Colegiul Andrei Șaguna se extinde cu un corp și va avea sală de sport
Colegiul Pedagogic Andrei Șaguna se extinde cu un corp nou de clădire și construcția unei săli de sport, conform aprobării, în ședința Consiliului Local din data de 29 mai, a indicatorii tehnico-economici.
“Prin construcția unui nou corp de clădire la acest colegiu creștem capacitatea unității de învățământ cu 20 de săli de clasă și 3 laboratoare, creând loc pentru încă 600 de elevi. De asemenea, este prevăzută construcția unei săli de sport în suprafață de 1.000 de mp, în beneficiul copiilor și tinerilor dornici de mișcare și sport. Am pregătit acest proiect și îl vom depune pentru obținerea finanțării nerambursabile din PNRR – Componenta 15 Educație, investiția fiind estimată la peste 48 de milioane de lei.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
Corpul nou de clădire va avea parter și 2 etaje și o suprafață desfășurată de 3.600 mp. În noua clădire vor fi amenajate 20 de săli de clasă, 2 laboratoare, 1 cabinet și grupuri sanitare.
Foarte important, construcția va fi eficientă energetic, datorită unui sistem de management a utilităților în clădire (BMS), a unui sistem de panouri fotovoltaice care vor asigura energie din surse regenerabile și a unui sistem de ventilare cu recuperatoare de căldură, încălzirea urmând să se asigure cu pompe de căldură aer-apă. Iluminatul se va face prin corpuri cu LED care consumă puțin și sunt fiabile. Accesul în clădire va fi optimizat pentru persoanele cu dizabilități prin amenajarea unor rampe atât la intrarea principală, cât și la cele secundare.
Sala de sport a colegiului pedagogic va avea o suprafață de 1.000 mp și va fi dotată corespunzător pentru practicarea handbalului, baschetului și voleiului, dar și pentru alte exerciții fizice în orele de sport.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Olimpiada Meşteşuguri artistice tradiţionale 2024, faza județeană
4 luni agoOlimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, ediţia a XXVII-a_faza județeană
Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, ediţia a XXVII-a, faza județeană, s-a desfășurat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și spațiile pavilionare, în zilele de 16 și 17 mai.
Au participat 70 de elevi cu vârsta cuprinsă între 8 – 17 ani reprezentanți a 23 de școli, unități conexe de învățământ și ateliere particulare din Arpașu de Sus, Avrig, Cisnădie, Gura Râului, Loamneș, Orlat, Sibiu.
Elevii participanți la olimpiadă au concurat la 15 secțiuni: pictat icoane pe sticlă; pictat icoane pe lemn; pictură naivă; țesut la gherghef; cusut; brodat; confecționat port popular; dantelă cu suveica; croșetat; tricotat; confecționat păpuși; prelucrare piele/ împletit bice/ confecționat piese de harnașament; pirogravură; mobilier pictat; modelaj lut; confecționat măști; artă decorativă.
