Muzică pe Spotify pentru un tranzit mai bun. 11 melodii

Muzica de relaxare de la un brand de hârtie igienică

Muzica de relaxare pentru cei care se confruntă cu probleme ale tranzitului intestinal, se regăsește pe un cont de Spotify. Acest cont lansat în premieră pentru România, este realizat de Elfi România producătorul de hârtie igienică 100% românesc în parteneriat cu agenția Mainstage The Agency. Lansarea contului de Spotify vine într-un context în care sezonul rece este unul delicat și atunci apar blocajele fiziologice.

Stresul, principala cauză a problemelor de tranzit intestinal

Muzica regăsită în playlist nu este aleasă întâmplător. Acesta a fost gândit împreună cu Alexandru Popa, Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice. Mai mult, muzica are efecte terapeutice pentru multe alte afecțiuni fizice sau psihice.

Muzico-terapia ajută la ameliorarea sindromului de colon iritabil

“Încă din cele mai vechi timpuri, muzica a reprezentat o metodă de relaxare și destindere pentru oameni. Prin efectul său de ameliorare a anxietății și de reducere a stresului, aceasta poate ajuta la diminuarea simptomelor sindromului de colon iritabil, printre care și constipația. Între sistemul nervos și cel digestiv există o legătură foarte strânsă, prin intermediul axei intestin-creier. Aceasta constă într-o comunicare bidirecțională care leagă centrii emoționali și cognitivi cerebrali cu activitatea intestinală. Chiar dacă nu este un tratament în sine, muzicoterapia ajută și are beneficii în ameliorarea sindromului de colon iritabil și în eficientizarea tranzitului intestinal.”, menționează Alexandru Popa Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.

Playlistul poate fi accesat utilizând acest link.

Contul de Spotify ar putea fi folosit în toaletele clădirilor de birouri din toată țara.

Agenția parteneră în acest proiect își propune să extindă proiectul în clădiri de birouri din zona Pipera – București, iar echipa speră ca producătorul de hârtie igienică să devină furnizorul oficial al coloanei sonore destinate acestor grupuri sanitare.

„Producătorul autohton de hârtie igienică nu se ferește să abordeze lucrurile într-un mod românesc, cu amuzament, dar și inventivitate. Dincolo de aspectul inedit, încurajăm pe toată lumea să încerce meloterapia pentru relaxare, oriunde.” menționează Laur Răboj, creativ la MAINSTAGE The Agency.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Cărarea ocolită – volumul 1 din ”Poveștile Dumbrăvii Sibiului”

Cărarea ocolită, autori: Ovidiu Baron și Ancuța Ilie

Cărarea ocolită este primul volum din colecția ”Poveștile Dumbrăvii Sibiului”, care aduce în prim-plan secvențe de locuire, meșteșuguri și tradiții străvechi, simboluri și motive, decoruri și obiecte adeseori ignorate.

”Cum se întâlnesc mai multe lumi într-una singură? Când o casă se mută în alt sat, ce se întâmplă cu oamenii care au locuit-o? Dacă ei rămân acolo, în sufletul casei şi ea trăieşte mai departe întâmplările lor!? Umbre misterioase umblă noaptea pe alei, oglindindu-se în pereți. Ați văzut că adună cineva razele de lună şi țese din ele covoare, împletindu-le cu flori, ramuri şi rădăcini? Casele se întâlnesc aici, între munte şi mare. Tot aici se intersectează potecile pădurilor de pretutindeni. Pământ, lemn şi piatră din cele patru zări.

Apă, aer, foc, lumină şi întuneric. Toate tărâmurile de dincolo sunt aici. Orice casă e un sat întreg, orice sat e o împărăție. Pe obiecte, oamenii vechi au lăsat semne şi culori pentru ceilalți, care suntem noi, şi pentru cei care vor veni după noi. Prințese, prinți, regi, zmei, vrăjitoare sau oameni obişnuiți. Ştiți cumva ce înseamnă un om obişnuit? Sunt zile în care zmei fioroşi se luptă pentru dragoste şi bogăție. Sunt nopți în care un copil rătăcit pierde un drum ştiut, descoperind multe alte căi de a se întoarce acasă.

