Sort by Views All Time

Minorii fură, Poliția îi lasă în libertate până împlinesc 16 ani

Minorii sub 14 ani nu sunt trași la răspundere

Încă de anul trecut proprietarii de magazine se confruntă cu un fenomen ciudat. Pragul magazinelor este trecut de mai mulți minori care fură tot ce prind. Au fost reclamați la poliție, însă au rămas în libertate. Asta, pentru că nu pot fi trași la raspundere, pentru că au mai putin de 14 ani. În tot acest timp patronii sunt disperați. Numai de la un singur magazin de cartier, hoții au furat anul trecut produse de peste 17.000 de lei.

Hoții minori acționează întotdeauna după un plan bine pus la punct. Unii stau de pândă în timp ce alții bagă marfa scumpă pe sub haine sau în ghiozdane. Unii dintre acești copii au fost prinși în flagrant, poliția a fost chemată la fața locului, însă au fost lasați să plece acasă. După câteva zile s-au întors pentru o nouă pradă.

În România minorii care comit infracțiuni nu pot răspundere penal, decât în anumite condiții. Și anume, minorii care au vârsta între 14 și 16 ani pot fi trași la răspundere doar dacă se dovedește că au avut discernământ în momentul comiterii furtului.

Deși majoritatea dosarelor sunt soluționate cu neînceperea urmării penale, asta nu înseamna că faptele sunt șterse. După ce minorii împlinesc 16 ani, ei pot fi trași mai ușor la răspundere, mai ales dacă au antecedente. Pot fi trimiși la o școală de reeducare sau pot primi pedeapsă cu închisoarea dacă au comis fapte grave.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Mitropolia Ardealului donează 80.000 de euro pentru oxigen

Mitropolia Ardealului sprijină comunitatea

Arhiepiscopia Ortodoxă Sibiu ajută Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu cu suma necesară achiziționării unei noi stații de oxigen. Costul acesteia se ridică la suma de aproximativ 80 mii de euro.

Decizia Î.P.S. Mitropolit dr. Laurențiu STREZA de a veni în sprijinul spitalului cu acest generator de oxigen cu capacitate de 16 metri cubi/oră vine într-un moment în care situația numărului de infectați se mărește de la o zi la alta.

Volumul de oxigen consumat în prezent la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a crescut de aproximativ 10 ori față de anii trecuți, astfel încât actuala stație de oxigen a spitalului, cu o capacitate de 6 metri cubi/oră nu mai face față. Pentru a putea asigura debitele necesare pacienților, se lucrează în paralel și cu tuburi de oxigen, însă este mult mai dificil și costisitor.

”Gestul pe care Mitropolia Ardealului îl face astăzi (chiar înainte de hramul Bisericuței din incinta spitalului, Sf. Nectarie) este un sprijin real pentru bolanvii cu Covid și apreciem că medicii și Dumnezeu lucrează împreună pentru redobândirea sănătății semenilor noștri în această perioadă grea.”, Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

În prezent, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu sunt 60 de paturi destinate tratării bolnavilor COVID, foarte mulți dintre aceștia suferă de insuficiență respiratorie severă, necesitând suport în ATI. Cazurile grave au nevoie de un consum foarte mare de oxigen, în prezent existând cazuri care necesită până la 15 l de oxigen/minut.

”Chiar dacă spitalul nostru este desemnat spital suport Covid pentru cazuri ușoare și medii, tratăm la ora actuală și numeroase cazuri grave, din cauza avalanșei de îmbolnăviri înregistrate în ultima perioadă în județul nostru, fapt ce a determinat depășirea capacității de spitalizare a Spitalului Județean și de Urgență Sibiu, unde, conform ordinului Ministerului Sănătății, sunt spitalizate cazurile severe.” – Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

De la începutul pandemiei și până în prezent, în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu au fost tratați peste 500 de pacienți Covid.

