Muzică în Catedrala Luterană, ultimele 6 concerte

Muzică în Catedrala Luterană, 2-17 decembrie

Muzică în Catedrala Luterană, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală 2022, a ajuns la ultimele 6 concerte. Astfel, începând cu data de 02 decembrie 2022 și până în data de 17 decembrie 2022 se vor susține concerte în fiecare zi de vineri de la ora 12:00 și sâmbătă de la ora 19:00.

Concertele prezentate vor avea ca tematică centrală sărbatorile de iarnă, Sărbatoarea Nașterii Domnului fiind prilej de bucurie și sărbătoare, dar și motiv de contemplare asupra existenței, de regăsire și reculgere la sfârșit de an.

Printre artiștii invitați se numără și ansamblul Tromba Felix, compus din Sandor Medve, David Jurca Zorlențan, Ion Palagniuc, Alin Stefan Roman și Gheorghe Simion Ianța, care vor bucura publicul cu un concert de colinzi în data de 10 decembrie 2022, începand cu ora 19:00.

Biletul de intrarea este de 20 lei pentru adulţi pentru concertul care va avea loc sâmbătă, copiii sub 12 ani având gratuitate, iar intrarea este gratuită pentru concertele din zilele de vineri. Biletele pot fi achiziţionate din chişocul aflat în Ferula Bisericii.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Moș Crăciun și Crăciunița de închiriat, de la 200 lei

Moș Crăciun și Crăciunița lui pot fi închiriați din nou de la Crucea Roșie Sibiu

Moșul și Crăciunița lui pot veni din nou în casele sibienilor, contra unei donații pentru Crucea Roșie Sibiu. Acest ”serviciu” are o vechime de peste 14 ani și revine după o pauză de 2 ani.

”Anul acesta avem costume noi atât pentru Moș Crăciun cât și pentru Crăciunița lui. Cei care doresc să-l invite în Ajun de Crăciun în casele lor, o pot face contactându-ne la 0741 118 975 sau scriindu-ne la sibiu@crucearosie.ro.”, a declarat Raluca Morar, directorul Crucea Roșie Sibiu

Taxa pentru familii variază între 200 si 500 ron în funcție de numărul de copii iar pentru petrecerile private, firme și grădinițe taxa este de 500 ron.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

CFR a lansat 2 licitații pentru materiale de cale

CFR SA – 39,11 milioane lei pentru traverse din lemn, traverse speciale și  seturi de cleme elastice

CFR (Compania Naţională de Căi Ferate)  a lansat două licitaţii pentru achiziția de materiale de cale – 20.000 de traverse normale și speciale din lemn impregnate, 4000 mc de traverse speciale din lemn impregnate și 160.000 de seturi de cleme elastice -, în valoare totală de 39.117.316,69 lei, materiale necesare pentru lucrările de reparații la suprastructura căii ferate – pe liniile directe, din stații, liniile de pe poduri și terasamentele adiacente, inclusiv la liniile de cale largă sau încălecată.

Achiziția de traverse de lemn pentru calea ferată este necesară pentru asigurarea bazei materiale în cadrul lucrărilor de întreținere/reparație a căii, lucrări efectuate în scopul menținerii acesteia în toleranțele instructionale, astfel încât circulația trenurilor CFR să se desfășoare cu vitezele proiectate, concomitent cu creșterea gradului de siguranță a circulației și de sporire a regularității traficului feroviar, prin eliminarea unor situații care pot conduce la întreruperea/restrictionarea circulației.

