Percheziții la persoane bănuite operațiuni cu produse sesceptibile a avea efecte psihoactive
Perchezițiile domiciliare s-au efectuat în județul Sibiu, la persoane bănuite de efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive. Cele 2 percheziții au fost făcute de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu.
Din cercetări a reieșit că, din anul 2021 și până în prezent, persoanele cercetate ar fi comercializat substanțe psihoactive mai multor consumatori din municipiul Sibiu și din localitățile învecinate, Cisnădie, Șelimbăr, Ocna Sibiului și Orlat.
Astfel, 2 bărbați, în vârstă de 27 și 32 de ani, ambii din județul Sibiu, bănuiți de săvârșirea acestor infracțiuni, au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.
În cadrul perchezițiilor, polițiștii de la combaterea criminalității organizate au ridicat mijloace de probă, constând în pliculețe transparente ce conțin substanțe psihoactive, porționate pentru vânzare, sume de bani, cântare electronice și telefoane mobile utilizate în activitatea infracțională.
La activirăți au participat polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu, precum și echipe de intervenție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu.
Suportul de specialitate este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Anii Drumeției: județul Sibiu, destinație atractivă pentru ecoturism
2 ani agoAnii Drumeției, CJ Sibiu alocă 1 milion 500 de mii de lei
Consiliul Județean Sibiu alocă 1.500.000 RON pentru prima etapă a programului pilot de promovare a ecoturismului în județul Sibiu, “Anii Drumeției”. Scopul programului este de a promova județul Sibiu ca destinație atractivă pentru ecoturism, de a regenera infrastructura de drumeție din județ și de a valorifica resursele naturale prin intermediul activităților non-intruzive, prietenoase cu mediul înconjurător.
„Programul `Anii Drumeției` a venit de la nevoia de a adapta strategia de promovare turistică a județului Sibiu la actualul context global. Distanțarea socială, limitarea călătoriilor, nevoia oamenilor de a ieși în natură, de a aprecia lucrurile simple cum ar fi o plimbare în aer liber, a reprezentat pentru noi o oportunitate de a valorifica patrimoniul natural pe care îl are județul Sibiu. În următorii ani vom aloca fonduri pentru refacerea infrastructurii turistice de drumeție existente, identificarea de noi trasee turistice și promovarea lor într-o platformă comună”, a declarat Daniela Cîmpean – Președinta Consiliului Județean Sibiu
Îmbunătățirea infrastructurii de drumeție și încurajarea activităților în aer liber
Programul Anii Drumeției este gândit pe o perioadă de 2 ani, 2021-2022, și va cuprinde întreg județul Sibiu. Acțiunile incipiente se vor concentra în jurul îmbunătățirii oportunităților de practicare a activităților de ecoturism precum: drumeția, cicloturismul, plimbările ecvestre, observarea florei și a faunei, tururi culturale; accentul fiind pus pe orice activitate practicată în aer liber, diminuarea perturbărilor prin accesul necontrolat cu mijloace motorizate și depozitarea ilegală a deșeurilor.
În acest sens, anul acesta va fi alocat un buget de 1.500.000 Lei destinat pentru refacerea infrastructurii turistice a traseelor vizate pentru intervenție în anul 2021, efectuarea studiilor de fezabilitate pentru identificarea de noi trasee propuse pentru a fi amenajate în anii următori, omologarea unor trasee existente, acoperirea costurilor operaționale și de promovare a infrastructurii turistice și a operatorilor turistici din județ care activează în domeniul ecoturismului. La acest buget se adaugă sumele alocate pentru Agendele Județului, care vor avea anul acesta ca temă transversală promovarea valorilor naturale din județul Sibiu.
Cea mai mare parte din acest budget se alocă către Asociația Județeană de Turism Sibiu (AJTS) care va fi structura suport de implementare, în cadrul căreia va funcționa echipa de management și implementare a Programului, precum și către instituții din subordinea Consiliului Județean Sibiu precum Salvamont, care are atribuția de întreținere a potecilor turistice sau Direcția Drumuri și Poduri pentru realizarea de locuri de popas și parcări verzi pe drumurile județene pitorești.
În cadrul AJTS, Implementarea programului va fi realizată de un grup independent de specialiști ce urmează să fie contractați în perioada următoare. Una dintre așteptările de la această echipă va fi și atragerea de fonduri și din alte surse decât cele publice, având în vedere potențialul ca dezvoltarea drumeției să reunească în jurul său factori de interes și din sectorul privat.
