Spitalul TBC își extinde programul de vizită

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a ”relaxat” restricțiile de vizitare

Spitalul de Pneumoftiziologie anunță extinderea programului de vizitare a pacienților internați. Astfel, începând de sâmbătă, 30 martie, intervalul orar în care este permis accesul vizitatorilor va fi următorul: Luni – Vineri, zilnic, între orele 13:00 – 17:00 & Sâmbătă – Duminică, între orele 12:00 – 18:00.

„Facem apel către aparținătorii persoanelor internate în unitatea noastră să respecte condițiile de vizitare a pacienților internați. Astfel, vizitatorii sunt rugați ca atunci când merg în saloane să poarte echipamentul de protecție pus la dispoziție de spital, respectiv mască, halat de unică folosință și botoșei. În plus, recomandăm ca în zilele în care este vreme frumoasă și starea pacienților permite, întâlnirile să aibă loc în aer liber, în parcul din curtea spitalului”, transmite dr. Maria Hirist, Medic epidemiolog Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Nu se permite accesul vizitatorilor care prezintă semnele și simptomele unei infecții respiratorii. De asemenea, nu se permite vizitarea pacienților internați cu infecție COVID-19 sau Gripă, aceștia necesitând izolare.

Intervalul orar de vizitare a pacienților a fost mai redus în perioada februarie-martie, din cauza contextului epidemiologic, fiind înregistrat un număr mare de cazuri de gripă la nivel național.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Elevul lui Noica reprezintă Sibiul la Olimpiada Națională de Fizică 2024

Elevul Ioan Ștefan Oltean are 16 ani

Elevul olimpic al Liceului Teoretic Constantin Noica din Sibiu are 16 ani și a prins drag de fizică încă din clasa a VII-a. Chiar dacă îndrăgește și matematica, religia și istoria, Ioan Ștefan Oltean are rezultate notabile la fizică. În cadrul Olimpiadei de Fizică, faza județeană, care a avut loc la începutul lunii martie, elevul de la Liceul Constantin Noica a obținut 18 puncte, clasându-se astfel pe locul II în ierarhia rezultatelor de la clasa a X-a.

Elevul lui Noica reprezintă Sibiul la Olimpiada Națională de Fizică 2024”În clasa a VII a și a VIII a l-am avut ca profesor de fizică pe domnul Ioan Sorin Băcilă care mi-a trezit pasiunea pentru această materie, continuarea acestei pasiuni a fost susținută și în liceul la care învăț de către doamna profesoară Adina Secu, amândurora le mulțumesc cu această ocazie. Îmi place fizica pentru că este o disciplină care are aplicabilitate în foarte multe domenii de activitate și în viața curentă.”, a ținut să precizeze Ioan Ștefan Oltean.

Am încercat să aflăm mai multe de elevul olimpic cu care Liceul Teoretic Cosntantin Noica(LTCN) se mânderște. Ioan Ștefan provine dintr-o familie în care fizica este foarte iubită, unul dintre bunici fiind profesor de matematică-fizică. Nici părinții acestuia nu au urmat o cale foarte diferită de Ioan Ștefan, aceștia fiind absolvenți ai Liceului Constantin Noica.

”Alegerea inițială a LTCN nu a depins de mine fiind repartizat computerizat, dar mă bucur că pot continua tradiția familiei mele, ambii părinți fiind absolvenți ai acestui liceu.”, povestește Ioan Ștefan Oltean.

Tânărul elev sibian, este un adevărat exemplu pentru colegii lui.  Plimbările îi ocupă o mare parte din timpul liber, dar îi place foarte mult și să citească și în mod particular îi plac pelerinajele la mănăstiri, în special la Muntele Athos.

Despre viitor, elevul Ioan Ștefan știe sigur că va râmăne în România și are în plan să urmeze 2 facultăți: una în care să studieze fizica și facultatea de teologie ortodoxă.

Cât despre Olimpiada la Fizică, elevul Ioan Ștefan o să reprezinte Sibiul la faza națională, care este programată pentru perioada 21-26 aprilie, la Brașov. Redacția Opinia de Sibiu îi urează succes, încă de acum!

Fizica – materie îndrăgită de elevii din 2024, sau nu?

Elevul lui Noica reprezintă Sibiul la Olimpiada Națională de Fizică 2024Am vrut să vedem și ce spune profesorul de fizică al Liceului Teoretic Constatin Noica din Sibiu despre materia pe care o predă și cum reușesc elevii din 2024 să iubească o disciplină care nu numai că îi ajută la cunoașterea naturii, dar este și știința care studiază proprietățile și structura materiei, formele de mișcare ale acesteia și transformările lor reciproce.