Procedura de licitație pentru achiziția de traverse din lemn impregnate, în valoarea totală estimată a de 22.310.890 de lei, este împărțită în 5 loturi, anunță CFR SA, și anume:

 • Lotul 1 – 10.000 bucăți de traverse normale din lemn, impregnate, folosite în cadrul lucrărilor de reparații linii curente, directe, secundare sau de primire-expediere
 • Lotul 2 – 3000 mc de traverse speciale din lemn impregnate pentru aparate de cale
 • Lotul 3 – 1000 mc de traverse speciale din lemn impregnate pentru poduri folosite în cadrul lucrărilor de reparații la liniile de pe poduri și terasamentele adiacente podurilor
 • Lotul 4 – 5000 bucăți de traverse speciale din lemn, impregnate, pentru cale largă 2,80 m, impregnate, folosite în cadrul lucrărilor de reparații linii cu ecartament larg, linii curente, directe, secundare sau de primire-expediere
 • Lotul 5 – 5000 bucăți de traverse speciale din lemn, impregnate, pentru cale încălecată 3,10 m, impregnate, folosite în cadrul lucrărilor de reparații linii cu ecartament normal și larg, linii curente, directe, secundare sau de primire-expediere

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare și deschiderea ofertelor este de 17 ianuarie 2023, ora 15:00. Anunţul de participare cu nr. CN1049570/19.11.2022 este disponibil în Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP), la adresa www.e-licitatie.ro, anunță reprezentanții CFR SA.

Procedura de licitație pentru achiziția a 160.000 de seturi de cleme elastice (SKL 24) – elemente de prindere a șinei de traversă – are o valoare estimată de 16.806.722,69 lei, termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare și deschiderea ofertelor fiind 10 ianuarie 2023, ora 15:00. Anunţul de participare cu nr. CN1049564/19.11.2022 este disponibil în Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP), la adresa www.e-licitatie.ro.

Clemele elastice (SFL 24) sunt elementele care asigură prinderea șinei de traversă, fiind confecționate din oțeluri speciale cu o rezistență mecanică sporită. Acestea sunt folosite în cadrul lucrărilor de reparații linii CF, în special pe sectoare de linii cu trafic intens, principalul beneficiu al elementelor de prindere fiind menținerea gradului de siguranță în traficul feroviar, contribuind totodată și la reducerea cheltuielilor de exploatare.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

CJ Sibiu a publicat în SEAP anunțul privind construirea Spitalului nou. Ofertele se depun până în 29.12

CJ Sibiu, încă un pas pentru construirea Noului Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu

CJ Sibiu a  încărcat anunțul în SEAP pe data de 18.11.2022 și publicat în 21.11.2021, sub nr. CN 1049654, iar termenul până la care firmele interesate își pot depune ofertele, prin încărcare în sistem, este 29 decembrie 2022, ora 15,00.

Analiza documentațiilor va fi realizată într-un termen de maxim 80 de zile lucrătoare de la data-limită de încărcare a ofertelor.

O descriere a viitorului spital este disponibilă pe următorul link.

Valoarea totală estimată a contractului de construire și echipare medicală a Noului Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu este de 2.222.428.800,82 lei, fără TVA, cu un termen de execuție previzionat de 34 de luni de la data semnării contractului.

De precizat este faptul că, procedura este derulată cu clauză suspensivă, în sensul în care, CJ Sibiu va semna contractul de lucrări imediat după ce va fi semnat contractul de finanțare, după modelul urmat și în cazul extinderii și modernizării Aeroportului Internațional Sibiu.

Dată fiind valoarea, amploarea și importanța investiției, Consiliul Județean Sibiu a publicat în luna iulie a acestui an un anunț de intenție privind viitoarea licitație de construire a spitalului, oferind astfel posibilitatea firmelor interesate să-și pregătească o strategie, pornind de la valoarea estimată și o descriere succintă a proiectului.

Anunțul de intenție a fost publicat în SEAP în data de 05.07.2022, cât și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în data de 07.07.2022.

Prin publicarea în SEAP a anunțului privind achiziția lucrărilor de construire și echipare medicală a Noului Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu, se face încă un pas spre realizarea celei mai mari și mai dorite investiții postdecembriste din județul Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Permis pentru viitor 2022 – Sponsorizare pentru tinerii din medii defavorizate

Permis pentru viitor – un proiect desfășurat de Fundația Pentru Comunitate în colaborare cu MOL România

Permis pentru viitor se adresează tinerilor din medii defavorizate, elevi sau absolvenți de liceu, școli profesionale sau școală generală care au vârsta cuprinsă între 18-25 ani, și doresc să urmeze cursurile unei școli de șoferi.

