Lucrările de extindere a școlii N. Iorga și construcție a unei săli de sport au continuat și în sezonul rece
“Lucrările de extindere a școlii N. Iorga și construcția unei săli de sport au continuat și în sezonul rece astfel că au avansat într-un ritm bun. Corpul nou de clădire este ridicat și se lucrează la interioare, iar sala de sport prinde formă. Reamintesc că am obținut finanțare europeană și pentru eficientizarea energetică a corpurilor de clădire existente, prin care vom finaliza modernizarea spațiilor unității de învățământ la care învață peste 1.500 de elevi.”, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Corpul nou de clădire, cu parter și 2 etaje a fost complet ridicat anul trecut. Înainte de intrarea în sezonul rece au fost montate geamurile și ușile exterioare astfel ca lucrările să poată continua cu finisajele interioare – tencuieli, șape și pardoseli. De asemenea, în prezent se amenajează instalațiile de utilități.
La sala de sport fundația a fost finalizată, iar în prezent se construiesc pereții.
În paralel, Primăria Sibiu a pornit o procedură de achiziție pentru dotarea cu mobilier a noului corp de clădire. Prin acest contract se vor cumpăra 660 de pupitre individuale cu scaune pentru elevi, catedre și scaune pentru profesori, dulapuri, cuiere și table albe magnetice. O altă procedură de achiziție pentru care s-a și semnat contractului a fost pentru dotarea cu sisteme PC a sălilor din noul corp de clădire. În zilele următoare se va semna un contract și pentru achiziția de table interactive pentru fiecare sală. Astfel, dotările vor fi pregătite pentru a fi amplasate imediat ce se încheie lucrările.
Prin acest proiect se vor crea 22 de săli de clasă suplimentare și 1 laborator de chimie. De asemenea, școala N. Iorga va beneficia de o sală de sport pentru desfășurarea orelor de sport, dotată cu vestiare și depozite de materiale didactice.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Ziua mondială fără tutun, 31 mai
2 ani agoZiua mondială fără tutun, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
Anual, data de 31 Mai marchează Ziua mondială fără Tutun, zi desemnată să aducă în atenția opiniei publice marele pericol pe care fumatul îl reprezintă pentru sănătate.
În acest scop, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, unitate sanitară care se ocupă în județul Sibiu de tratarea afecțiunilor pulmonare a organizat Săptămâna Antifumat, pentru ca un număr cât mai mare de persoane să fie conștientizate cu privire la riscurile generate de consumul de tutun.
Dr. Lavinia Danciu, Directorul Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu atrage atenția că niciun fumător nu scapă de BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică), „o boală invalidantă, cu impact major asupra funcției pulmonare”.
„Fumatul este un obicei care duce atât la deteriorarea funcției pulmonare, cât și a restului organismului. Fumătorii, din păcate, fac mai frecvent cancere, atât pulmonare, cât și în alte locuri ale corpului și, din nefericire, nu există fumător care să scape de BPOC. Aceasta este o boală cronică invalidantă, cu impact major asupra funcției pulmonare și care duce la o scădere impresionantă a calității vieții și a rezistenței la efort. Toți marii fumători ajung în timp să respire greu, să nu mai poată să se miște , să răcească frecvent și, în general, să aibă o calitate a vieții proastă.”, spune medicul pneumolog Lavinia Danciu.
La rândul său, dr. Adriana Rădulescu, medic la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, atrage atenția că „fumul de țigară conține 200 de substanțe toxice, din care 50 cancerigene”, iar „la 50 de ani, fumătorul are capacitatea respiratorie a unui nefumător la vârsta de 75 de ani”.