Morile macină pe ascuns, animalele țin sfat tainic, casele se întrupează în oameni şi umblă noaptea pe alei. Semnele din farfurii, cusăturile de pe cămăşi, incrustațiile de pe stâlpi, toate devin cuvinte prin care aflăm cum au trăit şi cum au visat alții. Cei care au locuit casele, au cioplit lemnul, au modelat lutul, au învârtit fusul, au dat formă nouă fierului topit. Cei de dincolo de aici şi acum, “ceilalți”. Casele şi oamenii din Dumbrava Sibiului. Locuitorii poveştilor.”, se citește pe coperta 4 a volumului Cărarea ocolită.

Cărarea ocolită se adresează copiilor, tinerilor și tuturor celor care pot citi și pricepe fără grabă și fără prejudecăți. Vă provocăm să parcurgeți traseul ficțional și să vizitați Muzeul în aer liber ghidați de cele două personaje. Sperăm să ghiciți toate monumentele, obiectele și locurile din muzeu în care au ajuns ei cu acest prilej. Dacă nu le ghiciți în poveste, parcurgeți din nou muzeul la pas, fiindcă în mod sigur sunt lucruri pe care nu le-ați observat!

Cartea, Cărarea ocolită,costă 29 de lei+taxă ramburs, și se poate comanda de aici.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Muzeul Astra deschis în minivacanța de 24 ianuarie

Muzeul Astra: ”Noi nu ne luăm liber, ca să vă ocupăm timpul liber!”

Muzeul Astra va fi animat cu o serie de activități educaționale, din care – așa cum este firesc – veți avea multe lucruri utile de învățat, în următoarele două zile.

Diafilm, povești și basme, discuții și repere

”Cu ocazia aniversării zilei de 24 ianuarie 1859, când a avut loc Mica Unire a Principatelor Române: Moldova şi Ţara Românească, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, vă invităm să vizionaţi o serie de proiecţii de diafilme, poveşti şi basme cu tematică istorică și etnografică ce prezintă contexul Unirii de la 1859. În ,,playlist” avem Moş Ion Roată și Unirea, Vodă Cuza la Hanul Cucului, plus ateliere de storytelling, în care povestim basmele care existau în vremea unirii din 1859, adică Dănilă Prepeleac, Povestea Porcului, Ivan Turbincă și Amintiri din copilărie.”, transmit reprezentanții Muzeului Astra.

Activitățile dedicate zilei Micii Uniri încep la ora 10 și se încheie la ora 16, în zilele de 23 și 24 ianuarie. Locația de desfășurare este: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, platforma Etno Tehno Parc.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Spitalul de Pediatrie. Proiect de digitalizare cu 2,4 milioane lei, prin PNRR

Spitalul de Pediatrie Sibiu continuă digitalizarea, cu fonduri europene

Spitalul de Pediatrie Sibiu, continuă digitalizarea, prin proiectul ce va fi depus pe Componenta 7 a PNRR de către Spital și Primăria Sibiu, în parteneriat. Investiția estimată la 2,4 milioane de lei include:

 1. Extinderea Sistemului Informatic Medical Integrat prin:
  • Crearea unei aplicații mobile pentru medici și asistente care vor utiliza tablete în locul fișelor clasice de observație și vor putea accesa de lângă patul pacientului dosarul medical cu investigații medicale și diagnostice.
  • Implementarea unei componente “voice to text” prin care se vor transcrie automat observațiile medicale și rezultatele investigațiilor imagistice.
  • Crearea unui modul “dosar îngrijire pacient”, un plan de îngrijiri completat direct la patul pacientului
  • O componentă de telemedicină care va asigura de la distanță legătura dintre medicii specialiști și pacienți
  • Un modul de analize medicale și financiare, care va permite comparația multianuală a peste 50 de indicatori de performanță ai unității sanitare.
 2. Achiziționarea de echipamente hardware de infrastructură IT
 3. Conectarea prin cablu și wireless a corpurilor de clădire de pe străzile Pompeiu Onofreiu, G. Barițiu și Transilvaniei.

