Creațiile Roxanei, artist-fotograf
Roxana Călinescu, artist- fotograf cu o pasiune specială pentru natură și peisaje, a lansat chiar de ziua ei proiectul „Creațiile Roxanei”. Momentul a fost marcat de o expoziție de tablouri cu imagini surprinse chiar în timpul pandemiei.
Aceste tablouri vor fi însoțite de mesaje motivaționale, pentru toți cei care vor să aibă în casele lor o bucată de liniște și simplitate, elemente regăsite din plin în tablourile Roxanei.
Artista ne-a mărturisit că:
”Este un proiect de suflet și îmi doresc ca aceste tablouri să bucure cât mai multă lume.”
Urmează ca în curând „Creațiile Roxanei” să aibă o pagină pe Facebook, dar momentan comenzile și detaliile se pot face pe @ Komma Media Productions
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Vioară din 1782 pe scena Festivalului Enescu la Sibiu
10 luni agoVioară din 1782 pe scenă, la Sibiu
Violonista Carolin Widmann, una dintre cele mai importante soliste din Europa care abordează repertoriul contemporan, va concerta în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” la Sibiu, pe 16 septembrie, alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu.
Pentru a doua ediție consecutivă, Filarmonica de Stat Sibiu este invitată să participe în prestigiosul Festival Enescu. Joi, 16 septembrie, de la ora 19.00, orchestra simfonică a Filarmonicii și solista Carolin Widmann (vioară) vor evolua sub bagheta lui Tito Ceccherini, unul dintre cei mai erudiți și profunzi dirijori ai generației sale, apreciat pentru extraordinara luciditate a interpretărilor și versatilitatea remarcabilă cu care abordează repertoriile.
Un muzician complex, Carolin Widmann își concentrează activitatea în jurul concertelor clasice, a compozițiilor noi, scrise special pentru ea, a recitalurilor solo, a unei varietăți de muzică de cameră și a interpretărilor instrumentale experimentale, inclusiv la vioară. Widmann a fost premiată cu Bayerischer Staatspreis pentru muzică în 2017, onorând individualitatea sa și excepționalul spirit de muzician. A primit, de asemenea, Premiul pentru Muzică Clasică pentru înregistrarea concertelor de vioară ale lui Mendelssohn și Schumann, alături de Orchestra de Cameră a Europei, dirijată chiar de Widmann de la vioară. Mai multe amănunte despre artistă sunt disponibile pe estivalenescu.ro/carolin-widmann.
Carolin Widmann va fi însoțită la Sibiu de valorosul său instrument Giovanni Battista Guadagnini, construit în 1782. Artista prețuiește această vioară ca pe un membru al familiei, după cum mărturisea într-un interviu acordat Deutschlandfunk.
“Ne bucurăm să revenim în fața publicului sibian sub auspiciile Festivalului Enescu. Mi se pare o coincidență fericită faptul că, în 2019, la prima participare a Filarmonicii de Stat Sibiu în Festivalul Enescu, am interpretat Concertul no. 1 de Jörg Widmann, o lucrare pe care compozitorul i-a dedicat-o surorii sale. Solist a fost, la momentul respectiv, Michael Barenboim, fiul celebrul dirijor Daniel Barenboim. Se închide cercul prin prezența Carolinei Widmann și ne așteaptă un eveniment muzical de prim rang, pe care vă invit să-l urmăriți!” este mesajul dirijorului Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.
Biletele se pot achiziționa la casa de bilete a Sălii Thalia (de luni până joi, între orele 10:00 – 12:00 și 13:00 – 16:00) și online pe iabilet.ro, la prețul de 40 de lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenți și pensionari. Informații acces: 0735.566.486.
Foto: Lennard Ruhle
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
81Frumos. Ceramic. Folositor. 21-25 iulie
11 luni agoFrumos. Ceramic. Folositor. – Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
Muzeul ASTRA organizează în perioada 21-25 iulie 2021, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a IX-a ediţie a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău. 26 de olari din România, Ungaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului în gătit reţete tradiţionale pe vatră deschisă, în vase de lut, patru zile din cele cinci, cât cuprinde evenimentul. Comisii de jurizare mixte, alcătuite din specialiști în olărit & gastronomie vor desemna cei mai buni olari şi bucătari-olari.
,,La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA, care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica de Zalău), apoi să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare. De asemeena, olarii trebuie să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu, decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin.”, a declarat Karla Roșca, șef secție Muzee Pavilionare
Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferinţe şi a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica de Zalău.
