Default – 4 Column

Strada Bahluiului se închide circulației în perioada 17-18 aprilie

Strada Bahluiului închisă între orele 8 și 18 în weekend

În acest sfârșit de săptămână, în zilele de 17 și 18 aprilie, în intervalul orar 8-18 se închide circulației un tronson al străzii Bahluiului, cuprins între străzile Calea Dumbrăvii și Cloșca.

Firma contractată pentru modernizarea străzii Calea Dumbrăvii – SC Terra Building SRL – a solicitat Comisiei de Circulație închiderea acestei porțiuni a străzii pentru a efectua lucrările de traversare a rețelei de canalizare menajeră, prevăzute în proiectul de modernizare a acestei artere.

”Pentru ieșirea în strada Calea Dumbrăvii, șoferii pot utiliza ca rute ocolitoare celelalte străzi din zonă: Cloșca – Dinicu Golescu, Ioan Cătină- Ioan Slavici.”, au transmis reprezentanții Primăriei Sibiu.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Lucrări de refacere și consolidare pe 2 drumuri județene

Lucrările au primit ordinele de începre săptămâna aceasta

Consiliul Județean Sibiu a emis marți, 13 aprilie 2021 ordinele de începere pentru efectuarea lucrărilor de refacere și consolidare pe două drumuri județene afectate de precipitații abundente. Este vorba despre DJ 142J Șeica Mare – Șeica Mică, pe tronsonul de drum cuprins între km 0+800 – km 0+900 și de DJ 106 E, între localitățile Tilișca și Rod, km 24+900 – km 25 +100.

”Am încredere că echipa de specialiști din cadrul Direcției Tehnice a CJ Sibiu vor monitoriza lucrările de execuție, iar constructorii vor respecta termenele de finalizare. Infrastructura rutieră din acele zone creează conectivitate care contribuie la dezvoltarea turistică și economică a județul Sibiu”, a precizat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

În ultimii ani CJ Sibiu a realizat lucrări de consolidare și refacere pe mai multe tronsoane ale celor două drumuri județene, având în vedere că riscul de producere de alunecări de teren este foarte ridicat, favorizate de precipitațiile abundente.

Lucrările de execuție de pe DJ 142 J se vor desfășura pe o perioadă de 6 luni. Acestea sunt efectuate de către asocierea Prodial SRL și GG TEHNIC PROIECT SRL, valoarea acestora, ridicându-se la suma de 2.058.426,71 cu TVA.

Pe tronsonul de drum afectat se va executa o nouă fundație indirectă pe 30 de coloane forate, se vor executa terasamente și rigole, se va reface platforma drumului și zidul de sprijin. Pe partea superioară a zidului se va amplasa un parapet metalic de tip greu.

În ceea ce privește DJ 106 E, între localitățile Tilișca și Rod, lucrările vor fi executate de către asocierea PROMPT VSP SRL – ZENIT PROIECT & CONSULT SRL, pe o perioadă de 3 luni. Valoarea lucrărilor se ridică la suma de 597.451,99 cu TVA.

Se vor realiza rigole și terasamente, se va reface platforma drumului și se va construi un zid de sprijin. În partea superioară a zidului se va reface parapetul din zidărie de piatră brută.

Cele două obiective de investiții ale Consiliului Județean Sibiu sunt realizate din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului pentru refacerea infrastructurii locale afectate în urma calamităților naturale produse în anul 2020, alocate prin HG nr.531/9.07.2020.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Muzeul Astra: Beneficiile plantelor și istoria fotografiei

Muzeul Astra și ”conservarea frumosului”

Muzeul Astra vă așteaptă în acest weekend în muzeul din Pădurea Dumbrava să luați parte la evenimentele pregătite atât pentru vizitatori de toate vârstele

Beneficiile Naturii în Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează în acest sfârșit de săptămână evenimentul Beneficiile Naturii în Muzeul ASTRA. Scopul inițiativei este de a transmite viziatorilor și tuturor celor interesați metode eficiente de protejare a naturii dar și de întrebuințare a plantelor. Copii se vor putea bucura de activități creative precum: presarea plantelor, prelucrarea materialului colorat natural, desene botanice, identificarea motivelor florale pe mobilierul pictat.

