Taina Sfântului Maslu cu 7 preoți, în Șelimbăr
Taina Sfântului Maslu și Sfeștanie – Duminică, 3 decembrie, ora 17
Taina Sfântului Maslu și Sfeștanie v-a fi oficiată de un sobor de 7 preoți ai Arhiepioscopiei Sibiului, în Biserica cu hramul „Întâmpinarea Domnului”, din Cartierul Tineretului, Comuna Șelimbăr.
Cel mai noul lăcaș de cult din Comuna Șelimbăr a fost binecuvântat la finalul lunii august de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. De atunci, credincioșii vin și se roagă alături de preotul paroh.
Prin Taina Sfântului Maslu, Biserica alături de cei prezenți se roagă pentru cei bolnavi, pentru cei care doresc iertare, dar și pentru cei care doresc să mulțumească Bunului Dumnezeu pentru ce au primit.
”Dacă aveți pentru ce-i mulțumi Bunului Dumnezeu, vă așteptăm să ne rugăm cu toții.”, a transmis Pr.Sevastian Ghiorghiasa, preotul paroh al Bisericii cu hramul „Întâmpinarea Domnului” din cartierul Tineretului, comuna Șelimbăr.
Biserica cu hramul „Întâmpinarea Domnului”, din Cartierul Tineretului al comunei Șelimbăr(locație google maps), a început să prindă viață în decembrie 2022, când planurile construcției au intrat pe un făgaș concret. Luni bune, în această vară, preotul paroh Sevastian Ghiorghasa ajutat de Primăria Șelimbăr, locuitorii cartierului și alți oameni dornici de ajutor, au reușit ridicarea construcției pe structură de lemn.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Pericol de explozie în Valea Aurie. Colet suspect lângă țeava de gaz
Pericolul a fost semnalat la 112
Pericol în cartierul Valea Aurie, miercuri, în jurul orei 13.30. Prin apel la 112 a fost semnalată prezența unui colet suspect, o geantă de călătorie aflată între două autoturisme parcate, pe strada Valea Aurie din municipiul Sibiu. Trolerul a fost găsit de specialiștii SRI lângă gardul Jandarmeriei Sibiu, la baza cpăruie se află o țeavă de gaz.
”La fața locului au fost dislocate de urgență echipaje de polițiști din cadrul I.P.J. Sibiu și jandarmi din cadrul I.J.J. Sibiu, în vederea asigurării perimetrului zonei, evaluării riscurilor și luării tuturor măsurilor pentru protejarea populației.”, a transmis IPJ Sibiu.
Pentru a nu pune în pericol locuitorii cartierului Valea Aurie, s-au asigurarat măsurile de prevenire a situațiilor de urgență.
”La locul indicat s-au deplasat o autospecială de stingere și un echipaj SMURD.”, potrivit ISU Sibiu.
Specialiștii din cadrul S.R.I. au efectuat controlul pirotehnic, constatând că a fost vorba de un bagaj cu haine, cel mai probabil uitat de un locatar din zonă.
Intervenția s-a încheiat fără a fi constatate riscuri la adresa ordinii și siguranței publice.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
BIS Teatru – final de sezon 2023
BIS Teatru – Final de sezon pentru proiectele de pe agendele comunitare și de tineret ale Sibiului
BIS Teatru(Asociația BIS ) încheie azi proiectul ANTI-BULLYING de pe Agenda de tineret a Primăriei Municipiului Sibiu, printr-o serie de intervenții culturale la Liceul Onisifor Ghibu.
În cadrul proiectului, cinci grupe distincte de elevi de la două unități de învățământ din Sibiu au participat la dezbateri active pe tema fenomenului atât de răspândit în școli și licee, denumit generic BULLYING, conform calendarului de mai jos:
- Luni, 13.11.2023, Colegiul Economic ”George Barițiu” Sibiu: 9:00-10:00 – clasa a XII-a/ 10:00 – 11:00 – clasa a IX-a/ 11:00 – 12:00 0 clasa a X-a
- Joi, 16 noiembrie 2023, Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”: 10:00 – 10:45 – clasa a XII-a/ 11:00 – 11:45 – clasa a X-a.
”Intervențiile culturale programate inițial pentru primăvara anului curent, au fost reprogramate pentru toamnă din pricina grevei din sistemul de învățământ din perioada mai-iunie 2023.”, transmite BIS Teatru.
În cadrul aceluiași proiect a fost jucat spectacolul ANAZ ȘI DRAGONUL, avându-i în distribuție pe Alin State și pe Diana Cătănescu. Spectacolul ia publicul martor la o călătorie inițiatică, în care personajele descoperă un drum al acceptării și al prețuirii individualității și unicității.
