ATI Sibiu, doi copii de 3 ani se luptă și cu infecția cu noul coronavirus
Cei doi copii au ajuns la Spitalul de Pediatrie din Sibiu având alte afecțiuni, dar la testatea pentru infecția cu SARS-CoV2 au ieșit pozitivi. Medicii sibieni spun că cei mici au și alte afecțiuni, dar sunt în stare stabilă.
”Al doilea copil internat este un băiat în vârstă de 3 ani. La acest moment este stabil hemodinamic și respirator. Evoluția din punct de vedere al înfecției este staționară în cazul ambilor copii ajunși pe secția covid.”, a declarat pentru Opinia de Sibiu, medicul Ioana Mătăcuță, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie din Sibiu.
Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu are una din puținele Secții ATI Covid19 destinate exclusiv copiilor, din toată țara.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Muzeul Astra închis până în 30 noiembrie!
5 luni agoDe luni, 16.11.2020, până la sfârșitul acestei luni, 30.11.2020, Muzeul ASTRA va sista orice acțiune destinată publicului.
Măsura vine ca urmare a faptului că Sibiul și alte trei localități din zonă intră în carantină în același interval, decizie luată de autorități tocmai pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Așa cum am demonstrat de fiecare dată, pentru instituția noastră sănătatea vizitatorilor, dar și a angajaților Muzeului, este primordială.
Așadar – vom rămâne distanțați fizic, pentru ca mai târziu să ne (re)vedem sănătoși și (re)uniți prin cultură! Mulțumim tuturor pentru înțelegere!
Muzeul Astra in standby
Muzeul sibian se redeschide la începutul lunii decembrie, dacă nu se prelungește carantina în cele 4 localități din județul Sibiu.
Până la redeschidere puteți vizita muzeul aici.
32Fiecare strop contează – Acțiune de conștientizare a importanței apei
3 săptămâni agoFiecare strop Contează – Ziua Mondială a Apei
Elevii clasei pregătitoare B de la Liceul Teoretic Constantin Noica din Sibiu au participat astăzi la o activitate integrată cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Cei mici au urmărit o prezentare din care au aflat despre importanța apei atât pentru mediul înconjurător cât și pentru noi oamenii.
Pentru a înțelege mai bine semnificația mesajului ”Fiecare strop contează!”, cei 22 de elevi prezenți la cursuri au discutat împreună cu cadrul didactic, Teodora Sandu, despre cum putem proteja resursa de apă a planetei, care sunt beneficiile apei și de unde ajunge apa la robinet. Au mai aflat și că în unele țări plouă mai mult, iar în altele lipsa apei a dus la dispariția plantelor(care au mare nevie și de apă, pe lângă lumina soarelui pentru a se dezvolta).
După ce au aflat metodele prin care și ei pot contribui la protejarea resursei de apă a planetei, cei mici au colorat și decupat un ”strop de apă”.
Acestea sunt informațiile cu care au rămas cei mici, după activitatea de astăzi și pe care le-au împărtășit cu noi.
”Am aflat astăzi, că atunci când ne spălăm trebuie să oprim apa până ne săpunim”
”Trebuie să udăm plantele atunci când nu plouă.”
”Există locuri în care apa nu este bună de băut.”
”Oamenii și animalele beau multă apă.”
”Avem nevoie de apă ca să fim curați.”
”Dacă vrem să avem apă curată, nu trebuie să aruncăm gunoaiele în ea.”
La finalul activității cei mici au realizat un afiș cu titlul: ”Fiecare strop contează!”
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
52Tradiții de Paștele catolic la Muzeul Astra
2 săptămâni agoTradiții săsești la Muzeul Astra
Tradițiile specifice sașilor din preajma Sărbătorii Pascale au fost puse în practică în cadrul unui atelier inedit. Gospodăria săsească din Șeica Mică, județul Sibiu a fost scena unde vizitatorii Muzeului Astra au putut vedea cum se vopseau ouăle.
Ouăle de găină, rață și gâscă au fost adunate din cuibarele gospodăriilor din Muzeul ASTRA. Au fost mai apoi decorate cu diverse frunze din grădină.
Pentru prepararea culorilor, se foloseau vase noi, ca să nu se păteze ouăle. Vopsirea ouălor cu substanţe extrase din plante era o adevărată artă pe care femeile ştiau să o practice cu un simţ artistic deosebit. Cele mai frumoase ouă erau cele din zona Bistriţei, ornate cu flori, spice de grâu, frunze de viţă-de-vie, desenate cu motive inspirate din ciclul vieţii, sau scrise cu diferite zicale pe care feciorii le dăruiau iubitelor. Cu această ocazie, fetele de măritat aveau prilejul să-şi aleagă logodnicul în funcţie de frumuseţea oului primit.
În zona Sibiului se practica tehnica de vopsire a ouălor în frunze de ceapă roșie și galbenă decorate cu frunze. După ce planta era înlăturată, rămânea în alb doar conturul acesteia.
Pomișorul de Paște, atracția copiilor
În fața gospodăriei din Șeica Mică (sectorul viticol), un pomișor decorativ îi va întâmpina pe vizitatorii dornici să-l anime cu gânduri de bine! Cartonașele în formă de ou, prinse cu panglici multicolore, personalizate de către vizitatori cu un gând bun lăsat scris, vor împodobi crenguțele pomului îndemnând publicul să afle mai multe despre Paștele la sași. Aceste cartonașe vor fi disponibile la intrarea principală din Muzeul ASTRA, la casieria instituției.
Ouăle folosite la coptul Hencleșului și a altor preparate nu se spărgeau, conţinutul acestora fiind suflat printr-un mic orificiu făcut cu un ac la ambele capete ale acestora. Această practică, de eliminarea a albușului și gălbenușului intra în atribuțiile copiilor, la fel ca și decorarea oului și mai apoi împodobirea crenguţelor proaspăt culese din grădină. Pomișorul se păstra în camera cea bună până în ziua de Paşte când se punea pe masă alături de bucatele tradiționale.
Astăzi, acest vechi obicei de influență germană, de împodobire a pomişorului de Paşti, se practică mai mult la oraş, fiind un ornament foarte îndrăgit care a pătruns tot mai mult pe mesele românilor de sărbători.
Reconstituirea obiceiului Căutatul ouălor, duminică la Muzeul Astra
Pentru cei mici bucuria primăverii vine odată cu iepurașul de Paște. Pentru a-l întâmpina cum se cuvine și a intra în atmosfera sărbătorilor, aceștia vor căuta ouăle ascunse de iepuraș. Deaceea, Muzeul Astra vă așteaptă cu cei mici la gospodăria săsească din Șeica Mică, între orele 11 și 13.
Cei mai activi participanți vor fi premiați cu dulciuri și cu tradiționalul ou de Paște.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
24