Ceai. La samovar, duminică, 27 noiembrie

Ceai. La samovar,  în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria de pescar lipovean, Mahmudia, județul Tulcea

Ceai. La samovar este un eveniment cu scop de socializare între vizitatori și muzeografii muzeului. La Gospodăria de pescar din Mahmudia, monument expus în Muzeul în aer liber, va fi servit ceai făcut din menta recoltată în timpul cercetărilor de teren organizate anul acesta de Muzeul ASTRA în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, va fi recreat momentul arhaic al infuziei de mentă băută de pescari ca pe vremuri, lângă o întindere de apă, dintr-un samovar făurit în Deltă.

Samovarul este un vas tradițional în care se fierbea apa, fiind un obiect cu o puternică rezonanţă pentru lipovenii din Dobrogea şi nu numai. Samovarul era un obiect foarte de preț, fiind primit într-un moment foarte important din viața oamenilor, de regulă ca dar de nuntă, și întotdeauna avea un loc de cinste pe masa din camera bună a lipoveanului. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești.

Ceaiul concentrat se toarnă în ceșcuțe sau pahare, se adaugă apă fierbinte de la samovar, în funcție de cât de concentrat dorim să îl servim. Ceaiul este îndulcit cu miere sau zahăr cubic. De regulă, ceaiul la samovar era servit de către fata cea mare din casă sau de către gazdă și cu farfurioară cu dulceață.

!!! În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se amână.

Atelierele au loc în cadrul programului Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top