În același cadru, va fi amenajată o expoziție de plante uscate, iar alături vor fi degustate ceaiuri și dulceață de măceșe. Activitatea va avea loc în gospodăria arhaică din Ferești, județul Maramureș, vineri, sâmbătă și duminică, 16, 17 și 18 aprilie 2021, între orele 10:00 -16:00.

De la clișeul pe sticlă la fotografia digitală

Muzeul ASTRA vă propune să descoperiți cum o simplă cutie de carton se poate transforma într-un aparat fotografic. La propriu! Asta se va întâmpla într-o expoziție inedită, care va porni de la clișeele pe sticlă, ce rar părăsesc depozitele, și va trece apoi la aparatele de fotografiat, mai puțin cunoscute tinerilor, cele cu peliculă de film, pentru a ajunge la telefonul mobil sau smartphoneul din prezent.

Vizitatorii pasionați de fotografie pot să aducă propriile fotografii, pe orice suport ar fi ele. Acestea vor face obiectul unui mini-expoziții.

De la clișeul pe sticlă la fotografia digitală va avea loc în Muzeul ASTRA, în perioada 16-18 aprilie 2021, între orele 10.00 – 12.30 și 14.00 – 16.30, în Pavilionul Muzeal Multicultural, la intrarea principală.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

ASTRA Cititor Campion: Provocarea la lectură

Provocare la lectura = competiția „ASTRA Cititor Campion”

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu va derula în perioada 15 aprilie – 15 decembrie 2021, proiectul „ASTRA Cititor Campion”, un concurs de lectură adresat tuturor iubitorilor de literatură care dețin un permis valid de acces la bibliotecă. Înscrierea și participarea la acest concurs sunt gratuite. Competiția include trei categorii de participanți: Copii (9 – 13 ani), Adolescenți (14 – 18 ani), Adulți (peste 18 ani) și se va desfășura în două etape, în mediul online sau la sediul bibliotecii, în funcție de recomandările autorităților privind contextul epidemiologic.

În prima etapă (15 aprilie – 30 noiembrie 2021), cei interesați sunt așteptați să se înscrie și sunt invitați să citească cele zece volume propuse pentru categoria de vârstă la care se încadrează. Titlurile fac parte din literatura română și cea universală modernă și contemporană, iar pentru a spori atractivitatea competiției, la categoriile Adolescenți și Adulți, listele de lectură includ cărți electronice și audio.

Concurenții vor redacta câte o recenzie sau prezentare scrisă pentru șapte din cele zece titluri parcurse. Vor realiza, de asemenea, o prezentare audio-vizuală a cărții preferate, în care vor argumenta alegerea făcută, susținând convingător ideile expuse.

Toți cei înscriși la concursul de lectură „ASTRA Cititor Campion” vor avea posibilitatea să participe la dezbateri ale căror teme sunt volumele citite. Întâlnirile vor avea loc în mediul online sau la sediul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

În a doua etapă (1 – 15 decembrie 2021) va avea loc evaluarea tuturor prezentărilor și premierea celor mai reușite dintre acestea. Membrii juriului vor evalua recenziile scrise și prezentările audio-vizuale, potrivit criteriilor menționate în Regulamentul de organizare și desfășurare a competiției „ASTRA Cititor Campion”. Comunicarea rezultatelor se va face în data de 13 decembrie 2021, pe website-ul instituției organizatoare. Vor fi acordate câte două premii pentru fiecare categorie de participanți, atât pentru prezentarea scrisă (recenzie), cât și pentru prezentarea audio-vizuală. În data de 15 decembrie 2021, va avea loc Gala câștigătorilor competiției „ASTRA Cititor Campion”. Evenimentul se va desfășura online sau la sediul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în conformitate cu măsurile epidemiologice aflate în vigoare la momentul respectiv.

