Grădini urbane pentru comunități reziliente – ReGenerații

Grădini urbane pentru cei mici

Odată cu încheierea anului, Asociația Develop marchează încheierea unui nou proiect realizat în Sibiu, și anume amenajarea unei noi grădini urbane, de data aceasta una cu scop educativ, dedicată preșcolarilor. Cea de-a patra grădină urbană se află în curtea Grădiniței cu program prelungit Elefănțelul cel Curios, de pe strada Aleea Haiducului nr. 3, și a fost amenajată începând cu data de 1 septembrie împreună cu părinții și copilașii, beneficiari ai acesteia.

Scopul ei este de a crea un mediu atractiv și de relaxare pentru copii, de a crea un mediu didactic pentru a explora tainele grădinăritului și totodată de a crea o nouă zonă verde pentru oraș și locuitorii acestuia.

În data de 1 septembrie, pe ploaie măruntă, 50 de părinți și copii s-au alăturat inițiativei Asociației Develop în parteneriat cu Primăria Municipiului Sibiu, Grădina viselor și Makita România și au plantat primii copaci în viitoarea grădină urbană din grădina Grădiniței cu program prelungit Elefănțelul cel Curios din Sibiu. Au urmat apoi câteva alte sâmbete pline cu activități de grădinărit pentru ca la final de toamnă, grădina să fie pregătită să înflorească odată cu primăvara anului 2022.

Acțiunea a avut loc în cadrul proiectului ReGenerații-grădini urbane pentru comunități reziliente, realizat de Asociația Develop prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Din septembrie până la începutul lunii decembrie au fost plantați 100 de arbori fructiferi, 100 de arbori ornamentali, au fost realizate 10 straturi supraînălțate sub forma unei grădini didactice cu legume și mirodenii și a fost amenajată o zonă de relaxare dedicată activităților educative nonformale din cadrul programului zilnic al preșcolarilor.

“Ne-am propus să venim în întâmpinarea inițiativei autorităților orașului Sibiu, de a crește calitatea spațiilor verzi în oraș, a spațiilor cu rol recreațional și educativ, prin regenerarea unor zone verzi. Curtea Grădiniței Elefănțelul Curios nr. 38 a trecut prin lucrări de amenajare a spațiilor de joacă dar spațiul verde avea încă nevoie de îmbunătățiri considerabile, astfel că la îndemnul colegului nostru Emanuel, am decis să amenajăm un spațiu verde cu rol didactic care să diversifice oferta educațională în aer liber.”, declară Monika Tompos din partea Asociației Develop.

De noua grădină urbană din cadrul Grădiniței cu program prelungit Elefănțelul cel Curios beneficiază de acum încolo 291 de preșcolari alături de 20 de cadre didactice, iar de efectele pe termen lung ale creării unei noi zone verzi în cartierul Hipodrom, întreaga comunitate din zonă. Astfel, la finalul anului 2021, Sibiul mai poate aduna pe harta spațiilor verzi încă 500 de mp de grădină amenajată cu pomi ornamentali și fructiferi și 250 de mp dedicați unei grădini didactice și activităților educative.

“Prin programul Start ONG, cu o finanțare de 5000 euro, am reușit să implementăm acest proiect și să construim anul acesta grădina urbană din grădiniță. Prin acest prim pas de revigorare a curții ne dorim ca preșcolarii noștri să dobândească cunoștințele și competențele necesare pentru promovarea dezvoltării durabile, unui stil de viață trainic, care va ajuta la formarea unei societăți responsabile. Ne dorim ca ei să crească conectați la natură, fără de care ne-am pierde identitatea firească”, concluzionează Daniela Gaston din partea Grădiniței cu program prelungit Elefănțelul cel Curios din Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top