Filarmonica Sibiu deschide cafeneaua din Chimnița Filarmonicii
Filarmonica de Stat Sibiu vă invită melomanii în Chimnița Filarmonicii, în 20 aprilie, la ”Cafeneaua muzicală”.
Înaintea fiecărui concert, aici vor avea ocazia să socializeze, să cunoască amănunte inedite despre programul serii, să urmărească dialoguri de colecție și chiar să pună întrebări invitaților. În fiecare săptămână, evenimentul aduce personalități ale vieții culturale în fața publicului sibian.
Prima conferință din această serie va avea loc joi, 20 aprilie, începând cu orele 18.30. Dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, va prezenta conceptul artistic al concertului simfonic în dialog cu istoricul Răzvan Pop, managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, care va creiona contextul istoric și ne va vorbi despre ce se întâmpla la Sibiu în perioada în care au fost compuse lucrările muzicale.
Accesul publicului la conferință este permis pe baza biletelor de intrare la concert. Conferința va fi transmisă în direct și pe pagina de Facebook a Filarmonicii.
Următoarea ediție a „Cafenelei muzicale“ este programată joi, 27 aprilie, tot de la 18.30.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
ASTRA Adolescent, 5-28 iulie
11 luni agoASTRA Adolescent – programul estival de activități
ASTRA Adolescent este programul pe care îl desfășoară Biblioteca Astra în luna iulie. Adolescenții sibieni sunt așteptați la biblioteca publică județeană pentru a participa la o serie de întâlniri cu personalități ale spațiului socio-cultural și profesional sibian.
Dedicat în special tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, programul ASTRA Adolescent oferă acestora prilejul de a interacționa, într-un cadru informal și relaxat, cu specialiști din domenii care vizează științele sociale, medicina, educația civică, psihologia, literatura etc.
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu, vine în întâmpinarea nevoilor publicului tânăr, oferind o gamă largă de activități. În egală măsură, tinerii vor fi implicați în realizarea activităților și în pregătirea dezbaterilor cu invitații.
Echipa bibliotecarilor astriști va aduce în fața participanților o serie de profesioniști din diverse domenii care, printr-un dialog susținut, vor aborda teme de interes general, subiecte mai puțin dezbătute în familie sau societate și probleme legate de viața cotidiană a adolescenților.
„Ne propunem să creăm un cadru de dezbatere deschis și interactiv, în care invitații să expună oportunități și provocări specifice domeniului în care activează, să ofere răspunsuri căutărilor adolescenților sau direcții adaptate contextului social și profesional actual…
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
..La fiecare întâlnire vom asocia și o mică expoziție de publicații adecvată temelor abordate. Scopul derulării acestor dezbateri este de a aduce beneficii atât comunității, prin țintirea categoriei de vârstă, cât și instituției organizatoare, prin îmbogățirea ofertei de servicii culturale puse la dispoziția publicului.”, precizează Mihaela Dobrescu, bibliotecar și coordonator al proiectului ASTRA Adolescent.
Printre invitații care au ales să susțină derularea programului dedicat adolescenților, se numără reprezentanți ai mediului universitar, socio-economic, medical, dar și din sfera artistică sau sportivă: Mihai Balaban, Daniela Cîmpean, Mihai Copăceanu, Nana Morar, Constantin Necula, Lia și Dan Perjovschi, Răzvan Pop, Mitichi Preda, Daniel Troancă, Teodor Tulpan, Elena Ucenic, Radu Vancu, Claudiu Zgripcea.
Proiectul se bucură, de asemenea, de sprijinul unor voluntari entuziaști care, alături de bibliotecarii astriști, se vor implica în implementarea tuturor activităților.
Programul ASTRA Adolescent se desfășoară în intervalul 5 – 28 iulie 2022, în zilele de miercuri, joi și vineri, între orele 11:00 – 14:00, la sediul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Pentru înscrieri și informații suplimentare referitoare la activități, cei interesați sunt invitați să se adreseze Compartimentului Carte pentru Adulți al bibliotecii (Str. George Barițiu, nr. 7, et. 4), sau la nr. tel. 0269 210 551 (int.124) și e-mail: bjastrasibiu@gmail.com.