”Având în vedere noile condiții pandemice din țară și din județul Sibiu, precum și numărul mare de persoane infectate la nivelul Municipiului Sibiu, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropoliult Laurențiu a convocat vineri, 6 noiembrie, ședința Permanenței Consiliului Eparhial la reședința mitropolitană din Sibiu la care s-a discutat și s-a aprobat, la inițiativa Înaltpreasfinției Sale, achiziționarea unui generator de oxigen premium pentru aplicații medicale care va deservi nevoile Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu. Generatorul în valoare totală de 80.000 euro (sumă suportată integral din fondurile Arhiepiscopiei Sibiului) va fi achitat în două tranșe de către Centrul eparhial (50% la semnarea contractului și 50% la livrarea cu celeritate a generatorului).”, au transmis reprezentanții Mitropoliei.

Cristian Roman: ”În aceasta perioadă grea este foarte posibil ca VIAȚA oricăruia dintre noi să depindă de această stație (suplimentară) de OXIGEN! BISERICA NE AJUTĂ ENORM exact când aveam mare nevoie!
Oamenii trebuie să știe faptul IMPORTANT că, și dacă am fi avut banii necesari în buget, Nu am fi putut achiziționa atât de repede stația de Oxigen din cauza …Procedurilor Legale Obligatorii (care trebuiau respectate cu strictețe și care ar fi durat foarte mult).
În această cheie trebuie să se înțeleagă SPRIJINUL BISERICII! Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!”

Postarea de pe pagina de facebook a spitalului o puteți citi aici.(sursa foto)

1500 lei pentru fiecare copil, dacă părinții sunt angajați

1500 lei/copil

Codul fiscal a fost modificat prin Legea nr. 239/2020. Actualizarea introduce acest avantaj de maxim de 1500 lei/copil.

Părinții angajați pot să primească 1500 lei în plus de la angajator pentru fiecare copil înscris într-o formă de învățământ timpurie. Pentru această sumă angajatorul beneficiază de credit fiscal.

Măsura a fost gândită pentru părinții care vor să îi ducă pe cei mici la creșă sau grădiniță și să poată da randament maxim la locul de muncă. Este o soluție pentru familiile tinere care se gândesc prea mult înainte de a avea copii, sau pentru cei care se tem că nu găsesc un loc în creșele de stat. Creșe care sunt considerabil insuficiente și la Sibiu. Pentru a acoperi cererea de locuri pentru copiii foarte mici au apărut creșele private. Creșe care costă în medie 1500 lei pe lună pentru un copil.

Această lege vine in ajutorul angajatorilor care plătesc accesul copiilor angajatilor în creșe/grădinițe(de stat sau private).  Aceștia beneficiază de credit fiscal în limita unui plafon de maximum 1500 lei/lună.

Minorii fură, Poliția îi lasă în libertate până împlinesc 16 ani Minorii fură, Poliția îi lasă în libertate până împlinesc 16 ani
Obținerea banilor nu este specificată, dar prevederile aceste legi pot fi puse în aplicare.

Creșa/grădinița care primeste copilul emite  factura pe numele angajatorului părintelui.  Angajatorul urmează să achite factura direct sau părintele plătește și primește banii de la angajator după ce acesta primește decontul.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

vaccin.live – Platforma care îți arată locurile disponibile în fiecare județ

vaccin.live – proiect făcut din inimă, la Sibiu

Un grup de tineri IT-iști din Sibiu au pus la punct o platformă cu singurul scop de a contribui la eforturile comune privind combaterea și prevenirea pandemiei actuale.

Echipa VACCIN.LIVE a implementat un sistem simplu și eficient de a prezenta, aproape în timp real, informațiile publice referitor la numărul de locuri pentru vaccinare disponibile în centrele de vaccinare într-un mod grafic util, anume prin harta județelor interactivă.

„A fost o necesitate. Atât noi cât și colaboratorii încercam să  programăm persoane care se încadrau în categoriile de vaccinare. Am observat că pierdeam foarte multi timp pentru că trebuia să intrăm permanent pe platforma #RoVaccinare ca să vedem dacă sunt locuri libere. De aici a plecat ideea să facem un sistem de notificare să ne anunțe automat dacă a apărut un loc liber, să putem face programarea. ”, Gabriel Cârjea, specialist IT.

