38 de ani de neuitare – Pe urmele lui Noica
38 de ani au trecut de când filozoful și poetul român a părăsit această lume. Liceul Teoretic ,,Constantin Noica” Sibiu și-a reafirmat, încă o dată, identitatea culturală profundă printr-o serie de activități dedicate memoriei și gândirii filosofului Constantin Noica, patronul spiritual al școlii. Profesorii au creat un program amplu care a împletit reflecția filosofică, traducerea, creativitatea, cercetarea și dialogul. La 38 de ani de trecerea în neființă a lui Constantin Noica, elevii au fost invitați să pătrundă universul ideilor noiciene prin dezbateri, ateliere de traduceri și scriere creativă, prin participarea la momentul comemorativ de la Schitul Păltiniș unde elevii au rostit cuvinte de aducere-aminte pentru Constantin Noica și întâlniri-lecție cu personalitatea culturii contemporane prof. univ dr. Ion Dur, în cadrul prezentării de la clasă sau prin intermediul emisiunii de la Radio N Voice, radioul liceului.
Acest demers colectiv nu doar omagiază figura unui mare filosof român, ci și consolidează imaginea Liceului Teoretic ,,Constantin Noica” Sibiu ca spațiu al culturii profunde, al dialogului autentic și al formării integrale a elevilor. Prin implicarea direcțiunii liceului, profesorilor și entuziasmul elevilor, comunitatea dă dovadă de continuitate spirituală, respect pentru valori și dorința de a menține vie moștenirea culturală care ne definește. Liceul devine, astfel, nu doar un loc al educației, ci o adevărată școală a spiritului, în care fiecare elev este încurajat să își caute propriul drum „întru ființă”.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Foc, pământ și roata olarului, 14-16 octombrie în Muzeul ASTRA
3 ani agoFoc, pământ și roata olarului, în Muzeul în aer liber, la Gospodăriile din Găleșoaia
Foc, pământ și roata olarului, se desfășoară la cele două gospodării din Găleșoaia, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Doi meșteri olari vor face vase din lut cu ajutorul roții de olar și le vor arde într-un scop educational-interactiv-demonstrativ, între orele 10 și 17.
Meșterul Ion Rătezeanu reprezintă tradiția olăritului popular din Nordul Gorjului, mai exact a ceramicii produse în Găleșoaia – sat dispărut, dar a cărei moștenire merge mai departe prin activitatea meșterului venit special la Muzeul ASTRA să arate vizitatorilor ce știe să facă mai frumos.
Unul dintre ultimii păstrători ai artei modelării lutului, meșterul Marcel Tănăsie, născut într-o zonă cu o străveche istorie în arta olăritului tradițional românesc, Mehedinți, va lucra în stilul centrelor ceramice de la Sisești și Noapteșa în cadrul evenimentului Foc, pământ și roata olarului.
”De asemenea, în zilele de sâmbătă (15 octombrie) și duminică (16 octombrie), începând cu ora 12,00, muzeograful Adrian Scheianu va realiza un ghidaj în sectorul olărit despre istoria ceramicii românești, dar și în alte aspecte inedite ale civilizației tradiționale.”, transmit reprezentanții Muzeului ASTRA.
Evenimentele fac parte din programul Animă ASTRA!, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.199Festival ajuns la ediția 30, primește o distincție din Spania
3 ani agoFestivalul Internațional de Teatru de la Sibiu primește Premiul pentru Cultură și Festivaluri Castelló
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), aflat anul acesta la cea de-a 30-a ediție, primește vineri, în Spania, Premiul pentru Cultură și Festivaluri Castelló (Premio Cultura y Fiestas Ciudat de Castelló) acordat de Primăria Castelló de la Plana și Fundația Moros d’Alqueria.
„Suntem fericiți că FITS, pe lângă multe alte recunoașteri, iată, primește recunoașterea unuia dintre cele mai importante festivaluri din Spania. Primăria Castelló de la Plana și Fundația Moros d’Alqueria au hotărât în acest an ca premiul care a consfințit importanța unor alte mari evenimente comunitare, precum Carnavalul de la Veneția, Carnavalul de la Londra, Oktoberfest din München, Festivalul Luminilor de la Lyon, să primească această recunoaștere internațională.
Suntem mândri că putem să aducem Sibiului această distincție, prin vocea doamnei primar Amparo Marco Gual – pe care am invitat-o la ediția din acest an a FITS, alături de conducerea Fundației Moros d’Alqueria, în așa fel încât să putem dezvolta proiecte comune între cele două comunități”, a declarat Constantin Chiriac, președintele FITS și directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.
Gala în cadrul căreia va avea loc decernarea premiului se va desfășura în Teatrul Principal din Castelló, începând cu ora 19.30, iar distincția FITS va fi ridicată de Irina Marin, consulul României la Castelló de la Plana.
