Expoziția Peaceful Sky Over Ukraine | VIDEO

Expoziția se poate vizita până în 7 aprilie

Foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu,este gazda expoziției de pictură „Peaceful Sky Over Ukraine”. Vernisajul de joi seara, s-a bucurat de prezența unui public numeros și entuziast. Proiectul artistic este inițiat de Organizația pentru Tineret „Здоровая Украина”/ „Healthy Ukraine” din Kiev, reprezentată de Stanislav Lypovskyi, și organizat în colaborare cu Alexandra Mihalcea.

Expoziția „Peaceful Sky Over Ukraine” cuprinde o serie de lucrări de pictură realizate de copiii ucraineni incluși într-un program de terapie prin artă, pornit la începutul conflictului armat din Crimeea, în 2014, cu scopul de a-i sprijini pe cei afectați de acesta. Războiul văzut prin ochii copiilor este tema expoziției găzduită de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

„Urmărind aceste lucrări de pictură, veți înțelege emoțiile puternice prin care au trecut nu doar copii, dar și toți cetățenii Ucrainei. Sunt copii care au văzut războiul cu ochii lor, copii din Mariupol, din Kyiv, din Harkyv, orașe bombardate în ultimele săptămâni. În lucrările expuse în cadrul expoziției, copiii și-au dezvăluit frica, dar totodată și speranța. Activitățile de desen și pictură îi ajută să depășească emoțiile negative puternice.”, a declarat Stanislav Lypovskyi.

În cadrul evenimentului, traducerea a fost asigurată de Tetiana Toma.

„Ucraina este supra-tema planetei în aceste zile. Ce fac copiii aceștia în desenele lor este să adune toate inimile lumii într-o comunitate care speră din răsputeri că frumusețea mai e posibilă. Aceasta este, de fapt, șansa noastră – faptul că acești copii încă mai văd frumusețea. (…) Pe mine m-a emoționat mult ceea ce spunea dl. Lypovskyi, anume că, după doi ani de lucrat cu copiii, a observat că lumina începe să se întoarcă în picturile și desenele lor.”, a spus Radu Vancu, scriitor și profesor, în cadrul evenimentului.

„Ceea ce vine din tragedie este mai mult document decât artă sau frumusețe. Dar pentru că suntem acum într-o bibliotecă, deci într-o zonă intelectuală a educației, doresc să vă spun ca tot sistemul de educație și cultural-artistic din Europa și, în general, din toată lumea a răpsuns fenomenal la tragedia din Ucraina. Acestă expoziție este o mică picătură dintr-o mare de gesturi extraordinare de solidaritate care salvează frumusetea.”, a declarat artistul Dan Perjovschi, în deschiderea expoziției „Peaceful Sky Over Ukraine”.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 24 martie – 7 aprilie 2022, în Foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 7, sediul nou, parter), de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 – 20:00.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top