De știut:

 • Vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi în cazul categoriei C/CE este de 21 ani
 • Vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi în cazul categoriei D/DE este de 24 ani.
 • Perioada de depunere a solicitărilor: 24 noiembrie 2022 – 24 ianuarie 2023
 • Domeniul sponsorizării: Cheltuieli de calificare – acoperirea integrală sau parțială a costurilor obținerii permisului de conducere categoria B, C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie, și acoperirea integrală sau parțială a cheltuielilor aferente obținerii certificatului de competență profesională (atestat) pentru categoria C, CE, D sau DE.
 • Volumul total al sponsorizărilor: 75.000 lei

Fundația Pentru Comunitate în colaborare cu MOL România anunţă programul „Permis pentru viitor”, ediția a opta, 2022, pentru tineri din medii defavorizate, născuți între 24 noiembrie 1997 și 24 noiembrie 2004 inclusiv, elevi sau absolvenți de liceu, școli profesionale sau școală generală, care au nevoie de sprijin material pentru acoperirea cheltuielilor necesare obținerii permisului de conducere (școala de șoferi și taxele adiacente).

„De la bun început Programul „Permis pentru viitor” a fost gândit să ofere o șansă în plus în carieră și în viață tinerilor din medii defavorizate. În toți acești ani am cunoscut tineri ambițioși, care au finalizat cursurile școlii de șoferi și au promovat examenul, iar acum dețin permis de conducere și o meserie care le asigură un venit. Suntem încântați că acest program reușește să continue strategia noastră de responsabilitate socială, care își propune să construiască parteneriate solide cu membrii comunităților din care facem parte,” a declarat Camelia ENE, CEO &Country Chairman MOL România.

În acest proiect se pot înscrie tineri care:

 • Sunt la începutul carierei profesionale și/sau
 • Doresc să ocupe un loc de muncă, și la angajare este o condiție sau un avantaj existența permisului de conducere
 • Au un loc de muncă / se află în activitate, și permisul de conducere ar fi un instrument benefic în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu
 • Au permis de conducere, dar pentru ocuparea unui loc de muncă sau îndeplinirea atribuțiilor de serviciu este o condiție sau un avantaj existența permisului de conducere categoria C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze, tramvaie
 • Din alte motive doresc să obțină permis de conducere, dar nu au posibilități materiale pentru acoperirea cheltuielilor aferente

Modalitatea acordării sponsorizării

Un solicitant poate să obțină finanțare în valoare maximă de 3.500 lei pentru acoperirea integrală sau parțială a costurilor obținerii permisului de conducere categoria B, C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze, tramvaie.

Formularele de înscriere se găsesc pe site-urile: www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro.

Îi încurajăm pe cei interesați să obțină Permis pentru viitor să solicite cu încredere sprijin în procesul de depunere a proiectelor, atât din partea oamenilor apropiați, cât și din partea organizațiilor cu care sunt în legătură sau direct de la organizatorii Programului. Experiența edițiilor anterioare ne arată că tinerii care aleg un mentor, un îndrumător, o persoană care să-i ajute la înscriere, dar și mai târziu, în timpul cursurilor școlii de șoferi, au rezultate mai bune. Accentuez importanța unei adeverințe din partea unui angajator care oferă un loc de muncă în cazul în care solicitantul va deține permis de conducere, fiindcă aceasta constituie un real avantaj în procesul de jurizare a proiectelor”, a precizat András Imre, Director Executiv al Fundației Pentru Comunitate.

Documentația de participare

Solicitarea se depune:
– online, pe site-ul Fundației Pentru Comunitate, prin crearea unui cont personal (în acest caz toate anexele se încarcă online), sau
– pe hârtie (în acest caz dosarul complet se trimite prin poștă într-un exemplar).