„Fumatul este o boală prin complicațiile și efectele nocive pe care le are asupra stării de sănătate. Fumatul provoacă mai multe decese decât consumul de droguri ilegale, accidentele de circulație, sinuciderile și decesele prin SIDA la un loc. Bolile cauzate de fumat nu respectă niciun organ. Cele mai frecvente afecțiuni cauzate de fumat sunt cancerul bronho-pulmonar (90% din decesele prin această formă de cancer au drept cauză fumatul), BPOC – bronhopneumopatia obstructivă cronică (80% dintre pacienții cu BPOC sunt fumători), bolile cardio-vasculare, astmul bronșic, infertilitatea, diabetul, degenerescența maculară. La 50 de ani, fumătorul are capacitatea respiratorie a unui nefumător la vârsta de 75 de ani.”, declară Dr. Adriana Rădulescu.
Dr. Ioan Drăghilă, Medic pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu spune că utilizarea țigării electronice sau a altor dispozitive de vaping produce aceleași efecte dăunătoare asupra organismului.
„Fumatul modern” (cu tutun încălzit), cu toate că înlătură unele inconveniente ale fumatului clasic (de țigarete, pipă), reprezintă o profundă amăgire, întrucât produce aceleași efecte dăunătoare asupra organismului. Utilizarea țigării electronice sau a altor dispozitive de vaping (cu vapori) determină recrutarea de victime mai ales din rândul adolescenților. De altfel, a apărut o nouă boală, definită cu termenul EVALI ( E-cigarette or vaping use-associated lung injury). Prin urmare, evitarea începerii fumatului, indiferent sub ce formă sau sistarea acestuia reprezintă atitudinea cea mai benefică pentru sănătate”, precizează dr. Ioan Drăghilă.
La nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie, în ultimii 3 ani au fost spitalizați peste 100 de pacienți cu cancer bronho-pulmonar și aproximativ 750 de persoane cu BPOC, afecțiuni al căror principal factor de risc este fumatul.
„Sănătatea plămânilor populației este o permanentă prioritate pentru spitalul nostru. În calitate de manager al unei unități sanitare în care sunt tratate patologii pulmonare, știu că foarte multe boli sunt o consecință directă a fumatului. Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC) și cancerul bronho-pulmonar sunt cele mai frecvente afecțiuni cronice cauzate de consumul de tutun. Alegeți astăzi, de ziua mondială fără tutun, să renunțați la fumat, iar medicii specialiști din spitalul nostru vă vor fi alături și vă vor susține!”, a declarat Alina Graur, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Campania antifumat este cu atât mai necesară cu cât ne aflăm în pandemia COVID-19, iar studiile efectuate până în prezent sugerează că fumatorii prezintă un risc mai mare de a face forme severe de COVID-19 comparativ cu nefumătorii, pacientii spitalizați necesitând internarea în secția ATI și ventilație mecanică, iar evoluția bolii poate duce în final la deces.
„Nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a renunțarea la fumat decât în timpul pandemiei COVID-19. COVID-19 a însemnat peste 26.000 de decese in România într-un singur an. Consumul de tutun înseamnă, în fiecare an, peste 36.600 de decese. Acestea sunt cifre care arată atât rolul covârşitor pe care îl are tutunul în producerea şi perpetuarea bolilor cronice în România, cât și, în egală măsură, nevoia de politici ferme, consecvente și coerente de reducere a acestui impact devastator”, transmite Ramona Brad, Director Inițiativa 2035 fără Tutun.
TEL VERDE STOP FUMAT GRATUIT – 0800 878 673
La nivel național există Programul STOP FUMAT, ce include TelVerde: 0800 878 673. Este un număr de telefon gratuit, la care orice persoană interesată de renunțarea la fumat, unde va intra în legătură cu un specialist (medici și psihologi).
”Ziua Mondială fără Tutun este un moment prielnic de a conștientiza riscurile la care se supun fumătorii cu fiecare tigară consumată. Renunțarea la fumat este o provocare în plus ținând cont că stresul social și economic survenit ca urmare a pandemiei, inclusiv riscul unor forme severe de infecție cu COVID este mai mare la fumători decât la nefumători. Cu această ocazie fac apel către toți românii, către toți sibienii, să acceseze cu încredere TelVerde.”, a declarat dr. Ana-Luiza Iorga, Coordonator Centrul Antifumat din Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.
