Program special
Programul după care Muzeul ASTRA va funcționa în perioada sărbătorilor de iarnă este următorul:
- 24 – 25 decembrie (Ajunul & prima zi de Crăciun), 31 decembrie 2022 și 1 ianuarie 2023 – ÎNCHIS
- 26-30 decembrie & 2 ianuarie 2023 – DESCHIS, între orele 10.00 – 17.00.
”Bucuroși de oaspeți! Sărbători fericite, pace, liniște, înțelepciune și sănătate!”, au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.
Să nu uităm că putem să ajutăm păsările sălbatice din muzeul din Dumbrava
Într-o iarnă ,,specială”, Muzeul ASTRA vă provoacă într-o acțiune ,,specială”! Haideți pe la noi să (re)cunoaștem împreună păsările sălbatice din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului! Și cum dragele de ele au nevoie de hrană, mai ales că-i foarte frig acum, se cuvine să le ajutăm și-n privința asta, nu? 😉
Ei bine pasionații de astfel de activități în natură sunt așteptați la intrarea principală în Muzeul ASTRA unde vor primi pungi cu semințe și o hartă cu locul de amplasare a hrănitorilor în muzeu – 4 la număr. După ce vor hrăni păsările, copiii vor fi recompensați cu o surpriză la poarta principală.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
893 de doze de vaccin în weekend la drive-through
2 ani agoDoze de vaccin Pfizer la Cazarma 90
Aproape 900 de doze de vaccin de la Pfizer au fost adiministrate în primul weekend de funcționare al primului centru drive-through din județul Sibiu, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Sibiu(DSP Sibiu).
Sâmbătă, în prima zi au fost administrate 407 vaccinuri reprezentând prima doza și 12 vaccinuri la rapel.
Duminică, numărul persoanelor care au fost vaccinate cu prima doza a fost de 468 iar pentru rapel s-au prezentat 6 persoane.
Centrul de vaccinare de la Cazarma 90 dispune de 4 fluxuri de vaccinare simultană. În centru lucrează un medic coordonator, 6 asistente, 2 registratori, alți 2 medici și zeci de voluntari.
Centrul de vaccinare funcționează zilnic, între orele 09:00 și 19:00.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
2821 Decembrie la Muzeul ASTRA
2 luni ago1 Decembrie: gastronomie, educație și interactivitate
1 Decembrie, Ziua Națională a României, la Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, s-a pregătit un program axat pe trei coordonate: gastronomie, educație și interactivitate. Toate activitățile vor fi organizate în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, între orele 10-15, și vor utiliza resurse interne, în sensul că preparatele vor fi (pre)gătite de angajații muzeului, care vor folosi în acest scop recolta din grădina Muzeului ASTRA.
,,Programul Târgul de Țară, Gradină și Peisaj a prezentat, în premieră, tiparul grădinilor din diverse zone ale României, ceea ce se cultivă în funcție de sezon, modul de valorizare, conservare dar și sustenabilitatea produselor adaptate zonei de proximitate. Din cămara Muzeului ASTRA, noi – angajații Muzeului ASTRA – vom găti pentru vizitatori produse de post sau ,,de dulce”, dar și rețete din perioada interbelică. În acest mod vom marca unitatea și diversitatea ruralității din ,,România dodoloață”. Rolul evenimentelor gastronomice este de a constientiza hrana ca sustenabilitate, modul în care gospăodăria rurală își drămuia resursele și modele din trecut care ar putea fi adaptate astăzi pentru reducerea risipei alimentare inexistente, odată, în mediul rural din România.
Dorim să marcăm ziua de 1 decembrie și prin asemănările gastronomice din regiunile istorice. Cinstim pe cei care au generat statul unitar român prin recuperarea elementelor identitare care se găseau ,,de la Nistru pân la Tisa”, de la Dunăre la Crișuri, în tot arcul carpatic, în dealurile de vest și subcarpatice, în podișuri, lunci și câmpii. Vom avea ateliere educaționale, curatorierea perioadei unirii și asumarea unirii de etniile conlocuitoare. Vă așteptăm în fabulosul Muzeu în aer liber din Dumbrava Sibiului, cu o parte din conducerea instituției la cârma ofertei culturale! Merită să ne călcați pragul!”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, manager Muzeul ASTRA
Miercuri, 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, fiind dezlegare la pește, Muzeul ASTRA invită publicul la degustarea unor rețete bazate pe pește de apă dulce din bazinul hidrografic al României. La Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, se va servi crap românesc, borș din peste, plachie și icre de știucă, toate pregătite după un rețetar folosit în bucătăria rurală românească. Încercăm astfel să conștientizăm populația de consumul sustenabil al peștelui de apă dulce, mai rar utilizat în restaurant sau în gospodăria proprie. Vom comunica vizitatorilor toate rețetele tradiționale, dar și ce ingrediente sunt folosite, inclusiv produsele conservate din grădina Muzeului ASTRA. Acest atelier gastronomic se va derula până la epuizarea porțiilor.