“Ambulatoriile Spitalului au fost extinse și am achiziționat zeci de aparaturi moderne pentru diagnosticare și tratament, livrarea lor fiind aproape încheiată. Acestea reprezintă o investiție de peste 17 milioane de lei pe care am realizat-o doar în ultimii 2 ani pentru spitalul pe care noi îl avem în administrare din punct de vedere al infrastructurii. Și continuăm: am depus două proiecte în cadrul PNRR, unul pentru eficientizarea energetică a clădirii de pe str. Transilvaniei, și un al doilea pentru reabilitarea blocului operator al Spitalului. Am pregătit și acest proiect pentru digitalizarea Spitalului de Pediatrie pe care îl supun aprobării Consiliului Local, pentru a putea solicita finanțare europeană.”, a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Lac de închiriat cu 11 mii lei pe lună

Lacul și terenul de peste 14 ha, de la Orlat, se închiriază pentru o perioadă de 25 de ani

Lacul aparține Societății Drumuri și Poduri SA Sibiu. Prețul de pornire începe de la 11.000 lei/lună. Pentru primele 6 luni, se aplică o reducere de 50%

Societatea de Drumuri și Poduri a Consiliului Județean Sibiu a lansat licitația pentru închirierea unor imobile teren sub formă de ”luciu de apă și teren aferent”, situate în extravilanul comunei Orlat. Închirierea se face pentru o perioadă de 25 de ani, iar suprafața totală propusă pentru valorificarea prin închiriere este de 14,4 ha, defalcată astfel: 139.000 mp luciul de apă și 5.000 mp terenul aferent.

Conform documentației de licitație, destinația închirierii o constituie amenajarea piscicolă, respectiv investiții în facilități de pescuit/agrement.
Prețul de pornire a fost stabilit la 11.000 lei/lună, cu o perioadă de grație de 6 luni când se va achita doar 50% din chiria lunară licitată.

Data limită de depunere a ofertelor a fost stabilită pentru 20 februarie 2023, ora 12, iar licitația publică cu strigare este programată în data de 23 februarie 2023, ora 10, la sediul societății, situat pe strada Șoseaua Alba Iulia, nr.68.

„Cei interesați găsesc toate detaliile pe site-ul societății (Regulament, Caiet de sarcini, formulare, extrase CF, plan cadastral, plan amplasament și delimitare referitoare la imobilele teren propuse spre valorificare), aici.  Persoana de contact privind procedura de licitație este dl.Cosmin Sighiartău, telefon 0269/210095, interior 112.
Totodată, persoana de contact în vederea vizitării amplasamentului de la Orlat este dl.Dan Drăghiciu, telefon 0727/736720.”, precizează Consiliul Județean Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Vacanță în siguranță! Peste 150 de polițiști lucrează de ”Mica Unire”

Vacanță în siguranță! IPJ Sibiu face recomandări

Vacanța din perioada 20 – 24 ianuarie, are la datorie peste 150 de polițiști sibieni, care vor acționa zilnic pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a interveni atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, politie rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, polițiști de la arme, explozivi şi substanțe periculoase şi luptători ai Serviciului Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu vor fi la datorie în vacanța Micii uniri, pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a interveni atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

”Scopul tuturor acestor activităţi nu este acela de a aplica sancţiuni, ci de a veghea la respectarea legii şi la siguranţa tuturor cetăţenilor. Cu toate acestea, în situaţia în care vor fi constatate abateri de la prevederile legale, poliţiştii vor interveni cu fermitate şi vor dispune în fiecare caz măsurile corespunzătoare.”, transmite IPJ Sibiu.

