Mocănița Văii Hârtibaciului are alt program în luna mai
După luna de test, voluntarii de la Prietenii Mocăniței și-au dat seama că este nevoie de mai mult timp pentru întreținerea liniei. Așa că sâmbăta îi veți găsi doar la lucru pe linie de acum înainte. Cei care doresc să îi ajute cu mână de lucru, sunt așteptați sâmbăta la Hosman.
”Vom pune în mișcare trenurile turistice în zilele de duminică, după același program cu care v-am obișnuit deja. Cu excepția trenului de după-masă, care, la solicitarea comunității din Hosman, a fost decalat cu o jumătate de oră, ca să acorde mai mult timp celor care aleg să viziteze satul între cursa de dimineață și cea de după-masă.”, au transmis reprezentanții Asociației Prietenii Mocăniței.
Deoarece mocănița nu dispune încă de vagoane extra pe care să le poată atașa trenului în funcție de numărul de turiști, voluntarii au limitat numărul de bilete pe care le emit pentru fiecare cursă. Deaceea este de preferat să achiziționați biletele în avans, pe site-ul: https://sibiuagnitarailway.com/magazin/
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Maraton x 4 la Muzeul Astra
2 ani agoMaraton de vaccinare, gastronomic, meșteșugăresc și artistic
De vineri până duminică, Muzeul ASTRA a înregistrat 3910 vizitatori. În acest interval a avut loc aici un maraton de vaccinare(04-05 iunie) sub deviza ,,Sibiul revine la normal! Pune umărul! Vaccinează-te!”. În cadrul acestei acțiuni s-au vaccinat 153 de persoane împotriva virusului SARS-CoV-2, vaccinurile fiind administrate de către medicii de la Centrul de Vaccinare din Șelimbăr. Persoanele care s-au vaccinat la Muzeul ASTRA au avut de ales între doze de vaccine Pfizer și de vaccine Johnson&Johnson , toate asigurate de către Direcția de Sănătate Publică Sibiu.
Toți cei care s-au vaccinat la maratonul de vaccinare organizat la Muzeul ASTRA au beneficiat de intrare gratuită în muzeu în ziua în care le-a fost administrat vaccinul. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Sibiu împreună cu Muzeul ASTRA, Direcția de Sănătate Publică Sibiu, Prefectura Județului Sibiu, Inspectoratul pentru Situații de Urgențe Sibiu, STS și Primăria Șelimbăr.
De asemenea, în paralel cu maratonul de vaccinare, la Muzeul ASTRA a fost organizat și un alt maraton gastronomic, unul meșteșugăresc și altul artistic. În weekend au avut loc demonstrații culinare, în care au fost degustate peste 500 de porții de tocană și ciorbă de oaie la ceaun, 300 de scrumbii afumate/ marinate, 250 de porții de ciorbă de pește lipovenească și 20 de litri de sirop de muguri de brad, toate preparate la ceaun.
De asemenea, trei meșteri tradiționali (Adrian Coman, Andrei Buda și Camelia Szekely) au confecționa opinci, podoabe din metal și săpunuri naturale, într-o serie de ateliere meșteșugărești care au dat startul activităților programate pentru Ziua Universală a Iei din acest an. Atmosfera a fost întreținută de trupa Hanu’ și Romulus Cipariu cu al său țambal, în zona Târgului de Țară. Duminică, în Muzeul în aer liber au fost organizate trei ateliere meșteșugărești – de împâslire lână, făcut ciucurei&semne cusute pe colier + atelier de confecționat brățări din piele cu motive tradiționale. Tot aici a avut loc o bună parte din programul competiției sportive Sibiu Challenge.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
204Sprijin financiar de 105lei/lună pentru preșcolari
1 an agoSprijin financiar pentru preșcolarii și elevii din municipiul Sibiu
Sprijinul de care pot beneficia preșcolarii și elevii de școală sau liceu, fie sub formă de tichete pentru grădiniță, fie sub formă de burse, este adus la cunoștința sibienilor de către Primăria Sibiu.
Familiile cu venituri reduse pot depune oricând pe parcursul anului cereri pentru acordarea tichetelor pentru grădiniță, în valoare lunară de 105 lei.
Cei care îndeplinesc următoarele condiții, pot depune actele necesare pentru obținerea stimulentului oricând pe parcursul anului, iar acesta se acordă din prima lună în care copilul a îndeplinit criteriile de eligibilitate:
- venitul net pe membru de familie să nu depășească 557,03 de lei
- copilul să fie înscris la o grădiniță de pe raza municipiului Sibiu și să frecventeze cursurile
De anul acesta, o altă condiție ce trebuie îndeplinită pentru a beneficia de acest sprijin este aceea ca familia din care provine copilul să fie beneficiara alocației pentru susținerea familiei acordată familiilor cu venituri reduse.
Următoarele documente se pot depune fie la sediul Direcției de Asistență Socială de pe bulevardul Victoriei nr.1-3, cam. S.2 (de luni până joi în intervalul orar 8-15, iar vineri între orele 8-12), fie electronic, pe adresa de e-mail alocatii.familiale@sibiu.ro sau pe platforma de e-administratie.sibiu.ro unde, de altfel, se poate solicita acest sprijin în format electronic:
- cerere tip – declarație de pe propria răspundere (documentul poate fi procurat de la sediul DAS de pe bulevardul Victoriei, nr. 1-3 sau poate fi descărcat de AICI
- acte doveditoare privind componența familiei (carte de identitate, certificat de naștere, certificat de căsătorie), veniturile lunare și adeverință prin care se atestă frecventarea grădiniței.
