6 câini știu deja să descopere ”mirosul” virusului SARS-CoV2

6 câini știu deja să depisteze mirosul specific al unei persoane infectate cu sars cov2

De mai bine de 2 luni, 6 câini sunt antrenați în cadrul Centrului Chinologic Sibiu pentru a semnala mirosul specific pe care o persoană infectată cu SARS-CoV2 îl are.

Inspirați de alte centre de pregătire canină din lume, polițiștii sibieni au construit un laborator de antrenament pentru câini și conductorii lor.

„Este un proiect de cercetare pilot, cu caracter de unicitate în România. A început în vara anului trecut, când am fost inspirați de rezultatele pe care le-au obținut autoritățile din Emiratele Arabe Unite și ulterior din Franța, Finlanda și Germania. … Am început proiectul cu șase exemplare canine – patru sunt tineret canin și două sunt adulte (cinci sunt din rasa ciobănesc german și unul este ciobănesc belgian), toate provenind din Centrul Chinologic Sibiu”, a declarat Leonard Bâlă, șeful Centrului Chinologic Sibiu.

Eșantioanele cu „mirosuri” sunt prelevate atât de la pacienți testați pozitivi cât și de la cei negativi. Prelevarea se face cu un tifon steril care este ținut la sub-braț 20 de minute. Acestea se impregnează cu transpirația care prezintă anumite concentrații de sulfiți și alte substanțe specifice.

Câinele este antrenat să recunoască acel miros specific, chiar dacă persoana a folosit parfum, sau balsamul de rufe este unul puternic mirositor. Până acum rata de eșec este una foarte scăzută la acești câini. Centrele de peste hotare au rata de succes de 94%, în timp ce la Sibiu se dorește depășirea acestui procent.

„E nevoie de foarte multe antrenamente și să fie aduse probe noi, să fie schimbate capacele, în așa fel încât câinele să nu memoreze un miros specific al unei singure persoane.” – Silviu Stan, instructor și liderul echipei de dresaj.

În perioada următoare, cei 6 câini urmează să înceapă munca pe Aeroportul Internațional Sibiu și pe alte aeroporturi din țară. Dacă dau rezultate pozitive în teren, alți căței alături de partenerii lor se vor antrena la Centrul Chinologic Sibiu.

Despre aceste antrenamente care se desfășoară la Sibiu, s-a aflat joi, 11 februarie când la Centrul Chinologic au venit în vizită Ministrul de Interne și Ministrul Apărării Natționale. Despre această vizită am scris aici.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Scroll to top