Default – 3 Column

Primăria Sibiu riscă un proces pentru mutarea abuzivă a Colegiului Cibinium | VIDEO

Primăria Sibiu – discriminare în favoarea ”copiilor de bani gata”

Primăria Sibiu este amenințată cu un proces după ce profesorii și părinții elevilor care învață la Colegiul Cibinium din Sibiu au aflat că liceul lor va fi mutat din centrul orașului într-o clădire degradată. Dascălii și părinții alături de elevi consideră că această masură este una abuzivă. Aceștia nu au fost consultați cu privire la aceste schimbări. Înainte de sfârșitului anului școlar au aflat că în clădirea în care a functionat până acum Colegiul Cibinium, urmează să se mute o parte dintre elevii care învață la Colegiul National Octavian Goga.

Colegiul Tehnic Cibinium funcționează de peste 70 de ani pe strada Dealului din Sibiu. La sfârșitul săptămânii trecute, prin hotărârea nr 34 a Consiliului Local, aleșii sibienilor și-au dat acordul pentru mutarea liceului într-o clădire degradată de la periferia orașului. Aici a funcționat până în urmă cu 10 ani Liceul CFR. Clădirea urmează să beneficieze de mai multe lucrări de renovare și reabilitare.

”Suntem aici pentru a protesta împotriva relocării Colegiului Cibinium de pe strada Dealului din Sibiu, unde există de 74 de ani, în beneficiul copiilor de gimnaziu ai Colegiului Octavian Goga. Elevii de la Goga urmează să se mute în locația noastră, care fost renovată în ultimi 4 ani și arată extraordinar. Părinții copiilor de la Goga, Primăria Sibiu și conducerea școlii noastre s-au pus de acord. Decizia a fost luată peste capul nostru, al celor care lucrăm la Cibinium…

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

…Această acțiune este absolut în detrimentul elevilor, al familiilor, al profesorilor. La noi la liceu vin în majoritate copii de pe sate, care nu au o situație financiară foarte fericită. Nu este corect să dai afară pe cineva din casa lui și să aduci pe altcineva. Este o discriminare!”, Adriana Neamțu, cadru didactic – Colegiul Tehnic Cibinium.

Primăria spune că măsura este necesară pentru că acest liceu este mai mare, iar în lipsa spațiului elevii vor fi nevoiți să vină la cursuri în două schimburi.

”Este necesară extinderea spațiilor în care învață cei peste 1900 de elevi ai Liceului Național Octavian Goga, în primul rând pentru a elimina cursurile în două schimburi. Am identificat o soluție în acest sens, și anume extinderea Colegiului Goga în spațiile din imediata vecinătate, pe strada Dealului, utilizate în prezent de Colegiul Tehnic Cibinium. Acesta din urmă se va muta în clădirea fostului Liceu CFR, după ce clădirea va fi complet reabilitată, astfel încât să asigure condiții optime pentru desfășurarea cursurilor.”, a declarat Mirela Gligore, din partea Primăriei Sibiu.

Nemulțumiți sunt și părinții, dar și elevii. Ei spun că o să le fie greu să ajungă din toamna la cursuri. Și sunt supărați pe primăria Sibiu pentru acest demers.

”Noi o să fim mutați într-un imobil dintr-o zonă mai puțin sigură. Clădirea fostului Liceu CFR arată deplorabil: tavanele căzute, curtea este o adevărată junglă. Noi învățăm acum într-o clădire recent renovată, care arată mult mai bine decât multe alte școli de elită din Sibiu. Nu este ok! Ne simțim discriminați, pentru că este vorba de liceul de peste drum de noi, Colegiul O Goga, unde majoritatea sunt copii de bani gata.”, Petru, absolvent al clasei aIXa de la Colegiul Cibinium Sibiu.

”Am venit din Bacău pentru a urma cursurile acestui liceu, pentru a-mi face un rost în viață. Acum, când mai am un până la absolvire, vor să ne mute la marginea orașului. Nu sunt mulțumită deloc de deciziile luate de Primăria Sibiu, mai ales că nu ni s-a spus nimic înainte nici nouă și nici cadrelor didcatice. Acum nu știu ce o să se mai întâmple.”, Diana, absolventă a clasei a XI a.

