Chefii din boardul Muzeului ASTRA au (Pre)Gătit bucate tradiționale
Chefii din acest weekend au fost Ciprian Ștefan, managerul genaral al Muzeul ASTRA, Ovidiu Baron, manager general adjunct și Mirela Iancu, director de marketing cultural.
În weekendul 3-5 iunie 2022, Muzeul ASTRA a repetat experianța din 2022 de la Noaptea Muzeeloer, când conducerea a fost pusă la crațițe și ceaune. Peste 4300 de vizitaori au ales să își petreacă sfârșitul de săptămână în Muzeul din Dumbrava Sibiului.
Cei trei directori au gătit pentru vizitatori după rețete specifice din zonele lor de provenientă (Țara Moților, Oltenia și zona Mărginimii Sibiului), dar și documentate în cercetările de teren – stufat de miel, ciorbă de salată și omletă cu slană, varză nouă cu carne de miel, papa de coade și căprior de vânat cu cartofi noi.
Au fost servite peste 400 de porții din cele trei ceaune în care au fost (pre)gătite preparatele de către directorii Muzeului ASTRA.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Frumos. Ceramic. Folositor. 21-25 iulie
4 ani agoFrumos. Ceramic. Folositor. – Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
Muzeul ASTRA organizează în perioada 21-25 iulie 2021, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a IX-a ediţie a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău. 26 de olari din România, Ungaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului în gătit reţete tradiţionale pe vatră deschisă, în vase de lut, patru zile din cele cinci, cât cuprinde evenimentul. Comisii de jurizare mixte, alcătuite din specialiști în olărit & gastronomie vor desemna cei mai buni olari şi bucătari-olari.
,,La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA, care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica de Zalău), apoi să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare. De asemeena, olarii trebuie să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu, decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin.”, a declarat Karla Roșca, șef secție Muzee Pavilionare
Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferinţe şi a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica de Zalău.
”De ce este un altfel de târg al olarilor? Pentru că Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumă să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi, pe specialişti să abordeze colecţiile vechi şi să le readucă la actualitate, pe publicul vizitator să cunoască beneficiile gătitului în vase de lut bine arse.”, a declarat Karla Roșca, șef secție Muzee Pavilionare
Organizatorii vor încerca prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsească soluții privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitsch-ului. Partea aplicată va avea loc pe durata desfășurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate, ateliere experimentale de modelare și presare a lutului, decorarea și arderea ceramicii.
Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău va începe miercuri, 21 iulie 2021, ora 9.00, în Muzeul în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o Conferinţă având ca temă Ceramica de Zalău.
Recital Nightlosers Band
În patru zile din cele cinci în care este programat evenimentul, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi și ateliere experimentale de modelare, presare a lutului și de decorare a ceramicii. Atelierul experimental de ardere a ceramicii va avea loc, sâmbătă, 24 iulie 2021, la Gospodăria – atelier de olar Găleșoaia, județul Gorj, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Acțiunile educaționale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.
Demonstraţiile culinare se vor desfăşura tot la Târgul de ţară în perioada 22 – 23 iulie 2021, începând cu ora 10.00. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă, reţete tradiţionale româneşti, maghiare şi moldovenești precum: Babgulyás unguresc, Tocană de vită cu tarhon și paste, Tocană de căprioară, Ciorbă țărănească, Gulaș cu găluște, Gulaș secuiesc, Tocănița olarului cu vin roșu, Gulaș cu fasole boabe, Zeamă de pui, Tocăniță țărănească cu legume cu carne, Fasole moldovenească cu afumătură, mămăliguță și castraveți murați, Supă de varză, Tocăniță de pui cu tarhon.
Sâmbătă 24 iulie 2021, începând cu ora 14.00, publicul poate să deguste, până la epuizarea porțiilor: Tocăniță ungurească de vițel și Gulaș cu fasole boabe, iar duminică, 25 iulie 2021, Tocăniță ungurească de vițel și Gulaș cu carne de porc.
Sâmbătă, 24 iulie 2021, la ora 20.00, Nightlosers Band va încânta publicul prezent la Frumos. Ceramic. Folositor. cu un recital muzical pe ritmuri de ethno și blues.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
254Transilvania Gastronomică 2021
4 ani agoTransilvania Gastronomică, ediția a VII-a
Începutul toamnei coincide cu festivalul nebun de frumos al culturii gastronomice locale: Transilvania Gastronomică, unde se reunesc chefi din țară să sărbătorească ineditul produselor locale în Sibiu și împrejurimi și să împărtășească din experiența lor cu iubitorii bucătăriei.
Tematica celei de-a VII-a ediții a festivalului este carnea. Fie că e vorba despre oaie, mangaliță, vită, păstrăv sau sosuri și arome ori tehnici de preparare sau promovare, pasionații de bucătărie și bucătarii sunt așteptați la masterclass-uri să caște ochii de curiozitate, să adreseze întrebări încuietoare și să ridice sprâncenele a uimire după un „Mmm, nu m-aș fi gândit la asocierea asta de arome și texturi!”.