Primarul localității Castelló de la Plana, Amparo Marco Gual, i-a transmis președintelui Constantin Chiriac faptul că prin decizia ca distincția de anul acesta să fie acordată FITS „se dorește recunoașterea acestui important festival de teatru din Europa Centrală și de Est și unul dintre cele mai prestigioase la nivel mondial”.
Anul acesta, FITS se află la cea de 30-a ediția și se va desfășura în perioada 23 iunie – 2 iulie 2023, cu tema Miracol/Wonder.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
foto: FITS/Dragoș Dumitru
192Sărbătoarea Deltei, ediția a V-a – Program activități 22-29 aprilie
5 ani agoSărbătoarea Deltei, ediția a V-a, vă așteaptă cu un program dedicat tuturor categoriilor de vârste, în cadrul Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Sărbătoarea Deltei: Confecționat scule de pescuit pentru copii – la Cherhanaua din Mahmudia 22-29 aprilie, orele 14-16
Povestea sat de pescari lipoveni va fi îmbogățită în acesată perioadă și cu demonstrații ce pun în valoare instrumentarul piscicol și cel casnic, ce definește orice gospodărie arhaică din Mila 23. Astfel, între 22 și 29 aprilie cei mici sunt așteptați la atelierul interactiv de pescuit de la cherhanaua din Mahmudia unde vor învăța cum să-și confecționeze singuri undița. Cei trei pescari din Mila 23 le vor dezvălui copiilor și alte taine ale pescuitului cu plasele și îi vor ajuta să prindă pește din lacul din Muzeul în Aer Liber. Atelierul va avea loc în fiecare zi cu excepția zilei de duminică de la ora 14 la ora 16 și se face doar cu programare în prealabil la numărul de telefon 0740.708.214.
Sărbătoarea Deltei: prescuri la cuptorul Gospodăriei de pescar din Mahmudia, 22 aprilie, orele 10-16
Cuptorul de pâine cu plită de la Gospodăria de pescar din Mahmudia, județul Tulcea, va fi pus în funcțiune, respectând tehnici tradiționale (lipituri de pământ galben și alte reparații care se fac anual). Momentul prescurilor din ”Sărbătoarea Deltei” își propune refacerea drumului grâului de la recoltare la coacerea pâinii, în scopul consumului ritual, indiferent de comunitate. Ingredientele, gesturile, cuvintele și instrumentele folosite în procedeu (apa, făina, sarea, focul, piatra, prestolnicul, cărpătorul, covata, cuptorul) vor căpăta din nou sens cu ajutorul oamenilor, în contextul religios al sărbătorilor de Paște.
În ajunul sărbătorilor, se pregătea cuptorul, se curăța, se lipea cu lut și se începea coptul cu prescurile pentru biserică. Etapele preparării prescurilor erau însoțite obligatoriu de starea de curăție trupească și sufletească, de rugăciuni și de semnul crucii. Sub forma unei pâinișoare dospite (în cruce sau rotundă), prescura poartă pecetea cu ințialele numelui lui Iisus Hristos, Biruitorul morții (NIKA). Ea se aduce la slujba Sfintei Liturghii dimineața se oferă ca materie (alături de vin) din care preotul pregătește darurile pentru Sfânta Împătășanie, Trupul și Sângele Mântuitorului. În satul românesc tradițional, prescurile se coceau de o femeie bătrână, văduvă sau de preotul satului, iar în mănăstiri era îndatorirea specială a unui călugăr sau călugărițe.
Rețetă de prescuri
Ingrediente: 1kg de făină
500 ml apă călduță
drojdie sau o turtiță de maia
o linguriță de sare fină
prestolnic (pistornic), cu pecetea IIS/HR/NI/KAPreparare: se pune făina într-un vas de lemn și se toarnă apa călduță. Drojdia/turtița de maia se pune în apă călduță cu o oră înainte de frământare, apoi se adaugă sarea și se amestecă cu făina și apa din vas, până se obține un aluat vârtos. Se acoperă cu o pânză umedă, apoi cu una uscată și se lasă la căldură, să crească timp de cca. 20 de minute. Între timp se pregătește forma (se poate coace și direct pe tavă), fără a se folosi ulei, ci doar puțină ceară pentru uns (se poate folosi și hârtia de copt). Se împarte aluatul în 15 părți, se frământă și se lasă la aplatizat câteva minute.
Forma prescurilor poate fi rotundă sau în crucee, mai mari sau mai mici, în funcție de pecetea prestolnicului. Se întorc și se aplică pecetea pe partea aplatizată, după care se acoperă cu o pânză curată, umedă timp de 15 minute. În cuptor se lasă 10-15 minute la foc mai puternic, după care trag la foc domol cca. 30 de minute. După ce se rumenesc, se scot, se așază cu fața în jos pe o pânză și se acoperă cu alta umedă. Rostul pânzei umede este să evite formarea unei cruste groase și tare pe fața cu pecetea.
