12000 de teste rapide antigen au fost retrase din școlile sibiene

Teste rapide antigen retrase din școli, acum când elevii sunt la cursuri

În cursul zilei de joi am fost sunați de un cadru medical dintr-o unitate școlară din județul Sibiu. Nu știa ce să facă pentru că la cursuri a venit un copil care avea simptome ale infecției cu sarscov2.

”Nu știu ce să fac! Nu mai avem testele rapide antigen din cauză că ni le-au cerut pe toate înapoi de mai bine de o săptămână. Azi a venit copilasul acesta, are simptome și mă uit la el, că de testat nu am cum să îl mai testez.”, ne-a declarat asistentul medical.

Am aflat mai târziu că testele neutilizate au fost retrase din unitățile de învățământ încă din 12 mai. Acesta lucru s-a făcut printr-un ordin al secretarului de stat, șef al departamentului pentru situații de urgență, Raed Arafat.

Articolul 1 al Ordinului Comandantului Acțiunii Nr. 9392/11.05.2021 spune că:

”Se retrag parțial teste rapide antigen SARS-CoV-2 , neutilizate până la această dată, distribuite prin Ordinului Comandantului Acțiunii nr 9178 din 05.02.2021 de către direcțiile de sănătate publică.”

Numărul de teste rapide antigen retrase trebuiau raportate până la data de 17 mai.

În același ordin 9392/11.05.2021 se mai specifică faptul că, Direcțiile de Sănătate Publică(DSP) trebuie să rețină 5000 de teste, restul să fie distribuite unităților sanitare și serviciilor de ambulanță publice de pe raza județului.

Stocul de 5000 de teste rapide antigen SARS-CoV-2 din fiecare DSP este destinat distrubuției către unitățile școlare de pe raza administrativă a fiecare intituții, în funcție de necesitățile și la solicitarea acestora.

La nivelul județului Sibiu au fost retrase din unitățile de învățământ 12.000 de teste rapide antigen.

Am încercat să aflăm ce trebuie să facă asistentul medical din școală atunci când un copil se prezintă la cabinetul școlar cu simptome specifice coronavirusului. Până la publicarea articolului nu am primit niciun răspuns din partea Direcției de Sănătate Publică.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

 

 

Scroll to top