Marcel Ciolacu, tot mai aproape de Biserică
Marcel Ciolacu a fost prezent vineri, 6 septembrie 2024, la Sibiu. În cadrul vizitei, premierul s-a întâlnit cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Zona Industrială VEST, a luat masa cu studenții Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu.
Înainte de întâlnirea cu aleșii Partidului Social Democrat din județul Sibiu, Marcel Ciolacu a vizitat Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Aici a fost întâmpinat de Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, ÎPS Mitropolit Laurenţiu. Înaltul prelat i-a acordat premierului distincția mitropolitană ”Crucea Șaguniană pentru mireni”.
Premierul României a purtat ”Crucea Șaguniană” până aproape de sediul BNR Sibiu, după care a dat-o jos și și-a continuat drumul către hotelul în care îl așteptau membrii de partid.
Distincţia specială are ca menire răsplătirea persoanelor cu o contribuţie însemnată în viaţa Bisericii Ortodoxe. Este unică, fiind un titlu de mare onoare pentru cei care o poartă în dreptul inimii.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Stână Fest programul activităților
2 ani agoStână Fest 2022
Stână Fest – activități care se derulează în cadrul programului ANIMĂ ASTRA.
- Atelier de confecționat instrumentar din lemn specific gastronomiei de odinioară și a celei contemporane.
- Atelier demonstrativ de folosire a instrumentarului din lemn, specific gastronomiei de odinioară și a celei contemporane
- Atelier de recondiționare a textilelor din lână de inspirație urbană și rurală – de la prelucrare la recondiționare.
Evenimentul face parte din proiectul Animă ASTRA!, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Activități care se derulează în cadrul programelor de valorificare a patrimoniului ale Muzeului ASTRA.
- Jandarmul și haiducul la stână: reconstituire istorică al unui aspect din viața oamenilor la munte.
- Atelier pentru copii și adulți: confecționarea stânii din Rășinari 3D
- Ghidaj tematic în gospodăriile din Rășinari și Sebeș, realitatea virtuală prin ochelari VR: lumânările din seu de oaie versus lumînările din ceară de albine.
- Introducere în spațiul expozițional: instrumentarul folosit în celar și fierbătoare.
– atelier demonstrativ de muls
– atelier demonstrativ de prelucrare a laptelui de oaie.
– ateliere de preparate tradiționale: cocoloș pe jar.
-pregătirea cheagului din brânză, saramurii, burdufului din piele de oaie.
Beneficiile naturii în regiunea alpină: atelier explicativ al plantelor medicinale care cresc la munte.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
327Risc de avalanșă însemnat, la peste 1800m
3 ani agoRisc de avalanșă 3, pe o scară de la 1 la 5
Stratul de zăpadă a crescut simțitor în Munții Făgăraș, la peste 1800 m, cu circa 40-60 cm. Depunerea nouă de zăpadă are stabilitate redusă, deci se poate rupe, atât spontan, sub propria greutate, cât și la supraîncărcări oricât de mici, ducând la declanșarea de avalanșe, riscul fiind însemnat (grad 3).
Vremea la munte, în intervalul 13- 16 decembrie
”Cerul va fi temporar noros. Pe arii restrânse, trecător, se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare, slabe cantitativ. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări temporare pe creste. Temperaturi prognozate în intervalul 13.12.2021 ora 20 – 16.12.2021 ora 20:
Peste 1800 m: temperaturi minime: -12 la -7 grade; temperaturi maxime: -9 la -3 grade. Sub 1800 m: temperaturi minime: -7 la -2 grade; temperaturi maxime: -4 la 0 grade. Vânt la peste 2000 m: din sector predominant sud-estic, cu viteze până la 70-90 km/h.”, conform Meteo Romania.Serviciul Public Salvamont Sibiu dorește să vă informeze că există un buletin Nivometeorologic în vigoare cu o atenționare de grad 3 din 5 de avalanșă, la altitudini de peste 1800 m.
În urma avertizărilor emise de către ANM(risc de avalanșă grad 3), salvamontiștii vă recomandă să:
- Alegeți traseele în funcție de experiența și pregătirea dumneavoastră.
- Înainte de plecarea în excursie informați-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitatea, porțiunile periculoase, starea vremii și programul de funcționare al mijloacelor de transport pe cablu.
