Default – 4 Column

Intervenție în ”forță”, joi seara. 5 echipaje de ordine

Intervenție cu mai multe echipaje de poliție, jandarmi și luptători antitero

Intervenție în ”forță”, joi seară în municipiul Sibiu, pe strada Calea Gușteriței. Trei echipaje ale Poliției Sibiu, alături de o dubă a Jandarmeriei, dar și o echipă a Brigăzii Antiteroriste a Serviciului Român de Informații au fost direcționate în urma unui apel venit prin SNAU(112).

În jurul orei 18:20, IPJ Sibiu a fost sesizat cu privire la faptul că doi bărbați fac scandal pe Calea Gușteriței din municipiul Sibiu.

”Primul echipaj al forțelor de ordine ajuns la intervenție a fost cel al jandarmilor din cadrul I.J.J. Sibiu. Jandarmii sibieni i-au depistat pe cei doi bărbați, iar în urma controlului efectuat, asupra unuia dintre cei doi a fost găsit un cutter, care a fost ridicat în vederea confiscării.”, a declarat ag. șef de poliție Elena Welter, IPJ Sibiu.

Din cercetarea efectuată de către polițiștii Biroului de Ordine Publică Sibiu a rezultat că, cei doi bărbați din Sibiu, cu vârsta de 41, respectiv 50 de ani, se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Aceștia au început să se certe cu o femeie cu care aveau neînțelegeri mai vechi și cu care se întâlniseră întâmplător în zonă.

Bărbatul în vârstă de 41 de ani, care avea asupra s-a un cutter, a fost încătușat, apoi urcat în autospeciala de poliție și transportat la sediul Poliției Municipiului Sibiu. Aici a ajuns și celălalt bărbat.

”Cei doi au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de 1.500 de lei, conform prevederilor Legii nr. 61/1991R.”, a declarat ag. șef de poliție Elena Welter, IPJ Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

 

Abonamente pentru sezonul 2024-2025 la FCH

Abonamnete pentru toate buzunarele

Abonamentele valabile pentru meciurile de „acasă” disputate de AFC Hermannstadt atât în SuperLiga cât și în Cupa României, pentru sezonul 2024-2025, au fost puse în vânzare.

Anul acesta suporterii au la dispoziție mai multe metode de achiziție a abonamentelor:

  1. Ridicare personală de la casa de bilete a Stadionului Municipal Sibiu (NUMAI ptr reabonați)
  2. Plata online cu ridicarea abonamentului de la casa de bilete a Stadionului Municipal Sibiu – la reabonare folosind link-ul primit pe e-mail
  3. Plata online și livrare prin curier la adresa solicitată în comandă
  4. Plata online și primirea abonamentului pe e-mail în format electronic (NU se emite card fizic)

Cei care vor achiziționa în premieră abonamente le vor primi prin curier.

Abonarea si reabonarea a început în urmă cu o săptămână. Toți abonatii care au avut abonament si în sezonul trecut, au locurile păstrate pe stadion până în data de 18 iunie. În funcție de metoda prin care aceștia au achiziționat abonamentele anul trecut vor primi un link de plată pentru cei care au platit cu cardul, iar ceilalti au comanda păstrată până pe 18 iunie si pot veni la casa de bilete a Stadionului Municipal Sibiu să le ridice.

Lista de prețuri valabilă acest sezon este următoarea: Tribuna 1 – 1000 lei, Tribuna 2 – 800 lei, Peluză – 500 lei.

la tribuna 2 se poate opta pentru abonamentele de familie. Acestea sunt disponibile în următoarele combinații:

  • 1 adult + 1 copil (vârsta maximă 14 ani) – 1000 lei
  • 1 adult + 2 copii (vârsta maximă 14 ani) – 1200 lei
  • 1 adult + 3 copii (vârsta maximă 14 ani) – 1400 lei
  • 2 adulți + 1 copil (vârsta maximă 14 ani)- 1800 lei
  • 2 adulți + 2 copii (vârsta maximă 14 ani)- 2000 lei
  • 2 adulți + 3 copii (vârsta maximă 14 ani)- 2200 lei
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Festivalul „CDIdei în cărți” | 10-13 iunie

Festivalul “CDIdei în cărți” a ajuns la ediția a IX-a

Festivalul “CDIdei în cărți (etapa regională) este organizat de Centrul Județean de Excelență. Festivalul-concurs național de cultură și civilizație, ajuns la ediția a IX-a, este un proiect educațional inclus în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară naționale și internaționale finanțate de Ministerul Educației. Scopul principal este oferirea unui cadru de demonstrare a deprinderilor, abilităţilor şi cunoştinţelor elevilor dobândite în contexte nonformale.

