Foc, pământ și roata olarului – Ion Rătezeanu
Episodul: Ion Rătezeanu, olarul din satul dispărut
Un interviu testimonial cu meșterul Ion Rătezeanu, venit la Muzeul ASTRA din satul Găleșoaia, care cu zeci de ani în urmă reprezenta un veritabil centru de olărit.
Interviul a fost surprins în timpul unui atelier interactiv de olărit, care a avut loc recent chiar alături de Gospodăria de olar din Găleșoaia, județul Gorj, monument expus în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Evenimentele fac parte din programul Animă ASTRA!, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Foc, pământ și roata olarului – Marcel Tănăsie
Episodul: despre trocul de pe vremuri cu meșterul olar Marcel Tănăsie.
Evenimentele fac parte din programul Animă ASTRA!, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
VIDEO/FOTO Lacuri și bălți în Sibiu, după 3 zile de ploaie și ninsoare
3 ani agoLacuri și bâlți în tot Sibiul
Precipitațiile din ultimele zile au transformat mai multe zone din oraș în mici lacuri de acumulare. Dacă zilele trecute au apărut în spațiul public filmări sau poze cu acumulări de apă pe străzi sau în parcări, astăzi a venit rândul Parcului Sub Arini, și zona de protecție la inundații din dreptul străzilor Theodor Aman și Iazului.
Astăzi, după ce a fost semnalată acumularea din Parcul Sub Arini, Primăria alături de Sc Apă Canal au intervenit la decolmatarea pârâului Trinkbach. Ultim acțiune de curățenie pe pârâiul care străbate parcul s-a făcut la sfârșitul lunii februarie.
”Primăria Sibiu intervine alături de Apă Canal pentru îndepărtarea blocajului din aval care a cauzat aceste acumulări de apă. Ultima acțiune de curățenie pe pârâul Trinkbach a fost realizată acum 3 săptămâni. Se pare că blocajul s-a produs prin casetarea pârâului cu o terasă betonată, situată pe un teren privat. Zona de intrare a acestui canal era protejată cu un grilaj, dar aceasta a dispărut. Astfel, canalul s-a înfundat cu crengi și alte materiale aduse de debitul mărit al pârâului. Serviciul pentru Situații de Urgență și Serviciul Salubrizare va stabili mai multe locații unde se vor monta grilaje de reținere a materialelor aduse de pârâu. ”, ne-a declarat Mirela Gligore, Șef Serviciu Comunicare și Relații Externe, Primăria Municipiului Sibiu
Bălți de mari dimensiuni au fost semnalate și în cartierul Vasile Aaron. Locuitorii din zonă ne-au trimis mai multe poze cu apa care a înconjurat la propriu Biserica de pe strada Șureanu. Nici locul de joacă din zonă nu a scăpat de acumulările de apă. mai multe bălți se pot observa în poza alăturată.
Între cartierul Valea Aurie și Parcul Sub Arini, orașul nostru dispune de amenajări de protecție la inundații. Aceste lacuri/zone inundabile au fost concepute în urmă cu câteva secole pentru a proteja sibienii care locuiesc în imediata apropiere a pârâului Trinkbach. Singurele viețuitoare care s-au bucurat de noul luciu de apă sunt pescărușii și rațele.
Zona de sud a județului Sibiu de află de 3 zile sub cod galben și portocaliu de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru http://www.opiniadesibiu.ro.
252Consiliul Județean are nevoie de parteneri profesioniști
1 an agoConsiliul Județean Sibiu se implică în dezvoltarea zonei montane Parâng
Consiliul Județean Sibiu invită specialiștii sibieni în agricultura, dezvoltare rurală, protecția mediului sau infrastructură montană și turism să se implice în Comisiile de Specialitate din cadrul Comitetului de Masiv Parâng.
Înființat joi, 19 mai 2022, la Consiliul Județean Sibiu, Comitetul de Masiv Parâng, a cărui președinție este asigurată de președinta instituției, Daniela Cîmpean, face un apel către specialiștii sibieni din domenii precum: agricultură, dezvoltare rurală, protecția mediului, biodiversitate, silvicultură, infrastructura și educație montană, dar și turism să devină membri în cadrul următoarelor Comisii de Specialitate:
- agricultură și dezvoltare rurală;
- protecția mediului și conservarea biodiversităţii;
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
- silvicultură, cinegetică și gospodărirea apelor;
- infrastructură montană și turism;
- educație montană, inovare și cercetare.
Județul Sibiu este membru și în Comitetul de Masiv Făgăraș, iar membrii cooptați în cadrul comisiilor de specialitate pentru Comitetul de Masiv Parâng vor face parte din ambele comisii.
“Pentru o reprezentare cât mai bună a domeniilor de interes în aceste comisii de specialitate avem nevoie de parteneri implicați, profesioniști și dornici de a pune umărul în promovarea și susținerea zonei montane. Există un mare potențial de dezvoltare a acestei zone, de aceea fac un apel către toți specialiștii sibieni cu experiență în domeniile menționate, și care își doresc să contribuie la dezvoltarea zonei montane, să se alăture echipei noastre. Am convingerea că împreună vom putea face lucruri care să conteze”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Membrii Comisiilor de Specialitate vor acorda consultanță de specialitate la cererea comitetelor pe teme de interes privind dezvoltarea durabilă și incluzivă a zonei montane, punerea în valoare a resurselor naturale și umane, păstrarea echilibrului ecologic și protecția mediului natural și vor participa la ședințele comitetului. Totodată, membrii Comisiilor de Specialitate formulează propuneri și recomandări și pot participa la ședințele Comitetului de Masiv, la solicitarea acestuia.
