Zboruri de la Sibiu spre 5 noi destinații

Zborurile sunt operaționale din luna iulie 2024

Zborurile anunțate de compania FlyLili, sunt zboruri internaționale directe de pe Aeroportul Internațional Sibiu, începând cu data de 20 iulie 2024. Din această dată, locuitorii din inima Transilvaniei vor avea acces direct la noi destinații populare din Europa, datorită extinderii serviciilor companiei aeriene amintite.

Noile destinații sunt Nuremberg și Stuttgart (Germania), Milano-Malpensa și Roma-Fiumicino (Italia) și Barcelona (Spania).

Această extindere semnificativă marchează un moment important în dezvoltarea companiei și al colaborării noastre strânse cu Aeroportul Internațional Sibiu. Compania aeriană aflată într-o fază de creștere accelerată, continuă expansiunea pentru a oferi noi oportunități de călătorie pasagerilor din regiunea Transilvaniei.

”Suntem o companie aeriană în dezvoltare și am acordat o atenție deosebită pregătirilor necesare înainte de a deschide aceste noi rute. Primul pas l-am făcut la Sibiu, un aeroport cu un mare potențial de creștere. Odată cu extinderea flotei noastre, continuam să creștem la Aeroportul Internațional Sibiu. Am ales ca primele zboruri din Sibiu să fie către cele mai importante destinații europene, dorindu-ne să ne consolidăm poziția în acest aeroport strategic”, Cătălin Cotrut, CEO FlyLili.

Prețurile biletelor încep de la 99 euro per segment de zbor, oferind astfel opțiuni accesibile pentru toate tipurile de călătorii. Strategia comercială FlyLili include distribuția a trei pachete de călătorie (Basic, Comfort si Premium), adaptate nevoilor specifice ale pasagerilor.

Marius Ioan Gîrdea, Directorul Aeroportului Internațional Sibiu declară:

”Suntem încântați să anunțăm un nou și important capitol pentru Aeroportul Internațional Sibiu. FlyLili, o companie aeriană cu origini sibiene, a decis să-și bazeze o aeronavă la aeroportul nostru și să deschidă cinci noi destinații europene. Această decizie nu doar că subliniază potențialul semnificativ de creștere al aeroportului nostru, dar și întărește legăturile noastre cu comunitatea locală.”

”Urez Bun venit companiei sibiene și îi doresc cât mai multe zboruri de pe Aeroportul Internațional Sibiu. Acest parteneriat confirmă o dată în plus faptul că modernizarea, extinderea și dotarea aeroportului sibian cu echipamente performante, unele dintre acestea unice în rândul aeroporturilor regionale, sunt argumente care cântăresc în decizia companiilor aeriene de a alege să opereze din Sibiu.”, a declarat, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare, 22-24 mai

Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare – Ediția a VIII-a

Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare – Ediția a VIII-a este organizat prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, în perioada 20-24 mai 2024, cu următoarele secțiuni: pictură, lemn și lemn policrom, ceramică și metal, piele-blană, textile, bunuri culturale pe suport papetar. Evenimentul reunește 53 de participanți din cadrul Muzeului ASTRA, Muzeului Național Brukenthal, Muzeului Olteniei Craiova, Muzeului Național de Artă Timișoara, Muzeului Național al Banatului Timișoara, Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Universității de Vest din Timișoara.

În vederea consolidării cunoștințelor teoretice și practice, la Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare vor participa studenți și masteranzi din domeniul conservării și restaurării patrimoniului din centrele universitare Sibiu, Cluj-Napoca și Timișoara.

Workshop-ul de restaurare, coordonat și organizat timp de opt ediții în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, a avut ca scop, pe lângă schimbul de experiență între specialiști și implicarea studenților și masteranzilor în redarea stării de sănătate a unor piese din patrimoniul Muzeului ASTRA. Știința restaurării și conservării patrimoniului are o importanță majoră în procesul de salvare a patrimoniului, iar workshop-urile de restaurare sunt, cu siguranță, o bază în formarea de noi profesioniști din acest domeniu.

