slimnic, Loamneș și Micăsasa, Consiliul Județean Sibiu a pornit de la premisa că drumurile județene au un rol important în dezvoltarea regională, asigurând accesibilitatea localităților și conexiunea cu drumurile naționale, pe de o parte, și cu străzile urbane și drumurile comunale, pe de altă parte.
Peste 184.000 de persoane din județul Sibiu vor beneficia de reabilitarea acestei artere rutiere, de către Drumserv, care face conexiunea între Autostrada A1 și DN 14B din partea de Nord a județului. Modernizarea drumului județean DJ 106 B – A1 – Ocna Sibiului – Loamneş – Şoroştin – Ţapu crește posibilitatea atragerii investitorilor în zona cuprinsă între Valea Târnavelor și Valea Secașelor. O rețea de drumuri la standarde europene înseamnă accelerarea dezvoltării economice a localităților traversate de DJ106, atrăgând forța de muncă din aceste comune, ca urmare a creșterii calității condițiilor de deplasare.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
144Piața Volantă Transilvania – 10 ani de activitate
2 ani agoPiața Volantă Transilvania a marcat 10 ani de activitate în folosul producătorilor și al sibienilor doritori de produse locale
Piața Volantă Transilvania a fost sărbătorită pentru cei 10 de ani de activitate în aceeași zi cu „Ziua Recoltei 2022”. Ambele evenimente fiind sărbătorite astăzi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Sibiu, care a fost reprezentat de doamna președintă Daniela Cîmpean, domnul vicepreședinte Marcel Luca și domnul administrator public Adrian Bibu.
Printre participanți s-au numărat parlamentari de Sibiu, consilieri județeni, reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Direcției pentru Agricultură Sibiu și ai Oficiului pentru Dezvoltare Montană.
28 dintre cei mai fideli producători, care s-au alăturat pieței încă din anul 2012, au primit Certificate de Apreciere, în semn de mulțumire pentru activitatea susținută de promovare a agriculturii și gastronomiei sibiene. Lor li s-au alăturat alți patru producători care au înființat Puncte Gastronomice Locale, în care doritorii pot redescoperi gusturile sibiene de altădată.
”Prin Piața Volantă Transilvania oferim un cadru civilizat de comercializare a produselor locale, care îmbină piața tradițională cu avantajele unei locații moderne, bine poziționate, cu aflux de cumpătători și acces facil. Oferim toată logistica de care producătorii au nevoie pentru a-și valorifica roadele muncii grele dar și nobile pe care o depun atât în folosul propriu cât și al consumatorilor. Astfel, avem un întreg circuit economic sustenabil, în care susținem și promovăm producătorii locali și încurajăm sibienii să consume produse locale proaspete, cu beneficii recunoscute pentru sănătate”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Sibienii care au ales astăzi să se aprovizioneze din Piața Volantă Transilvania, au avut parte, pe lângă oferta bogată de produse specifice toamnei, cât și de conserve pentru sezonul rece, de un recital de muzică susținut de elevii Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu, cât și de o reprezentare a tradițiilor din Țara Oltului în cadrul ”Șezătorii Avrig”.
Piața Volantă Transilvania găzduiește 196 de producători din județele Sibiu, Vâlcea, Olt, Gorj, Alba și Hunedoara, cărora le sunt asigurate toate dotările necesare comercializării produselor.
De asemenea, prin intermediul paginii www.gusturisibiene.ro, Consiliul Județean Sibiu promovează toți producătorii sibieni, în funcție de locație și tipul de produse oferite, punându-le la dispoziție un „Manual privind funcționarea și promovarea IMM-urilor în domeniul gastronomiei”, cât și un ”Ghid al unui stil de viață sănătos”.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
131Nonviolență în școli – Cine a câștigat?
3 ani agoNonviolență în Școli – proiect concurs în școlile sibiene
Inspectoratul General al Poliției Române, cu sprijinul Direcției Siguranță Școlară, a implementat la nivel național Proiectul pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar – Nonviolența în școli.
Proiectul s-a derulat la nivel naționalși și-a propus crearea unui mediu sigur și pozitiv, prin implicarea factorilor cheie în asigurarea unui climat educațional de calitate – elevi, părinți, consilieri școlari, diriginți, directori ai unităților de învățământ, personal cu atribuții de pază a unităților școlare pe de o parte, iar pe de altă parte, polițiști, specialiști din domenii care interacționează cu copilul și reprezentanți ai autorității publice locale.
La nivelul județului Sibiu, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu, prin Biroul Siguranță Școlară, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, au inițiat la data de 30 ianuarie, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, un concurs adresat elevilor din școlile gimnaziale de pe raza județului.
Elevii au trebuit să elaboreze materiale informativ-preventive sub forma unui afiș format 100×70 cm și a unui clip cu durata de maxim 3 minute, prin intermediul cărora să fie transmise mesaje de descurajare a violenței psihologice (bullying).
La finalul săptămânii trecute, Biroul Siguranța Școlară alături de partenerii săi, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Sibiu, Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu, Școala Gimnazială nr. 8 Sibiu, Școala Gimnazială nr. 23 Sibiu, Școala Gimnazială Șura Mică și Școala Gimnazială Hosman au stabilit finaliștii concursului antibullying, Nonviolență în școli, la nivel de unitate de învățământ, precum și la nivel județean, câștigătoarea fiind clasa a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale Șura Mică.
”Elevii claselor gimnaziale din unitățile de învățământ participante în proiect, au realizat câte un afiș și câte un filmuleț cu mesaje antibullying. Aceștia au fost foarte receptivi și implicați, dând dovadă de creativitate și sensibilizând prin mesajele transmise. Mulțumim elevilor și cadrelor didactice coordonatoare pentru implicare și felicităm toate clasele participante!”, au transmis reprezentanții IPJ Sibiu.
Clipul câștigător îl puteți viziona aici.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
147