”Fizica nu este grea pentru elevii motivați să muncească sistematic cu creionul în mână, care sunt capabili să abordeze probleme interdisciplinar (să facă transfer de cunostințe de la o materie la alta) și care vor să-și explice fenomenele din natură și viața cotidiană, să le reproducă în laborator și să obțină satisfacția muncii lor.”, Prof Adina Secu.

Elevii, potrivit doamnei profesoare, sunt atrași de metodele moderne, interactive de predare-invățare-evaluare, precum și de punerea accentului pe investigația experimentală, descoperind astfel farmecul acestei științe. Trebuie să fie scoși din zona de confort și lăsați să investigheze. Numai așa pot avea satisfacția cunoașterii găsind explicații concrete pentru diferite fenomene fizice.

Adina Secu, Ioan Stefan olteanElevul performant la fizică are următoarele trăsături:

  • curiozitate și pasiune – E motivat să înțeleagă fenomene și concepte fizice dincolo de cerințele școlare.
  • abilități analitice și de rezolvare a problemelor – Abordează problemele cu gândire critică și creativitate.
  • angajament și perseverență – Este dispus să depună efort pentru a înțelege subiecte dificile și pentru rezolvarea problemelor complexe.
  • abilitați experimentale – Este capabil să planifice și să efectueze experiențe, să interpreteze datele și să tragă concluzii.
  • comunicare eficientă
  • poate explica conceptele atât scris cât și oral.
  • învață pentru a-și dezvolta cultura generală și o fac cu plăcere. Au rezultate bune, dar nu le consideră succese personale, ci îndatoriri ale statulului de elev.”, ne-a transmis prof. Adina Secu, Liceul Constantin Noica din Sibiu.

Liceul Teoretic Constantin Noica din Sibiu – primul pas către viitor

Liceul Constantin Noica sibiuLiceul Teoretic Constatin Noica din Sibiu dispune de 4 laboratoare echipate pentru materiile: chimie, fizică, biologie și informatică. Pe lângă acestea, în curând, cei peste 1200 de elevi vor beneficia de un nou smartLab.

Liceul Teoretic Constatin Noica pune la dispoziția absolvenților de clasa aVIII-a patru clase cu 2 profiluri: Științe ale Naturii și Filologie. Să nu uităm de procentul de promovabilitate pe care această unitate de învățământ îl are, de peste 95% în ultimi ani, de personalul didactic calificat și de perspectivele pe care le poate oferi absolvirea liceului.

”În prezent, Liceul Teoretic „Constantin Noica” are două proiecte Erasmus+ aprobate: un proiect la scală mică „RELIABLE” care va începe la 1.09.2024 și o Acreditare Erasmus+( data de început 1 iunie 2024)pentru perioada 2024-2027. Liceul mai are aprobată ediția cu numărul 7, anul școlar 2023-2024, a concursului de creație R3cream, concurs aflat în Calendarul Activităților Extrașcolare la nivel județean, în care pot participa elevi de la CP la clasa a XII -a.”, a declarat prof. Tiberiu Sasca, directorul Liceului Teoretic Constain Noica Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Maratonul Internațional Sibiu 2024 – Susține ”Șura-Mare Culturală”!

Maratonul Internațional Sibiu(MIS) – 51 de cauze puse la ”bătaie”

Maratonul ajunge anul acesta la ediția cu numărul XIII. Este ediția cu cele mai multe proiecte admise de juriul MIS 2024. Șura-Mare Culturală este una dintre cele 60 de ong-uri care au depus anul acesta proiecte. Dintre acestea, 51 au fost norocoasele pentru care puteți alerga, dona sau chiar bucura.

Călătoria spre dezvoltare, cultură și inovație a copiilor din mediul rural – Asociația Șura Mare Culturală

Proiectul ”scos la alergare” în cadrul maratonului are scopul de a reduce decalajul semnificativ în oportunitățile pe care le au copiii din mediul urban și cei din mediul rural privind dezvoltarea personală, socializarea și recreerea. Acest proiect contribuie la formarea generației viitoare; copii, tineri, din mediul rural, o generație de oameni educați, empatici, responsabili, cu viziune inovativă și corect ancorați în realitate.

Asociația Șura Mare Culturală, își propune să amenajeze un spațiu special destinat pentru ateliere practice, educative și de dezvoltare, precum pictură de icoane pe sticlă, confecționare de mărțișoare, dar si pentru dezvoltarea culturii generale prin echipamentele puse în incinta acestui spațiu, pe care grupul țintă poate să le utilizeze.

