Julianna Balint și împletiturile pline cu povești
Julianna Bálint, un adevărat meșter popular, s-a născut Praid, dar în urmă cu ani buni a ajuns la Odorheiul Secuiesc. Aici a reușit să transforme, alături de soara și șoțul ei, într-o adevărată artă, banalul împletit de pănușe de porumb. Am descoperit-o în Piața Mare a Sibiului, unde Muzeul ASTRA a organizat Tărgul național de ecoturism.
Acest meșteșug a ajuns să devină o adevărată artă populară după o tragedie care a năpăstuit satul în care s-a născut doamna Bálint. După un potop care a afectat întreaga localitate, preotul de atunci a învitat un meșter din Ungaria, care le-a demostrat cum își pot câștiga existența cu o mână de pănuși.
În anul 1940, conform unor documente, apare pentru prima dată în Ardeal meșteșugul acesta minunat, împletitul din pănușă.
Confecționează cu migală coșuri, cutii, dar și diferite obiecte de uz gospodăresc(ca să zicem așa). Măsuțele de cafea, decorațiunile pentru cele mai importante sărbători (Crăciun și Paște) sau minunatele mărțișoare, sunt transformate de Julianna Bálint din pănușă de porumb.
ANIMĂ ASTRA 2025 este un proiect cultural cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2025
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Soarele din farfurie, 8 septembrie
3 ani agoSoarele din farfurie la Muzeul ASTRA
Soarele din farfurie este numele expozițiiei-atelier care se verniseaz[ joi, 8 septembrie 2022, ora 14:00 la Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu. Evenimentul va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Gospodăria de olar din Horezu.
Soarele din farfurie reliefează patrimoniul material şi imaterial din Horezu şi din împrejurimi, cu accent pe olărit, un meșteșug înscris pe lista UNESCO. Evenimentul va avea o componentă de animație culturală, mai precis un atelier de olărit, prin participarea meşterului olar Ionuț Bîscu, dar şi un atelier gastronomic, cu preparate la țest și nu numai (pâine la țest, mălai (turtă), mâncare de pui, murături, porumb copt, compot de mere, ceai rece) .
,,Traseul expozițional, Soarele din farfurie, este construit în jurul patrimoniului material din cadrul gospodăriei – casa, căsoaia şi şopronul pentru cuptorul de ars oale, aducând în prim-plan obiecte cu semnificație istorică şi simbolică pentru evoluția comunității: roata olarului, polița cu oale, căruța, țestul, piese de ceramică, textile şi obiecte de mobilier. Gospodăria are şi elemente decorative remarcabile, precum stâlpii de prispă sau cei de poartă.
De această dată, avem de-a face cu o abordare diferită, cu o poveste construită în jurul omului. Cercetarea de teren realizată anul acesta a avut menirea să observe viața comunității din satul Olari, dar şi din câteva sate învecinate, care sunt reperele actuale ale oamenilor, cum se adaptează tradiții şi mentalități multiseculare la condițiile socio-economice sau cum se armonizează acestea cu evoluția turismului din zonă. Interviurile cu localnicii au vizat meşteşugul olăritului, evoluția grădinilor, gastronomia locală, portul, superstiții şi mentalități, reperele identitare ale comunității.
Secvențe din aceste interviuri, olari modelând sau decorând, prezentări ale portului, explicații privind gastronomia, numeroase conexiuni cu memoria familiei, a satului, a regiunii sunt integrate într-un montaj video care rulează în căsoaie. Soarele din farfurie îşi propune să familiarizeze publicul cu patrimoniul transferat din zona Olteniei de Nord, să atragă atenția, prin decupaje din realitatea din teren, asupra reperelor definitorii ale oamenilor, să prezinte modul în care resursa locală este utilizată, cum poate o comunitate să se construiască în jurul unui meşteşug şi cum este acesta abordat ca sursă de venit, ca pasiune.
