Ivan Patzaichin – Muzeul din Mila 23 a fost inaugurat

Ivan Patzaichin din Mila 23 – Muzeul ASTRA implicat profund în acest proiect

Ivan Patzaichin are muzeu. Acesta a fost inaugurat chiar în așezarea pitorească Mila23, din Delta Dunării, județul Tulcea. Adică exact locul în care s-a născut, a trăit și apoi a devenit legendă, maestrul Ivan. Spațiul care îi poartă numele cu cinste a fost creat de către ,,Asociația Ivan Patzaichin”, după un drum presărat cu mari eforturi, dar și cu o împlinire pe măsură la final.

În cadrul lucrărilor de finalizare a muzeului, în perioada 2023-2024, Muzeul ASTRA, prin specialiștii săi coordonați de Lucian Robu, directorul Muzeului în aer Liber, au realizat zona destinată expozițiilor. Această parte ilutrează, practic, amprenta de arhitectură vernaculară deltaică și de habitat tradițional specific comunității de lipoveni din Mila 23. De asemenea, aici se regăsesc segmente din casa natală a lui Ivan Patzaichin, acestea fiind restaurate și recompuse de echipa Muzeului ASTRA conform tiparului arhitectural local.

De altfel, una dintre misiunile asumate de specialiștii sibieni stă în restaurarea și conservarea patrimoniului cultural din tot ceea ce înseamnă etnografie.

”În Mila 23 noi am recreat o bucătărie de vară specific lipovenească, incluzând cuptorul funcțional și artefactele emblematice ce surprind secvențe din viața cotidiană a acestei așezări.”, Lucian Robu, directoe Mu zeul în aer liber.

Prezența Muzeului ASTRA în comunitățile Deltei și în activitățile de realizare a Muzeului Ivan Patzaichin face parte dintr-un program amplu de cercetare și de valorizare culturală a valorilor comunităților multietnice din Delta Dunării. De asemenea, ASTRA dezvoltă un solid parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, prin care implementează activități care inspiră bune practici în direcția valorificării sustenabile și dezvoltării comunitare prin cultură și prin așezarea patrimoniului material și imaterial al acestor comunități, în cadrele firești pentru un viitor în care se va regăsi moștenirea culturală locală.

,,Prin inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin, Asociația Ivan Patzaichin, Doru Frolu și echipa lui minunată, au așezat România pe harta muzeelor participative! Datorită Asociației Ivan Patzaichin, pentru noi, Muzeul ASTRA, fiind sprijiniți de Consiliul Judetean Sibiu și de Ministerul Culturii, ceea ce se întâmplă în Mila 23 a devenit o nouă implicare în dezvoltarea comunitară. Obligatoriu trebuie să dăm acum ceva comunităților rurale, sursa de dezvoltare ale programelor culturale, marca Muzeul ASTRA! Felicitări, Teodor Frolu și Asociația Ivan Patzaichin! NOI, ca întotdeauna, vă vom fi alături!”, a declarat Ciprian Stefan, manager Muzeul ASTRA.

Echipa de 12 specialiști ai Muzeului ASTRA a fost coordonată de Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, alături de Gabriel Ciolan, șeful Secției Cercetarea Construcțiilor și practicilor arhitecturii vernaculare și de antreprenorul Florin Rotar, coordonator al echipei de meșteri certificați în cadrul Centrului de evaluare și certificare din cadrul Centrului de Activități și Resurse Regionale.

Video de la inaugurare aici.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top