- Plecați pe munte cu îmbrăcăminte și echipament adecvat. Nu uitați să puneți în rucsac lanternă, GPS, busolă, harta și trusa de prim-ajutor medical.
- Folosiți doar traseele marcate, nu vă abateți de la traseu, evitați scurtăturile.
- Evitați vâlcelele unde zapada are acumulari considerabile si se pot produce avalanse.
- Informati echipele Salvamont asupra itinerariului propus
- Evitati practicarea sporturilor de iarna in aceste zone
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
241Ziua și Noaptea Muzeelor 2022, la Biblioteca Astra
3 ani agoZiua și Noaptea Muzeelor 2022
Ziua și noaptea de sâmbătă, 14 mai 2022, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu se alătură instituțiilor muzeale, sărbătorind Ziua și Noaptea Muzeelor 2022, eveniment care susține și promovează patrimoniul local și național, cultura și educația. Cei care își vor îndrepta pașii spre biblioteca publică sibiană vor avea ocazia să viziteze spații ale bibliotecii și, în egală măsură, să ia parte la o serie de activități și evenimente culturale pregătite de echipa bibliotecarilor astriști.
Palatul ASTRA va fi deschis pentru vizitare în intervalul orar 10:00 – 22:00. Pasionații de istorie, patrimoniu și memorie locală vor beneficia de vizite ghidate care cuprind spațiile clădirii istorice a Asociațiunii ASTRA: Colecțiile Speciale, Muzeul Asociațiunii și cabinetele documentare, Fondul Academia Română și Sala Festivă. Tururile ghidate vor fi organizate la orele 11:00, 13:00, 15:00 și 17:00.
Acestora li se adaugă povestea Parcului Astra și a străzilor din apropiere, relatată de dl. Răzvan C. Pop, istoric, în spațiul Terasei Bibliotecii situată în Corpul B. În egală măsură, cei interesați vor avea ocazia să viziteze în Foaierul Bibliotecii expoziția „175 de ani de la înființarea învățământului militar românesc”, organizată în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
Pentru prima dată, evenimentul Ziua și Noaptea Muzeelor va fi marcat și în orașul Cisnădie, publicul având prilejul să viziteze, incinta Casei de Cultură, Expoziția de carte veche din Colecțiile Bibliotecii ASTRA Sibiu. Cisnădiorenii de toate vârstele vor putea descoperi volume de patrimoniu vechi de sute de ani.
Programul Cinematecii ASTRA va debuta cu proiecții de filme artistice clasice din colecțiile bibliotecii. Vor avea loc retrospectivele „Charlie Chaplin” (Sala Festivă, orele 18:00 și 20:00) și „Audrey Hebpurn” (Filiala Valea Aurie , orele 17:00 și 20:00).
Un moment inedit în programul Ziua și Noaptea Muzeelor 2022 îl reprezintă atelierul „Povești în pijamale”, eveniment dedicat lecturii pentru cei mai mici dintre vizitatori. Sunt așteptați toți cei care îndrăgesc personajele de poveste, părinți și copii, deopotrivă. La această activitate, echipamentul adecvat al participanților este binevenit.
Sediile centrale și ale filialelor Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Bâlea, Valea Aurie, Vasile Aaron, Cisnădie) vor fi gazda numeroaselor activități dedicate iubitorilor de istorie, lectură, teatru și muzică. Programul include ateliere de lectură și joc de rol, ateliere creative, atelier de caligrafie, un spectacol de teatru și muzică, expoziții documentare, proiecții de filme. Atelierul de caligrafie se va desfășura cu sprijinul doamnei înv. Maria Munteanu, profesoară, iar atelierul de lectură și joc de rol, cu susținerea doamnei Raluca Răducă, actor-mânuitor păpuși.
Participanții la Atelierele de dezvoltarea personală prin actorie, îndrumați de actorul Lucian Dragotă vor susține momentele de teatru, iar un grup de elevi de la Palatul Copiilor Sibiu, coordonat de Cătălina Minodora Dumitrean, va susține momentele muzicale.
Activitățile și evenimentele sunt organizate în parteneriat cu: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Teatrul Gong Sibiu, Palatul Copiilor Sibiu și Centrul Cultural Cisnădie.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
286