Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu primește Premiul pentru Cultură și Festivaluri Castelló
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), aflat anul acesta la cea de-a 30-a ediție, primește vineri, în Spania, Premiul pentru Cultură și Festivaluri Castelló (Premio Cultura y Fiestas Ciudat de Castelló) acordat de Primăria Castelló de la Plana și Fundația Moros d’Alqueria.
„Suntem fericiți că FITS, pe lângă multe alte recunoașteri, iată, primește recunoașterea unuia dintre cele mai importante festivaluri din Spania. Primăria Castelló de la Plana și Fundația Moros d’Alqueria au hotărât în acest an ca premiul care a consfințit importanța unor alte mari evenimente comunitare, precum Carnavalul de la Veneția, Carnavalul de la Londra, Oktoberfest din München, Festivalul Luminilor de la Lyon, să primească această recunoaștere internațională.
Suntem mândri că putem să aducem Sibiului această distincție, prin vocea doamnei primar Amparo Marco Gual – pe care am invitat-o la ediția din acest an a FITS, alături de conducerea Fundației Moros d’Alqueria, în așa fel încât să putem dezvolta proiecte comune între cele două comunități”, a declarat Constantin Chiriac, președintele FITS și directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.
Gala în cadrul căreia va avea loc decernarea premiului se va desfășura în Teatrul Principal din Castelló, începând cu ora 19.30, iar distincția FITS va fi ridicată de Irina Marin, consulul României la Castelló de la Plana.
Primarul localității Castelló de la Plana, Amparo Marco Gual, i-a transmis președintelui Constantin Chiriac faptul că prin decizia ca distincția de anul acesta să fie acordată FITS „se dorește recunoașterea acestui important festival de teatru din Europa Centrală și de Est și unul dintre cele mai prestigioase la nivel mondial”.
Anul acesta, FITS se află la cea de 30-a ediția și se va desfășura în perioada 23 iunie – 2 iulie 2023, cu tema Miracol/Wonder.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
foto: FITS/Dragoș Dumitru
You Might also like
Sibiul se vaccinează
2 ani agoSibiul se vaccinează – o Campanie a ARPS
În 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia COVID-19. Din acea zi un virus nemilos a modificat drumuri, a presărat suferință și, cel mai important, din păcate, a luat vieți. Acesta a fost și motivul pentru care reprezentanții Asociației „Renașterea Presei Sibiene” (ARPS) au demarat în perioada octombrie 2021- ianuarie 2022 prima etapă din Campania „Sibiul se vaccinează”. În cadrul acestei campanii, adresate tuturor locuitorilor județului Sibiu, au fost realizate mai multe materiale de informare scrise și video, care au fost promovate prin intermediul presei sibiene și a rețelelor de socializare.
Au fost tipărite peste 10.000 de broșuri și materiale informative pe care le-am distribuit în peste 30 de localități din județul Sibiu, vizând în mod egal atât angajații instituțiilor, cât și cetățenii. În cele patru luni în care s-a desfășurat campania „Sibiul se vaccinează”, locuitorii județului Sibiu, atât cei din mediul rural, cât și cei din mediul urban, au ascultat sfaturile medicilor din județ implicați în procesul de vaccinare împotriva COVID-19, prin intermediul materialor jurnalistice pe care le-am postat pe pagina de Facebook SSV (Sibiul Se Vaccinează), pagină dedicată acestei campanii de informare și conștientizare a importanței vaccinării. Vă redăm mai jos o parte dintre mesajele doctorilor:
„Trăim în România, o țară europeană, o țară educată, care privește spre Europa. Dacă aveți încă părinți, vă rog să îi vaccinați! Dacă vreți pentru copiii voștri să aibă ambii părinți, vaccinați-vă! Doar prin vaccin vom putea depăși momentele grave prin care trecem.”, a fost mesajul Victoriei Bîrluțiu, medicul șef al Secției Clinice Boli Infecțioase de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, cu privire la vaccinarea antiCovid-19.
Victoria Bîrluțiu este un om care s-a aflat încă de la începutul pandemiei în lupta cu acest virus, un om care a văzut pe „viu” ceea ce înseamnă această boală și efectele ei grave, un medic care luptă zi de zi să salveze vieți.
