Atelier pentru realizare mobilier de păstrare/depozitare a resurselor de hrană
Atelierul are loc în zilele de 16, 17 și 18 septembrie 2022, în intervalul orar 10-18 (pauză de la 13 la 14). Locația de sefășurare este Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria din Goiești-Vidra (Crângul din Apuseni) & Târgul de Țară.
”Intri în ,,casa dogarului” și ieși cu o experiență cel puțin utilă!”, promit reprezentanții Muzeului ASTRA.
În cadrul acestui atelier demonstrativ punem în valoare meșteșugul dogăritului prin confecționarea de instrumentar de inspirație tradițională din lemn (vase din doage, butoiașe, găleți pentru apă, ciubere, bote). Nu oricum, ci adaptat la bucătăria contemporană, adică util, practic și de un real folos. Atelierul interactiv va fi susținut de Dan Haneș, un meșteșugar din Munții Apuseni, care a învățat tainele dogăritului din străbuni și l-a transmis apoi generații de noi ucenici.
„Așa că vizitatori de pretutindeni, vă dăm ocazia să interacționați direct cu meșterii și meșteșugurile tradiționale! Animă ASTRA! vă implică activ la confecționarea instrumentarului arhaic, sub îndrumarea directă a meșterilor. Sau, dacă vreți, puteți achiziționa obiecte realizate aici.„ transmit reprezentanții Muzeului ASTRA.
Atelierul se desfășoară în cadrul Proiectului cultural „Animă ASTRA”, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Crima din Arhitecților – Noi amănunte: 20 de plăgi înjunghiate
3 ani agoCrimă terifiantă, de ziua îndrăgostiților
Despre crima din Cartierul Arhitecților din Cisnădie nu se știu încă foarte multe detalii.
Am încercat să aflăm și noi ce s-a petrecut în ziua de 13 februarie. Am aflat că Diana avea două locuri de muncă. Sâmbătă în timp ce se afla unul din locurile de muncă, Diana a primit vizita lui Viorel. Aceștia au vorbit înafara locației preț de câteva minute. Când s-a întors, Diana avea un plic în mână și era foarte speriată. Colegele mai știu și faptul că Viorel o bătea crunt la fiecare episod de gelozie, deaceea exista acel ordin de restricție pe numele lui.
”Am aflat că o bătea măr, deaceea a cerut oridin de restricție. S-a despărțit de el, dar nu putea scăpa de el! Noi am tot așteptat-o duminică la muncă, dar ea nu apărea. Când am aflat ce s-a întamplat am fost șocați.”, ne-a declart o colegă de muncă.
”Sigur nu s-au împăcat! Dacă erau împacați de ce a intrat pe ușă foarte speriată!? O suna frecvent cu număr ascuns. Era foarte gelos Viorel.”, a adăugat o altă colegă.
Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu : 20 de lovituri de cuțit
La data de 14.02.2021, organele de urmărire penală au fost sesizate telefonic cu privire la comiterea infracţiunii de omor, prev. şi ped. de art. 188 alin. 1 Cod penal.
D. C. V., născut în loc. Deva, în vârstă de 41 ani și L. D. E., născută în mun. Sibiu, în vârstă de 30 ani au întreținut o relație de concubinaj, ambii având câte un apartament în proprietate, în loc. Cisnădie, str. Octav Doicescu, jud. Sibiu. Până în luna octombrie 2020 aceştia au locuit împreună în apartamentul victimei, când între cei doi a avut loc un conflict. D.C.V. ar fi agresat-o, amenințat-o și i-ar fi distrus victimei un telefon, fapte ce fac obiectul unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.
În urma acestui incident, L.D. E. a obținut la data de 03.12.2020 un ordin de protecție împotriva lui D. C. V., fiindu-i interzis acestuia orice contact cu victima pe o perioadă de 6 luni.
Autorul a încălcat acest ordin de 3 ori, la datele de 07.12.2020, 21.12.2020 și 27.12.2020, faptele constituind obiectul unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.
Ulterior cei doi s-au împăcat, iar la data de 13.02.2021 s-au întâlnit în oraș, după care s-au deplasat la domiciliul victimei. Inculpatul bănuia că victima îl înșală cu un alt bărbat, motiv pentru care a confruntat-o cu privire la acest aspect, reproșându-i și faptul că stă cu el doar pentru bani, că își cumpără haine folosind cardul său.