Inserții creative oferă chei suplimentare de înțelegere a comunității, a valorilor sale. Semne şi simboluri decorate, culori înainte şi după ardere, tipuri de vase, utilitar şi ornamental, evoluția gastronomiei în concordanță cu resursa din grădină, întâlnirea unor tradiții şi a portului din sudul şi din centrul țării, ce clădeşte şi ce destramă o comunitate, iată câteva elemente care stau la baza acestei expoziții. Muzeografii își însușesc astfel un rol de mediator cultural, creând punți de comunicare între vizitatori şi comunitatea locală şi oferind chei de înțelegere a patrimoniului muzeului.”, a declarat Ancuța Ilie, Șef Serviciu Expoziții-atelier. Mediere Culturală
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
2261 Decembrie la Muzeul ASTRA
3 ani ago1 Decembrie: gastronomie, educație și interactivitate
1 Decembrie, Ziua Națională a României, la Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, s-a pregătit un program axat pe trei coordonate: gastronomie, educație și interactivitate. Toate activitățile vor fi organizate în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, între orele 10-15, și vor utiliza resurse interne, în sensul că preparatele vor fi (pre)gătite de angajații muzeului, care vor folosi în acest scop recolta din grădina Muzeului ASTRA.
,,Programul Târgul de Țară, Gradină și Peisaj a prezentat, în premieră, tiparul grădinilor din diverse zone ale României, ceea ce se cultivă în funcție de sezon, modul de valorizare, conservare dar și sustenabilitatea produselor adaptate zonei de proximitate. Din cămara Muzeului ASTRA, noi – angajații Muzeului ASTRA – vom găti pentru vizitatori produse de post sau ,,de dulce”, dar și rețete din perioada interbelică. În acest mod vom marca unitatea și diversitatea ruralității din ,,România dodoloață”. Rolul evenimentelor gastronomice este de a constientiza hrana ca sustenabilitate, modul în care gospăodăria rurală își drămuia resursele și modele din trecut care ar putea fi adaptate astăzi pentru reducerea risipei alimentare inexistente, odată, în mediul rural din România.
Dorim să marcăm ziua de 1 decembrie și prin asemănările gastronomice din regiunile istorice. Cinstim pe cei care au generat statul unitar român prin recuperarea elementelor identitare care se găseau ,,de la Nistru pân la Tisa”, de la Dunăre la Crișuri, în tot arcul carpatic, în dealurile de vest și subcarpatice, în podișuri, lunci și câmpii. Vom avea ateliere educaționale, curatorierea perioadei unirii și asumarea unirii de etniile conlocuitoare. Vă așteptăm în fabulosul Muzeu în aer liber din Dumbrava Sibiului, cu o parte din conducerea instituției la cârma ofertei culturale! Merită să ne călcați pragul!”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, manager Muzeul ASTRA
Miercuri, 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, fiind dezlegare la pește, Muzeul ASTRA invită publicul la degustarea unor rețete bazate pe pește de apă dulce din bazinul hidrografic al României. La Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, se va servi crap românesc, borș din peste, plachie și icre de știucă, toate pregătite după un rețetar folosit în bucătăria rurală românească. Încercăm astfel să conștientizăm populația de consumul sustenabil al peștelui de apă dulce, mai rar utilizat în restaurant sau în gospodăria proprie. Vom comunica vizitatorilor toate rețetele tradiționale, dar și ce ingrediente sunt folosite, inclusiv produsele conservate din grădina Muzeului ASTRA. Acest atelier gastronomic se va derula până la epuizarea porțiilor.
Joi, 1 decembrie, tot din și în gospodăria muzeului, la Târgul de țară, se va pregăti supă din carne de rață și friptură de rață cu garnitură de cartofi, varză cu carne de oaie, specifică păstorior transhumanți. În același cadru, vom organiza un atelier de pregătire a cărnii de Mangalița pentru afumat. Vom face cârnați, carne la borcan (garniță) jumări și slănină pentru consuervare / afumare, toate din carne de porc din rasa Mangalița.
