Festivalul Toamnei la Școala lui Noica. ediția a 2-a | VIDEO
Festivalul Toamnei – sute de elevi s-au bucurat de toamnă
Festivalul Toamnei de la Liceul Teoretic Constantin Noica, ediția a II-a, a unit sute de elevi, profesori și părinți, care au sărbătorit anotimpul bogăției. Jocuri, culoare, gust, miros, energie și mărinimie au fost atributele ediției de anul acesta. Așa au ales să înceapă Săptămâna Verde elevii lui Noica.
Elevii au pregătit alături de părinți și profesorii ciclului primar, căte un stand cu produse specifice toamnei. Nu au lipsit borcanele cu gemuri, zacuscă, miere, compoturi, fructe proaspete de sezon sau conservele cu legume pentru iarnă.
Cadrele didactice de la clasele pregătiroare până la clasele a IV-a au realizat jocuri și concursuri distractive, în care elevii nici nu au simțit că sunt la școală.
”Festivalul Toamnei a devenit o tradiție și este mândria liceului nostru. Le mulțumesc pentru implicare cadrelor didactice de la ciclul primar.” , a declarat Prof. Tiberiu Sasca, Directorul Liceului Teoretic Constantin Noica din Sibiu.
Comunitatea apropiată și părinții au fost invitați să deguste și achiziționeze din produsele expuse cu multă migală de către toți cei implicați în acest proiect.
Obiectivele au fost atinse și cu sprijinul sponsorilor și partenerilor din acest an: Simpa SA, Livada Rodiana, As fruct SRL, Sera de flori Roselia, Acor Mansion SRL, Șura Mare Culturală.
Opinia de Sibiu a fost și anul acesta partener media al proiectului. Am ales să ne implicăm activ deoarece credem că e important să îi sprijinim pe cei mici în toate activitățile lor educative, atât formale cât și nonformale.
”Ne bucurăm că de această dată am reușit să aducem zâmbetul pe chipurile copiilor din Merghindeal prin intermediul Hope and Homes for Children. Toată implicarea și tot binele acordat astăzi, să se întoarcă înzecit și însutit fiecăruia în parte!”, transmit organizatorii.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Comandamentul NATO de la Sibiu a fost inaugurat
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est va coordona toate trupele terestre din România și Bulgaria
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO a fost inaugurat în cadrul unei ceremonii militare la Sibiu. De luni, 23 octombrie 2023, centrul de comandă pentru controlul operațiilor terestre ale Alianței Nord-Atlantice la nivel regional, poate gestiona în timp real orice situație, pe timp de conflict militar sau criză.
Comandamentul din Sibiu urmează să fie operaționalizat abia în 2024. Termenul a fost devansat cu circa un an în contextul războiului de la granițele României. Comandamentul NATO din centrul țării va avea două atribuții principale: de descurajare și de intervenție în caz de nevoie(conflict).
”Acest demers al României a fost salutat și sprijinit de către autoritățile militare ale NATO și de către aliați, ca și în cazul altor inițiative naționale care privesc adaptarea NATO la noul mediu de securitate.”, a declarat consilier de stat, secretar CSAT, Mihai Șordolea.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat într-o postare pe o rețea de socializare, importanța noii structuri de comandă a trupelor aliate pentru regiunea Marii Negre.
”Acest obiectiv a fost accelerat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care a adus moarte și distrugere în centrul Europei.”, a declarat Dragoș Iacob, comandantul Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO.
17 națiuni aliate formează Corpul Multinațional de Sud-Est al NATO. Acestea vor interveni alături de forțele române și bulgare în cazul activării articolului 5, din Carta NATO, referitor la o ripostă comună în cazul unui atac asupra unuia dintre membrii.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Premieră în 2023, la Spitalul Județean: litotriție intravasculară
Premieră pentru SCJU Sibiu: procedura realizată în cadrul Laboratorului de angiografie si cateterism cardiac
Premiera avut loc în decursul săptămânii trecute, când echipa Laboratorului de angiografie si cateterism cardiac al SCJU Sibiu, coordonată de Dr. Ioan Bitea, a realizat primele proceduri de angioplastie coronariană facilitată cu un dispozitiv de ultimă generație – IVL (litotriție intravasculară), din cadrul celei mai mari unități sanitare a județului. Acest dispozitiv permite tratarea unor pacienți cu leziuni coronariene intens calcifice, extinse și rezistente la terapiile percutane convenționale (dilatare simplă cu balon și stent). De aceste proceduri au beneficiat 4 pacienți cu vârste cuprinse între 59-74 ani.