Discuția între cei doi a degenerat în îmbrânceli reciproce, L.D. E. zgâriindu-l pe D. C. V. în zona feței și lovindu-l cu un ibric în cap. Potrivit declarației inculpatului, la un moment dat victima ar fi venit spre el cu un cuțit, moment în care acesta i l-ar fi întors înspre gât. Acesta a lovit-o la nivelul feței și membrelor, iar apoi a înjunghiat-o de mai multe ori la nivelul gâtului și toracelui cu un cuțit de bucătărie.
Ulterior, autorul s-a deplasat la domiciliul fratelui său din municipiul Deva, iar apoi s-a autodenunțat la Poliția Municipiului Deva.
Cadavrul prezenta în jur de 20 de plăgi înjunghiate cervicale și toracice, unele secționând venele jugulare interne, artera carotidă comună stângă și plămânul stâng, având caracter tanatogenerator și cauzând hemoragie internă și externă și consecutiv insuficiență cardio-respiratorie și circulatorie acută, conform concluziilor preliminare ale autopsiei.
Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, din data de 14.02.2021, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul D. C. V. pentru comiterea infracţiunii de omor, prev. şi ped. de art. 188 alin. 1 Cod penal, dispunându-se reţinerea suspectului, pe o durată de 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prev. şi ped. de art. 188 alin. 1 Cod penal, urmând a se solicita judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu arestarea preventivă a acestuia, pentru o perioadă de 30 zile.
Prin ordonanţa din data de 15.02.2021, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus punerea în mişcare a inculpatului D. C. V..
Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul de Investigaţii Criminale.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
613Școala, un loc sigur, fără violențe. Proiect
2 ani agoȘcoala și bullying-ul
Inspectoratul General al Poliției Române, cu sprijinul Direcției Siguranță Școlară, implementează la nivel național, în perioada ianuarie – iunie, Proiectul pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar.
Acest proiect derulat la nivel național își propune crearea unui mediu sigur și pozitiv, prin implicarea factorilor cheie în asigurarea unui climat educațional de calitate( la școală) – elevi, părinți, consilieri școlari, diriginți, directori ai unităților de învățământ, personal cu atribuții de pază a unităților școlare pe de o parte, iar pe de altă parte, polițiști, specialiști din domenii care interacționează cu copilul și reprezentanți ai autorității publice locale.
La nivelul județului Sibiu, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu, prin Biroul Siguranță Școlară, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, inițiază azi, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, un concurs adresat elevilor din școlile gimnaziale de pe raza județului.
Concursul constă în elaborarea unor materiale informativ-preventive sub forma unui afiș format 100×70 cm și a unui clip cu durata de maxim 3 minute, prin intermediul cărora să fie transmise mesaje de descurajare a violenței psihologice (bullying). Materialele create vor fi evaluate la nivel de unitate de învățământ, de județ și, ulterior, național, câștigătorii urmând a fi desemnați la sfârșitul lunii martie 2022.
Premergător lansării acestui program, polițiștii Biroului Siguranța Școlară din cadrul I.P.J. Sibiu au desfășurat activități de prevenire a faptelor de violență fizică și psihologică în rândul elevilor, în mai multe unități de învățământ preuniversitar din județ, în scopul conștientizării permanente a copiilor cu privire la efectele nocive pe care violența fizică și psihologică le generează.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
142SCJU Sibiu: Mai multe secții devin ”mai verzi”, cu 200 de paturi
2 ani agoSCJU Sibiu a primit avizul DSP Sibiu pentru noua structură organizatorică temporară
În demersul de organizare a unei activități medicale de calitate, centrată pe toți pacienții și pe nevoile acestora, pe siguranța tuturor celor care beneficiază de serviciile medicale spitalicești precum și pe siguranța întregului personal, SCJU Sibiu a inițiat demersuri către Direcția de Sănătate Publică Sibiu pentru avizarea modificării structurii temporare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Modificarea solicitată are la bază necesitatea reorganizării activităților la nivelul spitalului conform evoluției actuale a pandemiei produse de virusul COVID-19.
În contextul pandemic traversat în ultimele 15 luni, organizarea activității spitalului a fost și este într-o continuă dinamică, adaptată realităților curente precum și prevederilor legislative.