Inițial platforma a funționat intern. Mai apoi, tinerii sibieni s-au gândit că această aplicație merită să fie folosită de oricine dorește. Impactul în primele zile a fost redus, dar s-a propagat fără indexare sau promovare plătită.

Persoanele interesate, pot vizualiza prin simpla accesare a site-ului https://vaccin.live în primul rând dacă sunt locuri disponibile, iar în cazul în care nu sunt locuri libere, poate crea o notificare prin E-mail si optional prin SMS.

”VACCIN.LIVE este un serviciu oferit gratuit si nu intenționăm să taxăm utilizatorii pentru serviciul de notificare.”, au declarat it-iștii sibieni.

Programările pentru vaccinarea împotriva COVID-19 se pot face online, pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro, la medicul de familie sau prin intermediul unui call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


Plimbări cu sania trasă de câini la Muzeul Astra. Noutatea anului 2021! * VIDEO

Plimbări cu sania trasă de câini, pe alei * VIDEO aici!

O nouă atracție a Muzeului Astra din Sibiu: Plimbări cu sania trasă de câini! 10 caini, din rasele Malamult și Husky, îi fac pe vizitatori să se simtă ca în țările nordice. Numai că, la Sibiu aveți parte de un peisaj aparte. Căsuțele tradiționale acoperite de un strat zdravăn de nea sunt desprinse parcă din poveștile de odinioară.

Pregătirile unei astfel de experiențe începe dimineața foarte devreme. Atunci câinii sunt aduși la muzeu și începe pregătirea. După ce sunt băturte lanțurile în tăruși, câinii sunt scoși din remorca specială în care au fost transporatți aici.

După ce sunt verificați atent de către stăpânii lor, câini trec la următoarea etapă: montarea hamuurilor speciale. Operațiunea durează mai puțin de 5minute, numai dacă nu au prea mult chef de joacă și sar pe Daniel, partenerul de plimbare al câinilor.

Cu hamurile pe ei, câinii nu mai au stare!

Latră și se agită fără încetare. După ce au fost legați la sanie, cu greu îi mai poți ține pe loc. Pentru că ei își doresc un singur lucru: să alerge prin zăpadă cu sania după ei.

Cei mai impresionați au fost cei mici. Pe departe și cei mai dornici să fie purtați pe aleile muzeului pe sania trasă de câini. O tură cu sania trasă de frumoasele patrupede măsoară 1,5 km și durează aproximativ 10 minute. În acest weekend câinii zăpezii au plimbat aproximativ 50 de persoane.

Plimbările cu sania trasă de câini au fost organizate de Club Sportiv Snow Wolves Trascău Zlatna, club în care activează muzeuograful Daniel Tentiș Patrupedele sunt antrenate special să participe atât la concursuri cât și la plimbări de agrement.

Reprezentanții muzeului au transmis că acest atelier intercativ de plimbări cu sania trasă de câini se organizează și zilele următoare, atât timp cât sania mai poate aluneca pe ulițele satului românesc din Pădurea Dumbrava.

 

Pentru mai multe informații, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro

 

 

 

 

Anii Drumeției 2021 – 2022

Anii Drumeției – EuroRando 2021-2022

Consiliul Județean Sibiu demarează o serie de acțiuni legate de Anii Drumeției 2021 – 2022. Anii tematici dedicați drumeției în Județul Sibiu susțin și valorifică EuroRando 2021 și 2022, întâlnirea europeană a drumeților, cel mai important eveniment de natură și cultură organizat o dată la cinci ani într-o regiune din Europa, sub patronajul Asociației Europene a Drumeților.

Perioadele de desfășurare în Județul Sibiu pentru EuroRando sunt:

  • EuroRando2021 26.09-03.10.2021;
  • EuroRando2022 11-18.09.2022(A doua perioadă a fost adăugată de organizatori având în vedere situația specială dată de pandemie, care se așteaptă să condiționeze desfășurarea evenimentului în 2021 la un format restrâns).