Solicitarea trebuie să cuprindă:

 • Formularul de înscriere completat
 • Scrisoare de motivare personală care să detalieze studiile, locurile de muncă în cazul în care există, justificarea necesității sponsorizării din punct de vedere social și material, motivația personală pentru obținerea permisului de conducere
 • Anchetă socială eliberată de către primăria de care aparține solicitantul sau de o organizație nonguvernamentală (ONG) acreditată în acest scop.
 • Declaraţie de susţinere – o recomandare din partea directorului sau profesorului diriginte sau preotului sau asistentului social, etc. prin care cel care recomandă își asumă răspunderea susținerii și supravegherii solicitantului pe perioada instruirii și recomandă solicitantul pentru program. Se va utiliza formularul tipizat „Declarație de susținere”.
 • Ofertă de preţ valabilă din partea instituției care asigură instruirea (școala de șoferi), cuprinzând perioada/perioadele de instruire
 • Un document care să ateste nivelul studiilor absolvite (copie după diplomă, adeverință de la școală, etc.)
 • Poate constitui avantaj: anexarea unei adeverințe din partea angajatorului din care să reiasă că existența permisului de conducere este o condiție sau un avantaj în obținerea locului de muncă.
 • Poate constitui avantaj: anexarea unei recomandări din partea unei organizații nonguvernamentale (ONG) sau a unei instituții de stat (o școală, un centru de plasament, sau o altă instituție care aparține de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) care să ateste necesitatea acestei sponsorizări în cazul solicitantului și care să recomande solicitantul pentru Program.

Notă: Tinerii care au obținut permisul de conducere într-o ediție precedentă a programului Permis pentru viitor și doresc să depună solicitare de finanțare pentru o altă categorie de autovehicule sau pentru Atestat, vor trimite doar un formular de înscriere completat, copia permisului de conducere și o scrisoare de motivare personală.

Observații

 1. Dosarele care nu conțin documentele solicitate la punctele 1-6 vor fi considerate neeligibile.
 2. Doar dosarele complete, trimise în termen vor ajunge în fața juriului, nu se acordă posibilitatea completării ulterioare a dosarului.
 3. Documentele expediate nu vor fi returnate solicitanţilor.

Termene limită

 1. Înscrierea la școala de șoferi: în termen de o lună de la semnarea contractului.
 2. Finalizarea cursurilor teoretice și practice la școala de șoferi (solicitantul este pregătit să se înscrie la examinarea în cadrul poliției): 31 octombrie 2023.

Dacă dosarul de participare se trimite prin poştă, expediați un singur exemplar la adresa:

Fundația Pentru Comunitate
O.P. 1, C.P. 390, 400750 Cluj-Napoca, jud. Cluj

Pe plic se menţionează: Permis pentru viitor

Termenul de depunere a solicitării de finanțare: 24 ianuarie 2023 (data ștampilei poștale).

Pe coperta dosarului vă rugăm să menționați numele solicitantului, numărul de telefon și adresa de e-mail.
Nu vor fi evaluate dosarele trimise după termenul limită sau cele incomplete.

Dosarele complete vor fi evaluate de specialiști în educație și asistenți sociali; punctajul se va acorda în funcţie de rezultatele la învățătură, scrisoarea de motivație personală și situația socială. În procesul evaluării dosarelor, solicitanții pot fi contactați telefonic în vederea obținerii unor informații suplimentare. Lista câștigătorilor va fi aprobată de Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate. Fundația va încheia contracte cu solicitanţii câştigători. Câştigătorii vor primi sponsorizarea doar după semnarea şi returnarea contractului de sponsorizare.

Suma acordată fiecărui câştigător va fi virată în contul bancar menţionat în contractul de sponsorizare. Detaliile privind decontul referitor la suma sponsorizată vor fi precizate în contractul de sponsorizare.