”Mă nemulțumește în primul rând faptul că am aflat pe ultima sută de metri, înainte de încheierea anului școlar. Copiii sunt în depresie. Fiica mea este în clasa aIX a și s-a acomodat foarte bine aici, iar relocarea liceului într-o zonă mărginașă, într-o clădire care acum este dărăpănată, ne supără foarte tare. Mai ales că din toamnă, trebuie să schimbe 2 sau 3 autobuze pentru a ajunge la cursuri. Nu o să îmi las copilul să meargă în zona aceea, pentru că este o insecuritate totală. O să facem tot posibilul să nu se întâmple acest lucru.”, Larisa Butnariu, mama unei eleve.

Acordul de principiu în vederea acestei mutări a fost propus de Primăria Sibiu și aprobat joi, 23 iunie în ședința Consiliul Local Sibiu. Un singur consilier local a votat împotrivă.

„La acest punct, din păcate, nu există o hotărâre a consiliului de administrație al Liceului Cibinium. Deaceea eu o să votez împotrivă.”,  a spus în cadrul ședinței Consiliului Local, consilierul municipal Alexandru Popa.

Pentru a se motiva în fața profesorilor, elevilor și a părinților nemulțumiți de această relocare în detrimentul Liceului Cibinium, Primăria Sibiu aruncă ”vina” și în curtea Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

”Precizăm că această soluție a fost acceptată atât de IȘJ Sibiu cât și de conducerile celor două unități de învățământ.”, a adăugat Mirela Gligore – Primăria Sibiu.

Județul Sibiu atractiv pentru ecoturism. 6 jurnaliști străini duc vestea până în Austria

Județul Sibiu promovat ca destinație atractivă pentru ecoturism la nivel internațional

Județul Sibiu, prin Consiliul Județean, a găzduit weekend-ul trecut o delegație formată din șase jurnaliști și bloggeri de călătorie, reporteri pentru cele mai importante publicații din Austria. Vizita a avut ca temă ecoturismul și s-a desfășurat la invitația Ambasadei României din Austria, prin diligențele domnului ambasador Emil Hurezeanu. Programul vizitei în județul Sibiu a fost organizat de Asociația Județeană de Turism Sibiu, în cadrul Programului „Anii Drumeției”.

Scopul principal al vizitei a fost poziționarea Județului Sibiu ca destinație atractivă pentru ecoturism, la nivel internațional, prin promovarea patrimoniului cultural și natural. Acest lucru s-a realizat prin exemplificarea experiențelor autentice oferite în regiune, fie că vorbim de producători locali sau de operatori economici care oferă servicii ecoturistice.

“Țin să mulțumesc domnului ambasador Emil Hurezeanu care a inclus județul Sibiu în itinerariul prin România al jurnaliștilor austrieci. Suntem printre puținele județe din țară care au făcut din susținerea ecoturismului și a drumeției o prioritate strategică, iar oaspeții austrieci au putut să vadă atât unități de cazare, de servire a mesei, cât și alte obiective turistice care reușesc să se armonizeze cu principiile ecoturismului, …

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

… fără a produce o amprentă negativă asupra mediului înconjurător, ba chiar sporind frumusețile culturale și naturale cu care se integrează armonios. Sperăm că publicațiile lor le vor face cunoscute mai departe. E genul de turism de calitate pe care îl caută tot mai multă lume. E genul de turism pe care ni-l dorim în Sibiu” a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Timp de trei zile delegația a fost introdusă în farmecul specific al județului Sibiu, cu drumeții și vizite la producători locali, meșteșugari, puncte gastronomice locale și operatori de turism sustenabil. Programul a inclus vizite în Cisnădioara, la Ansamblul Agora, plimbări pe fânețele din Râu Sadului și prânz la Punctul Gastronomic Local „Între iazuri’, plimbare cu Mocănița pe Valea Hârtibaciului, cu vizite în atelierele Ceramica de Nocrich și Țiglăria din Apoș.