”De ce este un altfel de târg al olarilor? Pentru că Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumă să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi, pe specialişti să abordeze colecţiile vechi şi să le readucă la actualitate, pe publicul vizitator să cunoască beneficiile gătitului în vase de lut bine arse.”, a declarat Karla Roșca, șef secție Muzee Pavilionare
Organizatorii vor încerca prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsească soluții privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitsch-ului. Partea aplicată va avea loc pe durata desfășurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate, ateliere experimentale de modelare și presare a lutului, decorarea și arderea ceramicii.
Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău va începe miercuri, 21 iulie 2021, ora 9.00, în Muzeul în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o Conferinţă având ca temă Ceramica de Zalău.
Recital Nightlosers Band
În patru zile din cele cinci în care este programat evenimentul, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi și ateliere experimentale de modelare, presare a lutului și de decorare a ceramicii. Atelierul experimental de ardere a ceramicii va avea loc, sâmbătă, 24 iulie 2021, la Gospodăria – atelier de olar Găleșoaia, județul Gorj, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Acțiunile educaționale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.
Demonstraţiile culinare se vor desfăşura tot la Târgul de ţară în perioada 22 – 23 iulie 2021, începând cu ora 10.00. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă, reţete tradiţionale româneşti, maghiare şi moldovenești precum: Babgulyás unguresc, Tocană de vită cu tarhon și paste, Tocană de căprioară, Ciorbă țărănească, Gulaș cu găluște, Gulaș secuiesc, Tocănița olarului cu vin roșu, Gulaș cu fasole boabe, Zeamă de pui, Tocăniță țărănească cu legume cu carne, Fasole moldovenească cu afumătură, mămăliguță și castraveți murați, Supă de varză, Tocăniță de pui cu tarhon.
Sâmbătă 24 iulie 2021, începând cu ora 14.00, publicul poate să deguste, până la epuizarea porțiilor: Tocăniță ungurească de vițel și Gulaș cu fasole boabe, iar duminică, 25 iulie 2021, Tocăniță ungurească de vițel și Gulaș cu carne de porc.
Sâmbătă, 24 iulie 2021, la ora 20.00, Nightlosers Band va încânta publicul prezent la Frumos. Ceramic. Folositor. cu un recital muzical pe ritmuri de ethno și blues.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
91Prima filarmonică din țară cu echipă de ciclism – Filarmonica Sibiu
1 an agoPrima filarmonică din țară participă la un maraton ciclist
Antonio Mihail și Cosmin Fidileș, doi membri ai Orchestrei Filarmonicii Sibiu participă, în premieră, la maratonul ciclist de la Miercurea Ciuc. Filarmonica Sibiu devine astfel prima filarmonică din țară cu echipă de ciclism. Competiția se va desfășura sâmbătă 24 aprilie 2021 și va avea o lungime de 209 km.
Muzicienii Cosmin Fidileș (concertmaestru – vioară) și Antonio Mihail (șef-partidă corn), membrii în Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu vor lăsa deoparte pentru o zi instrumentele muzicale pentru a răspunde provocării de a parcurge cei 209 km incluși într-o competiție de andurnață.
Prima echipa de ciclism a Filarmonicii Sibiu, sprijinită de Consiliul Județean Sibiu va lua startul la Maratonul de ciclism ”Ranndonerus” de la Miercurea Ciuc, în dimineața zilei de 24 aprilie 2021.
”Întotdeauna am comparat activitatea unui muzician cu cea a unui sportiv. Studiul tehnicii instrumentale este egalul antrenamentelor, iar prestațiile muzicale sunt echivalentul evenimentelor sportive. Îndrăzneala, tenacitatea, testarea propriilor limite sau autocontrolul sunt calități comune atât muzicienilor profesioniști cât și sportivilor de performanță. Eu sunt muzician, dar voi fi întotdeauna dependent de sport. Mulțumesc Filarmonicii de Stat Sibiu, Consiliului Județean Sibiu și partenerului ”Ballan Sportswear” pentru susținerea ideii de a avea o echipă de ciclism a instituției!” a declarat violonistul Cosmin Fidileș, concertmaestru în Orchestra Filarmonicii Sibiu
”Poate nu ne mișcăm contratimp… Nu batem recorduri… Ne propunem însă întotdeauna să ne jucăm – puțin mai serios – și în afara concertelor și repetițiilor. Așa că pe 24 aprilie ne vom juca de-a cicliștii la Randonneurs Miercurea Ciuc, în traseul pentru câștigarea Brevetului de Anduranță BRM 200. Astfel, vom arăta faptul că putem fi performeri și în afara scenei, muzica nefiind un impediment în acest sens. La Filarmonica de Stat Sibiu, muzica și mișcarea sunt într-o armonie perfecta” a completat cornistul Antonio Mihail.
Echipa de ciclism a Filarmonicii Sibiu a fost încurajată și a primit urări de succes din partea doamnei Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu și a vicepreședintelui, dl. Vlad Vasiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
83