Concert la Biserica Ortodoxă Sf. Ioan Botezătorul și Sf. M. Mc. Dimitrie
Concertul Iată, Vin Colindători!, este organizat de CJ Sibiu, prin Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” Sibiu, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Sf. Ioan Botezătorul și Sf. M. Mc. Dimitrie, miercuri, 14 decembrie 2022, începând cu ora 18.
Mariana Anghel va susține un recital de colinde, la care vor participa și elevii clasei de canto muzică populară, împreună cu corepetitorul Marcel Băilă.
Iată, Vin Colindători! se va desfășura la Biserica Ortodoxă Sf. Ioan Botezătorul și Sf. M. Mc. Dimitrie, pe Calea Poplăcii nr. 30, în intervalul orar 18:00 – 20:00, iar intrarea este liberă.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Lemn. Frumos. 17-18 sepetembrie la Muzeul ASTRA
2 ani agoLemn. Frumos. Muzeul ASTRA. Să dăm frumusețe lemnului
Lemnul este înfrumusețat prin pictură într-un atelier de are loc în acest weekend(sâmbătă&duminică), între orele 10.00 și 18.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului în două locații. Sâmbătă, 17 septembrie la Gospodăria din Cisnădioara, iar duminică, 18 septembrie la Târgul de țară.
În perioada 17 – 18 septembrie 2022, între orele 10.00 – 18.00 la gospodăria din Cisnădioara (17 sept.) și la Târgul de țară (18 sept.) din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, vor avea loc ateliere demonstrative de pictură pe lemn. Astfel (re)punem în valoare meșteșugul mobilierului pictat, după vechea tradiție transilvăneană!
”Meșterul Daria Muntean va fi aici și vă va da informații despre cromatica și simbolistica mobilierului săsesc și românesc. Pentru Daria, Muzeul ASTRA este, într-un fel, cea de-a doua casă a ei, mai ales după ce a participat/ performat la Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale. Tânăra și-a demonstrat talentul încă de la o vârstă fragedă, iar când vine pe la noi ne reamintește că pictează mobilierul din lemn doar din nevoia de a arăta frumos.”, transmit organizatorii.
Daria înfrumusețează lemnul pictând motivele artistice consacrate, cum sunt copacul vieții, floarea de liliac, laleaua, trandafirul, floarea de mac sau floarea de cicoare. Vizitatorii muzeului se pot bucura de astfel de ateliere fie întrebând meșterul, fie participând activ la pictarea mobilierului pus la dispoziție de Muzeu (scăunele, cuiere și bănci).
Evenimentul face parte din programul ,,Animă ASTRA!”, proiect cofinanțat de Primaria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
137Drumul uleiului în Muzeul Astra, 23-25 noiembrie
3 ani agoDrumul uleiului, 23-25 noiembrie, în intervalul orar 11-14, cu programare
În perioada 23-25 noiembrie, Muzeul Astra organizează un ghidaj demonstrativ despre ulei și oloit, un meșteșug vechi cu beneficii actuale. Mai precis, ghidajul pornește de la modul în care se obținea în trecut uleiul din plante oleaginoase și ajunge la felul în care acesta era valorificat într-o gospodărie sau în comerț.
Prin această inițiativă vizitatorii au acces la grupa tematică de Prelucrarea semințelor oleaginoase din cadrul Muzeul ASTRA, grupă ce deține utilaje din patrimoniul civilizaţiei tehnice rurale românești, unele unicate în peisajul etnografic european.
,,În perioada Postului țăranii au înlocuit în alimentație grăsimea de origine animală cu cea de origine vegetală. Uleiul era produs prin metode tradiționale în ateliere de oloit specializate sau organizate în gospodăria țărănească. În principal, uleiul se obținea din semințe de dovleac, de floarea soarelui, de in sau de cânepă. Uleiul rezultat era foarte concentrat și aromat, hrănitor și cu multe beneficii pentru sănătate. Așa se face că vom descoperi în acest ghidaj, împreună cu vizitatorii Muzeului ASTRA, cum se obținea uleiul din plante oleaginoase și prin ce instrumentar specific – arhaic – se prelucra acesta.”, a declarat Bianca Stroia, muzeograf Muzeul ASTRA
Drumul uleiului în Muzeul ASTRA va avea loc în zona atelierelor de uleit din Muzeul în Aer Liber: Nădăștia, Grid, Livada, Tălmăcel, Cristian și Băiești. Cei interesați pot participa la acest ghidaj cu o programare la numărul de telefon 0756085794.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
244Târgul de Jucării 2022 la Muzeul ASTRA
2 ani agoTârgul de Jucării la Muzeul ASTRA, ediția a XV-a
Târgul de Jucării, ediția a XV-a este organizat de Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, în perioada 28 mai – 1 iunie 2022. Timp de 5 zile, de sâmbătă până miercuri, de Ziua Copilului, 25 de meșteri populari din toate colțurile țării vor susține o serie de ateliere (meșteșugărești) interactive. În acest mod, vizitatorii vor învăța cum se fac jucăriile de altădată.
,,Toate activitățile din programul Târgului de Jucării sunt gândite special pentru toți copiii și toți cei cu suflet de copil. Oricine poate experimenta și desluși, alături de meșterii noștri populari veniți din diferite colțuri ale țării, tainele confecționării jucăriilor de altădată, prin intermediul atelierelor de confecționat moriști, pictură pe șevalet, diafilmele copilăriei, hârtie manuală, decorat turtă dulce, olărit, pictură ceramică, confecționat păpuși, ateliere de colaj – treasure hunt în natură.”, a declarat Raluca Andrei, Șef Serviciu Produse Culturale. Relații cu publicul Muzeul ASTRA
Participarea la atelierele care se desfășoară la Târgul de Jucării se face în baza biletului/ abonamentului de intrare în muzeu. În ziua de 1 iunie (Ziua Copilului), accesul în Muzeul ASTRA este gratuit pentru copii cu vârsta sub 14 ani.
”Vom avea activități și pentru familii (quiz-uri și vânători de comori), trasee prin pădure, în Cursa cu obstacole a lui Creangă, campionate de jocuri de cărți pe echipe, ateliere de storytelling marca Usborne, jocuri și activități cu specific Taekwon-do, iar MindSpot invită la joacă, atât părinții, cât și copiii. Apoi învățăm cum să ne pregătim pentru Prima drumeție și ne delectăm cu spectacole de teatru interactiv – Cearta personajelor celebre, teatru de magie și spectacole muzicale – Copilăria Compozitorilor. La sfârșitul fiecărei zile, se va organiza o tombolă cu premii.”, a declarat Raluca Andrei, Șef Serviciu Produse Culturale. Relații cu publicul Muzeul ASTRA
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
167