Membrii delegației au fost introduși în specificul multicultural al județului sibiu, fără a neglija și Municipiul Sibiu, unde invitații au participat la tururi ghidate de oraș și plimbare prin Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra, cu vizitare a expoziției ExpoAlbina, organizată cu ocazia Zilei Universale a Iei.

Cei șase jurnaliști au fost impresionați de frumusețea peisajelor și diversitatea culturală, dar și de inițiativele locale de conservare a tradițiilor și de punere în valoare a patrimoniului natural, urmând ca aceste informații să se regăsească în articolele pe care le vor publica în presa scrisă din Austria, cât și online, prin intermediul social media.

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

Premii pentru elevele Școlii de Arte și Meserii din Sibiu

Premii şi o menţiune la Festivalul Internaţional de Interpretare „Ursuleţul de Aur” de la Baia Mare

Premiul II a fost luat de Nataşa Acu, premiul III de Petra Polgar şi o mențiune, a fost adjudecată de Ioana Haşegan. Elevele de la clasa de canto muzică ușoară coordonată de Iulian Țicală, de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sibiu au reuşit două premii şi o menţiune la unul dintre cele mai vechi festivaluri internaţionale pentru copii din România, ajuns la cea de a 38-a ediţie, Festivalul Internaţional de Interpretare „Ursuleţul de Aur” de la Baia Mare, organizat cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale în perioada 24-26 iunie 2022.

Preşedintele juriului a fost compozitorul Horia Moculescu, care nu a avut deloc o misiune uşoară, la acest festival au participat 150 de concurenţi din zece ţări (România, Rusia, Ucraina, Malta, Serbia, Bulgaria, Italia, Lituania, Letonia și Cipru).

Profesorul Iulian Ţicală a revenit după 20 de ani la acest festival important. „A fost o bucurie extraordinară pentru mine sa participam la Festivalul Internațional „Ursulețul de aur”, ediția a XXXVIII- a cu o parte din elevii mei, reprezentând cu mândrie Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu, de asemenea, sunt foarte mândru de ei, au demonstrat încă o dată ca munca pe care o depunem împreună la școală nu este in zadar. Au câștigat premii importante într-o competiție foarte strânsă, au participat 150 de concurenți, foarte buni, din 10 țări. Doresc să spun că am simțit și nostalgie, la acest festival, la care acești minunați copii au concurat, acum 20 de ani a participat și profesorul lor”, a declarat profesorul Iulian Ţicală.

Nataşa Ştefania Acu, eleva care s-a întors la Sibiu cu premiul II la secțiunea negative – soliști începători, a impresionat din nou la un festival internaţional, după ce a luat două premii la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional „HermannstadtFest”.

„Am participat cu mare drag la Festivalul Internațional” Ursulețul de Aur “.Am luat locul II cu piesa “Înger bun din cer” a compozitorului Codruț Croitoru și doresc sa ii mulțumesc pe această cale pentru încrederea acordată. A fost foarte frumos și special fiind atâția copiii,am trăit niște emoții foarte mari înainte de a intra pe scena dar când am primit premiul am fost foarte fericită”, a mărturisit Nataşa Ştefania Acu.

Petra Polgar, cea care a avut şansa să urce duminică seara, pe scena de la FITS, cu Horia Brenciu, a obţinut premiul III tot la secțiunea negative – soliști începători din cadrul festivalului de la Baia Mare.

„Am participat la Festivalul Internațional „Ursulețul de Aur” din Baia Mare unde am interpretat piesa “Fight Song” din repertoriul internațional și am obținut premiul III. Ma bucur foarte mult ca am participat la acest prestigios concurs unde am întâlnit copii deosebit de talentați și o atmosefara plăcută. Mi-a plăcut mult organizarea festivalului și juriul. Am avut destul de multe emoții dar toate constructive! Le mulțumesc părinților, colegelor cu care am participat și domnului profesor de canto pentru toată susținerea pe care mi-au oferit-o”, a spus Petra Polgar.