Pe 24 mai 2024, în clădirea Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, intrarea nr.3 din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, vor avea loc dezbaterile finale și vernisajul expoziției cu piesele restaurate în cadrul Workshop-ului.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Olimpiada Meşteşuguri artistice tradiţionale 2024, faza județeană

Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, ediţia a XXVII-a_faza județeană

Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, ediţia a XXVII-a, faza județeană, s-a desfășurat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și spațiile pavilionare, în zilele de 16 și 17 mai.

Au participat 70 de elevi cu vârsta cuprinsă între 8 – 17 ani reprezentanți a 23 de școli, unități conexe de învățământ și ateliere particulare din Arpașu de Sus, Avrig, Cisnădie, Gura Râului, Loamneș, Orlat, Sibiu.

Elevii participanți la olimpiadă au concurat la 15 secțiuni: pictat icoane pe sticlă; pictat icoane pe lemn; pictură naivă; țesut la gherghef; cusut; brodat; confecționat port popular; dantelă cu suveica; croșetat; tricotat; confecționat păpuși; prelucrare piele/ împletit bice/ confecționat piese de harnașament; pirogravură; mobilier pictat; modelaj lut; confecționat măști; artă decorativă.

Juriul condus de domnul prof. univ. Dr. Ilie Moise și dr. Mirela Crețu a acordat 17 premii I pentru olimpiada județeană:

 1. DAN NATALIA ELENA – Liceul Tehnologic „Ioan Lupaș” Săliște, prof. coord. Gâţă Mihaela
 2. NICULESCU MARIA IOANA – Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” Sibiu, prof. coord. Barna Manuela
 3. GRIGORE ISABELA CRISTIANA – Școala Gimnazială „Aurel Decei” Gura Râului, prof. coord. Maur Mariana
 4. GÂŢĂ PAULA IOANA – Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, prof. coord. Gâţă Mihaela
 5. DOBRIN ANTONIA – GABRIELA – Liceul Teoretic „Ion Codru Drăgușanu”, Victoria/ atelier particular prof. coord. Dobrilă Aurelia
 6. POPA MIHAI RAUL – Palatul Copiilor Sibiu/ structura Clubul Copiilor Avrig, prof. coord. David-Coman Adrian
 7. POSA AMALIA – Palatul Copiilor Sibiu/ structura Clubul Copiilor Avrig, prof. coord. David-Coman Adrian
 8. VULCU MARIA – Şcoala Gimnazială Nr. 21, Sibiu, prof. coord. Vlăjie Arta
 9. CORMAN ALEXANDRA MARIA – Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu, prof. coord. Munteanu Anca Maria
 10. TOACȘE CRISTIAN GABRIEL – Colegiul „D.P.Barcianu”, Sibiu, prof. coord. MunteanuAnca Maria
 11. OGNEAN ȘTEFAN – Palatul Copiilor Sibiu, prof. coord. Solomon Violeta Hortensia
 12. KEMENDI NATALIA IOANA – Şcoala Gimnazială Nr. 18 Sibiu, prof. coord. Zauner Camelia
 13. MUȘAN AMALIA MARIA – Şcoala Gimnazială Nr. 18 Sibiu, prof. coord. Zauner Camelia
 14. COMANICIU SOFIA MARIA – Școala Gimnazială „Regina Maria” Sibiu , prof. coord. Zauner Camelia
 15. ILIE MARIA TEODORA – Palatul Copiilor Sibiu, prof. coord. Verdeș Mihaela
 16. VULCU PETRU – Şcoala Gimnazială Nr. 21 Sibiu, prof. coord. Centea Benonia
 17. OANA SONIA MARIA – ȘcoalaGimnazială „I. L. Caragiale, Sibiu, prof. coord. Centea Benonia

Organizatori: Muzeul ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Crimă odioasă la Sibiu. Cum a fost găsită victimă în apartament?

