Muzeul ASTRA caută spiriduși
Muzeul ASTRA a ales să sprijine, anul acesta, campania Asociației Hai din pantofi în bocanci.
”Dacă doriți să ajutați la strângerea cadourilor pentru 341 de copilași din comuna Roșia vă rugăm să ne dați de știre! Și cum nimic nu se face doar din vorbe, mai ales în vremuri grele, cadourile (dulciuri și citrice) pot fi aduse chiar la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (poarta principală, front-desk) de luni până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00, până în 15 decembrie, inclusiv.”, transmit reprezentanții ”spiridușilor” ASTRA.
Vineri, 16 decembrie 2022, cadourile de Crăciun vor ajunge la cei mici.
Valea Hârtibaciului este o zonă cu un farmec aparte: cu o istorie îndelungată, peisaje fantastice și monumente de arhitectură impresionante. Doar că mulți dintre oamenii de aici dispun de posibilități materiale limitate, iar acest lucru se răsfrânge mai ales asupra celor mai tineri dintre locuitori.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Video | Duminica buzunarelor golite. 217 sanțiuni contravenționale la Sibiu
2 ani agoDuminică de foc pentru IPJ, IJJ și ITM
În ultimele 24 de ore, Poliția Sibiu împreună cu Jandarmeria Sibiu și reprezentanți ai ITM Sibiu, au desfășurat acțiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii noului Coronavirus, la activităţile de verificare participând 151 de forțe ale poliției și poliției locale.
Astfel, au fost verificate 1.536 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și măsurilor impuse privind izolarea/carantina; de asemenea, au fost verificate 87 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate și 285 de mijloace de transport, din care 44 de mijloace de transport în comun.
A ”plouat” cu amenzi, duminică în județul Sibiu
În urma controalelor efectuate, polițiștii sibieni au aplicat 217 sancțiuni contravenționale în valoare de 33.500 de lei, dintre care:
- 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 12.000 de lei aplicate operatorilor economici pentru organizarea de activități în spații pentru care s-au instituit interdicții / restricții;
- 1 sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei aplicată unui operator economic pentru organizarea programului de lucru cu nerespectarea legii;
- 37 de sancțiuni contravenționale în valoare de 12.000 de lei pentru organizarea și participarea la evenimente private în spații pentru care s-au instituit interdicții / restricții;
- 148 de sancțiuni contravenționale în valoare de 14.000 de lei pentru nerespectarea măsurii privind portul măștii de protecție;
- 28 de sancțiuni contravenționale în valoare de 6.500 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație.
Duminică, în jurul orei 01,00, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Sibiu, Serviciului de Investigații Criminale Sibiu, Biroului de Investigații Criminale Sibiu, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Sibiu au identificat 39 de persoane care participau la o petrecere într-un imobil de pe raza orașului Avrig. Organizatorul a fost sancționat cu amendă în valoare de 2.000 de lei, alți 24 de participanți fiind sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de 10.000 de lei. În urma intervenției polițiștilor evenimentul a fost întrerupt, participanții părăsind imobilul în cauză.
În jurul orei 20,00, duminică seara, în cadrul acțiunilor desfășurate în municipiul Sibiu, polițiștii Biroului de Ordine Publică și cei din cadrul Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Sibiu, împreună cu reprezentanți din cadrul ITM Sibiu, au identificat un operator economic ce desfășura activități contrare prevederilor legale specifice stării de alertă (club biliard). Administratorul punctului de lucru a fost avertizat în scris și i s-a pus în vedere să oprească funcționarea, însă acesta nu s-a conformat, polițiștii aplicând o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 de lei.
Tot în seara zilei de 21 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sibiu au constatat că un operator economic cu punct de lucru în municipiul Sibiu, restaurant, desfășoară activități în incintă, contrar prevederilor legale. Administratorul societății a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar cei 12 clienți prezenți în restaurant au fost sancționați contravențional cu avertisment scris pentru participarea la activități în spații pentru care s-au instituit restricții / interdicții.
Duminică seara., în jurul orei 22,40, polițiștii Secției de Poliție Rurală Șelimbăr au constatat că în incinta unui bar de pe raza localității Cristian se află mai multe persoane deși programul de lucru al localului era încheiat. Administratorul localului a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar 17 persoane au fost sancționate contravențional cu avertisment pentru nerespectarea măsurilor privind deplasarea.
Polițiștii locali au verificat 33 de persoane și au aplicat 1 sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei pentru nerespectarea măsurii privind portul măștii de protecție.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
313Muzeul Astra vă aduce Sărbătoarea Deltei. 16-19 noiembrie
2 ani agoMuzeul Astra organizează în perioada 16-19 noiembrie o serie de ateliere interactive în cadrul evenimentului Sărbătoarea Deltei la Muzeul ASTRA. Este vorba despre un atelier de tâmplărie a bărcilor și a instrumentarului pescăresc lipovenesc și ucrainean, un atelier de călăfătuire, un atelier de realizare a unei replici de lotcă, dar și ateliere gastronomice, cu bucătărie tradițională lipovenească în prim plan.