Rezultatele vor fi publicate pe site-urile www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro până la data de 28 februarie 2023, iar câştigătorii vor fi înștiințați în scris până pe 15 martie 2023.

Informaţii şi detalii suplimentare se pot obţine sunând la numărul 0752-018760 (în zilele lucrătoare, între orele 10.00-17.00) sau scriind la adresa de e-mail permis@pentrucomunitate.ro.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Grădinița cu PP Nr 22 alături de persoanele defavorizate din Nou

Grădinița cu PP Nr 22 a donat 256 kg de fructe și 185 kg. legume

Grădinița cu PP Nr. 22 Sibiu, prin preșcolarii ei, a participat la o activitate de strângere și colectare a fructelor și legumelor cu ocazia campaniei naționale „Săptămâna fructelor și legumelor donate”, care face parte din proiectul SNAC – Strategia Națională de Acțiune Comunitară. Această activitate s-a desfășurat în perioada 21-25 noiembrie, timp în care preșcolarii au adus la grădiniță fructe și legume pentru a fi donate.

Vineri, 25 noiembrie 2022, 15 preșcolari și părinți din grădiniță, alături de cadrele didactice, profesor Teodorescu Angela-Lăcrămioara (coordonator SNAC), profesor Baciu Bianca Mădălina (director) și profesor Dobra Georgeta Florina (membru voluntar) au vizitat familiile defavorizate cu copii și bătrâni din satul Nou și au împărțit fructe și legume, dar și zâmbete și voie bună.

Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Biomin Actiune Sociala, reprezentată prin Simona Marți.

”Mulțumim tuturor cadrelor didactice, părinților și copiilor cu ajutorul cărora am reușit să donăm 256 kg de fructe și 185 kg. legume. Din partea noastră apreciere, considerație și aleasă prețuire pentru implicare, deschidere, atitudine responsabilă în problematica complexă a acțiunilor comunitare. Mulțumim Dechatlon Sibiu pentru sprijinul acordat! Cu speranța că am reușit să aducem un zâmbet pe chipurile copiilor pe i-am cunoscut, ne declarăm bucuroși de reușita noastră!”, a transmis Bianca Mădălina Baciu, directorul Grădiniței cu p.p. nr. 22 Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Spitalul județean Sibiu a participat la ARCA 2022

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu se aliniază în rândul spitalelor care desfășoară activități complexe de implant de dispozitive cardiace

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a participat pentru prima dată la Conferința Națională de Aritmologie (ARCA) care s-a desfășurat la București, în perioada 17-18 noiembrie 2022. Echipa spitalului, coordonată de Dr. Bitea Cornel – Ioan, a fost reprezentată la eveniment de către Dr. Catrina Bianca, medic specialist cardiolog, cu supraspecializare în stimulatoare si defibrilatoare cardiace.

În cadrul manifestării științifice, Dr. Catrina Bianca a prezentat activitatea de aritmologie – electrofiziologie desfășurată în cadrul laboratorului spitalului județean și a discutat despre noile tehnici de implant utilizate. Astfel, SCJU Sibiu se aliniază în rândulspitalelor care desfășoară activități complexe de implant de dispozitive cardiace, obținând recunoaștere la nivel național pentru activitatea prestată.

Subliniem că Laboratorul de Angiografie si Cateterism cardiac al SCJU Sibiu a obținut anul acesta, în completarea programului de cardiostimulatoare, programele naționale pentru defibrilatoare și resincronizatoare cardiace, astfel încât actualmente în cadrul celei mai importante unități sanitare din județ se pot implanta toate tipurile de dispozitive cardiace: stimulatoare, defibrilatoare și resincronizatoare.