Crimă odioasă la Sibiu

Crima a avut loc în ziua de sâmbătă, când un tânăr în vârstă de 24 de ani, orbit de gelozie și aflat sub influența unor substanțe psihoactive, a înjunghiat-o pe iubita lui cu mai multe lovituri de cuțit.

După o ceartă mai aprigă cu iubita lui, în vârstă de 21 de ani, bărbatul, cunoscut cu probleme psihice, a pus mâna pe un cuțit și a lovit-o în repetate rânduri. După ce i-a secționat jugulara, tânăra a decedat. Înainte de a părăsi apartamentul, presupusul autor al crimei a spălat-o pe femeie, a așezat-o pe pat, iar la gât i-a prins o eșarfă. Aceasta este imaginea pe care a găsit-o colegul de aparatament al celor doi tineri, când a ajuns acasă. El fiind persoana care a sunat la 112 să anunțe grozăvia.

Sursele Opinia de Sibiu ne-au declarat că victima s-a luptat pentru viața ei, deoarece anchetatorii au descoperit mai multe probe atât în apartament cât și pe corpul acesteia, care indică acest lucru.

Bărbatul bănuit de crima de pe Strada Mihai Viteazul, a fost prins în cursul zilei de sâmbătă, de jandarmii montani, în pădurile din apropierea Stațiunii Păltiniș.

Autorul crimei era cunoscut și de apropiații lui ca fiiind o persoană instabilă, în trecut plecând în repetate rânduri în pădurile din jurul Sibiului, cu scopul de ași face rău. De cele mai multe ori, iubita lui participa activ la căutări și s-a implicat în recuperarea lui.

”În cursul acestei zile(n.r. duminică,19.05.2024), judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sibiu a dispus arestarea preventivă a persoanei în cauză pentru 30 de zile. Tânărul este încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Sibiu.”, a transmis IPJ Sibiu.

Luni, în jurul orei 12, familia tinerei din Făgăraș a venit la Morga Spitalului Județean Sibiu să ridice corpul neînsuflețit.

Procurorii sibieni continuă cercetările în acest caz.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Protest și la Registrul Comerțului Sibiu

Protest declanșat de SAONRC în Oficiul Naţional al Registrului Comerţului

Protestul angajaților din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului are ca idee principală mesajul: ”Ne opunem discriminării, Cerem eliminarea inechitäţilor salariale!”.

Cei 21 de angajați ai Registrul Comerțului din Sibiu au protestat astăzi în fața instituției, începând cu ora 13:30. Acest protest continuă și zilele următoare, iar vineri se anunță un miting la Ministerul Justiției.

Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC), afiliat la Federația PUBLISIND și la Blocul Național Sindical – a declanșat proteste contra inechităților salariale și a discriminării salariaților din ONRC față de celelalte categorii de angajați din familia ocupațională justiție, tratament disproporționat în raport cu importanța activităților derulate și cu nivelul de complexitate a muncii prestate de salariații din ONRC în actualul context economic și financiar marcat de obligațiile legate de implementarea PNRR.

SAONRC cere Guvernului României demersuri urgente pentru majorarea salariilor cu 15% având în vedere faptul că ONRC este instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiție. Totodată revendicăm acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică, drept care se acordă tuturor celorlalte categorii de salariați din familia ocupaţională “Justiţie”.

În scopul susținerii revendicărilor salariaților din ONRC, au fost anunțate următoarele acțiuni sindicale:

 • 23-25 aprilie 2024 – începând cu ora 13:30 – mitinguri organizate la nivel național în toate județele, în fața instituțiilor.
 • 26 aprilie 2024 – începând cu ora 11,00 – miting la sediul Ministerului Justiției
 • Începând din luna august 2024 – declanșare conflict colectiv de muncă
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Oina nu a dispărut! 8 elevi sibieni au ajuns la faza națională

Oina încă se joacă în județul Sibiu

Oina este un joc sportiv tradițional românesc practicat continuu cel puțin din secolul al XIV-lea, conform cronicilor și hrisoavelor timpului, fiind menționat prima dată documentar la 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă.