Participanții care se vor califica în etapa finală își exprimă acordul privind utilizarea imaginii proprii în scopul promovării proiectului, având în vedere că cele mai reușite prezentări video vor fi publicate pe canalele de promovare și socializare ale Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Pentru informații suplimentare referitoare la titlurile propuse pentru fiecare categorie de vârstă, Fișa de Înscriere, Regulamentul de organizare și desfășurare a competiției de lectură „ASTRA Cititor Campion”, Acordul pentru utilizarea imaginii în scopul promovării concursului de lectură, cei interesați sunt invitați să acceseze link-ul: https://bjastrasibiu.ro/despre-noi/proiecte-activitati-si-evenimente/proiecte.

În egală măsură, echipa Bibliotecii ASTRA Sibiu oferă aceste detalii la sediul central (Str. George Barițiu, nr.7) și în filialele bibliotecii. Pentru a limita timpul petrecut la biroul de operațiuni cu publicul, cei interesați au posibilitatea de a trimite întrebări la adresa de e-mail bibliosuport[@]bjastrasibiu[.]ro și/sau nr. de tel. 0269 210 551.
Toate activitățile derulate în spațiile Bibliotecii ASTRA Sibiu se desfășoară în conformitate cu măsurile sanitare și de protecție recomandate de autorități.

Informații privind documentele din colecțiile Bibliotecii ASTRA Sibiu se pot obține accesând catalogul online, platforma de cărți electronice Cloud Library, Depozitul Digital, serviciul BiblioSuport și celelalte canale de comunicare și promovare:

Carantina în orașul Cisnădie se prelungește pentru încă 7 zile

Carantina continuă la Cisnădie

Pentru încă o săptămână, locuitorii orașului Cisnădie sunt nevoiți să piardă minute bune la filtrele de intrare-ieșire din oraș.

Rata de incidență a urcat de la 6.61/1000 de locuitori din 2 aprilie, la maximul de 6.97/1000 de locuitori în data de 5 aprilie. Astăzi, la Cisnădie, rata de incidență pentru ultimele 14 zile este de 5.49/1000 de locuitori.

Despre intrarea în carantina a orașului Cisnădie am scris aici

Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu a hotărât că începând cu data de 16.04.2021, ora 00,00, se prelungeşte pentru o perioadă de 7 zile măsura de carantină zonală instituită prin Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6830 din 01.04.2021, pentru oraşul Cisnădie, judeţul Sibiu.

Este strict interzisă intrarea / ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene,
comunale şi forestiere.

Circulaţia şi staţionarea în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere (Anexă la prezenta hotărâre), legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Se prelungesc toare măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează zona menţionată la art. 1.

În zona prevăzută la art. 1 alin. (2) se interzic următoarele activităţi: organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise; organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor; activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;

Nu este permisă nici organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;  organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor; activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise; toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spatii închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil; organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.

Se prelungeşte obligaţia pentru toţi operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private să-şi organizeze şi să-şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00-18,00 ,cu excepţia unităţilor farmaceutice, benzinăriilor, operatorilor economici cu activitatea de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor/supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate cu respectarea normelor de distanţare;  În cazul centrelor comerciale/parcurilor comerciale se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoana cu respectarea normelor de
distanţare;

Operatorii economici care desfăşoară activităţi de transport persoane şi care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în staţiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor. Operatorii vor lua măsurile necesare pentru limitarea accesului în mijloacele de transport astfel încât să fie respectate măsurile de distanţare fizică.

Nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, iar activitatea didactică se desfăşoară exclusiv online.