Implementarea programului va fi realizată de un grup independent de specialiști
Consiliul Județean Sibiu a organizat încă de la sfârșitul anului trecut un grup de lucru care a reunit instituțiile din subordine cu atribuții și implicații în turism și infrastructură, reprezentanți ai AJTS și specialiști în turism, comunicare și management de proiect, pasionați de drumeții montane, de promovarea valorilor tradiționale, a zonelor rurale și a mijloacelor de transport prietenoase cu mediul. Din cadrul acestui grup de lucru a fost selectată o echipă de proiect care va asigura managementul și implementarea Programului, coordonată de Sergiu Olteanu. Din echipă mai fac parte: Monika Tompos, Cristian Cismaru, Simina Manea, Sandy Stancu, Lucia Sevestrean și Lorand Peter.
„Lansarea oficială a programului este programată pentru sfârșitul lunii mai, moment în care vom prezenta, pe larg, obiectivele anuale și etapele implementării. Tot atunci vom detalia situația traseelor vizate pentru intervenție și destinația acestora, în funcție de oportunitățile pe care le oferă pentru practicarea activităților specifice ecoturismului.” , Sergiu Olteanu – manager de proiect
Programul „Anii Drumeției” propune o alternativă de călătorie sustenabilă, în aer liber, un exercițiu de explorare a resurselor naturale și a comunităților locale. Unul dintre principalele obiective ale programului este de a asigura condițiile prielnice pentru experiențe plăcute, în natură.
Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina de Facebook a programului: facebook.com/AniiDrumetiei.Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
266Muzeul ASTRA – Un altfel de târg cu 40 de olari din 4 țări
1 an agoMuzeul ASTRA – FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA UTILITARĂ. Un altfel de târg al olarilor
Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 28-31 iulie 2022 a X-a ediţie a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor . Ceramica Utilitară. Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Tema din acest an este Ceramica utilitară, iar pe parcursul a trei zile 40 de olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale. Comisiile de jurizare formate din specialiști în gastronomie, cercetători și muzeografi specializați în ceramică vor desemna cei mai buni olari şi cei mai buni bucătari-olari.
,,Dacă doriţi să cunoaşteţi ceramica utilitară, să aflaţi de ce e bine să gatim în vase de lut, care sunt olarii care au realizat vase frumoase, bine arse, în care mâncarea îşi păstrează în întregime gustul natural, vă invităm în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului! Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferinţe, a unei expoziții, a unui workshop şi a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica utilitară.
Aflat la a zecea ediție, condițiile de participare sunt respectate de fiecare olar. Aceștia trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas caracteristic ceramicii utilitare, de dificultate mare (ploscă, oală mare, ulcior, cănceu, opaiț, recipient pentru țuică etc.); să prezinte juriului două piese utilitare realizate în atelier şi să gătească în vasele proprii, pe vatră deschisă sau în cuptor, reţete specifice zonei din care provin. Partea aplicată va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală.
Din acest an Muzeul ASTRA va acorda Premiul Leș Gábor unui tânăr olar care se va specializa într-un atelier de olărit din județul Sibiu.”, a declarat dr. Karla Roșca, șef secție Muzee pavilionare Muzeul ASTRA.
REPERE DIN PROGRAM
Evenimentul va începe joi, 28 iulie 2022, ora 9.00, în Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului), cu o Conferinţă dedicată Ceramicii utilitare. Organizatorii, prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniul ceramicii tradiționale din România, Ungaria și Bulgaria, caută soluții privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitsch-ului.
Tot joi, 28 iulie 2022 în Pavilionul Muzeal Multicultural va fi prezentată publicului Expoziția dedicată olarului Leș Gábor (născ. 17 ianuarie 1955 – dec. 4 septembrie 2019, inițiatorul Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Plecat prea devreme dintre noi Leș Gábor este apreciat şi recunoscut în România și Ungaria pentru ceramica minunată pe care a realizat-o. Olarul a reuşit să transforme meşteşugul în artă rafinată, fiind considerat un meșter desăvârșit, înzestrat cu talent și pasiune, bun cunoscător al ceramicii transilvănene, al tehnicilor de realizare a ceramicii din centrele săsești și maghiare.