Din echipă au mai făcut parte dr. Leontin Lazăr, dr. Laurențiu Onea și asistenții: Soanea Mădălina, Nicoară Maria Ana, Nan Bogdan, Lupuș Gabriela, Gavrilă Kasandra, Bitea Ioana.
“Pacienții care au beneficiat în premieră de această procedură au fost selecționați și tratați electiv, doi dintre aceștia având în antecedente angioplastie coronariană convențională- implant de stent, însă cu rezultat suboptimal datorită subexpandării stentului secundar leziunii intens calcifice. Ceilalți pacienți au beneficat per primam, în urma internării pe secție, de procedura de litotriție intravasculară, prezentând leziuni extinse și intens calcifice. Evoluția pacienților a fost una favorabilă, aceștia externându-se a doua zi, cu recomandări medicale”, explică Dr. Ioan Bitea, coordonatorul laboratorului.
Consola (echipamentul) necesar derulării acestei proceduri, realizate în premieră, a fost oferită gratuit de Medical Devices & Diagnostics România, reprezentant al Abbott Vascular, firmă cu renume mondial în cardiologia intervențională. Echipamentul rămâne în custodia echipei laboratorului urmând a fi folosit și pe viitor.
Materialele consumabile necesare au fost achiziționate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență, prin Programul Național de Dilatare Percutană, pe care spitalul l-a accesat în acest an.
Ce este litotriția intravasculară?
Litotriția intravasculară (terapia shockwave) este o tehnologie inovatoare, fiind concepută pentru a aborda leziunile cardiologice intens calcifice, cu ajutorul unui dispozitiv special. Acesta este alcătuit din: consola principală și consumabilele de unică folosință.
Procedura realizată în premieră la Sibiu, se recomandă pacienților la care leziunile arteriale sunt intens calcifice, tratamentul intervențional de implantare de stent fiind facilitat de aceasta.
În cadrul laboratorului de Angiografie și cateterism cardiac al SCJU Sibiu de derulează programe naționale: de cardiostimulatoare, de defibrilatoare interne, de resincronizatoare cardiace, de dilatare percutană (implant de stent).
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Bursa locurilor de muncă, 27 octombrie
Bursa locurilor de muncă are loc la Sibiu și Mediaș
Bursa locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu, se desfășoară atât în Sibiu, la Cercul Militar, cât şi la Mediaş, la Casa Schuller, vineri 27 octombrie 2023, începând cu ora 9.00.
Obiectivul principal al acestui eveniment îl constituie creşterea gradului de ocupare prin întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă, în condiţiile unei concurenţe loiale şi transparente, care să permită realizarea unui echilibru între acestea în timpul cel mai scurt.
Agenţii economici care vor participa la Bursa locurilor de muncă pot să-şi recruteze personalul direct, fără intermediari, în funcţie de cerinţele specifice locului de muncă pe care îl oferă.
”Participarea, atât a reprezentanţilor agenţilor economici cât şi a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, este gratuită. În acest sens, angajatorii care doresc să participe la eveniment pot să contacteze Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu, str. Morilor nr. 51 A, tel. 0269/210882 sau fax. 0269/230089 sau Agenţia Locală Mediaş, str. Comandor Dimitrie Moraru, nr. 3, tel. 0269/843731,fax 0269/846710.”, transmit organizatorii.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Deratizarea continuă în municipiul Sibiu cu etapa #3
Deratizarea domeniului public se face cu Agrorat Block
Deratizarea în Sibiu se face printr-o firmă spacializată în DDD, contractată de municipalitate. Cea de a treia acțiune de anul acesta pentru combaterea rozătoarelor pe domeniul public este programată să se realizeze până miercuri 18 octombrie.