Ioana Hașegan, eleva care a fost recompensată cu o menţiune la secțiunea negative – duelul campionilor de la Festivalul Internaţional de Interpretare „Ursuleţul de Aur” de la Baia Mare, a declarat după ce s-a terminat competiţia: „Acest concurs a fost o experiență foarte frumoasă! Cu siguranță nu a fost ușor, iar concurența a fost mare.Într-un final emoțiile au dispărut în momentul urcării pe scenă! Participarea la Festivalul Internațional „Ursulețul de Aur” a fost o plăcere!”

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Consiliul Județean are nevoie de parteneri profesioniști

Consiliul Județean Sibiu se implică în dezvoltarea zonei montane Parâng

Consiliul Județean Sibiu invită specialiștii sibieni în agricultura, dezvoltare rurală, protecția mediului sau infrastructură montană și turism să se implice în Comisiile de Specialitate din cadrul Comitetului de Masiv Parâng.

Înființat joi, 19 mai 2022, la Consiliul Județean Sibiu, Comitetul de Masiv Parâng, a cărui președinție este asigurată de președinta instituției, Daniela Cîmpean, face un apel către specialiștii sibieni din domenii precum: agricultură, dezvoltare rurală, protecția mediului, biodiversitate, silvicultură, infrastructura și educație montană, dar și turism să devină membri în cadrul următoarelor Comisii de Specialitate:

  • agricultură și dezvoltare rurală;
  • protecția mediului și conservarea biodiversităţii;
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
  • silvicultură, cinegetică și gospodărirea apelor;
  • infrastructură montană și turism;
  • educație montană, inovare și cercetare.

Județul Sibiu este membru și în Comitetul de Masiv Făgăraș, iar membrii cooptați în cadrul comisiilor de specialitate pentru Comitetul de Masiv Parâng vor face parte din ambele comisii.

“Pentru o reprezentare cât mai bună a domeniilor de interes în aceste comisii de specialitate avem nevoie de parteneri implicați, profesioniști și dornici de a pune umărul în promovarea și susținerea zonei montane. Există un mare potențial de dezvoltare a acestei zone, de aceea fac un apel către toți specialiștii sibieni cu experiență în domeniile menționate, și care își doresc să contribuie la dezvoltarea zonei montane, să se alăture echipei noastre. Am convingerea că împreună vom putea face lucruri care să conteze”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Membrii Comisiilor de Specialitate vor acorda consultanță de specialitate la cererea comitetelor pe teme de interes privind dezvoltarea durabilă și incluzivă a zonei montane, punerea în valoare a resurselor naturale și umane, păstrarea echilibrului ecologic și protecția mediului natural și vor participa la ședințele comitetului. Totodată, membrii Comisiilor de Specialitate formulează propuneri și recomandări și pot participa la ședințele Comitetului de Masiv, la solicitarea acestuia.

Pentru înscriere cei interesați sunt rugați să transmită datele de contact, până la data de 14 iulie 2022, pe adresa de mail: dana.lupica@cjsibiu.ro sau la telefon: 0269/217733, int. 128.

Informații suplimentare se pot obține și accesând site-ul Agenției Naționale a Zonei Montane, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – https://azm.gov.ro/category/comitete-de-masiv.

ISU Sibiu – peste 150 de misiuni în 3 zile

ISU Sibiu – ”weekend de foc”

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu au răspuns prompt, în weekend-ul ce a trecut, unui număr de 157 de solicitări venite pe numărul de urgență 112, dintre peste 120 au fost intervenții de acordare a asistenței medicale de urgență din partea echipajelor de prim-ajutor medical calificat SMURD.

”În noaptea de 24.06.2022, în jurul orei 23:25, pompierii militari din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta la o casă din localitatea Buzd. La fața locului incendiul se manifesta generalizat la acoperiș fiind extins la întreaga locuință. Pompierii militari au fost sprijiniți în misiunea lor de membri SVSU Brateiu.”, a transmis Sg. maj. Ștefan Andreea – ISU Sibiu

Cauza de izbucnire a incendiului a fost determinată de o afumătorie improvizată, lăsată nesupravegheată. În urma intervenției pompierilor, a fost limitat incendiul, astfel nu au fost afectate casele din vecinătate, însă din nefericire casa a ars în totalitate pe o suprafață de aproximativ 180 de mp. Nu au fost înregistrate victime.

