Erasmus+ “Folklorica”: Proiectul a continuat la Liceul Teoretic „Constantin Noica” din Sibiu, în online

Erasmus+ “Folklorica” în online

Pandemia nu i-a împiedicat pe membrii proiectului Erasmus+ „Folklorica” de la Liceul Teoretic „Constantin Noica” din Sibiu să desfășoare activitățile în mediul online. Frumusețea temelor planificate: „Tradiții și ceremonii” și „Medicină populară”; a fost un adevărat impuls pentru partenerii români.

Îndrumați de coordonatorul proiectului „Folklorica” la nivelul școlii, prof. Gabriela Mirela Jugar, elevii Liceului Teoretic „Constantin Noica” Sibiu au făcut o cercetare despre nunțile din România, țara în care familia este foarte importantă și unde nunțile sunt evenimente sociale relevante.

Astfel, ei au scris un text și l-au adăugat pe site-ul proiectului în format PDF, cu fotografii legate de aceste evenimente. În acest material, elevii liceului au arătat că tradițiile și obiceiurile de nuntă diferă de la o regiune la alta și uneori chiar de la familie la familie, în timp ce adevăratele nunți tradiționale sunt încă pregătite în conformitate cu vechile obiceiuri. Chiar dacă locuitorii marilor orașe tind uneori să facă evenimentul cât mai modern posibil, ei păstrează totuși unele tradiții.

Există referințe la zilele în care de obicei are loc o nuntă românească, la perioadele anului în care nu există nunți, la rolul important al nașilor în toată planificarea unei nunți, la tradiționala turtă a miresei, ruptă deasupra capului ei și oferirea de bucăți din ea oaspeților, detalii privind desfășurarea ceremoniei religioase, precum și explicarea unor obiceiuri și tradiții, una dintre cele mai populare tradiții fiind în România răpirea miresei, descrisă de elevi cu umor. Nici superstițiile legate de eveniment nu au fost uitate.

Una dintre sarcinile proiectului Erasmus+ “Folklorica” a fost și pregătirea unei prezentări în format PowerPoint despre ierburi în medicina populară românească. Elevii Liceului Teoretic „Constantin Noica” Sibiu au ales să descrie utilizarea în medicina populară a rostopascăi, pătlaginei, verzei albe, usturoiului și urzicii.

Au fost sfătuiți de părinți, bunici și profesori pentru a face această alegere. Pentru realizarea acestei sarcini de proiect, elevii au căutat pe Wikipedia mai multe detalii și numele științifice ale plantelor alese. Prezentarea a fost adăugată și pe site-ul proiectului.

Următoarea întâlnire din cadrul proiectului are loc în aprilie, tot în online. Elevii, sub coordonarea cadrelor didactice, vor crea un material de promovare al proiectului și  vor prezenta mâncărurile specifice sărbătorilor locale.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Scroll to top