De asemenea, joi, 18 noiembrie, ora 11, va fi vernisată expoziția ,,Magazia pescărească”, prin prezentarea recuzitei și a instrumentarului piscicol și agricol specific din Delta Dunării, odată cu reorganizarea magaziei de scule piscicole și a grajdului tradițional lipovenesc din Gospodăria Mahmudia. De altfel, toate aceste inițiative vor fi organziate în perimetrul Cherhanalei și Gospodăriei de pescar lipovean din Mahmdudia, județul Tulcea, monumente expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Atelierele vor fi susținute de meșteri din Delta Dunării și se vor desfășura zilinic în intervalul orar 11-15
,,Publicul este invitat să participe activ la aceste evenimente, să-și însușească practici de bază și să interacţioneze cu oamenii Deltei, mai ales că se va ilustra „povestea” pescuitului de odinioară cu toate secretele lui. Sărbătoarea Deltei este un program derulat de Muzeul ASTRA din anul 2015 și are ca scop valorificarea patrimoniului arhaic din pitoreasca zonă a Deltei Dunării. În acest scop au fost derulate mai multe cercetări de teren în zona Deltei, continuând astfel pe cele începute în anii 70 de Muzeul Tehnicii Populare”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului
Muzeul Astra, locul de desfășurarea al atelierelor
Luni, marți, miercuri-15,16, 17 noiembrie: Ateliere de tâmplărie a bărcilor și a instrumentarului pescăresc lipovenesc și ucrainean, ateliere de călăfătuire, ateliere de realizare a unei replici de lotcă. În cadrul acestui atelier, se va reliefa atât importanţa lotcii lipoveneşti în viaţa comunităţilor de pescari, cât şi instrumentarul şi materialele specifice: cânepă, şipci, bitum.
Etapele de lucru specifice parcurse de tâmplari, numiți în Deltă și marangozi vor fi următoarele: raşchetare material lemnos, completare scânduri, reparaţii crivace, fixare /reparare furcheţi, confecţionare vâsle. În cadrul atelierelor de călăfătuire, meșterii vor astupa cu calafat amestecat cu câlți de cânepă găurile dintre scândurile bărcilor, în vederea etanșării. De asemenea, vor folosi instrumentar și materiale tradiționale de călăfătuire.
Joi, 18 noiembrie: Expoziția ,,Magazia pescărească”- Reorganizarea magaziei de scule piscicole și a grajdului tradițional lipovenesc din cadrul Gospodăriei Mahmudia, prin expunerea recuzitei și a instrumentarului piscicol și agricol, într-un discurs expozițional specific satelor Deltei Dunării;
Meşterii din Delta Dunării vor contribui, alături de muzeografi, la reorganizarea instrumentelor, a obiectelor de inventar și a recuzitei cu specific pescăresc, agricol și de gospodărie. Setcile, vintirele, năvoadele, ramele, ghionderele, ispolurile, ancorele, lăzile de pește, naboicile, clucsele, cobâlelem colierele de asini – sunt doar câteva piese din instrumentarul care va fi expus aici în permanență. Totodată, magazia de scule piscicole va deveni un spaţiu-depozit care poate fi vizitat, în care fiecare obiect va spune istoria pescuitului la lipoveni.
Vineri, 18 noiembrie: Ateliere de bucătărie tradițională lipovenească
În curtea Gospodăriei Mahmudia, vizitatorii vor putea participa la realizarea ceaiului făcut la samovar, aidoma lipovenilor din Delta Dunării, dar și la coacerea pâinilor și plăcintelor la cuptorul de vară din curte.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
198Un Cadou inedit de Crăciun, pentru un 2021 mai bun – VIDEO
2 ani agoCadou inedit de sărbători oferit orașului Sibiu și tuturor din online
O trupă de streetdance a filmat în cateva ore un dans inedit. Accente de hip-hop, o melodie veselă de Craciun și decorul feeric din centrul Sibiului au fost ingredientele unui cadou reușit. Numai zăpada a mai lipsit din peisaj,
„Am pus bazele unei coregrafii, unui musical să-i spunem așa despre Crăciun în pași de dans mai degrabă, alegând și un altfel de ritm, un ritm mai hip-hop, mai stradal care să ne ofere liberate de mișcare.”, Alexandru Filip Svaricek, coregraf trupa YoungTillDeath.
În ajunul Crăciunului, cei 26 de dansatori au filmat coregrafia. Aceștia au repetat singuri, acasă în timp ce vizionau tutorialele pe telefon. Platoul de filmare a fost cele două pieți centrale. Dansatorii au dorit sa aduca un cadou special sibienilor și nu numai.
”Am avut antrenamente online, ne-a trimis tutoriale antrenorul nostru. Am învățat acasă și am venit aici în Piața Mare să filmăm.” – Adelina Tamasciuc.
Muzica și dansul au format împreună un cadou bine venit, mai ales în momentele dificile din pandemie. Artiștii sunt convinși că în ciuda maștilor și a distanțării, ei au putut transmite multe zâmbete tuturor celor care au vizionat clipul.
”A fost un feedback pozitiv, oamenii opreau să se uite și mai filmau. A fost ceva la care nu se aștepta multă lume, mai ales că a fost spontan. Am ajuns aici și am început să filmăm.” – Laura Zaharie
„Am răspândit bucurie și fericire pentru toți și m-am simțit atât de bine să iau parte la un așa proiect frumos de Crăciun.” – Carina Stoia.
482