131Proiectele cu finanțare de la CJ Sibiu
2 ani agoProiectele care au solicitat finanțare prin agendele județului Sibiu
Consiliul Județean Sibiu a publicat rezultatele evaluării proiectelor depuse pentru accesarea de finanțare nerambursabilă, prin Agenda Culturală și pentru Dezvoltarea Comunității, Sportivă, Educațională, și de Tineret.
Pentru organizarea evenimentelor culturale și pentru dezvoltarea comunității au fost depuse un număr de 109 proiecte și au fost declarate eligibile 102. Dosarele au fost evaluate în urma distribuirii acestora pe 2 categorii: Categoria A1 și A2 (public și privat), pentru proiectele culturale și Categoria B1 și B2 (public și privat), pentru proiectele destinate dezvoltării comunității.
Centralizatorul cu punctajele obținute poate fi consultat pe site – ul instituției la secțiunile: Anunțuri de evenimente și la Acțiunile noastre sau accesând link-ul: https://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2021/05/agenda-cultura.pdf
În cadrul programului Agenda Sportivă, în anul 2021, au fost depuse un număr de 54 de proiecte și au fost declarate eligibile 47 de proiecte. Structurile sportive pot consulta punctajele obținute, accesând link-ul:
- Sport – structurile de drept public: https://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2021/05/tabel-punctaje-SPORT-structuri-publice-2021.pdf
- Sportul pt. toți: https://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2021/05/tabel-punctaje-sportul-pentru-to%C8%9Bi.pdf
- Sportul de performanță: https://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2021/05/tabel-punctaje-sport-de-performan%C8%9B%C4%83-2021.pdf
În cazul proiectelor depuse ce vizează sportul de performanță, după afișarea rezultatelor s-au înregistrat 4 contestații, rezultatele obținute pot fi consultate: https://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2021/05/tabel-rezultate-contesta%C5%A3ie-sport-privat.doc.pdf
Proiectele sportive vor fi supuse aprobării în ședința ordinară de consiliul județean, din data de 27.05.2021.
Pentru finanțare nerambursabilă prin Programul Agenda Tineret au fost depuse un număr de 14 proiecte. Toate proiectele au fost declarate eligibile. Punctajele obținute pot fi consultate, accesând link-ul: https://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2021/05/Rezultate-evaluare-proiecte-TINERET-si-punctaje-ob%C8%9Binute-2021.pdf
Începând de anul acesta, Consiliul Județean Sibiu a implementat Programul Agenda pentru Educație. Pentru finanțare au fost depuse de către unitățile de învățământ din județul Sibiu, 5 proiecte care au fost declarate eligibile. Rezultatele obținute pot fi consultate, accesând link-ul: https://www.cjsibiu.ro/wpcontent/uploads/2021/05/Tabel-proiecte-selectate-de-Comisie-si-punctaje-Agenda-Educationala-2021.pdf
Pentru finanțare, Consiliul Județean Sibiu a alocat din bugetul local al județului Sibiu următoarele sume: 1.300.000 lei – Agenda Culturală și pt. Dezvoltarea Comunității, 875.000 lei – Agenda Sportivă, din care 725.000 lei pentru proiectele propuse de structurile de drept privat, și 150.000 lei proiectele structurilor de drept public), 150.000 – Agenda Educațională, 250.000 – Agenda de și pentru Tineret.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
232Filarmonica Sibiu vă invită să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale la Sala Thalia
1 an agoFilarmonica de Stat Sibiu – 4 zile cu activități pentru toate vârstele
Ziua Culturii Naționale se va sărbători la Sibiu din 14 până în 17 ianuarie 2022. Filarmonica de Stat Sibiu a pregătit evenimente pentru copii, concerte camerale cu lucrări inspirate din lirica lui Mihai Eminescu, creații de George Enescu, dar și prelucrări folclorice pe gusturile generației tinere.
Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, ora 19.00, la Sala Thalia, sibienii sunt invitați la concertul cameral „MuziCultura – Eminescu, Enescu și noi” oferit de soliștii Cristian Ardelean – bariton, Sorin Petrescu – pian, Laurențiu Baciu – oboi, acordeon și Corul Facultății de Muzică Religioasă a ULBS dirijat de pr. Dan Alexandru Streza.
„MuziCultura este un concert în care am încercat să surprindem cât mai multe legături, în condițiile în care cultura română este organică, nu are o structură de mozaic, iar asta se vede încă de la prima piesă. Prin lucrările pe versuri eminesciene, am evidențiat legăturile cu muzica ale lui Eminescu, în timp ce stihurile populare «grăiesc» despre trecerea de la folclor la creația cultă. Pentru că ne-am dorit să atingem și dimensiunea multiculturală a Sibiului, programul include și «Morgengebet», o compoziție a lui Enescu pe versuri scrise de regina poetă Carmen Sylva.”, a explicat solistul concertist Sorin Petrescu.
Prima piesă din program, imnul pentru cor și pian al lui George Enescu, îi este dedicat lui Iosif Vulcan, marele promotor al vieții culturale din Transilvania, considerat „nașul” literar al lui Eminescu. Versurile acestei piese aparțin poetului Ion Soricu (1882-1957), o personalitate foarte activă a Sibiului interbelic. În perioada 1924-1931, Ion Soricu a fost profesor la Gimnaziul „Principesa Ileana” din Sibiu și Liceul „Gheorghe Lazăr”, a colaborat cu publicațiile sibiene „Carpații” (1919) și „Cuvântul liber” (1929) și chiar primele poezii le semna cu pseudonimul Ionel Sibianu. În 1927, Ion Soricu a fost ales senator de Sibiu din partea Partidului Național Liberal.
Sub auspiciile Zilei Culturii Naționale, duminică, 16 ianuarie 2022, ora 19.00 la Filarmonica din Sibiu, folclorul întâlnește gusturile noii generații. Dacika (Mihai Toma – compozitor şi producător, Diana Jipa – vioară, Ştefan Doniga – pian, Daniela Bucșan – soprană, Alexander Benavides (Nino) – percuţie) reprezintă o reinterpretare a filonului folcloric românesc prin adaptarea sa la ritmurile şi formele de expresie modernă.
Orchestraţiile pieselor variază de la utilizarea ritmurilor tribale ritualice, combinate cu sunete sintetice şi instrumente etnice, până la texturi sonore liniștitoare, eterice, spaţiale, de inspiraţie New Age. Astfel, cu ajutorul fluierului, taragotului, naiului, viorii şi al sintetizatoarelor, Mihai Toma reactualizează esenţa trăirilor sufleteşti româneşti, integrându-le necesităţilor culturale actuale, sub cele mai diverse forme.
Proiectul urmăreşte promovarea valorilor muzicii tradiţionale româneşti prin realizarea de prelucrări de o calitate estetică şi profesională superioară, dar adaptate gustului şi necesităţilor generaţiei tinere. Demersul reprezintă o încercare de refacere a legăturii acestei generaţii cu moştenirea culturală a folclorului autentic.
Copiii expun la Filarmonică
Filarmonica de Stat Sibiu își îndreaptă în acest an oferta și către copii. Aceștia au ocazia să transpună în desene și picturi tema lor preferată din literatura română și să participe la un concert educativ. Lucrările se vor trimite pe adresa comunicare@filarmonicasibiu.ro până joi, 13 ianuarie 2022, ora 15.00, cel târziu, menționând titlul (dacă este cazul), numele autorului, clasa și unitatea de învățământ, numele cadrului didactic îndrumător și date de contact. Vernisajul expoziției „Unde ești, copilărie?” va avea loc vineri, 14 ianuarie, ora 12.00, în foaierul Sălii Thalia. Luni, 17 ianuarie 2022, la ora 11.00, soliștii Sorin Petrescu – pian, Laurențiu Baciu – oboi și Gabriel Radu – vioară vor susține un concert educativ.
Biletele pentru concertele camerale sunt puse în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro la prețul de 30 lei.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
179