ASTRA Multicultural 2023: maghiari, sași, lipoveni, ucraineni, țipțeri și romi
ASTRA Multicultural, care a reunit peste 200 de artiști și meșteri populari din România, Republica Moldova, dar și reprezentanți ai comunităților de maghiari, sași, lipoveni, ucraineni, țipțeri și romi. Ediția aVIII-a a ASTRA Multicultural a însemnat un festival de muzică și dansuri tradiționale multietnice, ateliere meșteșugărești interactive și un maraton gastronomic multietnic. Ne-au fost alături Călușarii de la Bârla, Argeș și Călușerii din Rășinari, Sibiu, Ansamblul Bekecs, Miercurea Nirajului, Mureș acompaniați de Formația Tokos, Cluj-Napoca, Cluj.
Au fost aici cu armonii muzicale din Argeș- Ansamblul Brătia, Vlădești; Maramureș – Ansamblul Edelweiss (Floare de colț) și Corul Heilige Anna, Vișeu de Sus; Suceava – Ansamblul Folcloric Gura Izvorului, Vatra Moldoviței și Tulcea Grupul Veselka (Curcubeul), Caraorman, Tulcea; Bila Roja (Trandafirul alb), Letea. Interpreta Cornelia Bodescu a cântat publicului ca la Salva, Bistrița Năsăud.
ASTRA Multicultural a însemnat și #NEAMURI, un traseu muzical-cultural la nivel național, conceput de Muzeul ASTRA și Centrul Cultural Subcarpați. Mai precis, vizitatorii au parcurs aleile muzeului într-o singură zi, pe un drum ce străbate Calea minorităților entice în armonia muzicii românești, țigănești, ceangăești, aromâne, turcești, lipovenești șitătărești! Misiunea proiectului #NEAMURI este să promoveze conviețuirea armonioasă a neamurilor, să evidențieze multiculturalitatea și diversitatea etnică de pe teritoriul României.
O atracție inedită la ASTRA Multicultural au fost canotcile Rowmania de pe lacul Dumbrava. Traseul ghidat de vâslit a oferit o nouă experiență de vizitare a muzeului și anume din barcă. Canotcile de 10+1 locuri au fost mereu pline cu vizitatori de toate vârstele, iar lângă lac a fost amenajat și un atelier de marangozerie, unde specialiștii de la Asociația Ivan Patzaichin –Mila 23 au arătat celor interesați cum se fac pagăile.
Seminarul ,,ASTRA Multicultural – Patrimoniu cultural. Valoare. Perspective naționale și internaționale„ a reunit 50 de etnologi, sociologi, antropologi, muzeografi, din muzee, institute de cercetare şi universități care au dezbătut pe larg cercetarea, conservarea, protejarea şi punerea în valoare a culturii și a meșteșugurilor tradiţionale din țară și din străinătate.
Acest proiect a fost cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023. Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.