„Din prima zi a acestei pandemii m-am aflat alături de colegii mei în prima linie a luptei împotriva infecției cu virusul Covid-19. Luni de zile am trăit cu spaima că ne vom îmbolnăvii și vom transmite boala familiilor noastre. Luni de zile am trăit izolați de familiile noastre, în speranța că îi vom putea proteja. Apariția vaccinului antiCovid ne-a adus speranța că putem învinge această maladie cumplită. M-am vaccinat, fără nici o urmă de îndoială în prima zi când acest lucru a fost posibil, și mi-am vaccinat întreaga familie cât mai rapid, cu speranța că doar așa putem să ne recâștigăm dreptul la o viață normală. Din păcate, mulți conaționali nu cred în existența bolii sau în eficiența vaccinului…
…Pe toți aceștia îi invit în Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din toată țara, să vadă cum zeci de pacienți, conectați la o sursă de oxigen se roagă lui Dumnezeu să le mai acorde o șansă de a supraviețui. Din păcate pentru prea mulți dintre ei, nevaccinați majoritatea, nu va mai exista speranța zilei de mâine. VACCINATI-VĂ pentru sănătatea voastră și a familiilor voastre! VACCINAȚI-VĂ pentru a avea șansa să ne recâștigăm libertatea și dreptul la o viață normală! Doar prin vaccinare și responsabilitate colectivă vom putea avea speranța că ne vom întoarce la normalitatea vieții.”, a fost și îndemnul lui Constantin Roșca, medic primar Medicină de Urgență, șeful secție UPU SMURD al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
”Medicii ne recomandă să ne vaccinăm, deoarece vaccinul face diferența între o formă ușoară și o formă severă a bolii. Astfel, având o formă ușoară ne putem trata acasă, însă într-o formă severă, evoluția bolii este imprevizibilă și putem ajunge într-o secție de spital sau pe un pat ATI, unde recuperarea este de lungă durată.”, a transmis Alina Graur, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
„Vaccinul face diferența și este singura soluție pentru a putea trece peste această boală. Presiunea pe spitale, în primul rând pe SCJU Sibiu, dar și pe spitalele suport este uriașă. Dacă nu vreți să veniți ca și pacienți la noi, atunci vaccinați-vă!”, consideră și Daniel Chelcea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Campania „Sibiul se vaccinează”, organizată de Asociația „Renașterea Presei Sibiene” (ARPS), a venit în sprijinul autorităților, având ca scop informarea corectă a populației cu privire la șansa de a reveni la o viață normală. O viață în care holurile unităților de învățământ „prind viață” odată cu cu revenirea elevilor la școală, iar participarea la o piesă de teatru sau ieșirea seară la un film cu prietenii se realizeze cu chipul luminat de zâmbet, neascuns sub o mască chirurgicală și cu teama de a ne infecta fie noi, fie cei dragi nouă cu acest virus invizibil, dar „ucigaș”.
Ne propunem prin intermediul campaniei „Sibiul se vaccinează” să continuăm și în 2022 acest demers pentru a oferi cetățenilor toate informațiile necesare pentru a putea înțelege că vaccinarea împotriva COVID-19 este singura soluție prin care poate fi evitată suprasolicitarea secțiilor ATI din spitalele sibiene. Vaccinarea este un instrument important pentru a stopa răspândirea pandemiei, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
187Polițiștii și familia o caută pe Camelia. Fata are 14 ani.
1 an agoPolițiștii Sibieni: Dacă ați văzut-o, sunați la 112!
Poliţiştii sibieni caută o minoră în vârstă de 14 ani, care a plecat de acasă într-o direcție necunoscută, fără a mai reveni. Persoanele care pot oferi informaţii care să conducă la depistarea acesteia sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic pentru situații de urgenţă 112.
”În cursul acestei zile, o femeie a sesizat polițiștii Serviciului Investigații Criminale cu privire la faptul că, în dimineața aceleiași zile, în jurul orei 07:00, a observat că fiica sa, SCHUSTER CAMELIA GEORGIANA ROBERTA, în vârstă de 14 ani, a plecat de la domiciliu, din municipiul Sibiu, într-o direcție necunoscută, fără a mai reveni acasă.
Semnalmente: înălţime 160 cm, greutate 50 kg, constituție atletică, păr lung, șaten, tuns drept, ochi căprui, ten brun.
În momentul plecării minora purta o rochie neagră și pantofi sport albi. Nu se cunosc eventuale semne particulare.
Cetăţenii care pot oferi informaţii despre această minoră sunt rugați să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic pentru situații de urgenţă 112.”
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
104UPU Sibiu – extins, modernizat și dotat. ROMGAZ a donat 1 milion de lei
1 an agoUPU Sibiu – Condiții ca la clinicile private pentru pacienți și pentru personalul angajat
UPU Sibiu a fost modernizată complet și s-a extins cu aproximativ 300 mp la parter și cu un etaj tehnic de 47 mp. Consiliul Județean Sibiu a reușit să aducă la standarde europene Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu. Clădirea a trecut printr-un amplu proces de modernizare, care a inclus și o extindere de la 500 mp la aproape 850 mp, precum și o sistematizare exterioară. Totodată, Secția a fost dotată cu echipamente și aparate medicale noi, printre care se remarcă un computer tomograf performant.