Polițiști rutieri și de ordine publică vor acţiona zilnic, în această vacanță, pe întreaga reţea de drumuri din județul Sibiu, pentru prevenirea accidentelor și fluidizarea traficului rutier. Pentru prevenirea accidentelor de circulație, menținerea unei atitudinii prudente în trafic și în vederea prevenirii excesului de viteză, polițiștii rutieri vor utiliza aparatura radar din dotare, inclusiv dispozitivele TrueCam.

De asemenea, polițiștii de la poliţia transporturi vor asigura măsurile de ordine publică în trenurile de călători, în staţii şi triaje de cale ferată.

Poliţiștii sibieni recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie pentru a petrece minivacanța prilejuită de Unirea Principatelor Române în siguranţă.

În aceste zile, vă recomandăm să țineți cont de următoarele:

 • Atenție ÎN TRAFIC! Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.
 • Înainte de a pleca la drum, verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți și prognozele meteo. Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
 • Este recomandat să nu conduceți dacă vă simţiţi obosiţi și să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele.
 • În locurile publice aglomerate, la piaţă, în magazine aveţi grijă de bunurile dumneavoastră! De asemenea, nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi!
 • Pentru protecția autovehiculului, atunci când parcați, nu uitați să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi că l-aţi încuiat. Depozitaţi bunurile în portbagaj şi nu lăsaţi, la vedere, obiecte de valoare.
 • Nu consumaţi, în exces, băuturi alcoolice. Comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de starea de ebrietate!
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Bugetul pentru 2023 propus de Primăria Sibiu

Bugetul sibiului Sibiu – principalele proiecte ale acestui an

Bugetul propus și o sinteză a principalelor informații din acesta sunt disponibile AICI: Cetățenii pot transmite sugestii sau întrebări în format electronic pe buget2023@sibiu.ro până în data de 26 ianuarie 2023.

Cele mai importante proiecte la care Primăria Sibiu va lucra în acest an:

INFRASTRUCTURĂ ȘI MOBILITATE (30% din bugetul total, adică 254,1 milioane de lei)

INFRASTRUCTURĂ

În curs de execuție a lucrărilor:
• Finalizarea reparațiilor capitale în zona de blocuri Terezian
• Finalizarea extinderii și reabilitării podului de pe șoseaua Alba Iulia
• Finalizarea reabilitării drumului vechi din stațiunea Păltiniș

Lucrări contractate pentru care urmează începerea execuției acestora:
• Modernizarea și extinderea străzii Viitorului, în zona podului CFR

Urmează contractarea execuției lucrărilor:
• Viabilizarea cartierului Veterani – zona 1
• Reabilitarea străzilor Bruxelles și Varșovia
• Reabilitarea străzilor de pământ: Irisului, Lavandei, Dafinului, Marburg

Elaborare documentații tehnico-economice:
• Crearea drumului de legătură între str. Intrarea Arieșului și Calea Dumbrăvii
• Crearea unui drum de legătură între cartierele Tineretului, Veteranilor și Calea Șurii Mari
• Modernizarea și extinderea Căii Șurii Mari
• Modernizarea Căii Dumbrăvii, între b-dul Mihai Viteazu și b-dul Vasile Milea
• Modernizarea zonei străzii Muncel (rampa Ștefan cel Mare)
• Construcția unor parcări de mare capacitate și restructurarea piețelor agroalimentare V. Aaron și Cibin
• Reparații capitale ale podului Maria Tereza

MOBILITATEA  ALTERNATIVĂ:

În curs de execuție:
• Amenajarea traseului pentru bicicliști de-a lungul malurilor râului Cibin, între str. Maramureșului și centura ocolitoare
• Stații de încărcare a autovehiculelor electrice

• Proiecte pentru care urmează achiziția în vederea implementării:
• Achiziția a 36 de autobuze care să asigure transportul public în zona deservită de ADI Transport Metropolitan, împreună cu stațiile de încărcare pentru acestea și 45 de stații de încărcare publice pentru autovehicule electrice. Reamintim că un alt proiect pentru achiziția a încă 20 de autobuze este depus în cadrul PNRR, fiind în evaluare.