Substanțele vor fi amplasate în dispozitive speciale care sunt marcate corespunzător, avertizând asupra pericolului de substanțe toxice din interior. Acestea vor fi plasate în parcuri, spații verzi, zone de blocuri, piețe, târguri, maluri de lac, pe terenuri ale instituțiilor, platforme și depozite de deșeuri, la stații de transfer, sortare și alte instalații de tratare/ eliminare a deșeurilor.
Produsul utilizat este Agrorat Block, avizat de Ministerul Sănătății, iar antidotul în caz de ingerare accidentală este Vitamina K1.
”Atenție în cazul copiilor și al animalelor de companie! Adresăm părinților rugămintea de a supraveghea îndeaproape copiii, pentru a evita venirea lor în contact cu aceste substanțe, iar deținătorii de animale de casă să ia toate măsurile pentru a preveni intoxicațiile accidentale în rândul acestora. În situația în care condițiile meteo sunt nefavorabile, acțiunea de deratizare va fi reprogramată.”, transmite Primăria Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Spitalul își schimbă ”fața”, prin POR 2014-2020
Spitalul Județean Sibiu are încă o secție reabilitată cu bani europeni
Spitalul Județean va muta secția de Cardiologie în spațiul recent reabilitat. Dar, acest luxcru este posibil numai după ce spațiul va fi dezinfectat și reautorizat.
Spațiul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu care a fost complet modernizat este amplasat la etajul III al corpului „C2” din Maternitatea Nouă. În cele 19 saloane au fost înlocuite geamurile, ușile, rețelele electrice, cele de încălzire, de alimentare cu apă și de canalizare. Podelele au fost acoperite cu covor PVC tratat împotriva microbilor, iar pereții au zugrăveli cu vopseluri antibacteriene. Toaletele au fost complet reabilitate, iar obiectele sanitare înlocuite.
Din punct de vedere al îmbunătățirii eficienței energetice, toate corpurile de iluminat sunt dotate cu becuri tip led, pereții exteriori au fost termoizolați, iar la geamurile dinspre curtea interioară a fost montat un sistem parasolar.
În premieră, conform comunicatului CJ Sibiu, secția a fost dotată cu trei sisteme: climatizare automatizată în fiecare salon și pe holuri; „nurse call” – care va permite apelarea individuală a asistentelor de către pacienți; detectare-semnalizare incendiu. Acesta a fost conectat la rețeaua existentă de hidranți interiori care, la rândul său, a fost înlocuită.
„Este doar o parte dintre lucrările ample pe care le efectuăm la cele 3 corpuri de clădire ale Maternității Noi, pentru că toate secțiile de aici vor fi complet reabilitate.”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Secția recent reabilitată a fost cuprinsă în contractul de lucrări „Lot 1 – Maternitatea Nouă”, a cărui valoare este de aproximativ 31 de milioane de lei, majoritatea banilor fiind obținuți de către Consiliul Județean Sibiu din fondurile Uniunii Europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Lucrările de modernizare ale „Maternității Noi” din cadrul Spitalului Județean sunt susținute financiar și de către Consiliul Județean Sibiu, printr-o contribuție proprie în valoare de 7,61 milioane lei. La aceasta se adaugă o finanțare a Primăriei Municipiului Sibiu, acordată prin Agenda de Sănătate, în cuantum de 3,5 milioane lei.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Fred Nuss omagiat la Biblioteca ASTRA. 16-30 octombrie 2023
Fred Nuss – legendă a fotografiei sibiene
Fred Nuss, care mai bine de 60 de ani a fotografiat Sibiul, artistic și jurnalistic, este omagiat, în luna octombrie, printr-o expoziție de excepție la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituție de cultură care se bucură de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu. Organizată de Fotoclubul Orizont Sibiu, în colaborare cu biblioteca publică sibiană, expoziția „Fred Nuss – legendă a fotografiei sibiene” va putea fi vizitată în perioada 16-30 octombrie 2023, în foaierul instituției.
