Default – 3 Column

Percheziții. 5 persoane reținute

Percheziții la persoane bănuite de înșelăciune și tăinuire

Perchezițiile domiciliare pe raza municipiului București și județului Ilfov au fost efectuate de polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, cu sprijinul polițiștilor din cadrul D.G.P.M.B.– Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Ilfov. În urma celor 7 percheziții, 5 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu pentru audieri.

Cele 5 persoane au fost reținute într-un dosar penal în care acestea sunt cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată și tăinuire. Prejudiciul creat este estimat la aprox. 427.500 lei.

În urma investigațiilor și cercetărilor efectuate de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Sibiu, s-a stabilit că în perioada mai – august 2022, administratorul unei societăți comerciale din București, având ca obiect de activitate intermedierea transporturilor de mărfuri, împreună cu alte persoane care ar fi pretins că sunt reprezentanți ai aceleiași societăți, au postat anunțuri pe un site de profil, în baza cărora au fost contactați de persoanele vătămate în vederea efectuării transporturilor către diferiți beneficiari.

Ulterior prestării serviciilor de transport, societățile vătămate au înaintat documentele care au stat la baza relației comerciale și au așteptat ca societatea să își îndeplinească obligațiile de plată, lucru care însă nu s-a întâmplat. Din cercetările efectuate până în acest moment, în această situație se regăsesc 34 societăți vătămate, cărora li s-a creat un prejudiciu în valoare de 427.445,79 lei.

În urma probatoriului administrat, față de cele 5 persoane ridicate în urma perchezițiilor, două femei în vârstă de 32 și 33 de ani, ambele din județul Ilfov și 3 bărbați, în vârstă de 23, 28 și 35 de ani, din municipiul București și județele Galați și Prahova, a fost dispusă măsura reținerii pentru o durată de 24 ore în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Sibiu, în cursul acestei zile urmând a fi prezentați procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu pentru dispunerea altor măsuri preventive.

Cercetările în acest dosar continuă.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Antonia, 11 ani, are ”un glas ca un susur de izvor” | VIDEO

Antonia Iulia Fulea, iubește cântul popular

Antonia s-a născut în 20 iulie 2012 și este elevă în clasa aIV-a în cadrul Școlii Ion Pop Reteganul din localitatea Orlat, județul Sibiu. Rezultatele la învățătură sunt unele excepționale, Antonia fiind o elevă premiantă. Îi place să citească și îndrăgește foarte mult animalele și natura. Materiile preferate sunt Limba și Literatura Română și Stințe ale naturii.

Antonia a ales cântecul popular deoarece îndrăgește portul popular și tradițiile din satul natal.

Tânăra interpretă de muzică populară a fost descoperită de către domnișoara Bogdan Ioana Alexandra și la îndrumarea acesteia s-a înscris la cursurile Școli Populare de Artă Ilie Micu din Sibiu.

Pe când avea 8 ani, Antonia a devenit membră a grupului folcloric Mlădițe Sibiene, coordonat de doamna profesoară Izabela Tomita. Aici a primit îndrumare și susținere în acest drum al cântecului popular, câștigând numeroase premii și medalii în concursuri.

Antonia, 11 ani, are ”un glas ca un susur de izvor” | VIDEO”Cu un glas ca un susur de izvor, Antonia m-a surprins de la prima oră de canto. Un copil pe cât de sensibil pe atât de plin de voință de studiu, de invățare, de cântat, micuța Antonia a intrat acum 3 ani la clasa de canto popular din cadrul Școlii Populare de Artă Ilie Micu din Sibiu, la clasa pe care eu o coordonam pe vremea aceea. De atunci, lumea muzicii nu doar că s-a arătat a fi minunată, ci i-a adus Antoniei o mulțime de reușite, impliniri și prieteni noi.

Acum, membră de bază a Asociației Culturale Doruri Sibiene, o Mlădiță sibiană, bate drumurile țării arătând tuturor prin glasul ei cât de frumoasă este Mărginimea Sibiului, ce cântece deosebite și ce port are zona, dar mai ales ce minuni de copii trăiesc in comuna Orlat. Pentru mine ca profesor, Antonia este un elev care tinde spre excelență prin perseverență și talent. Cinste părinților care o educă in spiritul tradițional și o sustin pe acest drum!”, ne-a declarat Izabela Tomița.

Antonia își dorește să ducă cântecul și tradițiile mărginene cât mai departe, dar și să urmeze facultatea de medicină veterinară. La fiecare pas îi are alături pe părinții ei, Olimpia și Gheorghe, care se declară mândri de tot ceeace face fata lor.