De Ziua Națională a României, Muzeul ASTRA organizează un atelier gastronomic la Gospodăria de viticultor din Șeica, monument functional în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici, între orele între orele 11.00-15.00, vom face mere coapte la cuptor și vom servi vizitatorii cu pâine cu untura și ceapă. Tot aici vom amenaja și un atelier interactiv de împletit brățări cu tricolor.
Vineri, 2 decembrie, se va găti cartofi fierți cu moare de varză, mazăre grasă (fasole) cu ceapă rântăluită (pentru cei care postesc) și cârnaț prăjit. Sunt rețete specifice acestei perioade, dar și zonelor rurale din România, produsele fiind din grădina Muzeului ASTRA.
Toate preparatele vor fi asezonate cu o pâine proaspătă, făcută pe vatra cuptorului de la Târgul de țară.
În perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, între orele 10.00 – 16.00, Muzeul ASTRA organizează un atelier educational dedicat vizitatorilor de toate vârstele. Acesta va avea loc la Școala din Ticera și pe platforma Etno Tehno Parc, unde muzeografii și educatorii muzeali au pregătit o incursiune pe harta României de la 1918. Descoperim aici, împreună cu vizitatorii veniți cu mic cu mare, tot ce este specific unei zone istorice, etnografice prin intermediul portului popular. Cei interesați pot chiar să probeze uniformele armatei române, purtate de țăranii români în perioada Primului Război Mondial. De asemenea, povestea Marii Uniri este reliefată în acest spațiu și de obiectele din colecțiile Muzeului ASTRA: fotografii și cărți vechi de la începutul secolului XX.
Accesul se va face în baza abonamentului sau biletului de intrare în Muzeul ASTRA
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
266DATfest 2021 – studenții (re)cuceresc Sibiul
4 ani agoDATfest revine
După o pauză pandemică în 2020, „DATfest” revine anul acesta pe scena culturală a Sibiului. Ediția a VI-a, programată în perioada 1 – 9 octombrie 2021, propune publicului sibian 21 de evenimente în zece spații diferite. Evenimentul este organizat de Departamentul de Artă Teatrală din Cadul Facultății de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Aflat la a VI-a ediție, DATfest, festivalul studenților sibieni, a devenit deja tradiție pentru scena culturală sibiană. Având ca scop promovarea tinerelor talente din domeniul artelor spectacolului – fie că vorbim de actori, scenografi, coregrafi, manageri de proiecte sau chiar videografi – evenimentul este o „prefață” a ceea ce va însemna cultura în viitorul (foarte) apropiat.
„În această ediție a festivalului sunt implicați peste 100 de tineri: actori, dansatori, manageri culturali și teatrologi etc. Fie că-i vedeți pe scenă, fie că scriu texte, fie că manageriază proiecte, ei sunt generația de tineri talentați, frumoși, care vin cu bucurie, entuzism și multă creativite. Sunt o echipă, o echipă în care fiecare își are rolul lui. Sunt foarte mândră de ei, de ceea ce au realizat și sunt sigură că îi veți revedea, în viitor pe scenele culturale din țară, fie ele de stat sau independente”, a declarant conf. univ. dr. Luminița Bîrsan, managerul proiectului.
Programul ediției din 2021 include nouă spectacole de teatru, lansări de carte, o expoziție de fotografie precum și o serie de ateliere dedicate tinerilor: fotografie (Dragoș Dumitru), video (Alexandru Condurache), management cultural (Irina Ionescu, Director ICR București), creație teatrală (Nicoleta Lefter) și jurnalism cultural (Minodora Sălcudean).
Biletele pentru spectacolele de teatru din cadrul festivalului se pot achiziționa de pe platforma entertix.ro
Pentru celalalte evenimente din program intrarea este liberă pe bază de rezervare la numărul 0767372188. Mai multe detalii despre programul festivalului găsiți pe paginile de Facebook și Instagram Artă Teatrală Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
289