Drumul uleiului în Muzeul Astra, 23-25 noiembrie

Drumul uleiului, 23-25 noiembrie, în intervalul orar 11-14, cu programare

În perioada 23-25 noiembrie, Muzeul Astra organizează un ghidaj demonstrativ despre ulei și oloit, un meșteșug vechi cu beneficii actuale. Mai precis, ghidajul pornește de la modul în care se obținea în trecut uleiul din plante oleaginoase și ajunge la felul în care acesta era valorificat într-o gospodărie sau în comerț.

Prin această inițiativă vizitatorii au acces la grupa tematică de Prelucrarea semințelor oleaginoase din cadrul Muzeul ASTRA, grupă ce deține utilaje din patrimoniul civilizaţiei tehnice rurale românești, unele unicate în peisajul etnografic european.

,,În perioada Postului țăranii au înlocuit în alimentație grăsimea de origine animală cu cea de origine vegetală. Uleiul era produs prin metode tradiționale în ateliere de oloit specializate sau organizate în gospodăria țărănească. În principal, uleiul se obținea din semințe de dovleac, de floarea soarelui, de in sau de cânepă. Uleiul rezultat era foarte concentrat și aromat, hrănitor și cu multe beneficii pentru sănătate. Așa se face că vom descoperi în acest ghidaj, împreună cu vizitatorii Muzeului ASTRA, cum se obținea uleiul din plante oleaginoase și prin ce instrumentar specific – arhaic – se prelucra acesta.”, a declarat Bianca Stroia, muzeograf Muzeul ASTRA

Drumul uleiului în Muzeul ASTRA va avea loc în zona atelierelor de uleit din Muzeul în Aer Liber: Nădăștia, Grid, Livada, Tălmăcel, Cristian și Băiești. Cei interesați pot participa la acest ghidaj cu o programare la numărul de telefon 0756085794.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top