Joi, 1 decembrie, tot din și în gospodăria muzeului, la Târgul de țară, se va pregăti supă din carne de rață și friptură de rață cu garnitură de cartofi, varză cu carne de oaie, specifică păstorior transhumanți. În același cadru, vom organiza un atelier de pregătire a cărnii de Mangalița pentru afumat. Vom face cârnați, carne la borcan (garniță) jumări și slănină pentru consuervare / afumare, toate din carne de porc din rasa Mangalița.
De Ziua Națională a României, Muzeul ASTRA organizează un atelier gastronomic la Gospodăria de viticultor din Șeica, monument functional în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici, între orele între orele 11.00-15.00, vom face mere coapte la cuptor și vom servi vizitatorii cu pâine cu untura și ceapă. Tot aici vom amenaja și un atelier interactiv de împletit brățări cu tricolor.
Vineri, 2 decembrie, se va găti cartofi fierți cu moare de varză, mazăre grasă (fasole) cu ceapă rântăluită (pentru cei care postesc) și cârnaț prăjit. Sunt rețete specifice acestei perioade, dar și zonelor rurale din România, produsele fiind din grădina Muzeului ASTRA.
Toate preparatele vor fi asezonate cu o pâine proaspătă, făcută pe vatra cuptorului de la Târgul de țară.
În perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, între orele 10.00 – 16.00, Muzeul ASTRA organizează un atelier educational dedicat vizitatorilor de toate vârstele. Acesta va avea loc la Școala din Ticera și pe platforma Etno Tehno Parc, unde muzeografii și educatorii muzeali au pregătit o incursiune pe harta României de la 1918. Descoperim aici, împreună cu vizitatorii veniți cu mic cu mare, tot ce este specific unei zone istorice, etnografice prin intermediul portului popular. Cei interesați pot chiar să probeze uniformele armatei române, purtate de țăranii români în perioada Primului Război Mondial. De asemenea, povestea Marii Uniri este reliefată în acest spațiu și de obiectele din colecțiile Muzeului ASTRA: fotografii și cărți vechi de la începutul secolului XX.
Accesul se va face în baza abonamentului sau biletului de intrare în Muzeul ASTRA
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
52Mărțișor din suflet. Atelier și târg timp de 3 zile, la Muzeul Astra
11 luni agoMărțișorul – puritate și vitalitate
Primul târg al primăverii la Muzeul ASTRA îi este dedicat simbolului cu fir bicolor, alb și roșu. Împletirea acestor fire semnifică puritatea și vitalitatea din natură. Atelierul este special organizat pentru cei care vor să dăruiască un mărțișor cu suflet. Meșterii și artiștii populari vă sunt alături timp de 3 zile și vă vor ajuta să confecționați daruri unicat pentru cei dragi.
”Lasă frumusețea primăverii să te cuprindă-n gesturi! Hai pe la noi să îți faci un mărțișor după cum îți dorește sufletul! Te ajută meșteri și artiști care se pricep de generații să croiască simbolul ce leagă-n fir alb-roș` puritatea și vitalitatea din natură!”, transmit reprezentanții Muzeului Astra.
Prima ediție a acestui tărg aduce în Muzeul în aer liber, tarabe pline cu mărțișoare artizanale. Locația exactă este Târgul de țară, în cele trei zile între zilele 10 și 17 aveți ocazia să alegeți cadouri unice pentru 1 martie.
În anul 2017, au fost înscrise de UNESCO, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, în urma candidaturii unui dosar multinațional (România, Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova), practicile culturale asociate Mărţişorului. Puritatea – prin culoarea albă și vitalitatea – prin culoarea roșie, se împletesc pentru a creea un mărțișor.
”Luna martie este reprezentată de momentul în care natura renaște, aducând înapoi frumusețe, iubire și căldură. Omenii obișnuiau să își dăruiască mărțișoare sub funcția magică de a purta noroc și a aduce sănătate.”, adaugă reprezentanții Muzeului Astra.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
111