Elaborare documentații tehnico-economice:
• Amenajarea a 2 coridoare integrate de mobilitate pe Calea Șurii Mici și respectiv pe bulevardul M. Viteazu – str. Rahovei
• Amenajarea malurilor Cibinului, pe tronsoanele din amonte și aval de cel deja în lucru
• Amenajarea a 2 km de piste pentru biciclete pe str. Th. Aman

EDUCAȚIE (14% din totalul bugetului, adică 119,78 de milioane lei)

În curs de execuție a lucrărilor:
• Finalizarea extinderii școlii N. Iorga și construcția unei săli de sport

Lucrări contractate pentru care urmează începerea execuției acestora:
• Construcția noului Liceului de Artă (după încheierea proceselor aflate pe rol)

Urmează contractarea execuției lucrărilor:
• Construcția a 3 creșe pe str. Viitorului, pe Calea Poplăcii și respectiv pe str. Ovăzului, lucrări care vor fi contractate și gestionate de Compania Națională de Investiții
• Reabilitarea pentru eficiență energetică a clădirilor școlii gimnaziale nr. 25, a corpului existent al școlii N. Iorga și a grădiniței Elefănțelul Curios
• Amenajare curți/ terenuri de sport la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Terezianum, Școala nr. 8 și la școala Regina Maria
• Reabilitare corp B la Școala Gimnaziala nr. 12

Elaborare documentații tehnico-economice:
• Construcția a două creșe, pe Calea Șurii Mici și respectiv la grădinița nr. 28
• Extinderea și construcția unei săli de sport la școala nr. 4*
• Extinderea Liceului Teoretic Onisifor Ghibu Sibiu
• Extinderea și construirea unei săli de sport la Colegiul Andrei Șaguna
• Reabilitarea corpului B la Colegiul Național Octavian Goga Sibiu
• Consolidarea și reabilitarea clădirii fostului Liceu CFR
• Construcția unei săli de sport și amenajarea de terenuri de sport la școala Radu Selejan
• Amenajarea unui teren de sport la școala Nicolae Iorga
• Reabilitarea imobilului fostului orfelinat Maria Tereza
• Reabilitarea imobilului cu destinația grădiniță str. Podului
• Reabilitarea a 12 unități de învățământ în vederea îmbunătățirii eficienței energetice

În acest capitol sunt incluse și lucrări de reparații și achiziții de dotări, precum și alocări pentru burse și pentru premierea elevilor cu rezultate la concursurile școlare în valoare totală de 15,54 milioane lei.

SPORT, CULTURĂ ȘI SPAȚII VERZI (14% din bugetul total, reprezentând 121,76 milioane de lei)

În curs de realizare:
• Finalizarea spațiului multifuncțional de recreere, sport și educație activă în cartierul Gusțerița, pe str. Podului
• Crearea unui parc în zona Tilișca
• Amenajarea spațiului de agrement și sport în zona Obor

• Proiecte pentru care urmează contractarea execuției lucrărilor:
• Amenajarea dealului Gușteriței pentru cicloturism, sport și agrement, precum și crearea căilor de acces pe bicicletă și pietonal spre viitoarea zonă de timp liber (Complexul Gușterland)
• Amenajarea Art Parc Cetății

Elaborare documentații tehnico-economice:
• Amenajarea parcului Sub Arini, a zonei verzi cuprinse între str. Avrig și str. Ludoș și a parcului Astra
• Amenajarea de terenuri de sport în stațiunea Păltiniș