Programul Național Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în 2007 şi este coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi din peste 20 de oraşe din România, programul îşi propune să le ofere persoanelor care fumează acces la un tratament complet, ce îmbină consiliere psihologică de specialitate cu tratament medicamentos, pentru a-i ajuta să renunțe la fumal. Sfaturile specialiștilor StopFumat respectă în totalitate recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aliniindu-se altor programe de acest gen desfășurate pe tot globul.
Astfel, programul Naţional Stop Fumat include:
• O linie telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de TelVerde: 0800 878 673) – orice persoană interesată de renunțarea la fumat poate apela această linie și intra în legătură cu un specialist pentru a primi mai multe detalii;
• Consiliere psihologică privind renunţarea la fumat, sub forma unor întâlniri periodice cu un psiholog;
• Acces la medicamente gratuite ce ușurează procesul de renunțare la fumat.Detalii despre programul Stop FUMAT și centrele antifumat din țară sunt disponibile pe www.stopfumat.eu
În anul 2020 s-a constatat o creștere cu 11,3% a numărului de persoane care apelează gratuit linia telefonică „Tel Verde – STOP FUMAT” față de anul precedent. De asemenea, în anul 2020 s-a constatat o crestere a numărului de persoane care au accesat informatiile în mediul virtual față de anul 2019 – de 118%. A scăzut însă cu 38% numărul de persoane care au beneficiat de tratament medicamentos în vederea renunţării la fumat față de anul precedent. Astfel, numărul persoanelor care au beneficiat gratuit de terapie medicamentoasă specifică antifumat, prin programul STOP FUMAT a fost de 304, dar numai 139 dintre aceștia (45%) au reușit să renunțe la fumat.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că în prezent există 1,3 miliarde de fumători adulți. Conform ultimelor date, la nivel global, 8 milioane de decese pe an sunt cauzate de fumat, iar alte aproape 1 milion de persoane expuse la tutun, care fumează pasiv, mor anual. Prevalenţa consumului de tutun în regiunea europeană a OMS (29% pentru populaţia ≥15 ani), este cea mai mare, comparativ cu restul regiunilor, indicatorul fiind mai ridicat în cazul sexului masculin.
Conform Studiului Global privind Tutunul la Adulți (GATS) 2018, în România, 30,0% (5,5 milioane) dintre adulți se declară fumători curenți de țigări (39,5% dintre bărbați și 21,2% dintre femei).
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
198Târgul de Jucării 2022 la Muzeul ASTRA
10 luni agoTârgul de Jucării la Muzeul ASTRA, ediția a XV-a
Târgul de Jucării, ediția a XV-a este organizat de Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, în perioada 28 mai – 1 iunie 2022. Timp de 5 zile, de sâmbătă până miercuri, de Ziua Copilului, 25 de meșteri populari din toate colțurile țării vor susține o serie de ateliere (meșteșugărești) interactive. În acest mod, vizitatorii vor învăța cum se fac jucăriile de altădată.
,,Toate activitățile din programul Târgului de Jucării sunt gândite special pentru toți copiii și toți cei cu suflet de copil. Oricine poate experimenta și desluși, alături de meșterii noștri populari veniți din diferite colțuri ale țării, tainele confecționării jucăriilor de altădată, prin intermediul atelierelor de confecționat moriști, pictură pe șevalet, diafilmele copilăriei, hârtie manuală, decorat turtă dulce, olărit, pictură ceramică, confecționat păpuși, ateliere de colaj – treasure hunt în natură.”, a declarat Raluca Andrei, Șef Serviciu Produse Culturale. Relații cu publicul Muzeul ASTRA
Participarea la atelierele care se desfășoară la Târgul de Jucării se face în baza biletului/ abonamentului de intrare în muzeu. În ziua de 1 iunie (Ziua Copilului), accesul în Muzeul ASTRA este gratuit pentru copii cu vârsta sub 14 ani.