În ceea ce privește bursele școlare, pentru acest an, Consiliul Local a aprobat un buget de 14,3 milioane de lei, față de cele 10,5 milioane de lei alocate anul trecut.
Suma a crescut ca urmare a majorării cuantumului burselor oferite. Astfel, bursa socială s-a dublat, de la 100 la 200 de lei, cea de studiu s-a mărit de la 130 la 150 de lei.Bursa de merit a crescut de la 150 la 200 de lei, iar cea de studiu are o valoare de 500 de lei. În luna septembrie au beneficiat de burse 5.311 elevi din municipiul Sibiu.
Pentru bursa socială, elevii trebuie să depună actele necesare la școala de care aparțin. Pentru restul burselor, școala sau liceul la care învață se vor ocupa de demersuri.Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
142Povești de succes la Liceul Tehnologic Henri Coandă, din 2005
3 ani agoLiceul oferă învățământ dual și garanția unui loc de muncă
2005 – anul în care se pun bazele Parteneriatului ”Școală – Întreprindere” la standarde europene. Compa SA s-a reorganizat și retehnologizat, dar forța de muncă specializată întârzia să apară, și nici perspective nu se întrevedeau.
Profesori, ingineri, specialiști din cadrul companiei Compa SA, am pornit pe drumul marilor schimbări: cursuri de formare atât în cadrul Compa SA cât și la firma producătoare de mașini unelte din Franța. Formarea s-a făcut atât din punct de vedere al specialității, cât și din punct de vedere al strategiilor didactice.
După un an de formare profesională, am început să schimbăm câte ceva, la Liceul Tehnologic ”Henri Coandă”. Centrul de Formare Profesională din cadrul Compa SA ne-a asigurat pregătirea practică de laborator. Am adaptat și CDL-ul, astfel încât elevii de liceu, calificarea profesională ”Tehnician prelucrări mecanice”, au învățat să utilizeze și să programeze MUCN –urile – calificare veche cu competențe și abilități noi. Acum se încheie și primele contracte de școlarizare, elevii primesc burse și au loc de muncă asigurat. Se întrezărea un învățământ dual, pe care noi îl numeam doar ”parteneriat”.
”Am fost printre primii absolvenți ai Liceului Tehnologic ”Henri Coandă”, care am beneficiat de bursă și loc de muncă după absolvire. Dar îmi doream mai mult. Compa SA m-a sprijinit să îmi continui studiile și astăzi sunt inginer mecanic, lucrând ca șef de secție în companie,” a declarat Radu.
Nevoia acută de specialiști în prelucrări mecanice pe MUCN ne-a determinat, pe noi, ca școală să înființăm clase cu specializări noi: ”Tehnician mecatronist” și ”Operator la MUCN”. În 2007, avem primele clase de început în aceste calificări. La nivel național, erau 3 licee care aveau aceste calificări: Liceul Tehnologic ”Henri Coandă” Sibiu, un liceu din Sfântu Gheorghe și un liceu din Brașov.
Aceste noi calificări, solicitate pe piața forței de muncă, au dus la dezvoltarea parteneriatului cu compania. Numărul de burse de școlarizare crește, tot mai mulți absolvenți se angajează în specialitate.
Acest Parteneriat, în care compania s-a implicat și a investit în formarea profesională a viitorilor angajați, a antrenat și alți parteneri și a devenit învățământ dual.
”Eram în clasa a VIII a. Citisem în ziare tot mai multe anunțuri ale agenților economici aflați în căutare de ”Operatori MUCN”. M-ar fi interesat, dar, trebuia să am răspunsul la multe întrebări: ce înseamnă MUCN, ce face un operator MUCN, ce înseamnă învățământ dual, etc. Am primit răspuns la toate întrebările de la reprezentantul liceului, atunci când au venit cu prezentarea ofertei educaționale. La început a fost greu, dar acum, în prag de absolvire, mă bucur că am ales să fiu elev la învățământul dual, să am o calificare solicitată pe piața muncii, dar, și mai important este că voi fi angajat la COMPA SA. Mă gândesc să îmi continui studiile în învățământul seral, pentru o calificare de nivel 4”, a povestit Alexandru, elev în clasa a XI a a liceului.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
”Şcoala Profesională în sistem dual reprezintă, pentru elevi, o șansă de a se dezvolta pe toate planurile şi de a dobândi o experienţă vastă în domeniul lor de pregătire. La început, am avut emoții că nu voi face față…. Mă gândeam că este o meserie pentru băieți. Dar acum, privind în urmă și văzând ce trebuie să facă un operator MUCN, recomand fetelor să se orienteze spre această meserie. Beneficiile vin însă la sfârșit, atunci când primesc o ofertă de angajare şi pot evolua în carieră”, ne spune Nicoleta, elevă în clasa a X a.
Povestea continuă!
380