Tot despre acceptare și incluziune este vorba și în proiectul ZIUA ȘOSETELOR CIUDATE, propus de ASOCIAȚIA INTERAKT ARTS pe Agenda Comunitară a Sibiului.
ODD SOCKS DAY, evenimentul, creat în anul 2017 de prezentatorul de emisiuni pentru copii Andy Day (celebru pentru grupul său umoristic ANDY AND THE ODD SOCKS), celebrează diversitatea și înlăturarea stigmatizărilor și a spaimelor de a fi judecat pentru că ești ALTFEL.
Ziua șosetelor desperecheate/ ciudate este serbată pe întreg mapamondul în cea de-a treia zi de LUNI a lunii noiembrie.
“Luni, 20 noiembrie, purtăm șosete diferite fără a ne teme că vom fi judecați pentru acest aspect. Luni, 20 noiembrie, venim cu un STATEMENT clar: e loc pentru noi toți pe planeta asta, indiferent de culoarea pielii, de convingerile religioase sau de orientarea sexuală.” (Charlie Fălămaș, Interakt Arts)
În cadrul proiectului, vor avea loc două evenimente legate, cu începere de la ora 18:00, ambele la Atu Toys – The Hobby Hub, pe strada 9 Mai, nr. 10.
“Regele Piticuț”, un reading performance pe un text de RADU VANCU (în interpretarea lui Charlie Fălămaș și a Andradei Grosu) va fi urmat de un show muzical al trupei LIPICIOȘII.
Trupa sibiană, cu apariții live extraordinar de rare, propune un show în cinci limbi, care pendulează între concert și performance teatral. Oră estimată de începere show muzical LIPICIOȘII:19:00.
Intrarea e liberă, în limita locurilor disponibile.
ANTI-BULLYING este o acțiune implementată de Asociația Bis, cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda pentru Tineret.
ZIUA ȘOSETELOR CIUDATE este o acțiune implementată de Asociația INTERAKT ARTS, cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Marketingul și educația în muzee 2023, la final
Marketingul și educația în muzee – Cel mai important eveniment al anului
,,Marketingul și educația sunt elemente vitale pentru dezvoltarea programelor culturale și transmiterea asociată cu asumarea rolului de educator pentru dezvoltarea sustenabilă a societății, răspunzând practic la provocările generate de schimbările climatice și contextul internațional. Și da! Muzeele livrează starea de bine!”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, Director General al Muzeului ASTRA
Cel mai important eveniment al anului din universul marketingului cultural, conferința „Marketingul și educația în muzee” organizată de și la Muzeul Astra , a ajuns la final.
Lucrările prezentate la conferința Marketingul și educația în muzee, care a avut loc în perioada 1-4 noiembrie 2023, constituie o sinteză a activităților cu caracter educational și de marketing realizate de 30 de participanți din țară și din străinătate.
Alături de Muzeul ASTRA în ediția de anul acesta a conferințelor din cadrul programului Marketingul și educația în muzee a fost Alpha Bank.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Marketingul și educația în muzee – Program ediția 2023
Marketingul și educația în muzee, ediția a XII-a
Marketingul și educația în muzee ediția 2023 a avut următorul programul:
MIERCURI, 1 NOIEMBRIE 2023
- 13.00–14.00 Primirea invitaților, Muzeul în aer liber, Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural.;
- 14.00–18.00 ,,Memoria secretă a obiectelor” – Circuit expozițional la gospodăria- atelier de dogar din Nereju, județul Vrancea, gospodăria-atelier de olar din Horezu, județul Vâlcea, duplexul de gospodării de olar din Găleșoaia, județul Gorj și gospodăria de țesător de straie vâltorite din Săpânța, județul Maramureș. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, str.Pădurea Dumbrava, nr. 16
JOI, 2 NOIEMBRIE 2023 – Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural, Interval orar: 10.00 – 12.00, Moderator: Dr. Raluca Ioana ANDREI
- 09.00-10.00 Primirea invitaților, înregistrarea participanților, distribuirea kit-urilor de participare.;
- 10.00–10.30 Ciprian Anghel ȘTEFAN, Director General, Muzeul ASTRA, Sibiu. Muzeele în secolul XXI. Provocări și soluții.;
- 10.30–11.00 Conf. univ. dr. Carmen CROITORU, Director General, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Cuturală, București. Consumul de cultură la nivel național și profilul vizitatorilor de muzeu.;
- 11.00–11.30 Ioana DAN, Director Marketing și Educație, Muzeul ASTRA, Sibiu. Noi abordări în crearea produsului cultural. Patrimoniul încorporează atribute de calitate, originalitate și valoare. Cum poate el deveni un produs cultural competitiv, nu doar pe piața culturală, dar mai ales pe piața serviciilor de timp liber?;
- 11.30–12.00 Discuții / Pauză de cafea.