Pe lângă masterclass-uri, în cadrul festivalului vor avea loc și două cine: vineri, 03.09.21 – 19:30 Influențele culturii romani în bucătăria transilvăneană și duminică, 05.09.21 – 19:30 Fall Dinner Stories.
Proiectul este co-finanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2021.
Programul și detaliile sunt disponibile online pe: https://experiences.mytransylvania.ro/transilvania-gastronomica-food-culture-festival/.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
328Concursul ”Ilie Micu”, locul 2 a rămas la Sibiu
2 ani agoConcursul Naţional de Interpretare Vocală „Ilie Micu”, prima ediție
Concursul Naţional de Interpretare „Ilie Micu”, a dadus-o pe eleva Daria Alexandra Dragomir, coordonată de profesorul Iulian Ţicală de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sibiu, pe locul 2 la secţiunea Muzică Uşoară.
La concursul de la Sibiu au participat 13 concurente din Sibiu, Alba Iulia, Brăila, Cluj-Napoca, Olt, Oradea, Târgu Jiu şi Suceava.„Mă bucur foarte mult că într-o competiţie atât de strânsă, am reuşit să facem faţă cu brio. Mă bucur foarte mult şi pentru ea, pentru evoluţia ei şi mai departe să sperăm că tot la fel vom merge pe podium, oriunde ar fi”, a declarat profesorul Iulian Ţicală.
Premiul obţinut de Daria Alexandra Dragomir la Sibiu este primul la un concurs naţional. Pasionată iniţial de arte plastice, Daria a decis să se urmeze cursul de canto muzică uşoară. Eleva profesorului Iulian Ţicală, îi îndeamnă pe toţi cei pasionaţi de artă, să se înscrie la Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu”.
„Eu sunt foarte fericită. Este primul premiu la un concurs naţional. (…) Îi susţin pe toţi să se înscrie la Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu” din Sibiu, pentru că pentru mine a fost o schimbare radicală şi mi-a deschis atâtea drumuri la care nici nu m-aş fi gândit înainte. Înainte eram pasionată de zona plastică a artei, dar mi s-au deschis mult prea multe drumuri şi chiar mă bucur că am urmat calea aceasta”, a spus Daria Alexandra Dragomir, după festivitatea de premiere.
Premiul întâi a fost acordat elevei Briana Andreea Magdaş de la Şcoala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea. Briana a fost invitată să cânte în recital la ediţia de anul viitor a festivalului sibian.
„Mulţumesc frumos pentru premiu, pentru că m-aţi ascultat. Mulţumesc frumos organizatorilor şi juraţilor. A fost o experienţă minunată şi abia aştept să mă întorc la anul”, a promis Briana Andreea Magdaş.
Alina Vintilă, directorul festivalului şi al Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu” din Sibiu a apreciat că a fost un concurs în care s-au întrecut „voci de excepţie, care au impresionat”.
„La Sibiu a fost un concurs cu tinere voci, cu voci de excepţie, care ne-au impresionat nu doar pe noi, ci şi juriul. (…) Voci excepţionale, voci care promit şi care sunt convinsă, în cel mai apropiat viitor vor ajunge nume sonore în muzica uşoară românească şi nu numai. Le felicit pe fiecare în parte, le doresc succes în noul drum”, a arătat Alina Vintilă, director al festivalului.
Preşedintele juriului şi directorul Casei Studenţilor din Sibiu, Liliana Popescu, a declarat că oraşul avea nevoie de un asemenea festival.
„Vreau să felicit organizatorii pentru demararea acestui festival foarte frumos. Lipsea Sibiului aşa ceva”, a subliniat directorul Casei a Studenţilor Sibiu şi preşedinte al juriului, Liliana Popescu.
Concursul Naţional de Interpretare Vocală „Ilie Micu” de la Sibiu continuă miercuri, de la ora 16.00, cu Concursul de Muzică Populară. După concurs vor susţine recitaluri: Mariana Anghel, Luminiţa Dejan, Anca Branea, Aurora şi Săndel Mihai, Adrian Neamţu şi Traian Stoiţă. Pe scena de la Cercul Militar din Sibiu vor urca elevii din Clasa de canto muzică populară, coordonaţi de profesoara Mariana Anghel, Clasa de instrumente de suflat, profesor Adrian Grecu, Clasa de jocuri populare din Tălmaciu, profesor Ciprian Barb şi Clasa de jocuri populare din Arpaşu de Jos, profesor Olesea Sas.
Festivalul Concurs Naţional de Interpretare Vocală „Ilie Micu” din Sibiu este organizat de Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu”, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al partenerilor: Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Cercul Militar, Direcţia Judeţeană pentru Cultură.
Partenerii media ai evenimentului sunt: Opinia de Sibiu, Sibiul Azi, Tribuna, Strada Cetății, Sibiul Bun, Mesagerul de Sibiu, City FM, Eveniment TV Regional, Sibiu 100%, , TV Alpha Media, Sweet TV , Sibiu Independent, Hermannstädter Zeitung.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
385