Astfel, vă informăm că DSP Sibiu a răspuns prompt solicitării spitalului și a avizat, în baza prevederilor art. 16 din OUG 70/2020 precum și ale Ordinului MS 434/2021, modificarea structurii organizatorice temporare a SCJU Sibiu.
Ca urmare a primirii acestui aviz, la nivelul întregului spital se desfășoară reorganizarea zonelor „verzi” și „roșii” și adaptarea circuitelor medicale, în sensul creșterii capacității de internare și tratare a pacienților non-covid. Activitățile de reorganizare sunt în desfășurare, și sperăm ca săptămâna viitoare să fie finalizate integral.
Va avea loc reintroducerea în zona verde a unor pavilioane/secții/compartimente ale spitalului și creșterea numărului de paturi non-Covid de la 600 la 799 respectiv scăderea numărului de paturi Covid de la 225 la 86.
Referitor la distribuirea paturilor Covid precizăm următoarele:
- Spitalul va continua să interneze pacienți cu forme severe și critice de SARS-CoV2, aceștia urmând să fie tratați în structurile de se asistență Covid după cum urmează:
- 45 de paturi pentru pacienții Covid pozitiv în cadrul Secției Clinice Boli Infecțioase (35 în pavilionul Infecțioase și 10 în pavilionul Oftalmologie);
- 18 paturi ATI – Covid în structura modulară II;
- Spitalul își asumă și tratarea pacienților internați pentru alte patologii decât Covid -19, dar care se pozitivează pe parcursul internării, fiind necesară izolarea acestora, în următoarele structuri:
- 13 paturi Covid pentru patologia obstetricală și ginecologică în structurea Secției de Obstetrică Ginecologie;
- 2 paturi ATI Covid – în structura ATI Ginecologie pentru pacientele Covid pozitiv care au nevoie de suport de terapie intensivă;
- 8 paturi pentru cazurile de factură chirurgicală care nu necesită suport de terapie intensivă, în cadrul structurii modulare I a SCJU Sibiu.
Noul număr de paturi alocate asistenței medicale pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, pentru care se solicită avizarea, reprezintă un procent de circa 38% raportat la numărul maxim de paturi Covid ce pot fi avizate la nivelul SCJU Sibiu, fiind respectate astfel prevederile ORDINULUI MS nr. 753 din 27 mai 2021 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 434/2021.
În ceea ce privește zonele non-covid, cea mai importantă modificare este reintroducerea în zona verde a clădirii medicale în integralitate, cu secțiile: Medicală I (cu compartimentele Reumatologie, Nefrologie, Dializă Peritoneală și Reumatologie), Medicala II, Gastroenterologie. Totodată în zona verde vor funcționa din nou Compartimentele Diabet-nutriție, Compartimentul Clinic Oftalmologie și Compartimentul Endocrinologie care până acum au acordat servicii în regim ambulatoriu.
Reorganizarea este o etapă complexă ținând cont de faptul că SCJU Sibiu este un spital de mari dimensiuni iar la stabilirea numărului de paturi s-a ținut cont și de lucrările de reabilitare/renovare care se derulează sau se vor derula în cadrul instituției. Toate aceste aspecte au influențat structura actuală, care este una temporară.
Organizarea actuală, cu clădiri, trasee și personal alocat este gândită pentru a putea răspunde prompt în eventualitatea unui nou val de infectări. Astfel, dacă rata de ocupare a paturilor ATI și non- ATI pentru îngrijirea pacienților COVID depășește timp de o săptămână pragul de 90%, se va demara o procedură de avizare a creșterii numărului de paturi Covid.
Așadar organizarea actuală are un caracter interschimbabil fiind gândită revenirea înapoi în „roșu” în cel mai scurt timp procedural posibil în două etape: suplimentarea cu un număr de 14 paturi Covid în pavilionul Oftalmologie în termen de 12 ore de la notificarea secției; revenirea în zonă roșie a clădirii medicale, etajele I și II, în termen de 48 de ore de la notificarea secțiilor; revenirea structurii modulare I ca zonă ATI Covid în termen de 48 de ore.
”Ne exprimăm speranța că respectarea măsurilor de prevenție și siguranță de către populație, coroborată cu derularea campaniei de vaccinare vor duce și pe mai departe la scăderea/limitarea numărul de infectări, astfel ca spitalul să poată deservi pacienții care au nevoie de servicii medicale, respectându-și menirea de a asigura și menține starea de sănătate a populației.”, transmit reprezentanții SCJU Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
258