Prezentarea lucrărilor: Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural, Interval orar: 12.00 – 14.00 Moderator: Dr. Raluca Ioana ANDREI
- 12.00–12.30 Tone Erlien MYRVOLD, Researcher at the Norwegian centre for traditional music and dance, Norway.;
- 12.30–13.00 Coralia COSTAȘ, Șef secție – Relații Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași. Medierea asistată de instrumente IT a patrimoniului imaterial în cadrul proiectului Erasmus+ „iNTANGIBLE: Digitizing Intangible Heritage Amidst the Digital Shift”.
- 13.00–13.30 Mona Silvia TIMOFTE, Educator muzeal și formator, Asociația Da’DeCe, București. Valorificarea patrimoniului muzeal în activitatea didactică. Studiu de caz: Da’ de ce să aduc muzeul la școală.
- 13.30–14.00 Angelica CURLIȘCĂ, Biolog, Șef Secția Delfinariu, Mineralogie, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
- 14.00–15.00 Prânz
Prezentarea lucrărilor: Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural, Interval orar: 15.00 – 16.30, Moderator: Ioana Dan
- 15.00–15.20 Dr. Liviu Răzvan PRIPON, Secretar Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.;
- 15.20–15.40 Cristina TOMA, Manager / Despina HAȘEGAN, Muzeograf
Muzeul Hărților, București. Călătoria Novei; - 15.40–16.00 Tinela Maria PĂTRUȚ, Muzeograf / Sabina LUNGU, Muzeograf Muzeul ASTRA, Sibiu. Activități semi-asistate și neasistate în Muzeul ASTRA. Provocări și realizări.
16.00-16.30 Discuții / Pauză de cafea
Vizită – Casa Artelor și prezentarea proiectului Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.) – CALL03-13, Piața Mică, nr.21., Interval orar: 17.00 – 19.00, Prezintă: Mirela Iancu – Director General Adjunct, Muzeul ASTRA, Ioana Dan – Director Marketing și Educație, Muzeul ASTRA
- 19.00 Cină
VINERI, 3 NOIEMBRIE 2023 Prezentarea lucrărilor: Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural, Interval orar: 10.00 – 12.00. Moderator: Dr. Raluca Ioana Andrei.
- 09.00–10.00 Primirea invitaților, distribuirea kit-urilor de participare.
- 10.00-10.30 Prof. Dr. Habil. Alexandra ZBUCHEA, Prodecan Facultatea de Management, SNSPA, București.
- 10.30–10.50 Lila PASSIMA, Coordonator Secție Educație muzeală Muzeul Național al Țăranului Român, București.
- 10.50–11.10 Prof. Daniela Ramona BOTOȘ, Muzeul de Științele Naturii din Târgu-Mureș.
- 11.10–11.30 Alexandra OLTEANU – BUCUR, Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”, Târgoviște. Casa romanței, un muzeu – spectacol
- 11.30–12.00 Discuții / Pauză de cafea
Prezentarea lucrărilor: Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural, Interval orar: 12.00 – 14.00, Moderator: Ioana Dan
- 12.00–13.00 Patrick LEHNES, Researcher at the Institute of Environmental Social Sciences and Geography at the University of Freiburg, Germany.
- 13.00–13.30 Adriana SCRIPCARU, Președinte al asociației și coordonator de programe culturale, Fundatia Școala de la Piscu. Școala de la Piscu: experiența noastră – muzeu, ateliere, carte, film.
- 13.30–14.00 Raluca OPREA – MINOIU, Șef Birou Creativitate, Ana Petrovici, Ilica Pop, Secția Educație muzeală, Muzeul Național al Țăranului Român, București.
- 14.00–15.00 Prânz
Prezentarea lucrărilor: Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural, Interval orar: 15.00 – 17.00, Moderator: Ioana Dan
- 15.00–15.20 Monica VASINCU, Consilier afaceri europene – Expert comunicare, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, București. Granturile SEE = game changer pentru patrimoniul muzeal din România.
- 15.20-15.40 Luis MATEESCU, Muzeograf / Octavia GHIȚOAICA, Muzeograf Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu Severin. Caleidoscop de activități retrospective.