După 660 de ani, la Turnu Roșu, în județul Sibiu, încă se practică acest sport. În perioada 12-13 aprilie, la Turnu Roșu a avut loc faza pe zonă a competiției de oină din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, băieți și fete. Au participat echipe din regiunea centru, din județele Covasna, Harghita, Cluj, Mureș, Brașov și Sibiu.

După meciuri strâns competitive, băieții oiniști ai Școlii Gimnaziale „Matei Basarab” din Turnu Roșu, coordonați de profesorul și antrenorul de oină Laurențiu Șiclovan, au învins echipele din Harghita, Covasna, Cluj și Brașov, reușind astfel să se califice pentru faza națională a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar care va avea loc în județul Neamț, în perioada 17-19 mai. Echipa de fete oiniste a aceleiași școli a obținut locul al II-lea în cadrul competiției școlare.

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a fost reprezentat de domnul profesor Galață Mircea, inspector școlar de specialitate.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Transilvania Tattoo Expo revine la Sibiu și în 2024

Transilvania Tattoo Expo, la Sala Thalia între 24-26 mai

Transilvania Tattoo Expo, prima convenţie internaţională de tatuaje din România, revine în centrul istoric al Sibiului, în perioada 24.-26 mai. Organizatorii deja au început înscrierile pentru convenţia din luna mai.

„Vreau să vă anunţ că în perioada 24-26 mai anul acesta va avea loc ediţia numărul 12 a Festivalului Internaţional Transilvania Tattoo Expo. Pregătirile sunt în toi. Mai avem puţine locuri disponibile pentru artişţii care mai doresc să se înscrie acum pe ultima sută de metri, aceştia o pot face pe site-ul nostru www.tattooexpo.ro sau pe paginile de social media. Anul acest avom reveni la Sala Thalia, una din cele mai frumoase locaţii din Sibiu, aflată în inima burgului, în oraşul istoric, lângă cetate, unde vom avea o zonă indoor cu workshopurile cu care v-aţi obişnuit şi o zonă outdoor, cu catering şi relaxare”, a declarat organizatorul Transilvania Tattoo Expo, artistul Ovidiu Popârţan.

Ovidiu Popârţan, unul din pionierii tatuajului din România a adus la Sibiu premiere, la fiecare ediţie a cunoscutei convenţii internaţionale de tatuaje. Şi ediţia din acest an va avea surprize pe placul artiştilor şi al publicului care este tot mai numeros şi dornic să se tatueze.

Reamintim că la ediţia de anul trecut, Sibiul a fost promovat pe cunoscuta reţea Netflix, de celebrul jurnalist britanic Charlie Ottley, care a fost prezent la Transilvania Tattoo Expo 2023. De asemenea, la ediţia din 2023, zeci de artişti de pe trei continente, Europa, Asia şi America au participat la Transilvania Tattoo Expo care a însemnat nu doar convenţia de tatuaje, dar şi expoziţii inedite realizate la Muzeul Naţional Brukenthal şi Promenada Mall.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Concurs dedicat elevilor rromi, la Sibiu în 2024

Concursul „Istoria și tradițiile rromilor”, faza națională – pentru prima dată la Sibiu

Concursul organizat de către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și finanțat de către Ministerul Educației, are loc în perioada 19.04 – 22.04.2024. Este pentru prima dată când în județul Sibiu se organizează un concurs național dedicat elevilor care aparțin naționalității rrome și care studiază disciplina „Istoria și tradițiile rromilor” ca parte integrantă a curriculumului național.

”Sunt așteptați 40 de elevi ce studiază în clasele VI-XII, calificați din 27 de județe ale țării, precum și 9 membrii ai Comisiei Naționale, cei care se vor ocupa de elaborarea subiectelor și evaluarea lucrărilor. Cazarea elevilor și a profesorilor însoțitori, precum și proba scrisă se va desfășura la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu.”, transmit organizatorii.

