Mirela Bădescu aleargă pentru un ECHO FAST portabil

Echo FAST portabil din ”pașii” salvatorilor

”Echo FAST este tot mai aproape de noi, cu ajutorul dumneavoastră, celor care ne susțineti la maraton. Echo FAST este o metodă rapidă de diagnosticare a hemoragiilor interne în caz de politraumă, a hemo și pneumotoraxului (sânge și aer în cavitatea pleurală) dar și a hemopericardului până la temporadă cardiacă (sânge în pericard în cantitate mare care duce la imposibilitatea contractiei cardiace). Celor care vor să mă susțină la maratonul din 2 octombrie și să doneze pentru Echo FAST o pot face accesând acest link!”, a declarat doctorul Mirela Bădescu.

Proiectul a apărut din necesitatea de a ajunge la standardelor medicale curente, impuse de societațile medicale de specialitate. În ultimii anii, ecografia a căpătat un rol tot mai important în cadrul medicinei de urgență și a medicinei intensive, atât în ceea ce privește diagnosticarea diverselor patologii, cât și în dirijarea anumitor manevre medicale. În situații de traumă severa, o investigare ultrasonografica rapidă – metoda FAST (Focused Assessment with Sonography in Trauma) este esențială și de primă intenție în evaluarea pacientului.

Rolul ecografiei s-a extins și în domeniul medicinei de urgență prespitalicești, ajutând la diagnosticarea cât mai rapidă a unei eventuale situații amenințătoare de viață (ex. ruptură de organ intern în urma unui accident) și implicit la alegerea terapiei optime și a spitalului adecvat, cât și în triajul victimelor multiple. Practic, majoritatea sistemelor moderne de urgență prespitalicești folosesc la ora actuală ecograful la bordul ambulanțelor sau elicopterelor de reanimare.

Utilizarea ecografiei pe ambulanța de reanimare SMURD TIM Sibiu va duce la o abordare individualizată a fiecărui pacient; practic , oricărui pacient traumatizat i se va putea efectua o ecografie FAST la locul intervenției. În urma acestei examinări, pacientul va putea fi încadrat într-o clasă de gravitate, va fi tratat conform leziunilor evidențiate și va fi transferat către spitalul adecvat.

”Anticipăm o creștere a supraviețuirii mai ales în cazul pacienților cu trauma severă. De asemenea, preluarea pacienților în UPU (care este din ce în ce mai aglomerat) va fi efectuatî in mod obiectiv, dupa ce pacienții au beneficiat deja de această examinare în prespital. Ne dorim ca pacienții noștri să beneficieze de toate șansele (inclusiv cele dependente de tehnologie); oricine poate să fie victima unui traumatism sau să sufere o urgență medicală, ecograful portabil ajutând toate categoriile de pacienți, indiferent de grupa de vârstă sau categorie socială.”, susține Asociația Organizatia Voluntarilor SMURD Sibiu.

Asociatia Organizatia Voluntarilor SMURD Sibiu

Asociația Organizatia Voluntarilor SMURD Sibiu este reprezentată de studenții Facultății de Medicină „Lucian Blaga” Sibiu, care, alături de medici din UPU-SMURD a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu și subofiteri pompieri ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cpt Dumitru Croitoru al judetului Sibiu , își desfășoară activitatea ca paramedici voluntari (activitatea lor nefiind retribuita ) pe ambulanta de Terapie Intensivă Mobilă , SMURD- TIM Sibiu. Rolul echipei care deserveste ambulanta SMURD -TIM este de a interveni la cazurile cele mai grave – stopuri cardio-respiratorii, infarcte miocardice, come, pacienti traumatizati (accidente rutiere, caderi de la inaltime etc ), inclusiv cazuri critice pediatrice si neonatale. SMURD – TIM Sibiu ( „masina de reanimare „ ) intervine in medie la 1000-1400 de cazuri anual ( aproximativ 1000 de cazuri in anul 2020, cand activitatea a fost mai redusa, dar in aceasta perioada echipajul a intervenit la multi pacienti COVID +, inclusiv transferuri in diferite zone ale tarii ).

De remarcat este faptul ca toti studentii voluntari SMURD Sibiu au continuat activitatea de voluntariat in 2020, in context de pandemie . De la înființarea SMURD Sibiu în 1993, SMURD –TIM Sibiu a functionat in permanenta cu studenti medicinisti voluntari, acestia asigurand serviciu de garda 24/7 .Obiectivul principal al echipei SMURD-TIM Sibiu a fost reprezentat de salvarea vieților celor aflați in detresa vitala și a căror singură șansă a fost răspunsul prompt al unei echipe de reanimare prespitaliceasca, cu experienta si cu dotarea necesara . În fiecare gardă, aceasta echipa isi doreste sa fie din ce in ce mai buna, să creasca supraviețuirea și să ofere fiecărui pacient șansa de a trăi în continuare si de a se recupera , în ciuda traumatismelor sau a problemelor medicale suferite

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top