- 15.40–16.00 Claudia MAXIM, Referent de specialitate – Marketing Complexul Muzeal Național Neamț, Piatra Neamț. Patrimoniul Cucuteni mai aproape de inima publicului.
- 16.00–16.20 Liliana LIRCĂ, muzeograf/reprezentant PR. Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș. Arta povestirii / Storytelling la Muzeul Județean Mureș.
- 16.20–16.40 Liviu VELȚAN, Muzeograf, Muzeul ASTRA, Sibiu. Atelierele apicole ale anului 2023 în Muzeul ASTRA
- 16.40–17.00 Dr. Raluca ANDREI, Șef serviciu, Educație și Interpretare Patrimoniu, Dr. Cristina KIRU, Muzeograf, Muzeul ASTRA, Sibiu.
- 17.00–17.30 Discuții / Pauză de cafea
- 19.00 Cină
SÂMBĂTĂ, 4 NOIEMBRIE 2023 – Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural
- 10.00–11.00 Ceata de feciori din satul Rucăr. Documentar realizat de Muzeul ASTRA în cadrul proiectului International Dans as ICH. Valorificarea patrimoniului imaterial. Discuții
- 11.00–12.00 Vizită în expoziția: Cămașa. Eleganța veșmântului / Pavilionul Muzeal. Multicultural. Speakeri invitați ai conferinței: Conf. univ. dr. Carmen CROITORU, Director General, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Cuturală, București. Tone Erlien MYRVOLD, Researcher at the Norwegian centre for traditional music and dance, Norwey. Monica VASINCU, Consilier afaceri europene – Expert comunicare, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, București. Prof. Dr. Habil. Alexandra ZBUCHEA, Prodecan Facultatea de Management, SNSPA, București. Patrick LEHNES, Researcher at the IInstitute of Environmental Social Sciences and Geography at University of Freiburg, Germany. Ciprian Anghel ȘTEFAN, Director General, Muzeul ASTRA
Susținerea lucrărilor din cadrul sesiunii de anul acesta a programului Marketingul educațional în muzee, va avea loc în Sala Auditorium, Pavilionul Muzeal Multicultural, în perioada 02-03 noiembrie 2023, în intervalul orar 10.00-17.00 și va putea fi urmărită online la adresa: Zoom Meeting: https://us06web.zoom.us/j/8755477450?pwd=WUJYTkdiRUQ2VGNDUk9vRVhJL1lUQT09
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Marketingul și educația în muzee, 1-4 noiembrie
Marketingul și educația în muzee
Marketingul și educația sunt elemente vitale pentru dezvoltarea programelor culturale și transmiterea asociată cu asumarea rolului de educator pentru dezvoltarea sustenabilă a societății, răspunzând practic la provocările generate de schimbările climatice și contextul internațional.
Muzeele livrează starea de bine!
Muzeul ASTRA găzduiește și organizează cea de-a XII-a ediție a conferinței Marketingul și educația în muzee. Evenimentul va avea loc în perioada 1-4 noiembrie 2023. Lucrările prezentate aici vor constitui o sinteză a activităților cu caracter educational și de marketing realizate de 30 de participanți din țară și din străinătate.
Reprezentanții organizațiilor și muzeelor vor aduce în discuție o problematică diversă si perspective noi asupra abordării specificului acestor instituții, care se dezvoltă în funcție de contextul, de colecțiile și de resursele pe care le dețin. Adaptarea resurselor la cerințele publicului și, de asemenea, studiul constant al transformărilor acestora, sunt aspecte importante pentru a putea oferi produse și activități educaționale de calitate.
Astfel, vor fi prezentate programe și instrumente adaptate necesităților publicului din prezent și, de asemenea, vor putea fi realizate analize ale evoluției acestora în funcție de condițiile socio-culturale și chiar antropologice, recente și prezente.
Pe lângă lucrările desfășurate în plen în cadrul sesiunii, vor fi prezenți speakeri internaționali care vor susține discursuri de specialitate. Alături de Ciprian Anghel Ștefan, Director General al Muzeului ASTRA, vor vorbi despre temele de interes ale conferinței: Monica Vasincu, consilier afaceri europene- expert comunicare, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, Bucuresti, Conf. univ. dr. Carmen CROITORU, Director General al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Cuturală din București, Tone Erlien MYRVOLD, Cercetător la Centrul Norvegian pentru Muzică Tradițională și Dans, din Norvegia, Prof. Dr. Habil. Alexandra ZBUCHEA, Prodecan al Facultății de Management, SNSPA din București și Patrick LEHNES, Cercetător la Institutul pentru Științe Sociale de Mediu și Geografie, din cadrul Universității din Freiburg, Germania.