Practic, UPU Sibiu s-a schimbat radical, condițiile oferite pacienților fiind la nivelul celor existente în clinicile private. În plus, timpul de așteptare pentru preluarea pacienților s-a redus considerabil. Odată cu punerea în funcțiune a computerului tomograf, pacienții nu vor mai fi transportați în căruciorul cu rotile sau cu targa la CT-ul de la Secția Radiologie, aflată în clădirea Maternității, aspect care prelungește timpul pentru efectuarea acestei investigații, stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului.
Accesul pacienților la Urgențe se face diferențiat: o intrare pentru cei care vin prin forțe proprii și o alta pentru pacienții aduși cu ambulanța, fluxul de pacienți fiind astfel mult mai ușor de gestionat. Prin extinderea realizată, pacienții nu mai sunt scoși din ambulanță sub cerul liber, deseori în condiții meteo nefavorabile, ci sunt preluați din ambulanțe într-un spațiu protejat, sub noua copertină, care, la nevoie, se poate izola datorită ușilor tip rulou.
Sala de așteptare are o suprafață generoasă și este prevăzută cu toalete pentru pacienți, inclusiv pentru persoane cu dizabilități. Registratura a fost extinsă la patru posturi față de un post cât era anterior, scurtându-se astfel timpul pentru preluarea datelor pacienților și a fișelor completate de aceștia. Prin intermediul unui ecran mare, pacienții sunt informați despre tot personalul medical care este de gardă. Un element de noutate îl va constitui instalarea în scurt timp a unui sistem de ticketing, cu număr de ordine, acordat în funcție de tipul de urgență al fiecărui pacient.
Printre noile avantaje pe care le au pacienții, în urma finalizării investiției Consiliului Județean Sibiu, se numără și suplimentarea numărului de paturi de resuscitare, de la un pat la trei paturi, crescând astfel șansele de salvare a celor aflați în situații critice. Au fost montate rampe de oxigen la fiecare pat din UPU, dar și pe hol, pentru a se putea interveni prompt în eventualitatea în care se deteriorează starea de sănătate a pacienților care așteaptă să fie preluați. UPU Sibiu devine astfel printre puținele unități din țară care sunt dotate cu o instalație de oxigen extinsă.
Proiectul de modernizare, extindere și dotare a UPU Sibiu a fost finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, la care s-a adăugat contribuția financiară a Consiliului Județean Sibiu. În plus, lucrările de sistematizare exterioară au fost acoperite de sponsorizarea oferită de compania Romgaz.
Contractul de proiectare și execuție a fost încheiat cu Asocierea Total NSA AG Construct SRL – Pro Hart Group SRL – Allbizz SRL, în 18.02.2020, valoarea actualizată a contractului fiind de 10.270.541,18 lei cu TVA.
Ordinul de începere a lucrărilor de execuție a fost emis în data de 20.05.2021, acestea derulându-se pe o perioadă de 14,5 luni. Lucrările au fost efectuate în plină pandemie COVID, fapt care a interferat, pe alocuri, cu graficul de lucrări, însă serviciile medicale oferite de Unitatea de Primiri Urgențe nu au fost afectate și tot disconfortul resimțit de pacienți, de aparținători, de personalul medical și auxiliar a fost în final răsplătit de condițiile la standarde moderne de care beneficiază fiecare.
Valoarea totală a proiectului este de 10.813.574,94 lei cu TVA, din care:
• valoarea cheltuielilor eligibile: 6.836.861,59 lei inclusiv TVA
• valoarea cofinanțării Consiliului Județean Sibiu: 3.839.976,11 inclusiv TVA lei, din care: 3.839.976,11 lei inclusiv TVA reprezentând cheltuieli neeligibile, și 136.737,24 lei inclusiv TVA reprezentând contribuția Consiliului Județean Sibiu/UAT Județul Sibiu la cheltuielile eligibileModernizarea Urgenței a presupus și lucrări de sistematizare exterioară, precum lucrări la rețeaua de canalizare exterioară, la sistemul de scurgere a apelor pluviale (rigole) și amenajarea accesului și al parcării din proximitatea UPU. Acestea au fost realizate ca urmare a obținerii unei sponsorizări, în luna iunie 2022, din partea Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz SA, în valoare de 1.007.899 lei cu TVA.
”Investiția de față confirmă preocuparea constantă pe care Consiliul Județean Sibiu o are în domeniul sănătății, dovedind încă o dată că pacientul se află în centrul atenției noastre. Am creat posibilitatea ca și personalul medical din Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu să se alăture acestui deziderat, întrucât numai printr-un efort comun vom reuși. UPU este locul în care zilnic vin în medie 160 de oameni care au nevoie de ajutor. Este de datoria noastră să facem tot ceea ce putem ca acești oameni să beneficieze de servicii medicale imediate și de calitate, pentru că, de multe ori, acestea fac diferența între viață și moarte”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
129