Juriul condus de domnul prof. univ. Dr. Ilie Moise și dr. Mirela Crețu a acordat 17 premii I pentru olimpiada județeană:
- DAN NATALIA ELENA – Liceul Tehnologic „Ioan Lupaș” Săliște, prof. coord. Gâţă Mihaela
- NICULESCU MARIA IOANA – Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” Sibiu, prof. coord. Barna Manuela
- GRIGORE ISABELA CRISTIANA – Școala Gimnazială „Aurel Decei” Gura Râului, prof. coord. Maur Mariana
- GÂŢĂ PAULA IOANA – Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, prof. coord. Gâţă Mihaela
- DOBRIN ANTONIA – GABRIELA – Liceul Teoretic „Ion Codru Drăgușanu”, Victoria/ atelier particular prof. coord. Dobrilă Aurelia
- POPA MIHAI RAUL – Palatul Copiilor Sibiu/ structura Clubul Copiilor Avrig, prof. coord. David-Coman Adrian
- POSA AMALIA – Palatul Copiilor Sibiu/ structura Clubul Copiilor Avrig, prof. coord. David-Coman Adrian
- VULCU MARIA – Şcoala Gimnazială Nr. 21, Sibiu, prof. coord. Vlăjie Arta
- CORMAN ALEXANDRA MARIA – Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu, prof. coord. Munteanu Anca Maria
- TOACȘE CRISTIAN GABRIEL – Colegiul „D.P.Barcianu”, Sibiu, prof. coord. MunteanuAnca Maria
- OGNEAN ȘTEFAN – Palatul Copiilor Sibiu, prof. coord. Solomon Violeta Hortensia
- KEMENDI NATALIA IOANA – Şcoala Gimnazială Nr. 18 Sibiu, prof. coord. Zauner Camelia
- MUȘAN AMALIA MARIA – Şcoala Gimnazială Nr. 18 Sibiu, prof. coord. Zauner Camelia
- COMANICIU SOFIA MARIA – Școala Gimnazială „Regina Maria” Sibiu , prof. coord. Zauner Camelia
- ILIE MARIA TEODORA – Palatul Copiilor Sibiu, prof. coord. Verdeș Mihaela
- VULCU PETRU – Şcoala Gimnazială Nr. 21 Sibiu, prof. coord. Centea Benonia
- OANA SONIA MARIA – ȘcoalaGimnazială „I. L. Caragiale, Sibiu, prof. coord. Centea Benonia
Organizatori: Muzeul ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
205Iluminatul public din Sibiu s-a extins cu peste 2 km
2 ani agoIluminatul public – Lămpi eco-eficiente pe noi străzi din Sibiu, conectate la sistemul de telegestiune
Iluminatul public din municipiul Sibiu s-a finalizat și s-a pus în funcțiune pe următoarele tronsoane, însumând peste 2 km, fiind amplasați peste 60 de stâlpi:
- Extinderea sistemului pe str. Viile Sibiului, zona cuprinsă între DN14 și sensul giratoriu (lângă biserică)
- Extinderea iluminatului pe strada Rampa Ștefan cel Mare, zona cuprinsă între strada Păcii și limita UAT Sibiu (Valea Săpunului)
- Extinderea acestui sistem pe str. Triajului, zona cuprinsă între strada Ștefan cel Mare și Fabrica de Cultură (Sala Faust).
- Modernizarea sistemului de iluminat public pe străzile: Maramureșului, Cristian, Avrig, Calea Cisnădiei, Gheorghe Dima, Abatorului, Târgu Fânului, N. Teclu.
Lucrările includ modernizarea rețelei subterane de alimentare, instalarea de stâlpi metalici noi, înlocuirea becurilor cu sodiu cu unele cu LED, mai eficiente energetic și instalarea unor puncte de aprindere a iluminatului conectate la sistemul de telegestiune care permite diagnosticarea și operarea rețelei de iluminat de la distanță.
Până la finalul anului se vor finaliza lucrările și pe următoarele străzi
Cea mai mare lucrare în desfășurare, foarte aproape de finalizare, este extinderea și modernizarea iluminatului public în zona industrială vest pe străzile Salzburg, Monaco (porțiunea pe care nu a fost încă modernizat), Barcelona, Turda, Lyon, Europa Unită, Milano, München și Florian Rieger. Peste 220 de stâlpi au fost deja instalați, noua rețea de alimentare este realizată și se va finaliza montarea celor 260 de corpuri de iluminat cu LED.
Extinderea sistemului de iluminat pe str. Pictor Th. Aman, zona cuprinsă între str. Avrig și zona locului de joacă de pe str. Ludoș, se va încheia și aceasta până la finalul anului.
Iluminatul public pe străzile Argeșului, Nicolaus Olahus, Octavian Goga, străzile din perimetrul delimitat de străzile Calea Dumbrăvii – George Bacovia – Calea Cisnădiei – Arieșului și străzile din zona delimitată de străzile O. Goga – Aleea Călăreților – Privighetorii – Calea Dumbrăvii, beneficiază de lucrări de modernizare și eficientizare, care se vor finaliza anul viitor.
