Default – 3 Column

Frumos. Ceramic. Folositor. 21-25 iulie

Frumos. Ceramic. Folositor. – Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Muzeul ASTRA organizează în perioada 21-25 iulie 2021, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a IX-a ediţie a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău. 26 de olari din România, Ungaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului în gătit reţete tradiţionale pe vatră deschisă, în vase de lut, patru zile din cele cinci, cât cuprinde evenimentul. Comisii de jurizare mixte, alcătuite din specialiști în olărit & gastronomie vor desemna cei mai buni olari şi bucătari-olari.

,,La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA, care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica de Zalău), apoi să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare. De asemeena, olarii trebuie să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu, decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin.”, a declarat Karla Roșca, șef secție Muzee Pavilionare

Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferinţe şi a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica de Zalău.

”De ce este un altfel de târg al olarilor? Pentru că Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumă să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi, pe specialişti să abordeze colecţiile vechi şi să le readucă la actualitate, pe publicul vizitator să cunoască beneficiile gătitului în vase de lut bine arse.”, a declarat Karla Roșca, șef secție Muzee Pavilionare

Organizatorii vor încerca prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsească soluții privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitsch-ului. Partea aplicată va avea loc pe durata desfășurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate, ateliere experimentale de modelare și presare a lutului, decorarea și arderea ceramicii.

Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău va începe miercuri, 21 iulie 2021, ora 9.00, în Muzeul în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o Conferinţă având ca temă Ceramica de Zalău.

Recital Nightlosers Band

În patru zile din cele cinci în care este programat evenimentul, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi și ateliere experimentale de modelare, presare a lutului și de decorare a ceramicii. Atelierul experimental de ardere a ceramicii va avea loc, sâmbătă, 24 iulie 2021, la Gospodăria – atelier de olar Găleșoaia, județul Gorj, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Acțiunile educaționale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.

Demonstraţiile culinare se vor desfăşura tot la Târgul de ţară în perioada 22 – 23 iulie 2021, începând cu ora 10.00. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă, reţete tradiţionale româneşti, maghiare şi moldovenești precum: Babgulyás unguresc, Tocană de vită cu tarhon și paste, Tocană de căprioară, Ciorbă țărănească, Gulaș cu găluște, Gulaș secuiesc, Tocănița olarului cu vin roșu, Gulaș cu fasole boabe, Zeamă de pui, Tocăniță țărănească cu legume cu carne, Fasole moldovenească cu afumătură, mămăliguță și castraveți murați, Supă de varză, Tocăniță de pui cu tarhon.

Sâmbătă 24 iulie 2021, începând cu ora 14.00, publicul poate să deguste, până la epuizarea porțiilor: Tocăniță ungurească de vițel și Gulaș cu fasole boabe, iar duminică, 25 iulie 2021, Tocăniță ungurească de vițel și Gulaș cu carne de porc.

Sâmbătă, 24 iulie 2021, la ora 20.00, Nightlosers Band va încânta publicul prezent la Frumos. Ceramic. Folositor. cu un recital muzical pe ritmuri de ethno și blues.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Aluviuni pe calea ferată, între Sibiu și Vâlcea

Aluviunile perturbă traficul feroviar

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că circulația feroviară se desfășoară, la această oră, doar pe un singur fir între stațiile Sinaia – Bușteni, Blaj – Valea Lungă și Călimănești – Cozia, din cauza condițiilor meteo nefavorabile înregistrate în cursul nopții, în jumătatea de sud a țării.

Urmare precipitațiilor abundente înregistrate în cursul nopții, terasamentul liniei de cale ferată a fost spălat de ape între stațiile Sinaia și Bușteni, pe firul II, iar între stațiile Blaj – Valea Lungă și Călimănești – Cozia liniile de cale ferată, pe firul I, au fost acoperite de aluviuni. Echipele feroviare ale Regionalelor București, Brașov și Craiova sunt la fața locului, pregătite să intervină după retragerea apelor, cu utilaje pentru completarea terasamentului cu piatră spartă între Sinaia și Bușteni și pentru curățarea liniilor de aluviunile depuse între Blaj și Valea Lungă, respectiv Călimănești – Cozia. Astfel, până la finalizarea intervențiilor în aceste zone și restabilirea circulației în condiții normale de trafic, trenurile vor circula doar pe un singur fir.

”Precizăm faptul că, urmare noilor avertizări de vreme severă anunțate pentru următoarea perioadă, în situația în care pe anumite intervale de stații sau secții de cale ferată se vor înregistra deranjamente la liniile de cale ferată, la alte componente ale infrastructurii, la liniile de contact sau nu sunt îndeplinite condițiile optime de circulație, trenurile vor fi oprite temporar în stațiile adiacente zonei afectate, astfel încât personalul feroviar să poată interveni cu drezinele pantograf, pentru remedierea oricărui deranjament.”, transmit reprezentanții CFR.

