Mierea, de la fagure la borcan

Mierea în centrul atenției la Muzeul ASTRA, astăzi până la ora 16

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vă invită la un atelier interactiv de extragere a mierii din faguri, joi, 17 iunie 2021, orele 10-16, desfășurat în curtea gospodăriei din Sebeșu de Jos. Vor fi utilizați 4 stupi, două buduroaie (stupi vechi), rame cu miere, zeci de lumânări din ,,ceară curată”, făcută de boștinarii din Sebeșu de Jos. De asemeena, 3 producători apicoli tradiționali vor aduce mai multe borcane cu miere pentru a le oferi vizitatorilor spre degustare.

Evenimentul, în care mierea este actorul principal, face parte din programul cultural de punere în valoare a noului circuit expoziţional dezvoltat în cadrul proiectului Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

,,Rolul acetui atelier apicol este de a arăta metodele apicole tradiționale și moderne, lucrul cu albinele, modul de folosire a uneltelor apicole, pașii de parcurs pentru extragerea mierii și a lipirii fagurilor pe cadrul de lemn, folosirea afumătorului apicol, dar și prezentarea diverselor produse apicole și a frumoaselor lumânări din ceară curată. Gospodăria de boștinar este locul ideal în care, prin intermediul atelierelor practice și a instrumentarului traditional, să parcurgem întreg drumul atât al apiculturii cât și al boștinăritului.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Cele două ocupații tradiționale sunt strâns legate între ele, apicultorii, prin extragerea mierii din faguri, produceau boștina sau reziduurile de ceară care deveneau o resursă valoroasă pentru boștinarii care o transformau în sloiul de ceară, utilizat apoi la realizarea diverselor forme de lumânări.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA

Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA în cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generație în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) este organizat în parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia) și beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.

Scroll to top