”Deoarece în mediul rural, adesea atât copiii cât și tinerii sunt departe de punctele principale de dezvoltare și informare, prin acest spațiu, reușim să facilităm accesul la documentare. De-asemenea copiii au nevoie de un mediu în care pot socializa în scop educativ, iar în momentul actual, în comuna noastră nu există un astfel de beneficiu.”, susține Asociația Șura Mare Culturală.

Comunitatea Șura Mare – Hamba are aproximativ 800 de copii și tineri care studiază în școli și licee din Șura Mare, Hamba și Sibiu. Pentru acești copii sunt organizate  multe ateliere practice, educative și de dezvoltare, pregătesc împreună cu copiii momente artistice pentru festivalurile din comună, îi implică în competiții sportive și activități recreative.

Obiectivele acestui proiect înscris în Maratonul Internațional Sibiu, realizat de șureni pentru șureni, sunt următoarele:

  • Crearea condițiilor de informare, studiu, lectură;
  • Organizarea de ateliere de creație pentru formarea abilităților practice și artistice;
  • Organizarea de activități pentru interacțiunea cu natura: orientare, faună, floră, hrană, dezvoltarea noțiunilor de astrografie prin activități practice.
  • Transmiterea valorilor tradiționale locale: port popular, obiceiuri și tradiții, grai, folclor, rețete culinare, meșteșuguri, aspecte legate de istoria și dezvoltarea comunei;
  • Organizarea de activități de socializare și recreere;
  • Organizarea de activități care să-i ajute să-și descopere pasiunile.

Până astăzi, 13 martie, s-au înscris 7 alergători care au reușit să atragă 25 de susținători care au donat peste 3400 de lei. Suma de care este nevoie pentru acest proiect este de 10300 lei.

Dacă vreți să susțineți Asociația Șura Mare Culturală la Maratonul Internațional Sibiu 2024, o puteți face aici.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Turiști blocați în telecabină. Printre aceștia se află și un minor de 4 ani

Turiști blocați la Balea cascadă

Turiștii au rămas blocați în telecabina care face legătura dintre Bălea Cascadă și Bâlea Lac. O defecțiune survenită la instalația de transport pe cablu a făcut ca cei patru adulți și un copil, alături de un angajat al firmei care operează telecabina, să rămână suspendați pe cablu, în zona pilonului 2, deasupra cascadei de pe pârâul Bâlea,

”SPJ Salvamont Sibiu a fost solicitat să intervină pentru preluarea a 5 turiști care au ramas blocați în telecabina de la Bâlea. Momentan persoanele blocate nu au nevoie de îngrijiri medicale. Salvamoniștii îi vor până la Bâlea Cascadă unde aceștia au mașinile personale.”, a transmis Dan Popescu, Șef Serviciu Public Salvamont Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Video aici

Corn, lapte și măr pentru elevii sibieni, din 4 martie

Corn, lapte și măr pentru elevii și preșcolarii din județul Sibiu

Cornul, laptele și merele au început să fie distribuite de luni, 4 martie 2024, preșcolarilor din grădinițele de stat cu program normal (de 4 ore) autorizate/acreditate și din cele particulare acreditate, precum și elevilor din învățământul primar și gimnazial de stat și particular. Pe parcursul unei săptămâni sunt distribuite 3 porții de lapte (luni, marți și miercuri), 3 porții de corn (luni, marți și miercuri), 2 porții de biscuiți (joi și vineri), 2 porții de iaurt (joi și vineri) și 2 porții de mere (joi și vineri).

Consiliul Județean Sibiu a semnat în cursul săptămânii trecute acordurile cadru și contractele subsecvente pentru Programul Furnizarea și distribuția de lapte și produse lactate, de fructe și de produse de panificație în școli și grădinițe pentru perioada 2023-2025, achiziția fiind împărțită în 3 loturi.