CFR  îi asigură pe călători că angajații de la calea ferată depun permanent toate eforturile necesare și intervin operativ, ori de câte ori este nevoie, pentru a asigura condiţii optime de trafic, pe calea ferată, indiferent de condițiile meteo. Aluviunile vor fi îndepaărtate iar acolo unde este cazul se va completa cu piatră spartă terasamentul.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Căldura mare i-a scos din casă pe 3 sibieni | VIDEO

Căldura din apartament nu i-a lăsat să doarmă

Trei persoane au ales să petreacă noaptea trecută pe zona verde din spatele blocului situat pe Strada Copacului din municipiul Sibiu. Aceștia și-au scos salteaua și așternuturile afară pentru o noaptea mai liniștită.

”Aseară erau 30 de grade în casă. Nu am putut să dormim. Așa că am ales să scoatem tot pe geam și să dormim afară”, au spus cei trei.

Vecinii s-au trezit duminică dimineața și când au privit pe fereastră i-au văzut pe cei trei oameni care dormeau afară.

La ora 11, în Sibiu se înregistrau deja 25 de grade Celsius.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Accident în lanț pe A1, Sibiu. A încurcat pedalele, spun martorii!

Accident în lanț la ieșirea de pe A1 spre Ocna Sibiului

Coliziunea în lanț s-a produs pe autostrada A1, km. 254, în zona ieșirii spre Ocna Sibiului, sens Sibiu – Deva. Implicate în evenimentul rutier au fost un ansamblu tir, un autoturism si o autobasculanta( camion transport pietris).

Evenimentul rutier s-a produs, se pare, din cauza conducătorului auto de 80 de ani care ar fi frânat brusc.

”Traficul este deviat pe bretelele de coborâre, respectiv urcare. Se fac cercetări în vederea stabilirii cauzelor producerii accidentului.”, a transmis ag. Elena Welter, IPJ Sibiu.

SAJ SIBIU a trimis de urgență un echipaj tip C la un accident pe autostradă pe sensul de mers spre Alba.

”Șoferul autoturismului ,barbat in varsta de 80 ani a suferit un traumatism abdominal si excoriatii faciale. A fost transportat la UPU Sibiu.”, au transmis reprezentanții SAJ Sibiu

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Cosit în stil arhaic la Muzeul Astra | VIDEO

Cositul, activitatea din satul tradțional din timpul verii

În vechime, ”transformarea” ierbii în fân avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau atunci când aveau de coasă și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii.

Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute – piatra de ascuțit) dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă!

10 cosași s-au înhămat astăzi la cositul  ierbii din sectorul Textile. În câteva ore toată fâneața a fost pusă jos.

Inițiativa face parte din Programul Grădină și peisaj în Muzeul ASTRA!

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Mediaș, Cetate Medievală, ediția 17

Mediaș, Cetate Medievală – Târg de Meșteșuguri Vii, ediția a XVII-a

Primăria Municipiului, prin Direcția Cultură, Învățământ, Sănătate, Tineret, Sport, Turism, Relații Publice și Relația cu ONG, organizează la sfârșitul acestei săptămâni tradiționalul festival „Mediaș, Cetate Medievală –Târg de Meșteșuguri Vii“.

Manifestarea, aflată la cea de-a XVII-a ediție, va avea loc în perioada 9 – 11 iulie 2021, la Hanul Greweln. La festival sunt așteptate ordine cavalerești locale și naționale, trupe de menestrei, trupe de dansuri medievale și de teatru, meșteșugari și artiști ai spectacolelor cu foc. În programul pregătit de către organizatori se regăsesc ateliere meșteșugărești, demonstrații de luptă, turniruri și întreceri cavalerești, concursuri gastronomice, concerte de muzică medievală, spectacole de teatru și cu foc, precum și o paradă cu cai. Printre invitații acestei ediții se numără: Teutonii Transilvaniei, Cimpoierii din Transilvania, Truverii, Paladinii de Terra Medies, Peregrinii, Straja Cetății Mediaș, Huniadi Cantores, Lupus Dacus, Funny Art.

Punctul culminant al festivalului este programat sâmbătă, 10 iulie la ora 19:30, când va avea loc prezentarea oficială a tuturor participanților, urmată de o reconstituire istorică a vizitei efectuate la Mediaș în anul 1443 de către voievodul Transilvaniei, Iancu Corvin de Hunedoara. Astfel, spectatorii vor urmări prezentarea noilor care de luptă, întrecerile cavalerești călare și pedestru, dar și premierea celor mai de seamă rețete culinare. De asemenea, serile de vineri și sâmbătă se vor încheia cu spectacole cu foc, începând cu orele 22:00.

Programul integral îl găsiți aici.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top