Program funcționare Muzeul ASTRA de Crăciun:
-24 decembrie 2021 – 25 decembrie 2021: închis
-26 decembrie 2021: 10.00 – 17.00
Program funcționare Muzeul ASTRA de Anul Nou:
-31 decembrie 2021- 01 ianuarie 2022: închis
-02 ianuarie 2022: 10.00 – 17.00
Slujbe religioase la Biserica din Bezded:
-25, 26, 27 decembrie 2021:
9.30 Utrenie, 10.30 Sfânta Liturghie
-31 decembrie 2021, Ajun Anul Nou:
23.00 Slujba Trecerii dintre Ani
-01 ianuarie, 02 ianuarie, 06 ianuarie, 07 ianuarie 2022:
9.30 Utrenie, 10.30 Sfânta Liturghie
Program sărbători: Galeriile de Artă Populară
-24 decembrie – 25 decembrie 2021 – închis,
-26 decembrie 2021: 10.00 – 17.00
-31 decembrie 2021– 1 ianuarie 2022 – închis
-02 ianuarie 2022: 10.00 – 17.00
Cafenea Culturală
-24 decembrie – 25 decembrie 2021 – închis,
-26 decembrie 2021: 10.00 – 17.00
-31 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022 – închis
Muzeul Astra vă urează: ”Vacanță constructivă & sărbători fericite!”
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Ciprian Ștefan: Ministerul Culturii este Cenușăreasă | VIDEO
2 ani agoCiprian Anghel Ștefan: Trebuie să ne unim, să devenim o voce!
Astăzi a debutat la Muzeul Astra, programul Astra Multicultural 2021. La deschiderea seminariilor pe tema ”Patrimoniu cultural.Valori.Perspective”, managerul general al Muzeului Astra și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Ciprian Anghel Ștefan le-a transmis directorilor instituțiilor de cultura din România, un mesaj în contextul finanțării insuficiente a instituțiilor care gestionează patrimoniul cultural al țării.
”Noi directorii suntem vremelnici în funcție! Important este ce rămâne după noi, ce echipe construim, ce strategii construim și ce transmitem mai departe. Și cum, din poziția noastră de influenceri, reușim să convingem factorii decizionali. O spun cu toată răspunderea. În momentul de față Ministerul Culturii este Cenușăreasă, un minister de sacrificiu. ”, Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului Astra și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România.
Ministerul Culturii nu este prezent în programul guvernamental PNRR. Banii prin Programul Național de Restaurare și Reziliență care ajung la cultură vin mai mult indirect decât direct.
”Vi se pare Normal? Unde suntem noi muzeele în acest PNRR? Unde suntem noi instituțiile de stat în acest program, având în vedere că instituțiile de stat care gestionează patrimoniul din România, sunt cei mai mari depozitari de patrimoniu și gestionari de patrimoniu? De ce? În principal din cauza noastră, că nu am reușit să ne unim și să fim o voce.”, a adăugat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului Astra și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
222Festivalul-Concurs „Lucreția Ciobanu”, 26-27 aprilie
6 luni agoFestivalul-Concurs „Lucreția Ciobanu” – două zile dedicate cântecului popular românesc
Festivalul-Concurs „Lucreţia Ciobanu” din Sibiu, care are loc în zilele de 26 și 27 aprilie 2023, va avea pe scena zeci de interpreți de muzică populară și membrii Ansamblurilor „Cindrelul-Junii Sibiului”, „Veteranii Junii Sibiului” și „Ceata Junilor”.
A VI-a ediție a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreţia Ciobanu” este organizată de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu și propune publicului două spectacole de anvergură, programate la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu.
Miercuri 26 aprilie 2023, scena aparține celor 15 tineri admişi în faza finală a concursului, după preselecția la care au participat 52 de soliști din întreaga țară. Vor încerca să convingă juriul de specialitate că pot urca pe podiumul acestei competiții: Silviu Ionuţ Avram – Bistriţa Năsăud, Andrada Betej – Gorj, Larisa Daniela Cârlugea – Gorj, Bianca – Andreea Crețu – Sibiu, Nicoleta Crisante – Olt, Elena Geanina David – Olt, Ana Maria Deaconu – Olt, Andreea Dinu – Olt, Dorinel Gavriluţ – Timiș, Diana Izabela Marin – Mureș, Natalia-Maria Rusu – Alba, Daniela Cristina Todor – Alba, Luiza Elena Turcu – Dolj, Ștefan Țîrdea – Neamţ și Daniel Vădrariu – Timiş. Spectatorii vor desemna câștigătorul Premiului Publicului, prin completarea chestionarului distribuit celor prezenţi în sala Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu.
În cea de-a doua parte a spectacolului de miercuri, vor evolua foști laureați ai festivalului, interpreți sibieni, „Ceata Junilor” şi „Veteranii Junii Sibiului”, toți reuniți într-o șezătoare din care nu vor lipsi cântecul, jocul și voia bună.
Joi 27 aprilie 2023, tinerii concurenți au din nou emoții, căci numele câștigătorilor vor fi cunoscute în cadrul Galei Laureaților. Aceasta va fi urmată de un spectacol de excepție, în conceptul artistic al Silviei Macrea; protagoniştii momentelor muzical-coregrafice vor fi membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și interpreți de valoare ai scenei muzicii populare românești.
Biletele, la prețul de 40 lei/20 lei, se pot achiziționa fizic de la Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, în zilele de 13-14, 18-23, 25-27 aprilie. Casa de bilete este deschisă după următorul program: marți-vineri, orele 14-21, sâmbătă-duminică, orele 11-21.
