Minorii fură, Poliția îi lasă în libertate până împlinesc 16 ani

Minorii sub 14 ani nu sunt trași la răspundere

Încă de anul trecut proprietarii de magazine se confruntă cu un fenomen ciudat. Pragul magazinelor este trecut de mai mulți minori care fură tot ce prind. Au fost reclamați la poliție, însă au rămas în libertate. Asta, pentru că nu pot fi trași la raspundere, pentru că au mai putin de 14 ani. În tot acest timp patronii sunt disperați. Numai de la un singur magazin de cartier, hoții au furat anul trecut produse de peste 17.000 de lei.

Hoții minori acționează întotdeauna după un plan bine pus la punct. Unii stau de pândă în timp ce alții bagă marfa scumpă pe sub haine sau în ghiozdane. Unii dintre acești copii au fost prinși în flagrant, poliția a fost chemată la fața locului, însă au fost lasați să plece acasă. După câteva zile s-au întors pentru o nouă pradă.

În România minorii care comit infracțiuni nu pot răspundere penal, decât în anumite condiții. Și anume, minorii care au vârsta între 14 și 16 ani pot fi trași la răspundere doar dacă se dovedește că au avut discernământ în momentul comiterii furtului.

Deși majoritatea dosarelor sunt soluționate cu neînceperea urmării penale, asta nu înseamna că faptele sunt șterse. După ce minorii împlinesc 16 ani, ei pot fi trași mai ușor la răspundere, mai ales dacă au antecedente. Pot fi trimiși la o școală de reeducare sau pot primi pedeapsă cu închisoarea dacă au comis fapte grave.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top