În cadrul conferinței va fi prezentat și volumul dedicat evenimentului, publicația Marketingul și educația în muzee, volum ce conține lucrările de specialitate ale conferinței care a avut loc în anul 2022.
Ziua de 1 noiembrie este dedicată unui tur ghidat la gospodăriile incluse în programul de mediere culturală – Memoria secretă a obiectelor, iar în data de 4 noiembrie va avea loc prezentarea documentarului Ceata de feciori din satul Rucăr, film realizat de Muzeul ASTRA in cadrul proiectului Internațional Dans as ICH.
Susținerea lucrărilor va avea loc în Sala Auditorium, Pavilionul Muzeal Multicultural, în perioada 02-03 noiembrie 2023, în intervalul orar 10.00-17.00.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Festivalul Toamnei la Școala lui Noica. ediția a 2-a | VIDEO
Festivalul Toamnei – sute de elevi s-au bucurat de toamnă
Festivalul Toamnei de la Liceul Teoretic Constantin Noica, ediția a II-a, a unit sute de elevi, profesori și părinți, care au sărbătorit anotimpul bogăției. Jocuri, culoare, gust, miros, energie și mărinimie au fost atributele ediției de anul acesta. Așa au ales să înceapă Săptămâna Verde elevii lui Noica.
Elevii au pregătit alături de părinți și profesorii ciclului primar, căte un stand cu produse specifice toamnei. Nu au lipsit borcanele cu gemuri, zacuscă, miere, compoturi, fructe proaspete de sezon sau conservele cu legume pentru iarnă.
Cadrele didactice de la clasele pregătiroare până la clasele a IV-a au realizat jocuri și concursuri distractive, în care elevii nici nu au simțit că sunt la școală.
”Festivalul Toamnei a devenit o tradiție și este mândria liceului nostru. Le mulțumesc pentru implicare cadrelor didactice de la ciclul primar.” , a declarat Prof. Tiberiu Sasca, Directorul Liceului Teoretic Constantin Noica din Sibiu.
Comunitatea apropiată și părinții au fost invitați să deguste și achiziționeze din produsele expuse cu multă migală de către toți cei implicați în acest proiect.
Obiectivele au fost atinse și cu sprijinul sponsorilor și partenerilor din acest an: Simpa SA, Livada Rodiana, As fruct SRL, Sera de flori Roselia, Acor Mansion SRL, Șura Mare Culturală.
Opinia de Sibiu a fost și anul acesta partener media al proiectului. Am ales să ne implicăm activ deoarece credem că e important să îi sprijinim pe cei mici în toate activitățile lor educative, atât formale cât și nonformale.
”Ne bucurăm că de această dată am reușit să aducem zâmbetul pe chipurile copiilor din Merghindeal prin intermediul Hope and Homes for Children. Toată implicarea și tot binele acordat astăzi, să se întoarcă înzecit și însutit fiecăruia în parte!”, transmit organizatorii.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Comandamentul NATO de la Sibiu a fost inaugurat
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est va coordona toate trupele terestre din România și Bulgaria
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO a fost inaugurat în cadrul unei ceremonii militare la Sibiu. De luni, 23 octombrie 2023, centrul de comandă pentru controlul operațiilor terestre ale Alianței Nord-Atlantice la nivel regional, poate gestiona în timp real orice situație, pe timp de conflict militar sau criză.
Comandamentul din Sibiu urmează să fie operaționalizat abia în 2024. Termenul a fost devansat cu circa un an în contextul războiului de la granițele României. Comandamentul NATO din centrul țării va avea două atribuții principale: de descurajare și de intervenție în caz de nevoie(conflict).
”Acest demers al României a fost salutat și sprijinit de către autoritățile militare ale NATO și de către aliați, ca și în cazul altor inițiative naționale care privesc adaptarea NATO la noul mediu de securitate.”, a declarat consilier de stat, secretar CSAT, Mihai Șordolea.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat într-o postare pe o rețea de socializare, importanța noii structuri de comandă a trupelor aliate pentru regiunea Marii Negre.
”Acest obiectiv a fost accelerat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care a adus moarte și distrugere în centrul Europei.”, a declarat Dragoș Iacob, comandantul Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO.
17 națiuni aliate formează Corpul Multinațional de Sud-Est al NATO. Acestea vor interveni alături de forțele române și bulgare în cazul activării articolului 5, din Carta NATO, referitor la o ripostă comună în cazul unui atac asupra unuia dintre membrii.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.