Evenimentul dedicat memoriei regretatului fotojurnalist Fred Nuss reunește fotografii alb-negru realizate de acesta înainte de anii 2000. Unele dintre aceste imagini sunt lucrări originale din colecția maestrul fotograf. Acestea reprezintă o adevărată incursiune în viața Sibiului, oferind publicului perspective unice asupra vieții artistice și aspectelor cotidiene ale orașului.
Fred Nuss a lăsat o amprentă inconfundabilă atât în comunitatea locală, cât și în lumea fotografiei. Această expoziție își propune să aducă un sincer omagiu muncii sale de-a lungul anilor și să ofere vizitatorilor ocazia de a (re)descoperi magia stilului inedit al emblematicului fotograf sibian.
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu vă invită, în perioada 16-30 octombrie 2023, să vă alăturați acestui proiect de comemorare și descoperire a frumuseții fotografiei. Vă așteptăm cu drag la vernisajul expoziției în data de 17 octombrie, la ora 17:00, în foaierul Bibliotecii ASTRA Sibiu, pentru a celebra viața și moștenirea lui Fred Nuss. În deschiderea evenimentului, vor lua cuvântul d-na Beatrice Ungar, redactor-șef al publicației Hermannstädter Zeitung, dl. Daniel Bălțat, fotojurnalist și lector la Scoala de Fotografie „Image Art” Sibiu, dl. Andrei Buta, fotoreporter și membru al Fotoclubului Orizont, și dl. Răzvan C. Pop, managerul bibliotecii publice sibiene.
Fred Nuss s-a născut în 1934, la Sibiu, aici definitivându-și studiile. În 1962, și-a început cariera de fotograf profesionist la Flacăra Sibiului – așa cum se numea ziarul Tribuna în acea perioadă. A colaborat cu ziarul Hermannstädter Zeitung încă de la începuturile sale (1968), când gazeta apărea sub denumirea Die Woche.
Personalitate discretă, Fred Nuss a fost unul dintre cei mai cunoscuți fotografi sibieni, iar comunitatea care l-a admirat îi simte lipsa din luna octombrie a anului trecut.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.)
Acadele cu droguri în școlile sibiene în 2023!?
Acadelele la control
Ca urmare a propagării în această dimineață pe rețele de socializare și pe grupurile de cadre didactice și părinți a unui mesaj anonim prin care se anunța faptul că elevilor din diferite unități de învățământ din municipiul Sibiu le sunt oferite acadele care ar conține substanțe psihoactive, Compartimentul Relații Publice din cadrul I.P.J. Sibiu este abilitat să comunice următoarele:
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sibiu, Biroului de Siguranță Școlară și cei din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu au declanșat de îndată verificări în cadrul unităților de învățământ, dar și în zonele adiacente, fără a identifica acadele susceptibile a conține droguri. Mai mult decât atât, s-a constatat că tipul de acadele prezentat în imaginea care însoțește mesajul propagat printre părinți și cadre didactice ar fi comercializat de magazine alimentare aflate în imediata apropiere a unor școli, fără a exista suspiciuni cu privire la conținut.
Totodată, au fost efectuate verificări în colaborare cu reprezentanții unităților medicale de pe raza municipiului Sibiu, concluzia fiind că, în ultimele săptămâni unitățile de primire urgențe nu au înregistrat pacienți minori care să prezinte simptome de intoxicație cu substanțe psihoactive în urma consumului de produse alimentare, gen jeleuri, acadele sau alte dulciuri.
Menționăm faptul că, în ultimele săptămâni, în unitățile de învățământ de pe raza municipiului Sibiu nu au fost identificate recipiente cu substanță sau alte produse asociate consumului de droguri.
La nivelul I.P.J. Sibiu și al Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu nu au fost înregistrate plângeri sau sesizări privind astfel de circumstanțe.