Județul Sibiu este reprezentat de către doi elevi care participă la acest concurs, ambii din Școala Gimnazială Buzd, comuna Brateiu: Cercea Juan Miguel (clasa a VI-a) și Țiglar Alexandru Florin (clasa a VII-a), pregătiți de domnul profesor Rotar Mihai Claudiu.

Programul acestui concurs va debuta vineri, 19.04.2024, la ora 17:00, cu festivitatea de deschidere, ce va avea loc în sala festivă a Bibliotecii Județene „Astra” Sibiu, corpul A. Festivitatea are invitați de seamă, atât din județul și municipiul Sibiu, cât și din țară (prof. univ. dr. Gheorghe Sarău – Universitatea din București, deputat Cătălin Zamfir Manea, Zoltan Kallos – secretar de stat în Ministerul Educației, Marian Daragiu – subsecretar de stat în Ministerul Educației, Iulian Paraschiv – președinte al Agenției Naționale pentru Rromi).

Duminică, 21.04.2024, este programată o excursie a participanților la Dumbrăveni (fost Ibașfalău), unde s-a citit declarația care a primit numele de „Supplex Libellus Zinganorum” (Memoriul Marii Adunări Naționale a Romilor), și la Brateiu, unde se află cea mai închegată comunitate de rromi tradiționali.

Festivitatea de premiere v-a avea loc luni, 22.04.2024, de la ora 9:30, tot în sala festivă a Bibliotecii Județene „Astra” Sibiu, corpul A.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

Consiliul Județean Sibiu – comunicarea telefonică în 2024

Consiliul Județean Sibiu anunță cetățenii cum pot intra în legătură telefonică

Consiliul Județean Sibiu informează cetățenii asupra modalităților de comunicare telefonică pe durata lucrărilor de reabilitare și consolidare prin care va trece sediul de pe strada General Magheru, nr.14, investiție care a presupus mutarea angajaților în mai multe locații: pe strada General Dragalina și la Biblioteca Județeană Astra.

0269/217733 pentru sediul de pe strada General Dragalina, nr. 1 A, unde își desfășoară activitatea:

• Conducerea instituției – președintă și secretarul general al județului – interior 109
• Conducerea instituției – vicepreședinți – int. 118
• Consilieri președintă/vicepreședinți – int. 156
• Direcția Economică – int. 117
• Serviciul Financiar Contabilitate – int. 103, 107
• Serviciul Administrare Buget – int. 138
• Serviciul Administrativ, PSI – int. 150, 145 și 127
• Serviciul Juridic și Contencios Administrativ – int. 158
• Serviciul Administrație Publică Locală și Coordonare Spitale – int. 101, 106
• Serviciul Informatică – 112

Pentru a lua legătura cu Direcția Arhitect Șef, respectiv cu Serviciul Urbanism, Amenajarea Teritoriului și Mediu și compartimentele Autorizări, Control în domeniul Construcțiilor și Ghișeu Unic, precum și Dezvoltare Durabilă, care își desfășoară activitatea la sediul Bibliotecii Județene Astra, corpul B, sunt puse la dispoziție următoarele numere de mobil:

 • 0767059820 pentru informații privind Certificatele de urbanism
 • 0786033753 pentru informații referitoare la Autorizații de construire
 • 0785031507, pentru Sibiu Business Agency, CTATU (Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism) și alte informații din domeniul urbanismului

0269/250051 pentru sediul Consiliului Județean Sibiu de pe strada General Magheru, nr.14, corpul B, unde funcționează:

• Centrul de Informații pentru Cetățeni – interior 137
• Direcția Tehnică, Investiții și Patrimoniu
◦ Serviciul Patrimoniu și Investiții – int. 122, 126
• Serviciul Achiziții – int. 190, 191
• Autorizări Transporturi și Monitorizare Servicii Publice – int. 123, 125
• Direcția Strategii, Proiecte:
• Serviciul Managementul Proiectelor – int. 131, 102
• Serviciul Strategii, Dezvoltare Economică și Socială – int. 128, 135
• Serviciul Informatică – 112

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top