”Pentru noi ca părinți, e un drum cu multe sacrifici, dar și cu multe bucurii. Emoțiile noastre când urcă pe scenă, dar și când filmează pentru emisiunii TV, sunt la fel de mari ca în prima zi. Suntem mândri de fetița noastră”, ne-au declarat părinții Antoniei.

Recent, mica interpretă de muzică populară a lansat primul videoclip. Priceasna O, vai, vai, Ierusalime! a fost filmată în satul natal, Orlat. Producția acestui videoclip a fost semnată de profesioniștii de la Nono One Media.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

CJ Sibiu. Stomatologia va consuma cu 72% mai puțin gaz și energie electrică

CJ Sibiu investește în eficientizarea energetică a clădirii

CJ Sibiu va eficientiza energetic clădirea Ambulatoriului de Stomatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, printr-un contract de 2,48 de milioane lei semnat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în luna februarie a acestui an.

Pentru clădirea edificată în anul 1968, se dorește a fi realizate următoarele lucrări: termoizolarea pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei, înlocuirea centralei termice și a instalațiilor de preparare și distribuție a apei calde, montarea de sisteme de iluminat tip led.

De asemenea, se propune a fi instalate pompe de căldură, sisteme de climatizare cu recuperatoare de căldură și panouri solare pentru producerea energiei electrice și prepararea apei calde.

„Estimările pe care specialiștii le-au făcut din perspectiva rezultatelor vizate, indică o reducere cu peste 70 % a cantității de energie pe care o cumpărăm din rețelele publice. În fapt, toate investițiile pe care le facem în imobilele aflate în patrimoniul nostru devin mai prietenoase cu mediul înconjurător, prin reducerea consumului de energie primară și instalarea de tehnologii bazate pe resurse regenerabile”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

În cadrul acestui proiect va fi instalată și o stație de încărcare a vehiculelor electrice, dotată cu două puncte de încărcare.

Având deja sursa de finanțare asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Consiliul Județean Sibiu va achiziționa în perioada următoare serviciile de întocmire a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI), urmate de cele destinare întocmirii Proiectului Tehnic și de realizare a lucrărilor.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Concert Phoenix la Sibiu, azi la 18

Concert Phoenix la Sibiu: “Cei ce ne-au dat nume”

Concertul de la Sibiu face parte din turneul naţional “Cei ce ne-au dat nume” spectacol în care muzicienii vor prezenta primul LP al formaţiei Phoenix, editat în 1972 la casa de discuri „Electrecord”. Aşa cum este prezentat eufemistic pe copertă, discul prezintă, în prima parte „o selecţie” a unor piese dintr-o lucrare mai amplă, pe care formaţia o prezenta în concerte şi, în a doua parte două piese compuse în aceeaşi perioadă: „Negru Vodă” şi „Pseudo-Morgana”. Ideea acestui material a fost sugerată liderului formaţiei de decizia lui Nicolae Ceauşescu, din aprilie 1971, ca de atunci înainte toate producţiile culturale să aibă filon folcloric. „Vrei folclor? Îţi dăm noi folclor!” (Nicolae Covaci).

Legendara formaţie Phoenix va concerta joi 30 martie 2023 la Sibiu, în Oldies Pub. Evenimentul va fi precedat, la ora 18 de proiecţia de gală a filmului “Phoenix – Povestea”, la care va participa Nicu Covaci, fondatorul formaţiei.

Nicu Covaci a prelucrat o serie de teme populare, dorind să înglobeze în viitorul spectacol datini de nuntă şi de înmormântare, datini de peste an.

„Cei ce ne-au dat nume a fost conceput ca un ciclu, urmând perindarea anotimpurilor dintr-un an. Începutul îl făceam prin nişte melodii consacrate înmormântării, cu datinile de înmormântare, simbolizând îngroparea unui ciclu trecut. Treceam în primul anotimp, cântând câteva piese inspirate din ritualuri de primăvară, cântece de vară, de toamnă, de iarnă, colinde şi terminam cu punctul culminant din evoluţia unei generaţii, cu nunta. Apoi, sugeram trecerea şi continuarea ciclului la nivelul următor, reluat cu datini de înmormântare.” Nicu Covaci, Phoenix

Dar anumite teme, considerate tabu în acele vremuri din România comunistă au dus la cenzurarea materialului, astfel încât dintr-un dublu LP s-a ajuns la unul simplu. Au fost scoase piese precum „Vişina” (apărută fragmentar în 2007 pe un CD cu Cântece cenzurate), „Siminica-Duminica”, „Cei ce ne-au dat nume”, „Cocoşii Negri” . Textele de pe acest album, în majoritate populare, au fost completate de Victor Cârcu…

„cu atâta sensibilitate, încât este greu de deosebit care dintre strofe sunt originale şi care au fost scrise pentru noi.” A completat Nicu Covaci.