„Modernizarea iluminatului public cu corpuri economice cu LED și conectarea acestuia la sistemul de telegestiune este cu atât mai important acum, în contextul crizei energetice. Vom face astfel economie la consumul de energie și putem să controlăm de la distanță aprinderea, stingerea și intensitatea luminoasă. De altfel, în cazul iluminatului deja modernizat și conectat la sistemul de control de la distanță, am scăzut intensitatea luminoasă la 50% în intervalul orar 23.00 – 05.00, iar în restul nopții acesta funcționează la 70% pentru a face economie la consum, fără însă a afecta siguranța pietonilor pe timpul nopții. Și iluminatul arhitectural se întrerupe în anumite zone la miezul nopții, în același scop.”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
152Red Bull Romaniacs, 26-30 iulie
2 ani agoRed Bull Romaniacs intră în lumea crypto
Red Bull Romaniacs, ajuns la ediția a 19-a, cel mai dificil raliu hard enduro din lume se va desfășura în perioada 26-30 iulie și va începe așa cum o cere tradiția, cu prologul din centrul Sibiului. Gândit sub sloganul In Madness We Trust, raliul din acest an îl va avea la start pe Matthias Walkner, câștigător al Raliului Dakar, care a s-a hotărât să debuteze la Red Bull Romaniacs cu o motocicletă proiectată pentru deșert.
În pofida dificultăților din ultimii doi ani și cu un format adaptat condițiilor, Red Bull Romaniacs și-a continuat drumul și a reușit ca în 2020 și în 2021 să ofere pasionaților de motorsport din întreaga lume aceleași imagini spectaculoase cu care s-au obișnuit. Doar anul trecut raliul organizat în România a fost difuzat la posturi de televiziune din peste 50 de țări, cumulând un total de 633 de ore de transmisie.
După pauza forțată de contextul pandemic, o parte semnificativă a celui mai dificil raliu hard enduro din lume revine, și de această dată pare că va fi mai imprevizibil ca oricând. Prologul, show-ul urban de pe Bulevardul Coposu din Sibiu, cel care stabilește ordinea de start pentru prima dintre cele patru zile de off-road, se va desfășura pe 26 iulie, finalele fiind programate să înceapă la ora 17:00.
Primii care intră pe traseu vor fi cei de la clasa Bronze, iar anul acesta spectatorii vor avea parte de o evoluție inedită. Matthias Walkner, câștigător al Raliului Dakar (2018) și dublu campion mondial de rally-raid, participă la această clasă, și nu oricum, ci în șaua unei motociclete KTM 450 Rally Factory, mai precis, același model pe care în ianuarie l-a folosit în deșertul din Peninsula Arabă. Pol Tarres, care a văzut deja cât e de greu cu o motocicletă mare pe traseele sinuoase și abrupte de la Romaniacs, va concura și în acest an cu Yamaha Tenere 700, tot la clasa Bronze.
Red Bull Romaniacs este cea de-a cincea etapă din acest sezon al Campionatului Mondial de Hard Enduro și este cursa cu cele mai multe națiuni prezente la start, peste 50. Vin în Transilvania practicanți de enduro atât din Europa, cât și din țări precum Canada, SUA, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Fiji, Guatemala, Mexic, Japonia, Coreea de Sud sau Indonezia. La capitolul cei mai mulți concurenți înscriși, conduce detașat Marea Britanie, de unde vor veni 112 de „romaniaci”.
Raliul a cărui poveste a început în 2004 a devenit renumit în întreaga lume nu doar pentru dificultatea traseului, ci și pentru rezistența și tenacitatea de care ai nevoie ca să ajungi să treci pe sub arcul de sosire de la finalul celor cinci zile de cursă. În fiecare an echipa propune noi surprize, iar de această dată este vorba de o noapte petrecută în stațiunea Rânca, mai precis între a doua și a treia zi de off-road. Datorită acestei incursiuni în județul Vâlcea, se va rula și la peste 2.000 de metri altitudine.