Se prelungeşte obligaţia ca în zilele de sâmbătă şi duminică, centrele comerciale/magazinele să îşi suspende temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii
carantinei zonale, cu excepţia operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curăţătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa în zilele de sâmbătă şi duminică produse alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast-food). Îşi suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă şi duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Se prelungeşte obligaţia pentru agenţii/operatorii economici din domeniul comercializării produselor nealimentare să îşi suspende temporar activitatea pe perioada
aplicării măsurii în zilele de sâmbătă şi duminică, cu excepţia operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curăţătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

HOTĂRÂREA nr. 38/14.04.2021 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu privind prelungirea măsurii de carantină zonală pentru oraşul Cisnădie

 

 

Prichindeii din Șelimbăr au primit vizita polițiștilor

Prichindeii și Poliția Sibiu

Într-un parteneriat de nădejde, polițiștii Secției Nr. 1 Poliție Rurală Șelimbăr s-au întâlnit ieri cu prichindeii unei grădinițe din Selimbăr pentru a sta de vorbă despre cum circulăm pe drumul public, de ce este important să dăm dovadă de respect pentru cei de lângă noi, când să apelăm 112, dar și despre spălarea cât mai des a mânuțelor pentru a ține virușii departe.

Prichindeii au avut multe curiozități

Copiii, pe de o parte, au avut și ei curiozitățile lor, pe cine transportăm pe locurile din spate ale autospecialelor, cum arată și pentru ce se folosesc stațiile emisie – recepție, cum pornesc sirenele, pe de altă parte, le-au spus polițiștilor că, pentru siguranța lor, stau întotdeauna în scaunele speciale atunci când sunt transportați în mașină de către părinți, iar când vor fi mari, vor să devină polițiști.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Familia și Poliția o caută pe Ionela!

Actualizare: Minora a revenit acasă.

”Din investigațiile efectuate rezultă că minora nu a fost victima unei infracțiuni.” a transmis IPJ Sibiu.

Familia și Poliția: DACĂ AȚI VAZUT-O, SUNAȚI URGENT LA 112!

Poliţiştii sibieni caută o minoră în vârstă de 16 ani, care a plecat de la domiciliu într-o direcție necunoscută, fără a mai reveni. Persoanele care pot oferi informaţii care să conducă la depistarea acesteia sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic pentru situații de urgenţă 112.

La data de 13 aprilie a.c., polițiștii Serviciului Investigații Criminale Sibiu au fost sesizați de către o femeie cu privire la faptul că, la aceeași dată, în jurul orei 16,00, fiica sa minoră, MAXIM MARIA IONELA, în vârstă de 16 ani, a plecat de la domiciliu, din localitatea Șelimbăr, jud. Sibiu, într-o direcție necunoscută, fără a mai reveni.

Semnalmente: înălțime 155 cm, greutate 45 de kg, ochi căprui, păr șaten lung.

Conform celor spuse de familia Ionelei,în momentul plecării minora purta o geacă bărbătească din piele ecologică de culoare negru, bluză de culoare gri, pantaloni tip colanți de culoare negru cu imprimeuri florale pe exterior și încălțăminte tip sport de culoare alb.

Nu se cunosc eventuale semne particulare.

Cetăţenii care pot oferi informaţii despre această minoră sunt rugați să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic pentru situații de urgenţă 112.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Investiții de peste 32 milioane de lei în două școli din Sibiu

Investiții în Școala Regele Ferdinand: extindere + sală de sport

Contractul pentru extinderea școlii Regele Ferdinand și construcția sălii de sport a fost semnat cu asocierea SC Geiger Proiecte Construcții SRL & SC Geiger Transilvania SRL, în urma unei proceduri de achiziție în cadrul căreia au fost depuse 2 oferte. Valoarea investiției se ridică la 9,86 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.

Lucrările se vor finaliza în termen de 15 luni. Primele 3 luni sunt rezervate realizării proiectului tehnic, iar în următoarele 12 luni constructorul va realiza lucrările efective de construcție.