Pe lângă acestea, Primăria Sibiu va asigura bugetul necesar funcționării instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Local – Teatrul Național Radu Stanca, Teatrul pentru copii și tineret Gong și Casa de Cultură a Municipiului. De asemenea, va continua și anul acesta să finanțeze evenimentele orașului, suma totală propusă a fi alocată pentru susținerea acestor proiecte, din bugetul local, fiind de 19,6 milioane lei, din care:
• Agenda Culturală – 5.500.000 lei
• Finanțarea activităților sportive – 10.000.000 lei
• Finanțarea cluburilor sportive de drept public – 300.000 lei
• Fondul destinat activităților pentru tineret
▪ Agenda pentru tineret – 300.000 lei
▪ Agenda educațională – 500.000 lei
▪ Alte activități de tineret – 700.000 lei
• Agenda Sănătății – 2.000.000 lei
• Agenda Comunității – 300.000 lei

La acestea se adaugă sumele care vor fi decontate în anul bugetul anului 2022 aferente proiectelor desfășurate în anul 2022 în valoare de 3,6 milioane de lei.

ALTE OBIECTIVE DE INTERES PUBLIC: (16% din bugetul total, adică 137,85 milioane lei)

În curs de execuție a lucrărilor/implementare:
• Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public în Municipiul Sibiu – proiect multianual, care va continua și în 2023 cu noi lucrări de eficientizare a consumului prin lămpi cu LED și conectare la sistemul de comandă și control la distanță (telegestiune)

Proiecte pentru care urmează contractarea execuției lucrărilor:
• Reabilitarea interioară a sediului Primăriei de pe bulevardul Victoriei și înlocuirea tâmplăriei în sediul instituției din Piața Mare

Elaborare documentații tehnico-economice:
• Actualizarea Planului Urbanistic General al Sibiului
• Elaborarea unui PUZ CP pentru Piața Mare și Piața Mică
• Renovarea energetică a 20 de clădiri de blocuri din Sibiu, pentru alte 4 clădiri proiectele fiind în evaluare în vederea aprobării finanțării europene
• Amenajarea unui sistem de colectare a deșeurilor pe râul Cibin
• Construirea unui cămin pentru persoane vârstnice
• Amenajarea unui cimitir pentru animale de companie
• Crearea unui parc fotovoltaic

Precizare importantă

Față de bugetul supus dezbaterii publice, menționăm următoarele proiecte de investiții aprobate spre finanțare în cadrul PNRR care vor incluse în buget după semnarea contractelor de finanțare:
• Sisteme inteligente de transport (ITS) pentru prioritizarea transportului public în 15 intersecții semaforizate din Sibiu
• Sisteme integrate de informare a călătorilor în stațiile de transport public – 110 afișaje electronice
• Amenajarea unui centru de aport voluntar a deșeurilor în Viile Sibiului. Precizăm că un proiect pentru construcția unui centru integrat de aport voluntar a deșeurilor pe Dealul Gușteriței este în evaluare pentru obținerea finanțării europene. De asemenea, se așteaptă un răspuns privind finanțarea europeană pentru amenajarea a 110 insule ecologice pentru colectarea deșeurilor în zone de blocuri, dotate cu sisteme de control acces și echipamente GSM pentru transmiterea în timp real a datelor privind numărul de utilizări.
• Renovarea energetică a 20 de clădiri de blocuri din Sibiu – execuția lucrărilor
• Eficientizarea energetică a clădirilor Colegiului O. Goga, a Liceului O. Ghibu și a școlii Regele Ferdinand, a școlii N. Iorga, a școlii nr. 25 și a grădiniței Elefănțelul Curios (în acest moment, în buget sunt prevăzute sume doar pentru documentații tehnice, pentru a accelera astfel implementarea proiectelor odată aprobate)

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Drumul spre Făsinei s-a ”surpat” după 10 zile de la închiderea Bisericii din Vale

Drumul Județean 658, din Județul Vâlcea, a devenit impracticabil la 10 zile de la blestemul Mitropolitului Olteniei

Drumul județean din comuna Muereasca, sat Gura Văii, a devenit impracticabil deoarece s-a produs o tasare a platformei drumului de acces către Mânăstirea Frăsinei, pe o lungime de 40-45 ml. Evenimentul s-a produs pe sensul de mers Mănăstirea Frăsinei – Gura Văii.