Festivalul se desfășoară sub forma unei activităţi de animaţie de lectură – Muzeul literar -, o activitate complexă în care elevii de nivel gimnazial și liceal, în urma lecturii unei cărţi, realizează un obiect reprezentativ din acea lucrare pe care îl prezintă publicului. Produsele create de către elevi – machete, afișe, booktrailere -, precum și prezentarea acestora promovează munca în echipă, stimulează creativitatea, imaginația, dar și competențele digitale și de comunicare ale elevilor.

Ca în fiecare an, numărul elevilor pasionați de lectură și al cadrelor didactice care îi îndrumă e tot mai mare. La nivel național, din cele 33 de județe participante s-au înscris în concurs aproape 5000 de elevi din 250 de școli.

Începând cu sfârșitul lunii mai până în 15 iunie se desfășoară etapele județene, precum și cea regională. Din județul Sibiu vor participa 81 de echipaje, a câte trei elevi, reprezentând 16 unități de învățământ din județul Sibiu.

Parteneri în proiect sunt Inspectoratul Școlar al județului Sibiu, Biblioteca Județeană Astra, Facultatea de Litere și Arte din cadrul Universității ”Lucian Blaga”, Asociația ECCE Educația, Centrele de Excelență și Casele Corpului Didactic din județele înscrise.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Zi liberă în 5 iunie pentru elevi și profesori

Zi liberă cu 2 săptămâni înainte de vacanța de vară

Ziua liberă de care beneficiază atât copiii cât și cadrele didactice, este acordată cu ocazia Zilei Învățătorului. Miercuri 5 iunie 2024, este pentru prima dată când elevii, profesorii și ceilalți angajați din Învățământ vor sta acasă.

zi

A devenit liberă în urma semnării noului contract colectiv de muncă(CCM) al personalului din sistemul educațional de stat. Această prevedere este una din cele 17 noutăți care se regăsesc în noul CCM, semnat la încheierea grevei generale din Educație.

”Premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, în 5 iunie nu se fac cursuri.”., a declarat Marius Nistor, liderul sindical al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Din anul școlar 2023-2024 au mai rămas puțin peste 3 săptămâni de cursuri până la vacanța de vară.  Anul școlar a început pe 11 septembrie 2023 și se va încheia pe 21 iunie 2024.

Anul școlar viitor, 2024-2025, începe pe 9 septembrie, și conține 36 de săptămâni de cursuri structurate în 5 module.

Pentru mai multe informații din Sibiu, accesați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Muzeul Astra, ”epicentrul copilăriei”, de 1 iunie

Muzeul ASTRA a găsit ”copilăria”

Muzeul ASTRA îi serbează pe copii și anul acesta. Minorii până în 14 ani au gratuitate de ziua lor, de 1 iunie. Muzeul ASTRA organizează în perioada 31 mai – 02 iunie 2024 cea de-a XVII-a ediție a evenimentului Târgul de Jucării. Evenimentul oferă vizitatorilor de toate vârstele prilejul de a experimenta meșteșuguri tradiționale, jucării din materiale naturale și reciclabile.

Practic, copilăria va fi sărbătorită prin joacă, ateliere, teatru și voie bună. Programul evenimentului cuprinde jocuri, jucării, quiz-uri, vânători de comori și ateliere demonstrative asistate de meșteri populari, în care vizitatorii pot descoperi și practica legătoria de carte în piele naturală, confecționarea măturilor și, de asemenea, dulgherie, olărit și modelarea lutului.

În acest an Târgul de Jucării aduce împreună 35 de meșteri populari din România și Republica Moldova.

Sâmbătă și duminică, 1 și 2 iunie, ,,Gusturile Copilăriei” aduc la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului preparate tradiționale din copilăria de demult ca slănina prăjită pe băț și creasta cocoșului.

Programul complet:

 

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Liceul C Noica partener în ”Reliable”, alături de alte 3 unități școlare

Liceul „C. Noica” Sibiu are un nou proiect Erasmus și acreditare

Liceul Teoretic „Constantin Noica” Sibiu a primit aprobarea unui nou proiect Erasmus+, intitulat „RELIABLE”. Coordonatoarea proiectului este o școală din Polonia, care a fost partenera liceului sibian și în proiectul Erasmus+ „Folklorica”. Alături în acest proiect este și o școală din Turcia, cu care au mai participat într-un proiect Erasmus+, „Ecological Literacy”, coordonat de Liceul Constantin Noica. O unitate școlară nouă, din Spania, completează partenerii acestui nou proiect.