A fost un colaborator constatnt al Muzeului ASTRA, care a învăţat şi îndrumat meşteri şi a influenţat activitatea unor muzee, fiind conştient de misiunea acestor instituţii de protejare a patrimoniului. A contribuit major la cercetarea, identificarea şi valorificarea colecţiei de ceramică și a patrimoniului cultural imaterial.
Observând interesul din ce în ce mai evident al turiştilor pentru ceramica tradițională, și reintegrarea acesteia în locuinţa și bucătăria contemporană, precum și dorința multora de a găti și servi sănătos, în vase de calitate, vineri, 29 iulie 2022, ora 17.00 în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Gospodăria – atelier de olar din Corund, județul Harghita, se va desfășura Workshopul Folositor.
Tradițional și modern în bucătăria contemporană. În cadrul acestuia antreprenori, reprezentanți ai pensiunilor și restaurantelor din Sibiu, specialiști și meșteri olari vor discuta despre sustenabiltatea meșteșugului olăritului, despre tehnici și modele de (re)punere în valoare a vechii ceramici.
Demonstraţiile culinare din cadrul concursului de gătit se vor desfăşura la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber în 29-30 iulie 2022, începând cu ora 10.00. Olarii-bucătari vor găti, în vase de lut pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale româneşti, maghiare, bulgărești şi moldovenești precum: Ciorbă de perișoare, Gulaș secuiesc, Jambon de porc cu prune uscate, Linte în vas de lut cu frigărui și sos asortat, Pâine în vas de lut, Carne la țest, Friptură de purcel, Varză cu carne de porc, Ciorbă de pui cu tăiței de casă, Gulaș Paloc, Tocăniță de căprioară, Tocănița olarului cu vin roșu, Tocană de vită cu tarhon și tăiței de spanac etc.
Sâmbătă 30 iulie 2022, începând cu ora 14.00, publicul poate să deguste, până la epuizarea porțiilor: Gulaș cu fasole boabe, iar duminică, 31 iulie 2022, Gulaș cu carne de porc.
În cele trei zile la Târgul de ţară se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi și ateliere experimentale de decorare, modelare și presare a lutului. Acțiunile educaționale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
110Noul spital are acordul de mediu
3 ani agoNoul spital – Consiliul Județean Sibiu a primit acordul de mediu. Urmează obținerea autorizației de construire
Proiectul ”Noul Spital Județean de Urgență Sibiu” a mai trecut de o etapă importantă și anume obținerea Acordului de Mediu. Un aspect demn de evidențiat este faptul că în cadrul procedurii care stă la baza emiterii acordului de mediu nu a fost înregistrată nicio sesizare sau contestație referitoare la impactul asupra mediului pe care l-ar putea avea cea mai mare investiție a Consiliului Județean Sibiu, inițiată de președinta Daniela Cîmpean.
Raportul privind impactul asupra mediului pentru proiectul Construire Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost supus consultării publice începând cu 11.12.2020, locuitorii județului Sibiu având astfel ocazia de a contesta aspecte care țin de emiterea acordului de către autoritățile competente.
Concluziile Raportului privind impactul asupra mediului și măsurile pentru prevenirea, reducerea și, unde este posibil, compensarea efectelor negative asupra mediului evidențiază faptul că:
• proiectul propus se realizează conform celor mai bune practici în domeniul sanitar, dotările şi echipamentele prevăzute sunt de înaltă performanță și la standarde europene
• proiectul propus nu are efecte semnificative asupra mediului şi a sănătăţii umane în context transfrontier
• impactul cumulat: amplasarea proiectului, mobilarea complementară a terenului, precum și măsurile propuse prin proiectul tehnic și soluțiile constructive, contribuie semnificativ la reducerea nivelului de zgomot la receptor și menținerea calității aerului în zonă.„Prin obținerea Acordului de Mediu, am reușit să facem încă un pas important pentru realizarea celui mai mare și mai dorit proiect de către sibieni. Este o investiție vitală pentru sănătatea județului nostru și mă bucur că avem cel mai avansat proiect de spital nou dintre cele care se derulează la acest moment în România. Avem toate avizele necesare și urmează într-un termen scurt să depunem documentația necesară pentru Autorizația de Construire. Un astfel de proiect necesită implicare sută la sută și mă bucur să pot spune că am găsit această echipă dedicată care depune toate eforturile pentru ca Noul Spital Județean să devină realitate.” – Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
În acest context, la începutul lunii martie, Consiliul Județean Sibiu va depune proiectul la Primăria Municipiului Sibiu în vederea obținerii autorizației de construire.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
200