15 trasee și 5 tururi culturale

15 trasee de drumeţie și 5 tururi culturale au fost incluse în programul evenimentului Anii Drumeției; prin sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu, starea lor a fost deja evaluată de Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV), promovarea lor fiind realizată pe site-ul dedicat www.eurorando.eu. Evenimentele vor avea un efect de promovare a Județului Sibiu ca destinație atractivă pentru turism activ sustenabil și ecoturism, dincolo de perioadele mai sus-menționate.

„Ne așteptăm ca un număr tot mai mare de persoane, atât localnici, cât și turiști din țară și din străinătate, în limita restricțiilor impuse de pandemie, să practice drumeția pe traseele din județ, motivați de căutarea unei stări de bine și de întărire a imunității pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Tocmai de aceea, îmbunătățirea oportunităților de drumeție este un obiectiv central pentru 2021 pe care doresc să îl transmit și primăriilor din județ. Drumeția și valorile naturale vor fi priorități transversale pentru toate programele de finanțare ale Consiliului Județean Sibiu, fie că vorbim de cultură, sport sau tineret”, a declarat președinta Daniela Cîmpean.

În perioada imediat următoare vor fi puse în consultare publică ghidurile de finanțare și organizate întâlniri publice cu promotorii de proiecte pe al căror parteneriat contăm.

Prin dispoziția președintei CJ Sibiu a fost desemnat un grup de lucru pentru implementarea acțiunilor legate de Anii Drumeției, care cuprinde instituții precum Asociația Județeană de Turism Sibiu, Salvamont, ADI ECO, Societatea de Drumuri și Poduri Sibiu, precum și angajați din aparatul de specialitate al CJS.

Serviciul Public Salvamont a realizat încă de anul trecut remarcarea a 16 trasee, iar anul acesta prioritățile stabilite în cadrul grupului de lucru prevăd digitalizarea tuturor traseelor de drumeție din județ precum și îmbunătățirea condițiilor de drumeție pe potecile existente, prin realizarea de noi marcaje, amenajarea de podețe și terasamente, prioritate fiind acordată traseelor din EuroRando. Totodată, finalizarea Bazei Salvamont Păltiniș este prevăzută pentru toamna 2021.

Societatea de Drumuri și Poduri Sibiu va realiza un calendar de lucrări de întreținere și igienizare periodică cu prioritate pentru drumurile județene care duc spre trasee de drumeție, precum și amenajarea de locuri de popas.

ADI ECO Sibiu va susține suplimentarea punctelor de colectare selectivă la ieșirea de pe traseele de drumeție din localități, iar primăriile vor fi co-interesate pentru menținerea curățeniei în localitate și pe traseele de drumeție care traversează teritoriul lor și pentru gestionarea câinilor de la stâni.

În urma mai multor întâlniri interinstituționale pe care care CJ Sibiu le-a organizat cu ONG-urile de mediu, dar și cu cluburile de enduro și instituții precum Direcția Silvică, IPJ Sibiu, Jandarmeria și APM Sibiu, a reieșit nevoia unui regulament local care să stabilească zonele permise pentru agrement motorizat (enduro, ATV, snow-mobil etc.), iar președinta CJS a solicitat sprijinul instituțiilor reunite în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică pentru realizarea și implementarea unui astfel de regulament la nivelul județului Sibiu, care să prevadă și o modalitate de înregistrare, informare, dar și de control pentru practicanții de agrement motorizat, pentru a evita perturbarea activităților de drumeție, deteriorarea traseelor, dar și impactul asupra naturii.
Județul Sibiu include 16 arii protejate la nivel european – situri incluse în rețeaua Natura 2000 – dintre care 12 situri au planuri de management aprobate.

La nivel județean au mai fost declarate și alte arii naturale protejate care includ valori semnificative din punct de vedere floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic etc. Este vorba de 16 rezervații naturale și monumente ale naturii. Deși deține doar 2,3% din teritoriul României, județul Sibiu conservă 63% din cormoflora țării, fiind considerat de botaniști „o Românie în miniatură”. Anii tematici ai drumeției reprezintă totodată ocazia de a aduce în atenția localnicilor și oaspeților patrimoniul natural valoros al județului, într-un mod responsabil.

FOTO: Iulian Panescu

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


Scroll to top