Operatorii economici cu care au fost încheiate acordurile cadru pentru perioada 2023-2025 sunt următorii:

Lotul 1 – Lapte și produse lactate: Simultan SRL –  Valoare acord cadru: 17.177.867,90 lei fără TVA (preț unitar de 1,01 lei fără TVA)

Lotul 2 – Mere: Asocierea Best Aachiziții SRL și Agromat Batos SRL – Valoare acord cadru: 3.673.682,64 lei fără TVA (preț unitar de 0,54 lei fără TVA)

Lotul 3 – Produse de panificație: Fagul Impex SRL – Valoare acord cadru: 6.803.116 lei fără TVA (preț unitar 0,4 lei fără TVA)

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Pomul gândurilor bune, până în 8 martie

Pomul gândurilor bune se află în ograda unui om bun

Pomul gândurilor bune este proiectul derulat în Muzeul în aer liber. După cum îi șade bine gospodarului vrednic, pomul se află într-o ogradă de om bun. Mai precis,…

”Pentru următoarele două săptămâni, gândurile bune se vor așterne (la propriu!) în Muzeul ASTRA. Am ales ca locație gospodăriile din sectorul textil al Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, în care pe vremuri se obținea firul de mătase. Aici toți cei care vor identifica un stâlp tradițional de răsucire a firelor în care puteți confecționa un fir de Mărțișor. Apoi, până la fapte bune puteți scrie gânduri (tot) bune pe cartonașele special agățate în ,,Pomul gândurilor bune” pe care-l veți recunoaște cu ușurință.”, transmit reprezentanții Muzeului ASTRA.

Acest proiect se desfășoară în Muzeul ASTRA în perioada 24 februarie – 8 martie 2024, zilnic, între orele 10.00-17.00. Accesul este în baza biletului de intrare sau abonamentului, iar harta cu traseul este disponibilă la intrarea principală în muzeu, la caseria de bilete.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Mărțișoarele de la Crucea Roșie, fonduri pentru daruri, de 11 ani

Mărțișoarele de la Crucea Roșie Sibiu se pot cumpăra până în data de 1 martie 2024

Mărțișoarele, 4000 la număr, au fost confecționate în cadrul Atelierului de Creație al Crucii Roșii Sibiu. Acest atelier funcționează deja de la începutul lunii februarie.

”Confecționarea mărțișoarelor este o veche tradiție la Crucea Roșie Sibiu, a început acum mai bine de 11 ani cu câteva modele timide, realizate din fimo, apoi pictate pe lemn și pe lut. An de an creatorii mărțișoarelor, Rodica Vâcă și Olga Covali, vin cu modele inedite. De 2 ani, de când Ecaterina Grajdan e cu noi, s-au diversificat și mai mult aceste modele, pentru că și ea este o artistă și completează foarte frumos echipa de artiști de la sediul nostru. Fetele pregătesc la inceput de fiecare an câteva modele și apoi împreună decidem cara rămân pentru a fi puse la vânzare.

Anul acesta, avem mărțișoare pictate manual pe lut, pe lemn, pe sticlă, croșetate din ață și cu modele dintre cele mai variate: motive florale, motive muzicale, biciclete, animale haioase, motive mairine cu bărci, cascade, apusuri…După o pandemie și criza umanitară din Ucraina, parca e bucuria aceea de a ne simiti liberi în creație, veseli și plini de culoare.

În urmă cu 2 ani, când a izbucnit conflictul din Ucraina, cele mai vândue mărțișoare, erau cele cu mesajul PACE…sperăm ca primăvara aceasta să fie una liniștită, fără evenimente majore și să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară ” – Raluca Morar, Director, Crucea Roșie Română, Filiala Sibiu.

După ce fiecare mărțișor în parte este pictat manual de angajatele Crucii Roșii Sibiu, Tanti Rodi, Olga si Kati, voluntarii tineri și voluntarii seniori fac munca cea grea și migăloasă: asamblarea mărțișoarelor, prinderea lor pe carton, atașarea etichetei cu ”Atelierul de Creație al Crucii Roșii Sibiu” și confecționare plicurilor dar întâlinirile voluntarilor din cadrul atelierelor amintesc de șezătoarea de odinioară.

Zilele de marți, când voluntarii seniori se întâlnesc la sediul Crucii Roșii Sibiu, au fost dedicate în ultimele săptămâni tot acestui demers, de confeționare a mărțișoarelor, sub bagheta magică a doamnei Rodica Vâcă. Spațiul devine neîncăpător pentru că toți voluntarii seniori vor să participe la această activitate.