Online, biletele pot fi achiziționate de la următorul link, începând din 13 aprilie: https://eventbook.ro/music/bilete-festivalul-concurs-al-cantecului-popular-romanesc-lucretia-ciobanu.
PROGRAMUL FESTIVALULUI-CONCURS „LUCREŢIA CIOBANU” 2023
26 APRILIE 2023, ORA 18, Centrul Cultural „Ion Besoie” din Sibiu
• Concurs al tinerilor interpreți de muzică populară
• Poftiți în șezătoare!Roberta Selagea, Andra Matei, Bogdan Firu, Simona Alexandru, Gabriel Treteag, Paula Medrea, Ionela Sterp, Luminița Dejan, Daria Gâdea, Ionuț Cocoș, Lucreția Goagea, Cosmin Bîrlan, Ilie Caraș, Adriana Anghel, Denisa Bărbat, Geanina Gavrilă, Ina Chiriac, Marcel Părău, Camelia Cosma Stoiță, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Paul Ananie, Andreea Haisan, Alexandru Brădățan; Ansamblurile Folclorice „Ceata Junilor” și „Veteranii Junii Sibiului”
Coregrafia: Silvia Macrea și Alesea Sas27 APRILIE 2023, ORA 18, Centrul Cultural „Ion Besoie” din Sibiu
• Gala Laureaților
• Spectacol folcloricIoana Ștefan, Robert Târnăveanu, Carmen Popovici Dumbravă, Dumitru Teleagă, Viorica Macovei, Sînziana Ștefan, Iulia Mihai, Codruța Rodean, Bogdan Cioranu, Oana Bozga Pintea, Tudor Furdui Iancu, Vasilica Tătaru, Ilie Medrea, Mirela Mănescu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Alina Pinca, Răzvan Năstăsescu, Sebastian Stan, Traian Stoiță, Ovidiu Homorodean, Aurora și Săndel Mihai, Mariana Deac, Mariana Anghel, Ionuț Fulea, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului”
Coregrafia: Theodor Vasilescu și Silvia Macrea; asistent coregraf: Alesea SasPrezintă: Traian Stoiță
Acompaniamentul orchestral este asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”.
Dirijori: Gabriel Popescu și Cristian Obrejan
Director festival: Silvia MacreaPentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
85Tradiții de Paștele catolic la Muzeul Astra
3 ani agoTradiții săsești la Muzeul Astra
Tradițiile specifice sașilor din preajma Sărbătorii Pascale au fost puse în practică în cadrul unui atelier inedit. Gospodăria săsească din Șeica Mică, județul Sibiu a fost scena unde vizitatorii Muzeului Astra au putut vedea cum se vopseau ouăle.
Ouăle de găină, rață și gâscă au fost adunate din cuibarele gospodăriilor din Muzeul ASTRA. Au fost mai apoi decorate cu diverse frunze din grădină.
Pentru prepararea culorilor, se foloseau vase noi, ca să nu se păteze ouăle. Vopsirea ouălor cu substanţe extrase din plante era o adevărată artă pe care femeile ştiau să o practice cu un simţ artistic deosebit. Cele mai frumoase ouă erau cele din zona Bistriţei, ornate cu flori, spice de grâu, frunze de viţă-de-vie, desenate cu motive inspirate din ciclul vieţii, sau scrise cu diferite zicale pe care feciorii le dăruiau iubitelor. Cu această ocazie, fetele de măritat aveau prilejul să-şi aleagă logodnicul în funcţie de frumuseţea oului primit.
În zona Sibiului se practica tehnica de vopsire a ouălor în frunze de ceapă roșie și galbenă decorate cu frunze. După ce planta era înlăturată, rămânea în alb doar conturul acesteia.
Pomișorul de Paște, atracția copiilor
În fața gospodăriei din Șeica Mică (sectorul viticol), un pomișor decorativ îi va întâmpina pe vizitatorii dornici să-l anime cu gânduri de bine! Cartonașele în formă de ou, prinse cu panglici multicolore, personalizate de către vizitatori cu un gând bun lăsat scris, vor împodobi crenguțele pomului îndemnând publicul să afle mai multe despre Paștele la sași. Aceste cartonașe vor fi disponibile la intrarea principală din Muzeul ASTRA, la casieria instituției.
Ouăle folosite la coptul Hencleșului și a altor preparate nu se spărgeau, conţinutul acestora fiind suflat printr-un mic orificiu făcut cu un ac la ambele capete ale acestora. Această practică, de eliminarea a albușului și gălbenușului intra în atribuțiile copiilor, la fel ca și decorarea oului și mai apoi împodobirea crenguţelor proaspăt culese din grădină. Pomișorul se păstra în camera cea bună până în ziua de Paşte când se punea pe masă alături de bucatele tradiționale.
Astăzi, acest vechi obicei de influență germană, de împodobire a pomişorului de Paşti, se practică mai mult la oraş, fiind un ornament foarte îndrăgit care a pătruns tot mai mult pe mesele românilor de sărbători.
Reconstituirea obiceiului Căutatul ouălor, duminică la Muzeul Astra
Pentru cei mici bucuria primăverii vine odată cu iepurașul de Paște. Pentru a-l întâmpina cum se cuvine și a intra în atmosfera sărbătorilor, aceștia vor căuta ouăle ascunse de iepuraș. Deaceea, Muzeul Astra vă așteaptă cu cei mici la gospodăria săsească din Șeica Mică, între orele 11 și 13.
Cei mai activi participanți vor fi premiați cu dulciuri și cu tradiționalul ou de Paște.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
417