Pentru înscriere cei interesați sunt rugați să transmită datele de contact, până la data de 14 iulie 2022, pe adresa de mail: dana.lupica@cjsibiu.ro sau la telefon: 0269/217733, int. 128.
Informații suplimentare se pot obține și accesând site-ul Agenției Naționale a Zonei Montane, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – https://azm.gov.ro/category/comitete-de-masiv.
155Săptămâna Mobilității celebrată cu străzi închise. 3 zile
2 ani agoSăptămâna Europeană a Mobilității – ZILE FĂRĂ MAȘINI la Sibiu
TEMA din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității este „Siguranță și sănătate prin mobilitate durabilă”. Sibiul s-a alăturat acestui program prin înscrierea pe site-ul www.mobilityweek.eu.
Pentru a arăta că se poate și fără mașină, zilele de 17, 18 și 19 septembrie au fost declarate de Primăria Sibiu ZILE FĂRĂ MAȘINI. Aceasta va însemna eliberarea de trafic a anumitor zone din centru: Piața Schiller, strada Arhivelor, strada Centumvirilor, Piața Mică, str. Mitropoliei, str. Al. Odobescu (până la intersecția cu Konrad Haas) și str. Cetății. Pe str. Mitropoliei și pe str. Cetății însă va fi permis totuși accesul riveranilor cu mașina pentru a nu le bloca accesul la proprietăți. Și strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru în data de 18 septembrie, în intervalul orar 08.00 – 18.00.
„Schimbările climatice și calitatea aerului pe care îl respirăm în oraș necesită acțiune imediată. Pe lângă măsurile administrative pe care le ia Primăria Sibiu pentru mobilitatea alternativă, este necesară și urgentă o schimbare a mentalității fiecăruia dintre noi. Lăsați mașina acasă! Folosiți bicicleta, trotineta sau transportul public! Prin evenimente precum Săptămâna Europeană a Mobilității încurajăm sibienii să facă pasul spre această schimbare.”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
ACTIVITĂȚI în Săptămâna Europeană a Mobilității
Călătoriți gratuit cu mijloacele de transport public Tursib în zilele de 18 și 19 septembrie, inclusiv pe noua Linie Verde de transport în centrul istoric al Sibiului
Stand Trocathlon – Dacă aveți o bicicletă sau trotinetă defectă pe care nu mai intenționați să o folosiți, aduceți-le la standul Decathlon din Piața Mică, în perioada 16-22 septembrie. Echipa Decathlon o va repara, o va pune la vânzare, iar dumneavoastră veți primi un voucher pentru valoarea respectivă pe care puteți să îl utilizați în magazinele Decathlon pentru a cumpăra un produs similar nou.
Activități sportive organizate de Decathlon în Piața Mică, în perioada 18-19 septembrie: zone de tir cu arcul, mese de ping pong, badminton, fotbal, baschet și o școală de biciclete în Parcul Cetății, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 7 ani – participare gratuită (18-19 septembrie).
Acces gratuit la Baia Populară pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. În baza unei programări prealabile telefonice la 0269/214.445 și a certificatului de handicap, doritorii vor putea să lucreze cu aparatele de fitness puse la dispoziția lor în sala recent renovată.
Intrare gratuită la Grădina Zoologică și în Muzeul în aer liber ASTRA în zilele de 18 și 19 septembrie pentru cei care sosesc cu bicicleta sau cu trotineta
Momente de dans susținute de balerinii Teatrului de Balet în diverse zone din centru, eliberate de mașini, în zilele de 18 și 19 septembrie
Vizitați expoziția cu lucrări de arhitectură urbană în Piața Schiller, organizată de Asociația Develop
Bucurați-vă de momente muzicale la chitară și la pianină, în zonele eliberate de mașini și în autobuzele Liniei Verzi, oferite de Asociația Culturală Play. Vizitați expoziția dedicată mobilității, organizată de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu într-un mijloc de transport ieșit din uz care va fi amplasat în Piața Mică.
Două concursuri vor fi organizate de Săptămâna Europeană a Mobilității
1. CONCURS adresat celor peste 15 ani care va presupune o plimbare cu bicicleta/trotineta/pe jos, pe un anumit traseu stabilit de fiecare participant în parte, dar care trebuie să atingă cel puțin 5 obiective din următoarele 7 locații stabilite de Organizator: bustul lui Friedrich Schiller (Piața Schiller), atlanții de la intrarea în Biblioteca Astra, Casa cu Cariatide (str. Mitropoliei, nr. 13), panorama orașului Sibiu din Turnul Sfatului, Turnul Dulgherilor sau Turnul Olarilor de pe str Cetății (exterior), pictura murală „Equilibrium” de pe str. Metalurgiștilor, nr. 1-3, intrarea la Grădina Zoologică Sibiu și cea a Muzeului ASTRA în aer liber.
Trei participanți selectați prin tragere la sorți vor primi ca premiu trotinete electrice.
2. CONCURS dedicat copiilor cu vârsta de până la 14 ani (inclusiv) în 18 și 19 septembrie. Acesta se va desfășura în incinta Grădinii Zoologice Sibiu și va consta într-o plimbare pe jos pe două trasee, create în scopul de a determina copiii să facă cât mai multă mișcare și totodată de a descoperi rute noi în incinta acestui spațiu. Trei dintre participanți vor primi ca premiu câte o bicicletă.
Regulamentele concursurilor din Săptămâna Europeană a Mobilității se pot consulta aici:
Regulamentul concursului pentru copii: https://www.sibiu.ro/new/pdf/Regulament concurs copii.pdf
Regulamentul concursului pentru cei mari: https://www.sibiu.ro/new/pdf/Regulament concurs adulți.pdfPentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
179