Biletele pentru concert pot fi achiziţionate online de pe platformele ambilet.ro şi iabilet.ro

Concertul de la Sibiu va fi precedat de proiecţia de gala a filmului “Phoenix- Povestea”, regizat de cineastul Cristian Radu Nema şi produs de Bianca Beatrice Michi. Filmul spune povestea trupei, așa cum am trăit-o cu toții și transpune cinematografic, la aniversarea a 60 de ani, spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix. Biletele sunt limitate și pot fi cumpărate de pe www.eventbook.ro și de la Cinema Arta.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Biblioteca din Muzeul ASTRA se deschide în 2023

Biblioteca din Muzeul ASTRA, peste 20 de mii se volume

Biblioteca de etnografie a Muzeului ASTRA a fost înfiinţată în anul 1991, în cadrul Centrului de informare şi documentare „Cornel Irimie”, din Piaţa Mică nr. 11. La baza organizării sale au stat 1.289 volume provenite din colecţia personală a lui Cornel Irimie, fondatorul Muzeului Tehnicii Populare din Sibiu. Momentan, numărul volumelor a crescut la peste 20.000 iar biblioteca a fost mutată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în clădirea expoziţională „Cornel Irimie”.

”La sfârșitul anului 2022 s-a început reorgazirarea bibliotecii, urmând ca în acest an să fie pusă în slujba publicului cititor de lectură!”, anunță reprezentanții Muzeului ASTRA.

Timp de o săptămână, la reorganizarea bibliotecii au participat și elevii clasei a X-a de la Colegiul Economic George Barițiu din Sibiu, în perioada lor de practică școlară. Cărţile au fost scoase din cutiile în care au fost depozitate, iar cu ajutorul elevilor au fost aranjate pe poliţele rafturilor, în ordinea cotelor. Se lucrează în paralel la un catalog on-line, în care au fost introduse o parte dintre cărţile din colecția bibliotecii.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Primăria Sibiu. 10,8 milioane de lei pentru reabilitarea sediului de pe Victoriei

Primăria Sibiu reia procedura pentru reabilitarea sediului instituției de pe bulevardul Victoriei, nr. 1-3

Primăria Sibiu reia procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor de reabilitare interioară a sediului Primăriei Sibiu de pe bulevardul Victoriei nr. 1-3, după ce prima procedură, inițiată în noiembrie 2022, a fost anulată din cauză că ofertele depuse au fost neconforme.

“Primăria Sibiu din Piața Mare este o clădire emblematică, funcțională și potrivită pentru a primi sibienii în relația lor cu administrația locală. La fel și sediile de pe str. Turismului, cel din Piața Mică nr. 22 și cel din Piața Mică nr. 25. Ne vom ocupa acum și de sediul Primăriei de pe Bulevardul Victoriei unde, printre alte servicii, își desfășoară activitatea Serviciul de Evidență a Persoanelor și Direcția de Asistență Socială. Dată fiind activitatea acestor servicii publice, clădirea primește zilnic un număr mare de cetățeni, iar pentru aceștia dorim să îmbunătățim condițiile în incinte, exteriorul fiind deja reabilitat.”, transmite Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Până în data de 9 mai 2023 firmele de construcții interesate sunt invitate să depună oferte în programul electronic de achiziții pentru a realiza următoarele lucrări la Primăria Sibiu, sediul de pe Victoriei:

• Refacerea instalațiilor de utilități și lucrări pentru o mai bună izolare împotriva infiltrațiilor de apă
• Recompartimentarea unor spații, realizarea tencuielilor decorative și a zugrăvelilor, înlocuirea pardoselilor și reabilitarea grupurilor sanitare, precum și a sistemelor de ventilație și aerisire
• Optimizarea clădirii pentru accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii, prin montarea unui lift care să asigure accesul de la demisol până la etajul I, crearea de rampe și a unor grupuri sanitare dedicate
• Creșterea securității la incendiu a clădirii, în principal prin amenajarea hidranților exteriori și interiori, a unei instalații automate de stingere a incendiilor, precum și realizarea instalațiilor de detectare, semnalizare și desfumare în care caz de incendiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top