”Pentru că de la an la an, avem tot mai multe comenzi iar fondurile obținute ajută la susținerea activității noastre umanitare, aducem mărțișoarele noastre și în munca cu beneficiarii: anul acesta am vizitat Centrul Multifunțional de Servicii Sociale de pe strada Oțelarilor și Șura Culturală din Gușterița unde voluntarii noștri au confecționat mărțișoare alături de cei mici. Astfel peste 45 de copilași au plecat acasă cu mărțișoare confecționate alături de voluntarii noștri.” – Raluca Morar, Director, Crucea Roșie Sibiu

Anul acesta, s-a alăturat demersului nostru și Școala ANIMA. Elevii au confecționat sute de mărțișoare, iar cu fondurile strânse din comercializarea lor, vom pregăti daruri pentru copiii de la Șura Culturală din Gușterița, de la afterscholul social, ȘURA DĂ ARIPI coordonat de părintele Alexandru Ioniță.

Cei care doresc să achiziționeze mărțișoare confecționate de Crucea Roșie Sibiu o pot face începând de luni, 26 februarie până pe data de 1 martie inclusiv, de pe Nicolae Bălcescu, de la cortul Crucii Roșii în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Trageri în poligonul Poplaca, în luna martie 2024

Trageri în poligonul automatizat Poplaca

Tragerile sunt efectuate de unităţile militare din garnizoana Sibiu, cu muniţie reală, cu armamentul uşor de infanterie, pentru derularea procesului de instrucţie a militarilor și cu muniţie de manevră, cu armament de artilerie reparat în cadrul Centrului 183 Mentenanţă Sibiu, pentru verificarea funcţionării normale a acestuia.

Program ‒ cu muniţie reală, cu armamentul uşor de infanterie, pentru derularea procesului de instrucţie a militarilor:

  • 05.03.2024, în intervalul orar 08.30-17.00;
  • 06.03.2024, în intervalul orar 08.30-17.00;
  • 07.03.2024, în intervalul orar 08.30-17.00;
  • 08.03.2024, în intervalul orar 08.30-16.00;
  • 11.03.2024, în intervalul orar 08.30-17.00;
  • 14.03.2024, în intervalul orar 08.30-14.30;
  • 18.03.2024, în intervalul orar 08.30-16.00;
  • 19.03.2024, în intervalul orar 08.30-16.00;
  • 20.03.2024, în intervalul orar 08.30-15.30;
  • 21.03.2024, în intervalul orar 08.30-18.00;
  • 25.03.2024, în intervalul orar 08.30-15.30;
  • 26.03.2024, în intervalul orar 08.30-17.00;
  • 27.03.2024, în intervalul orar 08.30-17.00;
  • 28.03.2024, în intervalul orar 08.30-17.00;
  • 29.03.2024, în intervalul orar 08.30-16.00.

‒ cu muniţie de manevră, cu armament de artilerie reparat în cadrul Centrului 183 Mentenanţă Sibiu, pentru verificarea funcţionării normale a acestuia:

  • 15.03.2024, în intervalul orar 08.30-15.30;
  • 22.03.2024, în intervalul orar 08.30-15.30;
  • 25.03.2024, în intervalul orar 08.30-15.30.

”Este posibil ca sunetele produse în urma executării tragerilor din zilele de 07, 08, 15, 18, 20, 21, 22, 25 și 27 martie, în funcţie de condiţiile atmosferice, să fie auzite în localităţile din vecinătatea poligonului.”, transmite Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu.

foto: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

APIA. Se mai pot depune cererile pentru pierderile din 1.10.2022-31.03.2023

APIA anunță termenul limită pentru crescătorii din sectorul bovinelor de carne și bubalinelor

APIA(Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) reamintește potențialilor beneficiari că până la data de 21.03.2024 inclusiv, se depun cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, pentru pierderile aferente perioadei 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Cererile și documentele justificative se depun/ transmit la Centrele judeţene/locale ale APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, însoțite și de declarația pe propria răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform modelului prevăzut în anexa nr.1 pct.III din ordonanța de urgență.
Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul”, vor fi datate şi însuşite prin semnătură de către beneficiar.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 79.427.740 lei, echivalentul sumei de 16.100.000 euro, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2024.

Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 100 euro/cap bovină de carne, respectiv bubalină.

Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 13/2024.

Schema se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat pe secțiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 62, lit.a) din Comunicarea Comisiei Europene (2023/C1188), cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024. Se pot efectua plăți și după această dată pentru conturi invalide, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2024.

Informațiile privind beneficiarii, condițiile de eligibilitate, documentele ce însoțesc cererea de solicitare a ajutorului de stat, precum și Ghidul solicitantului se regăsesc publicate pe site-ul APIA www.apia.org.ro.

Facem precizarea ca până la data de 20.02.2024 inclusiv, a fost depus un număr de 194 cereri de solicitare dintr-un număr potențial de 4.295 beneficiari.

Legislație: O.G nr. 13/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top