Clădirea existentă a școlii se va extinde cu un corp nou, cu parter și 3 etaje. În acesta se vor crea încă 5 săli de clasă, un laborator de chimie și unul de fizică, o bibliotecă cu sală de lectură și grupuri sanitare. Școala va câștiga astfel o suprafață suplimentară de peste 1.100 mp. Noua clădire va avea și componente smart: pe acoperișul acesteia se vor instala panouri fotovoltaice care vor acoperi peste 70% din necesarul de energie termică pentru producerea apei calde. De asemenea, în cadrul contractului de investiții este prevăzut ca iluminatul în clădire să fie de tip LED, eficient energetic.

Sala de sport va avea o suprafață de peste 1.300 mp și va fi dotată cu vestiare, săli cu dușuri, grupuri sanitare, un cabinet medical și un depozit pentru materialele necesare desfășurării orelor de sport. Acoperișul zonei de acces în sală va fi amenajat ca terasă înierbată.

Curtea școlii va fi și aceasta modernizată, urmând să se amenajeze aici un teren de handbal și unul de baschet.

Investițiile pentru Liceul de Arte, continuă

Urmare procedurii de achiziție în cadrul căreia au fost depuse 4 oferte, contractul pentru continuarea construcției noului Liceu de Arte a fost semnat cu ofertantul câștigător – Asocierea SC CON-A SRL & SC CON-A Operations SRL, investiția însumând 22,5 milioane lei. Reamintim că Primăria a contractat în septembrie 2018 un constructor pentru acest proiect însă, din cauză că acesta nu și-a onorat obligațiile contractuale și a reușit să execute doar 7% din lucrări până la epuizarea termenului, contractul a fost reziliat și s-a organizat o nouă procedură de achiziție.

Lucrările contractate constau în:

Construcția unui nou corp de clădire, parte de clădire cu un etaj și o parte cu 2 etaje, în care se vor crea 21 săli de clasă, o sală de audiții, 3 laboratoare, cancelaria, birouri administrative și 7 ateliere de grafică, pictură, sculptură și desen. La fiecare etaj se vor crea alveole pentru recreație, spații unde elevii se pot întâlni pe timpul pauzelor. Terasele clădirii vor fi de asemenea amenajate pentru recreație, suplimentând suprafața disponibilă în curtea Liceului.

Reabilitarea clădirii fostului cămin al Liceului Economic, o clădire cu parter și 3 etaje, în care vor fi amenajate un centru de documentare, o sală de sport cu vestiare, spații tehnice, cabinete medicale, săli de studiu individual pentru arte plastice și diverse instrumente muzicale, săli de mese, etc. Investițiile de reabilitare presupun:

  • Lucrări de compartimentare a spațiilor
  • Înlocuirea tâmplăriei
  • Refacerea aticului clădirii
  • Termoizolarea pereților exteriori și hidroizolarea bazei clădirii
  • Reabilitarea instalațiilor sanitare, termice și electrice, a rețelei de apă și racordul la canalizarea menajeră, precum și modificarea instalației de gazConstrucția unui corp de legătură între corpul nou și cel existent, sub forma unei pasarele.

Amenajările exterioare construcțiilor includ investiții în realizarea aleilor pietonale, a unui teren de baschet, amenajarea de spații verzi și a unor zone de recreere. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 12 luni.

“În ultimele zile au fost semnate două contracte importante pentru execuția unor lucrări de mare amploare la unități de învățământ din Sibiu: extinderea școlii Regele Ferdinand împreună cu construcția unei săli de sport și continuarea lucrărilor de construcție a Liceului de Arte. Ambele proiecte vor fi gestionate de firme de construcții cu o experiență dovedită în domeniu, așa că lucrările sunt pe mâini bune și există toate premisele ca acestea să fie finalizate la timp și cu respectarea standardelor de calitate.”, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Scroll to top