”Vom avea activități și pentru familii (quiz-uri și vânători de comori), trasee prin pădure, în Cursa cu obstacole a lui Creangă, campionate de jocuri de cărți pe echipe, ateliere de storytelling marca Usborne, jocuri și activități cu specific Taekwon-do, iar MindSpot invită la joacă, atât părinții, cât și copiii. Apoi învățăm cum să ne pregătim pentru Prima drumeție și ne delectăm cu spectacole de teatru interactiv – Cearta personajelor celebre, teatru de magie și spectacole muzicale – Copilăria Compozitorilor. La sfârșitul fiecărei zile, se va organiza o tombolă cu premii.”, a declarat Raluca Andrei, Șef Serviciu Produse Culturale. Relații cu publicul Muzeul ASTRA
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
108Junii Sibiului, 4 spectacole în țară
9 luni agoJunii Sibiului își poartă cântecul și jocul prin Banat și Transilvania
Junii își poartă cântecul și jocul din Banat în Transilvania. În perioada 6-15 iulie 2022, Ansamblul Folcloric Profesionist din Sibiu, susține patru mari spectacole în cadrul unor manifestări de anvergură pentru Banat și Transilvania: Festivalul Inimilor de la Timișoara, Festivalul „Florile Oltului” de la Avrig, Spectacolul „Tinerețe” de la Cluj-Napoca și Festivalul de Folclor al Cetății Deva*
Pentru ansamblul sibian participarea la Festivalul Inimilor de la Timișoara este o tradiție, artiștii sibieni fiind prezenți în nenumărate rânduri pe scena acestei manifestări internaționale, aflate la cea de-a 31-a ediție.
În acest an, Junii Sibiului își aduc contribuţia la spectacolul folclorului mondial din Timișoara cu un program special dedicat bogatului patrimoniu cultural imaterial al județului Sibiu și al Transilvaniei; dansatorii și instrumentiștii ansamblului, soliștii Robert Târnăveanu, Alina Bîcă și taragotistul Adrian Neamțu evoluează miercuri, 6 iulie, în prima zi de festival, în spectacolul organizat de la ora 19:30, în Parcul Rozelor din Timișoara.
La sfârșitul săptămânii, profesioniștii ansamblului sibian sărbătoresc „Florile Oltului”, înflorite la cea de-a 49-a ediție a festivalului-concurs găzduit de orașul Avrig. Muzica pop și concursul tinerilor soliști de muzică populară fac programul primelor două zile de festival în 8 și 9 iulie, iar duminică, 10 iulie, de la ora 17, Ansamblul „Cindrelul-Junii Sibiului”, Alina Bîcă și taragotistul Adrian Neamțu performează pe scena amenajată pe Terenul de Fotbal.
În 12 iulie, Junii Sibiului se numără printre invitații speciali ai spectacolului „Tinerețe”, inițiat de interpreta Oana Bozga-Pintea. Artiștii sibieni vor celebra tinerețea și diversitatea folclorului alături de soliști de renume, în cadrul evenimentului organizat de la ora 18.30, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Vineri 15 iulie, Ansamblul „Cindrelul – Junii Sibiului” și invitaţii Marius Ciprian Pop, Cristian Fodor, Ilie Medrea, Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Gabriel Dumitru, Andreea Haisan, Geanina Gavrilă urcă pe scena unei manifestări tinere: Festivalul de Folclor al Cetății Deva. Spectacolul are loc de la ora 19, în Parcul Cetate din Deva.
Conducerea muzicală a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” este asigurată de Gabriel Popescu, coregrafia este semnată de Theodor Vasilescu și Silvia Macrea, iar asistent coregraf este Alesea Sas. Conceptul artistic al spectacolelor îi aparține managerului Silvia Macrea.
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” funcționează în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, instituție a cărei activitate este posibilă cu finanțarea acordată de Consiliul Județean Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
72