„De aceste servicii pot beneficia pacienții asigurați, care sunt diagnosticați cu bradicardii severe, insuficiență cardiacă însoțită de bloc de ramură, cei cu tahicardii ventriculare sau aritmii amenințătoare de viață. Aceștia trebuie sa fie evaluați inițial de un medic cardiolog cu pregătire în aceste domenii și ulterior redirecționați către serviciul de cardiologie intervențională/aritmologie. Pacienții trebuie să fie internați în cadrul secțiilor de cardiologie”, explică Dr. Catrina Bianca.

Suplimentar activității de implant al dispozitivelor cardiace, tot în cardul Laboratorului de Angiografie si Cateterism cardiac se efectuează coronografii si angioplastii coronariene complexe și, în acest sens, facem demersuri pentru accesarea programelor naționale de dilatare percutană (implant de stenturi) si pentru programul de infarct miocardic acut.

Procedurile sunt gratuite pentru pacienții augurați, fie prin decontare de către Casa de Sănătate (dispozitive cardiace) sau asigurate din bugetul alocat de SCJU Sibiu (implant de stenturi).

“Activitatea desfășurată în cadrul laboratorului, în interesul direct al pacientului, devine din ce în ce mai complexă iar numărul celor care se adresează serviciului e în creștere. Încercăm permanent să extindem gama de patologii cardiovasculare tratate în serviciul nostru, astfel încât sibienii să beneficieze de proceduri complexe la nivel local”, a declarat Dr. Bitea Cornel – Ioan, coordonatorul Laboratorului de Angiografie si Cateterism cardiac.

Laboratorul de Angiografie și Cateterism cardiac al Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu funcționează pe lângă secția de Cardiologie a SCJU Sibiu. În cadrul laboratorului își desfășoară activitatea 3 medici și 6 asistenți. De serviciile laboratorului pot beneficia: pacienții internați în cadrul secției Cardiologie și pacienții ajunși în Unitatea de primiri Urgențe. Programul de lucru al laboratorului este le luni până vineri, între orele 08-16.00.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Ceai. La samovar, duminică, 27 noiembrie

Ceai. La samovar,  în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria de pescar lipovean, Mahmudia, județul Tulcea

Ceai. La samovar este un eveniment cu scop de socializare între vizitatori și muzeografii muzeului. La Gospodăria de pescar din Mahmudia, monument expus în Muzeul în aer liber, va fi servit ceai făcut din menta recoltată în timpul cercetărilor de teren organizate anul acesta de Muzeul ASTRA în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, va fi recreat momentul arhaic al infuziei de mentă băută de pescari ca pe vremuri, lângă o întindere de apă, dintr-un samovar făurit în Deltă.

Samovarul este un vas tradițional în care se fierbea apa, fiind un obiect cu o puternică rezonanţă pentru lipovenii din Dobrogea şi nu numai. Samovarul era un obiect foarte de preț, fiind primit într-un moment foarte important din viața oamenilor, de regulă ca dar de nuntă, și întotdeauna avea un loc de cinste pe masa din camera bună a lipoveanului. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești.

Ceaiul concentrat se toarnă în ceșcuțe sau pahare, se adaugă apă fierbinte de la samovar, în funcție de cât de concentrat dorim să îl servim. Ceaiul este îndulcit cu miere sau zahăr cubic. De regulă, ceaiul la samovar era servit de către fata cea mare din casă sau de către gazdă și cu farfurioară cu dulceață.

!!! În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se amână.

Atelierele au loc în cadrul programului Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Ziua Națională a României, 1 decembrie, celebrată de CJ Sibiu

Ziua Națională a României – Lista evenimentelor organizate de Consiliul Județean sibiu

Ziua Națională a României va fi sărbătorită la Sibiu printr-o serie de evenimente organizate de Consiliul Județean Sibiu, prin intermediul instituțiilor de cultură aflate în subordine. Cel mai așteptat eveniment de 1 Decembrie, cu o tradiție de peste un deceniu, este spectacolul ”Noi suntem români”, pregătit cu dăruire și multă muncă de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Cindrelul Junii” Sibiu.

Spectacolul special de Ziua națională a României, va începe la ora 14.30 și va fi găzduit de Sala Transilvania, cu o capacitate generoasă de locuri.