Sărbătoarea Deltei: La masa de Florii cu lipovenii, 25 aprillie, orele 10-15
De Florii, la lipovenii din Mila 23 se așterne iarbă prin biserică, iar în timpul liturghiei, într-un anumit moment, se stă în genunchi, cu fruntea aplecată pe iarbă. Porțile caselor sunt împodobite cu diverse crenguțe înverzite sau chiar cu flori. La Florii se gătește în special scrumbie, fie marinată, fie malasolcă, fie prăjită.
Așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, pescarii din Delta Dunării ne aduc bucuria Sărbătorii Floriilor în muzeu la ”Sărbătoarea Deltei”, gătind mâncăruri de pește, ca odinioară. Pentru a respecta distanțarea socială, anul acesta se va găti, duminică, 25 aprilie, începând cu ora 10 în trei zone din muzeu, respectiv: Gospodăria de pescar din Mahmudia, judetul Tulcea, zona morilor de vânt și la Târgul de Țară. Pescarii lipoveni vor găti peștele proaspăt în următoarele feluri: pește prăjit, chiftele (la Târgul de Țară), saramură (la Gospodăria de pescar, Mahmudia) și ciorbă de pește (în zona morilor de vânt). Totodată, la cuptorul de la Gospodăria de pescar din Mahmudia, se va coace pâine, după rețete vechi, dobrogene. Servirea mâncărurilor se va realiza în toate cele trei locații între orele 12-15.
Rețete prezentate la Sărbătoarea Deltei, ediția 2021:
,,Pe vremuri, când se găsea pește de toate felurile ce aveam poftă, făceam. Acum gătim în funcție de ce prindem: Dacă ai crap, îl prăjești, dacă ai biban, faci saramură, dacă ai știucă, faci chiftele, dacă ai caras mare, normal, faci ciorbă.”, Cătălin Mihail, pescar(-bucătar) din satul Mila 23
Pește prăjit
După ce am prins peștele la setcă sau vintir, în special crap și caras, se curăță, se crestează, se scot mațele și-i dai un praf de sare și-l lași așa, între 30 de minute și două ore. Încingi apoi ulei într-o tavă. Înainte să pui peștele în uleiul încins pui un strat de făină pe el, ca să nu se lipească sau să se împrăștie. Vara mănânci peștele cu salată de crudități, iar în restul anului, cu mujdei. Mie unul, când eram mic îmi plăcea peștele prăjit în unsoare. Acum nu prea se mai gătește așa.Saramură de pește
Saramura cea mai bună e din pești răpitori. Noi punem biban și știucă cel mai des. Dar se face mai nou și din crap. Le scoți mațele pe urechi, nu se eviscerează, nu se curăță de solzi. Se pune sare pe tablă sau pe tavă, pe ce ai tu acasă. Și pui peștele pe sarea aia. Și-l ții până se face ca și pâinea prăjită, îl lași să se ardă un pic. După aia când îl iei de pe tablă, îl cureți cu un cuțit să-i cadă și din sare, că are multă pe el și arsura aia, cât de cât. Separat se face o apă cu un pic de oțet cu usturoi, roșii, pătrunjel. Se pune la fiert apă, cam șase părți apă și o parte oțet. Dacă nu are peștele destul pește se adaugă și sare. Când fierbe, adaugi peștele și-l lași să fiarbă 5-10 minute.Ciorbă de pește
La noi nu lipsește carasul din ciorbă, dar să fie mare, frumos, ca să ai ce alege de pe oase. Se pune un biban, un cap de știucă, un cap de somn sau un somn mai mic, roșioară zisă și babușcă pentru gust. Se pune apa la fiert; pregătești cartofii, ceapa, ardeii, roșiile. Pui ceapa și ardeii la fiert. Când se îngălbenește ceapa, semn că e fiartă, se adaugă și cartoful tăiat bucăți mai mari.Când e gata și cartoful, se pune peștele, care doar atunci a fost spălat și curățat, nu cu zi înainte, aici e șmecheria… și lași să fiarbă totul 10-15 minute. Apoi pui roșii de la borcan sau proaspete și câteva cotoare de leuștean. Pui sare și oțet după gust și ridici ceaunul de pe foc. Acum pui leuștean tocat grosier cu generozitate. Se servește cu mujdei de usturoi.
Chiftele de pește
La chiftele merge bine să combini peștele fad cu cel gras. Dai la mașina de tocat știuca, babușca și avatul fără oase, cartofii, ceapa și usturoiul. Pentru culoare, se pune mărar și un ardei sau gogoșar roșu, dat tot prin mașină. Se adaugă neapărat ouă ca să lege compoziția. Toate acestea se amestecă și se asezonează cu sare, cimbru și piper și se lasă la macerat peste noapte sau cel puțin 2-3 ore la rece. Apoi se modelează biluțe mici și se prăjesc în ulei până se rumenesc. Se mănâncă vara cu o salată sau iarna cu hrean și oțet.Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
443



