Lemn cu folos 2.0 – în Muzeul ASTRA
Ați auzit despre merindar? Dar despre coghiliță? Ei bine, sunt două obiecte din lemn care au avut și au o însemnătate specială. Spre exemplu, merindarul este un simbol al binefacerii în zona Vrancei, iar timp de câteva sute de ani coghilița a fost folosită pentru a ține apă sau bucate tradiționale în gospodăriile de munte și nu numai.
Mai multe detalii vă oferă meșterul Pavel Lupașc, făuritorul unor astfel de obiecte în atelierul ,,Lemn cu folos 2.0”, în acest clip.
Atelierele se desfășoară în cadrul Proiectului cultural „Animă ASTRA”, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Ajutor de stat pentru o companie aeriana
2 ani agoAjutor de stat, începând cu 1 iulie 2021
Începând cu 1 iulie 2021, Compania Lufthansa va relua frecvența zilnică a zborurilor Sibiu – Munchen urmând ca în programul de operare aferent sezonului de iarnă 2021 să atingă un nivel de 12 frecvențe săptămânale.
Consiliul Județean Sibiu și Deutsche Lufthansa AG au încheiat, zilele acestea, contractul de acordare a ajutorului financiar în baza Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității companiilor aeriene în contextul crizei economice generate de pandemia COVID–19, autorizată de Compania Europeană prin Decizia nr. SA59156, emisă la 20.11.2020.
Compania aeriană Deutsche Lufthansa AG a fost prima companie care a accesat această măsură de sprijin, ajutor de stat, ca urmare a publicării anunțului de către Consiliul Județean Sibiu. Obiectivul principal al acestei scheme este acela de restabilire graduală a cererii în ceea ce privește relansarea traficului la și de la Aeroportul Internațional Sibiu, precum și de a minimiza impactul economic resimțit puternic de către industria aviatică provocat de pandemia COVID-19.
”Schema de ajutor încurajează companiile aeriene să aloce un minim de 50% din capacitatea avută în anul 2019 pentru a o putea accesa. Iată că în cel mai scurt timp am putut semna un prim contract cu compania aeriană germană Lufthansa și sperăm că vor urma și alte contracte. În cazul companiei Lufthansa, aceasta și-a asumat o capacitate de operare la și de la Aeroportul Internațional Sibiu de 65% față de capacitatea alocată în anul 2019 și va primi câte 1,3 Euro pentru fiecare din cele 101.160 de locuri pentru o perioadă de 12 luni consecutive, începând cu data de 1 iulie”, a precizat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Consiliului Județean Sibiu este proprietarul, finanțatorul și autoritatea tutelară a Aeroportului Internațional Sibiu RA.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
149Sibian de 68 de ani amendat de polițiști
11 luni agoSibianul a abandonat pisica cu patru pui
Sibianul a abandonat într-o cutie de carton, pisica cu patru pui. Reprezentanții Asociației pentru protecția animalelor ”Animal Life” au sesizat polițiștilor Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, faptul că, pe Calea Dumbrăvii, la ieșire din municipiul Sibiu, se află o cutie cu pisici
În urma discuțiilor purtate cu membrii ”Animal Life”, persoana în cauză a fost de acord ca reprezentanții asociației să captureze pisica, mama puilor, să o sterilizeze, urmând a-i fi returnată, după care a luat în autoturism cutia cu cei patru pui. Bărbatul însă a abandonat pisica în centrul de sterilizare din comuna Șura Mare.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au demarat verificări în vederea identificării bărbatului și aplicării măsurilor legale.
Din cercetările efectuate a rezultat că este vorba despre un sibian, bărbat în vârstă de 68 de ani, din municipiul Sibiu, acesta declarând că a abandonat ulterior puii de pisică pe raza localității Apoldu de Jos. Din păcate, nu s-a reușit găsirea puilor în zona indicată.
”Astfel, s-a luat măsura sancționării contravenționale a sibianului pentru cele două fapte de abandon, cu amendă în valoare de 3.000 lei, conform prevederilor Legii nr. 205/2004 R, privind protecţia animalelor.”, au transmis polițiștii sibieni.