”La fața locului s-a deplasat o comisie mixtă compusă din reprezentanți ai Prefecturii Vâlcea, ISU Vâlcea și Primăria Muereasca pentru evaluarea situației. În acest moment, se lucrează la amenajarea unei porțiuni de drum pe care se va devia traficului rutier.”, transmite ISU Vâlcea.

Tasarea drumului a fost pusă, de unii credincioși, pe seama celor mai recente decizii luate de Mitropolia Olteniei, care în 10 ianuarie a emis un ”Document de legământ cu blestem” prin care ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, interzice slujirea în Biserica din Vale a Mănăstirii Frâsinei, pe motiv că ”… monahii și clericii au produs mari sminteli, semnalate în decursul timpului (…) hotărâm în numele Sfintei Treimi ca de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, să nu mai coboare la această biserică și să nu mai săvârșească vre-o slujbă bisericească”.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Primăria Sibiu pregătește noi investiții în Cimitirul Municipal, în 2023

Primăria Sibiu dorește să investească aproximativ 2 milioane de lei în cimitir

Primăria Sibiu continuă investițiile în Cimitirul Municipal Sibiu, fapt pentru care pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din această lună vor fi incluse două proiecte.

Reabilitarea aleii de legătură dintre zona Calea Cisnădiei și Aleea Eroilor. Investiția propusă de Primăria Sibiu, estimată la 705.000 de lei, include realizarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și a lucrărilor propriu-zise de reabilitare: spargerea betoanelor existente, amenajarea drumului și a trotuarelor și mărginirea cu borduri, crearea unei rigole pentru scurgerea apei de ploaie și amenajarea cu balast a zonei dintre drum și morminte. La final, pe această alee se vor planta arbori și arbuști.

Amenajarea a 5 alei pentru trafic pietonal în zona dinspre Calea Cisnădiei. Cimitirul Municipal se extinde în această zonă și astfel este necesară asigurarea accesului cetățenilor spre locurile de veci în condiții bune. Structura aleilor va fi adaptată traficului ușor, pietonal, și vor fi prevăzute cu rigole care să evacueze apa de ploaie. Investiția este estimată de primăria Sibiu se ridică la 1,22 de milioane de lei.

“Cimitirul Municipal Sibiu și-a schimbat mult aspectul în ultimii ani, prin investiții continue și datorită unui management performant și implicat în administrarea acestuia. De la capele, monumente și zona de morminte și până la alei și spații verzi, Cimitirul Municipal este tot mai ordonat și îngrijit. Inițiez aceste două proiecte de hotărâri ale Consiliului Local pentru aprobarea investițiilor cele mai importante din 2023 pentru acest obiectiv public.”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Proiectele realizate de Primăria Sibiu în 2022 la Cimitirul Municipal:

 • Reabilitarea Aleii Eroii Revoluției 1989, a doua ca mărime din Cimitir, reprezentând o investiție de aproximativ 1 milion de lei. La aceasta se adaugă mai multe alei amenajate cu balast care au fost reabilitate prin reașezarea și recompactarea stratului de piatră.
 • Recondiționarea Monumentului Eroilor, prin curățare și placarea cu marmură
 • Plantarea a 540 de arbori (salcâmi, tuia, hibiscus) pentru crearea de locuri umbroase
 • Instalarea unui sistem de plată a accesului cu cardul la automatul situat în zona porții de pe Calea Cisnădiei, la celelalte două automate existând deja acest sistem.
 • Repararea gardului de împrejmuire de pe Calea Dumbrăvii și de pe Calea Cisnădiei
 • Înlocuirea a 12 cișmele cu apă potabilă din Cimitir și dotarea lor cu sistem anti-îngheț
 • Instalarea a peste 100 de indicatoare rutiere care să reglementeze traficul pe aleile carosabile din Cimitir.
 • Renovarea clădirii administrative pe interior și exterior, inclusiv recompartimentări.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top