De asemenea, peste 30 de pompierii militari din cadrul ISU Sibiu, au fost prezenți la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, desfășurând un număr total de 13 misiuni de asigurare a măsurilor de protecție și securitate la incendiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Creșă nouă în Vasile Aaron, de la 1 septembrie

Creșa este situată în fosta cantină a Liceului Energetic

Creșa nouă de pe strada Semaforului va avea o capacitate de 60 de copii, repartizați în 4 grupe. 70% din lucrările la acest obiectiv sunt executate. În prezent se lucrează la fațadă pentru realizarea termosistemului, la finisajele pereților interiori (tencuit, gletuit,etc). Se lucrează de asemenea și la placări ceramice (gresie, faianță) la subsol. Se continuă și lucrările de zugrăveli interioare.

Termenul de finalizare a lucrărilor și recepției acestora este 1 septembrie. Dacă Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și Ministerul Educației se mobilizează, creșa se poate deschide pentru locuitorii cartierului Vasile Aaron.

”În paralel, am făcut din timp demersuri către ISJ Sibiu și Ministerul Educației pentru alocarea posturilor necesare desfășurării activității acestei noi unități de educație atât de necesară sibienilor. Așteptăm un răspuns favorabil din partea instituțiilor abilitate să asigure posturile pentru a putea angaja personal. Deschiderea creșei depinde de acest aspect.”, transmite Primăria Sibiu.

Clădirea fostei cantine a Liceului Energetic se va recompartimenta, astfel încât pentru noua creșă se vor crea 4 săli de grupă, o sală multifuncțională pentru servirea mesei și alte activități, grupuri sanitare, un cabinet medical, o bucătărie, o spălătorie, o sală pentru depozitarea cărucioarelor, spații administrative, vestiare și spații de depozitare.

Structura pe nivele a viitoarei creșe

La demisol se vor amenaja: bucătăria și anexele acesteia, spații de depozitare, spațiile administrative și tehnice, cabinetul medical; vestiarele și un oficiu pentru personal, o spălătorie cu uscătorie și depozitul de rufe, precum și spații de depozitare.

La parter se vor amenaja:cele 4 săli de clasă, o sală multifuncțională cu oficiu și spălător de veselă, un filtru de primire a copiilor și un depozit de cărucioare, grupuri sanitare, spații de depozitare și un izolator.

”Până în prezent s-au efectuat lucrări de reabilitare a acoperișului, refacerea instalațiilor electrice, sanitare și termice, realizarea unor noi scări și rampe exterioare, realizarea unei împrejmuiri noi, realizarea unui acces dinspre strada Semaforului și montarea tâmplăriei exterioare.”, transmite Primăria Sibiu prin biroul de presă.

Creșă de peste 4 milioane de lei

Valoarea contractului pentru execuția lucrărilor și achiziția dotărilor este de 4.006.647,84 lei inclusiv TVA. Până în prezent au fost efectuate plăți în valoare de 1.207.139,11 lei inclusiv TVA pentru lucrările deja executate. Contractul include și achiziția dotărilor necesare: mobilier, dotările pentru blocul alimentar și pentru uscătorie, echipamente de joacă pentru exterior, precum și aparatură electronică pentru administrarea unității.

Valoarea investiției a crescut cu peste 380 mii lei după ajustare

Valoarea aprobată inițial a fost 3.625.846,85 lei inclusiv TVA.

”Contractul a fost ulterior actualizat conform OG 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal–bugetare pentru ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică în contextul creșterii mari a prețurilor la materialele de construcție și urmează a fi actualizat conform OUG 47/2022 privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică.”, se arată în răspunsul trimis de Primăria Sibiu, către redacția Opinia de Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top