Lucrătorii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor sancționează cu fermitate orice încălcare a prevederilor legale în domeniul protecției animalelor, în special abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului și atrag atenția cu privire la faptul că, în cazul câinilor, fapta constituie infracțiune și se pedepsește conform art. 14, alin. (2) din O.U.G. nr. 155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 1.000 lei la 10.000 lei şi confiscarea câinilor.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
111Cărțile anului 2021, la Biblioteca Județeană Astra
1 an agoCărțile cele mai citite din 2021
În anul 2021, cel de-al doilea an al pandemiei de coronavirus, colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au fost vizitate și accesate de numeroși utilizatori motivați și dornici de lectură. Au fost împrumutate acasă ori consultate la sală cărți și documente audio-video, statisticile la finalul anului indicând faptul că cele mai dorite și citite titluri ale anului 2021 sunt cele de ficțiune.
La categoria copii, topul este condus de volumul „Fetița căreia nu-i plăcea numele său” al autoarei de origine turcă, Elif Shafak. Urmează apoi „Legendele Olimpului” de Alexandru Mitru, o lucrare clasică apreciată de cititorii de toate vârstele, și bestsellerul românesc „Olguța și un bunic de milioane”, scris de Alex Moldovan.
Din top nu lipsesc ediția ilustrată a cărții „O vară cu Isidor” de Veronica D. Niculescu, o carte atrăgătoare și apreciată de publicul tânăr, „Fata cu palton albastru” de Monica Hesse, „Inocenții” de Ioana Pârvulescu, „Jurnalul unui puști – Vol. 5: Adevărul gol-goluț” de Jeff Kinney, „Confesiunile unui prieten imaginar: memoriile lui Jacques Papier” de Michelle Cueva, „Matilda” de Roald Dahl, „Lămâi, cărți și prieteni” de Jo Cotterill și „Ca peștele în copac” de Lynda Mullaly Hunt.
Printre cele mai solicitate cărți, se numără, de asemenea, „Cireșarii – Vol. 1: Cavalerii florii de cireș” de Constantin Chiriță, „Emil și detectivii” de Erich Kästner, „Și v-am spus povestea așa: aventurile cailor năzdrăvani rememorate de ei înșiși” de Florin Bican.
Preferințele adolescenților și adulților au inclus anul acesta cartea Ioanei Pârvulescu, intitulată „Inocenții”, aflată în pole position și binecunoscutul roman „De veghe în lanul de secară” al romancierului american Jerome David Sallinger. „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” se menține și anul acesta în top, situându-se pe locul al treilea.
De asemenea, remarcăm numărul mare de accesări ale operelor unor scriitori români consacrați: „Amintiri din copilărie. Povești. Povestiri” de Ion Creangă, „La Medeleni – Vol. 1” de Ionel Teodoreanu, „Moara cu noroc. Popa Tanda. Gura satului. Budulea Taichii. Pădureanca” de Ioan Slavici, „Enigma Otiliei” de George Călinescu. Pe lângă acestea, observăm predilecția multor cititori pentru romanul „Zuleiha deschide ochii” de Guzel Iahina, scriitoare născută în Kazan, Republica Tatarstan, situat pe locul al optulea.
Top 10 cele mai citite cărți ale anului 2021 la Compartimentul Împrumut Carte pentru Adulți se încheie cu „Eu sunt Malala: povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani”, scrisă de Malala Yousafzai și Christina Lamb.
În egală măsură, cititorii au preferat cărțile în format digital, disponibile în Cloud Library, cele mai accesate titluri fiind cele care aparțin domeniilor etnomuzicologie, istorie, economie, afaceri, tehnologie și inginerie, științe politice, drepturile omului, artă culinară și psihologie motivațională.
”Ne bucurăm că numeroase categorii de utilizatori, copii și adolescenți, elevi ori studenți, părinți, bunici, adulți de toate vârstele își manifestă interesul pentru lectură, autoeducație și cunoaștere în această perioadă marcată de o multitudine de schimbări. Mulțumim tuturor pentru încrederea pe care ne-o acordă, totodată, invitându-i pe iubitorii de carte să acceseze colecțiile și serviciile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și să participe la activitățile, evenimentele și proiectele care se vor desfășura în 2022.”, transmit reprezentanții Bibliotecii Județene Astra.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
124