Concurenții clasei Gold (cea mai dificilă din raliu) vor ajunge pe trasee noi pentru ei, iar acest lucru ar putea fi un avantaj atât pentru Manuel Lettnebichler (Germania, KTM), care poate câștiga al patrulea titlu în România,cât și pentru legenda Graham Jarvis (Marea Britanie, Husqvarna), cel care anul trecut a fost nevoit să se retragă în urma unei accidentări suferite în a doua zi de off-road. În lupta pentru Top 5, îi vom mai vedea pe experimentații Wade Young(Africa de Sud, Sherco), Mario Roman (Spania, Sherco), Alfredo Gomez (Spania) și Taddy Blazusiak (Polonia, Gas Gas).
Trystan Hart (Canada) a făcut o cursă impresionantă anul trecut, terminând pe locul 7 primul său Red Bull Romaniacs și este posibil să-l vedem chiar în lupta pentru podiumul In Madness We Trust. Chris Birch, câștigătorul din 2010 și un rider cu cinci prezențe pe podium, a decis să revină în acest an și va concura la clasa Silver cu o motocicletă KTM 500 exc. Tot la clasa Silver îl vom vedea și pe sătmăreanul Mani Gyenes, singurul endurist din lume cu 18 finișuri din tot atâtea posibile.
Parada Națiunilor la Red Bull Romaniacs
Luni, 25 iulie, 13:30, concurenți din toate țările și de la toate categoriile vor ajunge pe străzile din centrul istoric al Sibiului în cadrul Paradei Națiunilor. Martin Freinademetz, fondatorul raliului, și Andy Fazekas, mastermindul prologului, se vor afla în fruntea clasei Gold, urmată de restul concurenților. Ocazie unică pentru fani, prieteni și echipele de asistență tehnică să-și fotografieze și să-şi filmeze favoriții în locuri emblematice din Sibiu, cum ar fi Podul Minciunilor sau Turnul Sfatului. Parada se va încheia pe Bulevardul Coposu, unde la ora 13:45, concurenții clasei Gold vor face un scurt show pentru media, evoluând pentru prima dată pe obstacolele de la Prolog – acesta va fi urmat de conferința de presă.
Cum poate fi urmărită ediția 2022 – In Madness We Trust
Red Bull Romaniacs oferă în acest an o acoperire mult mai mare a acțiunii din zilele de off-road. Pasionații din întreaga lume vor putea lua pulsul acțiunii datorită imaginilor brute transmise live din locuri spectaculoase de pe traseu. Imaginile live din traseu vor fi comentate de către experți în hard enduro ca Paul Bolton, Darryl Curtis, Craig Stone și Martin Freinademetz.
Prologul de pe 26 iulie și finișul de pe 30 iulie vor fi transmise live pe site-ul competiției și pe canalele de social media, iar cei care vor să fie la curent cu cât mai multe informații din fiecare zi pot urmări secțiunea Live News de pe site-ul raliului, unde o echipă formată din zeci de creatori de conținut urmărește acțiunea de la fiecare dintre cele cinci clase: Gold, Silver, Bronze, Iron, Atom. Cu câteva zile înainte de start, pe site-ul Red Bull Romaniacs vor fi disponibile și coordonatele GPS ale punctelor pentru spectatori din fiecare zi de off-road.
Pentru prima dată Red Bull Romaniacs intră în lumea crypto
O ediție limitată de 2.500 de non-fungible tokens va fi emisă prin intermediul romaniacs.org, Romaniacs devenind astfel pionier în lumea NFT-urilor și a hard enduro-ului. 5% din vânzări sunt direcționate către proiectul caritabil Enduro for Romania și 5% către primii 10 concurenți de la clasa Gold.
Program
Luni, 25 iulie
13:30 Parada Națiunilor – Centru Istoric Sibiu
13:45 Media Show & Conferința de presă – Bulevardul Coposu, SibiuMarți, 26 iulie
07:30 Calificări Prolog – Bulevardul Coposu, Sibiu
16:00 Calificări clasa Gold – Bulevardul Coposu, Sibiu
17:00 Finalele Prolog – Bulevardul Coposu, SibiuMiercuri, 27 iulie
Prima zi de off-roadJoi, 28 iulie
A doua zi de off-road, se ajunge la RâncaVineri, 29 iulie
A treia zi de off-road, se revine în SibiuSâmbătă, 30 iulie
Ultima zi de off-road
11:00 Sosire – Dealul GușterițeiPentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
148