RELIABLE este de fapt acronimul proiectului „Raising Ecologically Literate Individuals And Being Leader in Ecology”. Engleza este limba de comunicare și de implementare a activităților planificate în acest proiect. Toți partenerii din proiectul vor avea responsabilități comune în general, cum ar fi pregătirea mobilităților în țările lor, implementarea tuturor activităților locale planificate, înființarea de echipe de elevi și profesori printr-o selecție clară.

Acreditare până în 2027

În urma rezultatelor la propunerile de proiecte cu acreditare trimise până la 19 octombrie 2023, domeniul „Educație Școlară”, din 247 de aplicații care au fost depuse, s-au aprobat 54, Liceul Teoretic Constantin Noica fiind pe poziția 32 cu 83 de puncte, din punctajul maxim posibil de 100 de puncte.

Perioada de valabilitate a prezentei acreditări este 1 februarie 2024 – 31 decembrie2027, după cum consemnează Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Profilul instituției și al grupurilor țintă au fost apreciate de evaluatori ca fiind relevante, atât pentru domeniul în care a fost depusă candidatura (Educație Școlară), cât și pentru obiectivele Apelului 2023, în ceea ce privește dezvoltarea educației digitale și a competențelor lingvistice ale elevilor. Informațiile furnizate pe platforma vin să susțină interesul organizațional cu privire la dorința de a găsi soluții la o serie de nevoi și probleme cu care se confruntă, cele mai multe fiind de natură calitativă, căci Liceul Teoretic „Constantin Noica” Sibiu înregistrează rezultate foarte bune la concursuri, olimpiade școlare evaluare națională și bacalaureat.

În cadrul mobilităților, elevii Liceului Teoretic Constantin Noica vor participa la orele de limbi străine din școlile gazdă, la ateliere tematice ce presupun îndeplinirea obiectivelor Programului Erasmus+, exersându-și competențele de limbă străină într-un context internațional. Pe parcurs, se urmărește îmbunatațirea obiectivele în ceea ce privește indicatorii specifici de evaluare și urmărire a progresului, mărirea numărul de activități care să consolideze competențele lingvistice ameliorate prin stagiul de formare.

”Intenționăm să acoperim adecvat toate ariile curriculare, vizând creșterea cu 17% a profesorilor digitali, monitorizând continuu efectele formării dascălilor prin rezultatele elevilor. Urmărim prin proiect dezvoltarea competențelor de comunicare în engleză și franceză a 40 de elevi, ce vor participa, însoțiți de 16 de profesori, la activități de învățare în Europa.”, au transmis reprezentanții Liceului Teoretic Constantin Noica Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Ivan Patzaichin – Muzeul din Mila 23 a fost inaugurat

Ivan Patzaichin din Mila 23 – Muzeul ASTRA implicat profund în acest proiect

Ivan Patzaichin are muzeu. Acesta a fost inaugurat chiar în așezarea pitorească Mila23, din Delta Dunării, județul Tulcea. Adică exact locul în care s-a născut, a trăit și apoi a devenit legendă, maestrul Ivan. Spațiul care îi poartă numele cu cinste a fost creat de către ,,Asociația Ivan Patzaichin”, după un drum presărat cu mari eforturi, dar și cu o împlinire pe măsură la final.

În cadrul lucrărilor de finalizare a muzeului, în perioada 2023-2024, Muzeul ASTRA, prin specialiștii săi coordonați de Lucian Robu, directorul Muzeului în aer Liber, au realizat zona destinată expozițiilor. Această parte ilutrează, practic, amprenta de arhitectură vernaculară deltaică și de habitat tradițional specific comunității de lipoveni din Mila 23. De asemenea, aici se regăsesc segmente din casa natală a lui Ivan Patzaichin, acestea fiind restaurate și recompuse de echipa Muzeului ASTRA conform tiparului arhitectural local.

De altfel, una dintre misiunile asumate de specialiștii sibieni stă în restaurarea și conservarea patrimoniului cultural din tot ceea ce înseamnă etnografie.

”În Mila 23 noi am recreat o bucătărie de vară specific lipovenească, incluzând cuptorul funcțional și artefactele emblematice ce surprind secvențe din viața cotidiană a acestei așezări.”, Lucian Robu, directoe Mu zeul în aer liber.