Și, pentru că primul pas în prevenirea implicării minorilor în situații de risc la adresa siguranței lor se realizează în familie și la școală, vă recomandăm, stimați părinți, să acordați o atenție deosebită anturajului copilului, modului în care alege să-și petreacă timpul liber, observând atent schimbările de comportament în funcție de contextul în care se regăsește copilul.
Reamintiți-i copilului sfatul de a nu accepta diverse atenții, îndeosebi din partea persoanelor necunoscute și să nu urce în mașini în care se află persoane necunoscute, chiar dacă, printre pasageri sau poate chiar conducătorul auto, sunt persoane pe care le cunoaște.
Cadrelor didactice le reamintim necesitatea supravegherii atente a elevilor și în afara spațiului clasei, în curtea școlii, în interacțiunea cu elevii altor clase sau cu persoane necunoscute care i-ar putea aborda din afara unității de învățământ.
Polițiștii sibieni, împreună cu cei de combatere a criminalității organizate, vor continua activitățile specifice de verificare, dar și de prevenire a victimizării minorilor prin fapte conexe consumului de droguri și nu numai.
A transmis IPJ SIBIU, astăzi 3.10.2023
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.)
Marketingul și educația în muzee, 1-4 noiembrie
Marketingul și educația în muzee
Marketingul și educația sunt elemente vitale pentru dezvoltarea programelor culturale și transmiterea asociată cu asumarea rolului de educator pentru dezvoltarea sustenabilă a societății, răspunzând practic la provocările generate de schimbările climatice și contextul internațional.
Muzeele livrează starea de bine!
Muzeul ASTRA găzduiește și organizează cea de-a XII-a ediție a conferinței Marketingul și educația în muzee. Evenimentul va avea loc în perioada 1-4 noiembrie 2023. Lucrările prezentate aici vor constitui o sinteză a activităților cu caracter educational și de marketing realizate de 30 de participanți din țară și din străinătate.
Reprezentanții organizațiilor și muzeelor vor aduce în discuție o problematică diversă si perspective noi asupra abordării specificului acestor instituții, care se dezvoltă în funcție de contextul, de colecțiile și de resursele pe care le dețin. Adaptarea resurselor la cerințele publicului și, de asemenea, studiul constant al transformărilor acestora, sunt aspecte importante pentru a putea oferi produse și activități educaționale de calitate.
Astfel, vor fi prezentate programe și instrumente adaptate necesităților publicului din prezent și, de asemenea, vor putea fi realizate analize ale evoluției acestora în funcție de condițiile socio-culturale și chiar antropologice, recente și prezente.
Pe lângă lucrările desfășurate în plen în cadrul sesiunii, vor fi prezenți speakeri internaționali care vor susține discursuri de specialitate. Alături de Ciprian Anghel Ștefan, Director General al Muzeului ASTRA, vor vorbi despre temele de interes ale conferinței: Monica Vasincu, consilier afaceri europene- expert comunicare, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, Bucuresti, Conf. univ. dr. Carmen CROITORU, Director General al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Cuturală din București, Tone Erlien MYRVOLD, Cercetător la Centrul Norvegian pentru Muzică Tradițională și Dans, din Norvegia, Prof. Dr. Habil. Alexandra ZBUCHEA, Prodecan al Facultății de Management, SNSPA din București și Patrick LEHNES, Cercetător la Institutul pentru Științe Sociale de Mediu și Geografie, din cadrul Universității din Freiburg, Germania.
În cadrul conferinței va fi prezentat și volumul dedicat evenimentului, publicația Marketingul și educația în muzee, volum ce conține lucrările de specialitate ale conferinței care a avut loc în anul 2022.
Ziua de 1 noiembrie este dedicată unui tur ghidat la gospodăriile incluse în programul de mediere culturală – Memoria secretă a obiectelor, iar în data de 4 noiembrie va avea loc prezentarea documentarului Ceata de feciori din satul Rucăr, film realizat de Muzeul ASTRA in cadrul proiectului Internațional Dans as ICH.
Susținerea lucrărilor va avea loc în Sala Auditorium, Pavilionul Muzeal Multicultural, în perioada 02-03 noiembrie 2023, în intervalul orar 10.00-17.00.