„Ne dorim ca Ziua României să fie un prilej de sărbătoare pentru sibieni, o zi care să le aducă bucurie și motive de mândrie că sunt români. Ne-am preocupat ca în acest an spectacolul folcloric <<Noi suntem români>> să fie organizat la Sala Transilvania, pentru a da prilejul mai multor sibieni să poată să ia parte, pe viu, la această manifestare de anvergură care aduce laolaltă interpreți, instrumentiști, dansatori profesioniști din România și Republica Moldova.

Intrarea va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, iar accesul se face pe bază de invitații, care se vor distribui duminică, 27 noiembrie, la Sala Transilvania, între orele 12-18. Pe cei care nu vor putea participa fizic la acest spectacol, îi invităm să îl urmărească de acasă, întrucât Televiziunea Română îl va transmite în direct, pe canalul TVR 1”, a transmis Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Maratonul folcloric de Ziua națională a României va fi susținut de către Ansamblul Folcloric Profesionist ”Cindrelul-Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, Orchestra ”Lăutarii” din Chișinău și de soliștii: Nicolae Furdui Iancu, Irina Loghin, Gheorghe Turda, Aneta Stan, Mioara Velicu, Nicoleta Voica, Constantin Enceanu, Mariana Anghel, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Tudor Furdui Iancu, Adriana Anghel, Traian Stoiță, Sînziana Ștefan, Bogdan Firu, Georgiana Necșa, Iulia Mihai, Răzvan Năstăsescu, Ioana Ștefan, Geanina Gavrilă, Cosmin Bîrlan, Paula Medrea, Daria Gâdea, Ina Chiriac, Oana Tomoiagă, Alina Pinca, Ilie Medrea, Alina Bîcă și Adrian Neamțu.

Biblioteca Județeană ASTRA a pregătit două evenimente culturale, la care accesul publicului este liber: expoziția documentară ”Mitropolitul Andrei Șaguna, în colecții sibiene”, amenajată în Muzeul Asociațiunii din sediul istoric, etajul I, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal și cu Mitropolia Ardealului. Aceasta valorifică circularele și pastoralele date parohiilor de Episcopul şi apoi Mitropolitul Andrei Şaguna, aflate în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 12 și va fi urmat la ora 12.30 de lansarea site-ului www.enciclopediaromana.eu, în Compartimentul Colecții Speciale, aflat la parter. Pagina web prezintă prima enciclopedie română, enciclopedia ASTREI (1898 – 1904), editată de dr. Corneliu Diaconovici.

Seara, de la ora 19, sibienii melomani sunt așteptați la Sala Thalia, la un concert simfonic extraordinar organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, special pentru Ziua Nțională a României. Vedeta concertului va fi taragotul iar toate lucrările muzicale poartă semnătura compozitorilor români, printre care și sibianul Marțian Negrea, născut în comuna Valea Viilor. Orchestra filarmonicii sibiene va fi dirijată de Vlad Vizireanu, iar soliști vor fi Emil Vișenescu (taragot și clarinet) și Radu Sinaci (violoncel).

De asemenea, în avanpremiera Zilei Naționale, Școala Populară de Arte și Meserii ”Ilie Micu” va oferi publicului un spectacol artistic, marți, 29 decembrie, ora 16, în Sala
Oglinzilor a FDGR Sibiu, susținut de către elevii claselor de canto muzică populară, instrumente de suflat și de cei ai claselor externe de jocuri populare din Săliște și Tălmaciu. În cadrul spectacolului, sibienii vor fi încântați cu melodii populare interpretate de invitatul special Răzvan Năstăsescu. Intrarea este liberă, în limita celor 100 de locuri disponibile.

Muzeul în aer liber din cadrul CNM ASTRA va fi deschis publicului de Ziua Națională a României, iar în intervalul orar 10 – 16 vor fi organizate acțiuni cultural-educative.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top