Război în declarații, DSP vs. Spitalul Județean

ACTUALIZARE

Actualizare
În urma discuțiilor avute cu managerul SCJU Sibiu și directorul DSP Sibiu, Prefectura Județului sibiu face următoarele precizări:
– Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, va angaja un număr de 9 asistenți, 4 îngrijitoare și 1 brancardier, persoane care vor deservi pacienții în structura modulară amplasată în curtea spitalului.
– Structura modulară va fi recepționată de comisia de recepție, joi, 15 octombrie a.c.
– În cursul zilei de astăzi,13.10.2020, în curtea SCJU Sibiu, în apropierea UPU se vor amplasa 2 corturi menite să asigure spațiul de așteptare pentru pacienții care se prezintă la UPU pentru evaluare medicală, cu suspiciune sau în urma confirmării pozitive cu SARS CoV-2.

Știre inițială

Război în declarații între DSP Sibiu și Spitalul Județean

În privința timpilor de așteptare de la UPU Sibiu, șeful Direcției de Sănătate Publică Sibiu(DSP) a recunoscut că nu este problema lui, ci a conducerii Spitalului Județean Sibiu care nu a reușit să se organizeze mai bine, pentru a putea investiga mult mai repede pacienții pozitivi trimiși de DSP.
Acesta a mai adăugat că: ”Evaluarea stării de sănătate a celor depistați cu Sars Cov-2 se poate face și de către medicii din UPU.”

2 medici infecționiști. ATÂT!

Managerul Spitalului Județean, nu poate să fie de acord pentru că, șefa secției de boli infecțioase a cerut ca medicii acestei secții să îi evalueze pe pacienți.
”Avem doi medici infecționiști în acest spital, care gestionează un număr de peste 100 de pacienți internați, plus cazurile din terapie intensivă. Practic, posiblitatea de examinare a acestor pacienți(trimiși de DSP) este după ora 13.”
Spitalul Județean a făcut mai multe adrese către DSP, dar nu s-a rezolvat nimic.
Liliana Coldea: ”Am trimis o adresă către DSP Sibiu în ideea de a etapiza și de ajunge un anumit număr de pacienți pozitivi la spital, astfel să evităm aceasta aglomerație. Și am propus un număr de 10 persoane pe oră pentru a nu se aglomera Unitatea de Primiri Urgențe cu pacienți covid. Am mai făcut o solicitare către DSP pentru a ne sprijini cu încă 3 medici cu specialitatea de boli infecțioase, tocmai pentru a crește și capacitatea de resursă umană ca să ne ajute în gestionarea și reducerea timpilor de așteptare.”
Puțin deranjat de afirmațiile doamnei manager, șeful Direcției de Sănătate Publică a ținut să facă mai multe precizări, chiar dacă la început a declarat că s-ar abține.
Gabriel Budescu, DSP Sibiu: ”În această situație eu m-aș abține ca să fac anumite comentarii la ceeace s-a discutat. DSP nu gestionează modul de a fi rezolvate cazurile pozitive în UPU. Spitalul Județean trebuie să rezolve această problemă. Cu adrese am mai discutat. Nu trăim într-o zonă idilică în care noi să programăm acești pacienți, care sunt pozitivi. Noi le aducem la cunoștință că trebuie să se prezinte la spital. Fiecare ajunge la spital în momentul când are această posibilitate: când sosește ambulanța, când merg cu mijloace proprii. Direcția de Sănătate Publică nu poate să facă o planificare. Aici nu suntem într-un aeroport să putem face planificare. NU! Spitalul Județean trebuie să își rezolve problemele, trebuie sa își găsească spații. Deasemenea am discutat aici prin direcție(DSP)să caut, să găsesc câțiva medici infecționiști. Să știți că n-am dat de ei. Sunt destui medici interniști. Au medici în spital cu 1080 de paturi și cu foarte multe secții. Au medici care pot să facă acest serviciu. Nu urgentiștii! Urgentiștii pot să i-a anumite decizii. Am avut discuții cu șeful de la UPU și am discutat în felul următor: DSP-ul nu are gardă de noapte, ca la ora 1 să trimită decizii! Nu! Dar, orice decizie pe care ei(medicii din Spitalul Județean/UPU) o i-au , o trimit pe mail. Pacienții merg acasă și a doua zi noi le trimitem aceste decizii. Sigur că da, a fost o explozie de cazuri, situația este destul de delicată. Sunt foarte mulți pacienți care au nevoie de ajutor. Dacă încercăm să trimitem adrese și să dăm, să spunem cine răspunde și cine să răspundă, noi nu putem să îi ținem aici la DSP, într-un loc anume, pe toți cei pozitivi, și să le spunem mai plecați 10 acum, pe urmă mai plecați zece la spital.
Nu așa se pune problema! Nu știu dacă răspunderea este a Direcției de Sănătate Publică. Noi am avut diferite întâlniri în care am cerut spitalului județean să își mărească capacitatea de a primi. Tot timpul am găsit anumite explicații, care probabil sunt corecte. Țin să spun că am luat anumite decizii, și am deschis anumite spitale, cum este cel din Cisnădie, unde sunt acum 50 de paturi. Care au preluat nu numai cazurile simple ci și cazurile medii.
Trebuie ca acest spital să se organizeze mai bine și să rezolve acești pacienți. Iar pacienții trebuie să aibă o anumită răbdare. Pentru că acest consult se face în ordinea în care au venit. Trebuiesc făcute și analize și investigații radiologice. Lucrurile nu sunt foarte simple.”
Auzind toate acestea, Prefectul Județului Sibiu care prezida Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, a dezaprobat această dispută și i-a convocat pe cei doi manageri la ședință, în sediul Prefecturii, la ora 13. Au mai fost invitați cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și medicul șef de la UPU Sibiu.
Revenim cu detalii.
Scroll to top