Prezența Muzeului ASTRA în comunitățile Deltei și în activitățile de realizare a Muzeului Ivan Patzaichin face parte dintr-un program amplu de cercetare și de valorizare culturală a valorilor comunităților multietnice din Delta Dunării. De asemenea, ASTRA dezvoltă un solid parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, prin care implementează activități care inspiră bune practici în direcția valorificării sustenabile și dezvoltării comunitare prin cultură și prin așezarea patrimoniului material și imaterial al acestor comunități, în cadrele firești pentru un viitor în care se va regăsi moștenirea culturală locală.

,,Prin inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin, Asociația Ivan Patzaichin, Doru Frolu și echipa lui minunată, au așezat România pe harta muzeelor participative! Datorită Asociației Ivan Patzaichin, pentru noi, Muzeul ASTRA, fiind sprijiniți de Consiliul Judetean Sibiu și de Ministerul Culturii, ceea ce se întâmplă în Mila 23 a devenit o nouă implicare în dezvoltarea comunitară. Obligatoriu trebuie să dăm acum ceva comunităților rurale, sursa de dezvoltare ale programelor culturale, marca Muzeul ASTRA! Felicitări, Teodor Frolu și Asociația Ivan Patzaichin! NOI, ca întotdeauna, vă vom fi alături!”, a declarat Ciprian Stefan, manager Muzeul ASTRA.

Echipa de 12 specialiști ai Muzeului ASTRA a fost coordonată de Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, alături de Gabriel Ciolan, șeful Secției Cercetarea Construcțiilor și practicilor arhitecturii vernaculare și de antreprenorul Florin Rotar, coordonator al echipei de meșteri certificați în cadrul Centrului de evaluare și certificare din cadrul Centrului de Activități și Resurse Regionale.

Video de la inaugurare aici.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Zboruri de la Sibiu spre 5 noi destinații

Zborurile sunt operaționale din luna iulie 2024

Zborurile anunțate de compania FlyLili, sunt zboruri internaționale directe de pe Aeroportul Internațional Sibiu, începând cu data de 20 iulie 2024. Din această dată, locuitorii din inima Transilvaniei vor avea acces direct la noi destinații populare din Europa, datorită extinderii serviciilor companiei aeriene amintite.

Noile destinații sunt Nuremberg și Stuttgart (Germania), Milano-Malpensa și Roma-Fiumicino (Italia) și Barcelona (Spania).

Această extindere semnificativă marchează un moment important în dezvoltarea companiei și al colaborării noastre strânse cu Aeroportul Internațional Sibiu. Compania aeriană aflată într-o fază de creștere accelerată, continuă expansiunea pentru a oferi noi oportunități de călătorie pasagerilor din regiunea Transilvaniei.

”Suntem o companie aeriană în dezvoltare și am acordat o atenție deosebită pregătirilor necesare înainte de a deschide aceste noi rute. Primul pas l-am făcut la Sibiu, un aeroport cu un mare potențial de creștere. Odată cu extinderea flotei noastre, continuam să creștem la Aeroportul Internațional Sibiu. Am ales ca primele zboruri din Sibiu să fie către cele mai importante destinații europene, dorindu-ne să ne consolidăm poziția în acest aeroport strategic”, Cătălin Cotrut, CEO FlyLili.

Prețurile biletelor încep de la 99 euro per segment de zbor, oferind astfel opțiuni accesibile pentru toate tipurile de călătorii. Strategia comercială FlyLili include distribuția a trei pachete de călătorie (Basic, Comfort si Premium), adaptate nevoilor specifice ale pasagerilor.

Marius Ioan Gîrdea, Directorul Aeroportului Internațional Sibiu declară:

”Suntem încântați să anunțăm un nou și important capitol pentru Aeroportul Internațional Sibiu. FlyLili, o companie aeriană cu origini sibiene, a decis să-și bazeze o aeronavă la aeroportul nostru și să deschidă cinci noi destinații europene. Această decizie nu doar că subliniază potențialul semnificativ de creștere al aeroportului nostru, dar și întărește legăturile noastre cu comunitatea locală.”

”Urez Bun venit companiei sibiene și îi doresc cât mai multe zboruri de pe Aeroportul Internațional Sibiu. Acest parteneriat confirmă o dată în plus faptul că modernizarea, extinderea și dotarea aeroportului sibian cu echipamente performante, unele dintre acestea unice în rândul aeroporturilor regionale, sunt argumente care cântăresc în decizia companiilor aeriene de a alege să opereze din Sibiu.”, a declarat, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top